Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Povestea Pâinii românești, vedetă în Europa

leave a comment »

Natural Românește

R4NaturalRomaneste ???????????????????????????????????????

R3Romania

Se spune că locul din care provine această uimitoare pâine este sigur de pe pământul dacilor. Și că pâinea de acolo este tot a dacilor – metoda de frâmântare, unul dintre marile secrete, ar fi păstrată și transmisă din generație în generație, chiar de pe vremea dacilor. Pita de Pecica este inconfundabilă, în primul rând prin mărime, apoi prin mirosul plăcut pe care îl degajă, care stârnește foamea instantaneu.

Pita de Pecica se mai numește și Pita boanfă și are o sărbătoare, ținută în fiecare an în luna august (Praznicul de Pită Nouă) în Pecica.

Rotundă, împăturită, sau la tavă, rămâne proaspătă și 7 – 10 zile dacă este ținută la răcoare.

PitaPecica

Pâinea este cunoscută în cam toată Europa și este făcută din făină de grâu cultivat în zonă, după o rețetă specială veche, cu multe secrete dar fără conservanți, coaptă în cuptoare de cărămidă cu lemne, nu electrice. Pâinea este pusă la copt direct pe vatra din cărămidă fierbinte, dar după ce s-a stins focul (care arde înainte timp de 5 ore).

Certificarea OSIM a Pitei de Pecica dă dreptul de folosire al denumirii doar brutarilor din orașul Pecica, iar asta împiedică falsificarea sau întrebuințarea denumirii de Pită de Pecica de către alți producători sau comercianți.

Pita de Pecica, propusă la UE pentru Denumirea de Origine Protejată. Produsul românesc tradițional pentru care se depune documentația la UE pentru Denumirea de Origine Protejată (DOP) provine din județul Arad, orașul Pecica – și are certificat de înregistrare la OSIM din 2013, pentru protejarea mărcii/denumirii.

Denumiri de origine protejată – DOP: denumiri ale unor produse cu caracteristici datorate în mod exclusiv sau esențial locului lor de producție și priceperii producătorilor locali. Produsul agricol sau alimentar trebuie să fi fost produs, procesat și preparat într-o zonă geografică dată, prin utilizarea unor tehnici recunoscute.

În orașul Pecica se află 4 brutării care fac vestita pâine, marcă înregistrată cu denumirea de Pită de Pecica la OSIM în 2013 și propusă la UE pentru Denumirea de Origine Protejată (DOP).

Una este Brutăria cu cuptor de cărămidă Palmar Vali din Pecica, care a fost cumpărată de Valeriu Țigu în 1997, de la Alexandru Ioja – care o avea din 1925. Țigu a primit de la Ioja și rețeta de pâine, despre care spune că este veche de pe timpul dacilor.

Alta este Brutăria Tiamax, pită făcută de Maximilian Ponta.

http://www.agriculturae.ro/index.php/produse-traditionale/transilvania/217-brutaria-tiamax-din-pecica-.html

O alta pită este de la Doris. Pită de pită, nu glumă.

https://www.facebook.com/PitaDePecicapitaDeLaDoris

PitaPecicaDoris

Foto: Pită Doris

Written by IsabelleLorelai

9 Aprilie 2015 la 13:16

Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: