Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Povești vechi și noi cu scrumbii și uleiuri. Din valurile Dunării în lanul de porumb

leave a comment »

Natural Românește

R3Romania

R4NaturalRomaneste ???????????????????????????????????????

Poveste veche cu scrumbii românești. Scrumbia de Dunăre – Alosa Pontica – este considerată de câțiva cercetători români un pește miracol, care oferă gratuit și 100% natural sănătate – cei mai sănătoși oameni din România sunt pescarii și locuitorii Deltei Dunării, a căror alimentație de bază este peștele. A fost constatat stiințific de specialiști în domeniu, de două ori, că Scrumbia de Dunăre este un aliment-dietetic care ajută la scăderea colesterolului. Prima dată în 1989, la Institutul de Cercetări Alimentare, condus de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Unul dintre cercetători de atunci ai institutului a brevetat invenția, în anii ‘90, dar nu a fost niciodată pusă în aplicare. A doua oară la Institutul de Boli de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, unde a fost realizat un studiu clinic și întocmit un raport, semnat de Prof. dr. Constantin Ionescu-Târgoviște – diabetolog renumit și director al institutului pe atunci – și de către doamna dr. Eugenia Farcașiu, în baza căruia OSIM a acordat Brevetul.

La Târgul de produse tradiționale al Academiei de Științe Agricole și Silvice (ediția a XXV-a) din 21 noiembrie 2010, a participat și un domn din București, care a prezentat un produs alimentar tradițional românesc ca aliment-medicament (dietetic) minune, testat pe oameni la Institutul de Boli de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, apoi i-a spus povestea: în 1989, Ceușescu a cerut cercetătorilor să găsească un remediu 100% natural care să înlocuiască maldărul de pastile pe care le lua pentru a-și ține în frâu diabetul. Remediul a fost găsit, dar nu l-a mai apucat. Descoperirea, despre care se spune că vindecă diabetul zaharat de tip 2 (B), era gândită ca o conservă și fusese brevetată în anii 90, dar nu mai știa nimeni de ea. Domnul din București l-a întâlnit întâmplător pe inventator și i-a cumpărat brevetul, apoi i-a cerut unui alt cercetător științific să realizeze un produs alimentar nou, pe baza invenției vechi. L-au numit Colesterol Stop și au înregistrat un nou Brevet la OSIM, în anii 2000. Noul produs alimentar era preparat în uleiuri obținute prin presare la rece. Însă baza produsului era aceeași: Scrumbia de Dunăre – Alosa Pontica. Iar denumirea produsului prezentat la târgul de produse era: “Scrumbie de Dunăre în ulei de germeni de porumb Colesterol Stop”. Produsul a fost comercializat tot sub formă de conserve, produse la fabricile Conserve TULCO SA din Tulcea și Prelucrare Pește Unirea Jurilovca, începând din 2001.

OLEOMETScrumbieConservaUleiValahia

Fabricile TULCO SA din Tulcea și Prelucrare Pește Unirea Jurilovca, la care firma OLEOMET producea conservele “Scrumbie de Dunăre în ulei de germeni de porumb Colesterol Stop”, nu mai există. În afară de SC Miadmar HDP SRL Tulcea, care procesează în principal pește românesc, în România mai sunt în prezent cam o sută de unități de procesare a peștelui, în mare majoritate mici, dar care prelucrează și comercializează pește congelat, icre congelate sau sărate, conserve și alte produse piscicole, în marea majoritate din import.

Marile fabrici de conserve și preparate din pește din România – Constanța, Galați, Brăila, Tucea, Sulina, București – au dat faliment pe rând, începând cu anul 1997. Fabrica TULCO a intrat în dizolvare voluntară în 2009, iar în 2013 s-a închis definitiv. Fabrica de prelucrare pește Jurilovca, formată din două mari unități, Ecofish & Danubiu RO, a fost construită de curând, în perioada 2002-2005, la inițiativa unui grup de oameni de afaceri, cu fonduri proprii (6 milioane USD) și fonduri SAPARD (2 milioane USD). Fabrica de prelucrare pește Jurilovca era cea mai nouă și modern dotată întreprindere de procesare a peștelui autohton, tehnologizată conform normelor europene, fiind amplasată pe malul Lacului Razelm. În 2006, Ecofish SRL & Danubiu RO 2002 SRL erau singurele reprezentante din industria peștelui din România abilitate să facă export în țările membre UE. Zilnic erau produse 18 tone de bunătățuri din pește, icre, fructe de mare etc. Toate fără conservanți, ingredientele erau naturale. Produsele erau ecologice 90%. Fabrica a dat faliment în 2013. Produsele importate erau mai ieftine decât cele românești.

Firma care a primit Brevetul pentru realizarea produsului “Scrumbie de Dunăre în ulei de germeni de porumb Colesterol Stop” a primit și dreptul de a recolta și procesa Scrumbia de Dunăre în timpul migrării, când își schimbă metabolismul.

Scrumbia de Dunăre își schimbă metabolismul în momentul trecerii din apa sărată în apa dulce – când intră în Dunăre, din Marea Neagră, pentru reproducere. Studiile realizate au relevat că și în organismul uman se produce același proces de inversare al metabolismului, dacă Scrumbia de Dunăre consumată de om este recoltată exact în timpul migrării, când își schimbă metabolismul, sortată și procesată foarte repede, în maxim 24 de ore, pentru a-și păstra calitățile – grăsimile nesaturate pe care le conține au exact atunci un maximum de principii active. Trebuia consumată timp de 3 săptămâni, exclusiv. Iar asta nu se putea face decât dacă era conservată. Mesele erau îmbunătățite doar cu legume și fructe, pentru aportul de vitamine. Cura era recomandată persoanelor cu diabet de tip B, celor supraponderale, cu probleme cardiace.

Scrumbia de Dunăre este cel mai gras pește din lume la nivelul de mărime respectiv. Grăsimea Scrumbiei de Dunăre este formată din acizi grași polinesaturați. Dacă este consumată într-o cură, în combinație cu un amestec de uleiuri special presate la rece, ajută la curățarea grăsimilor saturate ale altor alimente grase depuse pe vasele de sânge și astfel se îmbunătățesc funcțiile inimii, evitându-se infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

http://www.colesterol-stop.ro/

Scrumbia de Dunăre eviscerată și afumată este un produs tradițional românesc provenit din județul Tulcea, pentru care se depune documentația la UE pentru Denumirea de Origine Protejată (DOP) 2014/2015. Specialiștii spun că reprezintă cea mai strictă schemă de calitate, pentru că specia – Scrumbia de Dunăre / Alosa Pontica – se găsește doar în zona României. Un motiv în plus pentru care mai marii țării sunt obligați să aibă mult mai multă grijă de Dunăre și Deltă, să nu mai apară tot felul de colmatări suspecte, în diverse zone importande și sensibile, de pe teritoriul României.

Denumiri de origine protejată UE – DOP: denumiri ale unor produse cu caracteristici datorate în mod exclusiv sau esențial locului lor de producție și priceperii producătorilor locali. Produsul agricol sau alimentar trebuie să fi fost produs, procesat și preparat într-o zonă geografică dată, prin utilizarea unor tehnici recunoscute. 

Pește migrator din Marea Neagră, care poate fi găsit și în lacurile Razelm și Sinoe, Scrumbia de Dunăre migrează din Marea Neagră în Dunăre în intervalul martie-mai. Migrarea începe în martie, în aprilie ajunge în Dunăre, iar în luna mai începe reproducerea. Scrumbiile urcă pe Dunăre în bancuri, femelele pot depune între 15.000 și 150.000 de icre, care sunt duse de curenți spre gurile de vărsare ale fluviului, timp în care se produce eclozarea. Scrumbia de Dunăre este foarte bună pentru sănătate, poate fi consumată proaspătă sau preparată: uscată, afumată, în saramură, în conserve.

ScrumbiaDunare

Foto SC MIADMAR

Scrumbia de Dunăre eviscerată și afumată de la Miadmar este certificată Produs românesc Atestat Tradițional.

Este procesată la societatea comercială specializată în procesarea și comercializarea de pește din Tulcea, SC Miadmar HDP SRL, care prelucrează pește din România, după rețete tradiționale românești vechi de peste o sută de ani, dar și pește din import (macrou și hering). Toate produsele de pește de la Miadmar sunt preparate doar cu ingrediente naturale, fără aditivi și au un conținut important de Omega 3. Scrumbia de Dunăre eviscerată și afumată de la Miadmar se comercializează sub marca DELTAICA Tradiții Sănătoase, înregistrată la OSIM. SC Miadmar HDP SRL Tucea face parte din Grupul de firme Miadmar, împreună cu SC Miadmar Fishing SRL Sulina, pescuit marin costier cu nave și pescuit comercial în Delta Dunării. Firma a fost înființată în urmă cu peste 100 de ani și valorifică îndelungata tradiție pescărească a familiei asociaților fondatori. Miadmar HDP livrează pe piața românească 300 de tone de pește în fiecare an, prelucrat în 16 produse, din care 9 sunt certificate Produs românesc Atestat Tradițional (RPAT) în 2014/2015: Scrumbie de Dunăre eviscerată și afumată; Scrumbie de Dunăre marinată; Batog de somn; Batog de crap argintiu; Salata de Icre de crap; Salata de Icre de crap și ceapă; Salata Deltaica cu icre de știucă; Salata Deltaica cu icre de știucă și ceapă. Salatele de icre sunt singurele (sau printre puținele) fără conservanți de pe piața românească, înregistrate ca salate cu icre de la pește capturat din Delta Dunării, preparate după rețete tradiționale, cu un termen scurt de valabilitate, între 12 și 16 zile, în funcție de sezon. Produsele sunt comercializate sub mărcile înregistrate  DELTAICA și MIADMAR, unele cu specificația BIO.

ProdusTraditionalRomaniaLogo1

http://www.miadmar.ro

https://www.facebook.com/pages/Miadmar/276817159042381

https://www.facebook.com/pages/Deltaica/263632220369047

OLEOMET1

Poveste cu uleiuri naturale 100% românești peste scrumbii și despre domnul din București cu Scrumbia de Dunăre, co-proprietarul SC OLEOMET SA, producător de uleiuri speciale naturale presate la rece, Ion Cristian Aldea. În uleiurile create și produse la Oleomet au fost preparate conservele de Scrumbie de Dunăre Colesterol Stop, la ideea ing. dr. Andrei Gyemant, specialist în uleiuri și director științific al fabricii: ulei din germeni de porumb, din germeni de grâu și din armurariu, obținute prin presare la rece, la Oleomet. În prezent retras din afaceri (preluate de cei doi copii), Ion Cristian Aldea, economist, a început afacerile după 1989, cu banii de pe o Dacie. A înființat firma Rodos, cupăra fructe de la serele românești și le vindea în Austria și Germania. Cu banii strânși a înființat, în 1994, firma Oleomet, iar în 1996 Fabrica de uleiuri alimentare Oleomet (în prezent Valahia), la Giurgiu, în parteneriat cu fostul director al Fabricii de Ulei Muntenia din București, ing. dr. Andrei Gyemant. Ca să acumuleze capital, au luat cantități mari de ulei de rapiță din țară, pe care l-au exportat. Din banii obținuți au cumpărat din Germania mașini de presare la rece, ulterior și o instalație de rafinare. Au produs uleiuri speciale, cele din germeni de porumb, de grîu, de arahide și de cătină.

Presarea la rece este cea sănătoasă, fiind naturală – față de cea clasică de extracție a uleiului, care se face cu solvenți (substanțe chimice).

Poveste cu uleiurile naturale românești. OLEOMET – VALAHIA, uleiuri naturale presate la rece, numite și extravirgine, obținute din semințe selecționate și neprelucrate termic (neprăjite). Produse alimentare, plante medicinale și aromatice. Fabrica Valahia este certificată Ecologic din mai 2014. Afacerea lui Ion Cristian Aldea a fost preluată de copiii săi acum câțiva ani. Au diversificat gama de uleiuri presate la rece. Pe lângă cele din germenii de porumb, de grâu, de arahide și de cătină, au fost produse uleiuri presate la rece din semințe și sâmburi de floarea soarelui, cânepă, susan, caise, struguri, dovleac, armurariu, după care au urmat uleiurile BIO, din semințe certificate ecologic – susan, in, cânepă și floarea soarelui. Uleiurile sunt obținute din cam toate semințele oleaginoase din țară, provenite de la cultivatorii din România. Fabrica Valahia (Oleomet) din Giurgiu, condusă de Ștefan Cătălin Aldea, are o capacitate de producție de peste 1.000 de tone de ulei natural pe an, cea mai mare parte fiind exportată în Israel, comercializată prin SC OLEOMET-sa SRL București, condusă de Roxana Aldea. Majoritatea uleiurilor sunt alimentare, recomandate de medicina naturistă. Cele mai căutate sunt uleiurile de armurariu, susan, sâmburi de struguri, cătină, nucă, chimen negru, muștar alb. Uleiul din armurariu este bun pentru bolile de ficat.

Armurariul (ciulin de Bărăgan) este o plantă cu o importantă acțiune hipocolesterolemiantă, bazată pe silimarină, o component esențială a medicamentelor de ficat și diabet. Uleiul din seminte de dovleac este bun pentru prostată, cel de chimen negru este bun pentru creșterea imunității, uleiul de muștar alb e bogat în acizi grași Omega 3, este foarte bun pentru masaj, uleiul din germeni de porumb este hipocolesterolemiant. Uleiul din sâmburi de struguri este indicat femeilor cu predispoziții la fibroame uterine, chisturi ovariene, adenoame și adenofibroame mamare. În țări ca Italia și Franța, în care se consumă de zeci de ani uleiul din sâmburi de struguri, specialiștii au observat o scădere a ratei bolilor cardiovasculare.

Uleiurile Valahia Oleomet se găsesc și în România, în hipermarketuri și în magazile specializate – rețeaua Metro, KI-LIFE Naturalia și Plafaruri. Sau direct pe site: ulei vegetal din seminte de canepa, din seminte de armurariu, din seminte de in, din seminte de rapita, din miez de nuca, din seminte de susan, din boabe de soia, din germeni de grau, din seminte de catina, din seminte de dovleac, din samburi de struguri, din seminte de mustar, din seminte de chimen negru, din seminte de coriandru, din germeni de porumb, din seminte de floarea soarelui.

http://www.uleiuri-naturale.ro

OleometUleiNaturalValahiaSigla UE de Agricultură Ecologică garantează consumatorilor originea și calitatea alimentelor și băuturilor. Prezența acestei sigle pe orice produs indică respectarea de către producător a Regulamentului UE privind agricultura ecologică. Sigla este obligatorie din 1 iulie 2010 și a avut o perioadă de tranziție de 2 ani (până pe 1 iulie 2012). Sigla precizează locul de producere a materiilor prime agricole, printr-o formă “UE” sau “non-UE”, sau cu numele țării în care s-a obținut produsul sau materiile prime ale acestuia. Toate produsele alimentare preambalate vor fi etichetate obligatoriu cu sigla Uniunii Europene pentru producția ecologică. Pentru produsele importate și cele neambalate, utilizarea siglei este opțională. Sigla națională a României pentru agricultură ecologică “ae” poate fi folosită optional alături de cea comunitară. Sigla comunitară oferă consumatorilor garanția că cel puțin 95% din ingredientele produsului au fost obținute după metoda de producție ecologică, că produsul respectă regulile schemei oficiale de inspecție și provine direct de la producător sau procesator, într-un ambalaj sigilat, că produsul poartă numele producătorului, procesatorului sau vânzătorului și numele sau codul organismului de inspecție și certificare. Produsele ecologice (organice/bio) sunt produsele realizate în armonie cu natura și mediul înconjurător, fără utilizarea substanțelor chimice și fără intervenții genetice. Produsele certificate în acest sens de un organism de certificare poartă denumirea de produse bio, produse organice sau produse ecologice.

landing page tii la eticheta 4ECO1 4ECO3 (2)

Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: