Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Povești vechi și noi, cu mere și suc de mere, din România

leave a comment »

???????????????????????????????????????R1RomaniaR4NaturalRomaneste

Natural Românește

Anul ăsta, soiul de mere românesc Frumosul de Voinești împlinește 65 de ani. Altele, la fel de renumite în Patria Merelor din România, Voinești, sunt Ionatan și Golden Delicios, dar și noi soiuri, create la Stațiunea Pomicolă, vreo 700: Pionier, Voinea, Generos, Ciprian, Luca, Pomona, Chindia, Dyscoprim și Dacian. Polonezii și maghiarii vin cu tiruri imense în Voinești, de unde cumpără toate merele, cu tonele, direct din livezile sau de la porțile oamenilor. Inclusiv pe cele mai puțin frumoase sau lovite, bune pentru detergent și șampon, fabricate în Polonia. Merele de Voinești se vând cu 2,5 euro/kg în magazinele din Germania.

Mere

Eu iubesc merele românești în numele bunicii mele, născută într-o casă înconjurată cu livezi de meri. Deși stabilită în București din tinerețe, nu-i lipseau niciodată din cămară merele din regiunea ei natală. Așa mi-o amintesc în primul rând pe bunica, dimineața mâncând un măr, ca să țină doctorul departe – și chiar l-a ținut, peste 80 de ani. Apoi zicea că nimic nu e mai bun pe lume ca Frumosul de Voinești, dar copt în livada ei din Cândești. Voinești, Cândești, Malu cu Flori… Pe atunci, Dâmbovița era totuna cu Muscelul.

Profructta1

Din Câmpulung Muscel, județul Argeș, a sosit de vreo lună sucul natural de mere Profructta marcă înregistrată, un suc tulbure, cu pulpă de fruct. L-am cumpărat și este foarte bun. Și dacă atunci când mănânc mere mă doare puțin stomacul, nu același lucru s-a întâmplat când am băut sucul ăsta, care chiar are gust de mere, adevărate, românești. Nici prea dulce, nici prea acrișor. Sățios, când bei, simți că e din mere și nu din altceva. Dacă îi pui și scorțișoară, pare că e sucul de la merele pregătite pentru plăcintă. Pentru mine este mai mult decât perfect.

Sucul de mere (în general) este bogat în vitamine (A, C, E, K, B1, B2, B6, B9), are efect antioxidant, este o sursă naturală de energie, împiedică acumularea de colesterol la nivelul vaselor de sânge și arterelor, ajută la eliminarea toxinelor.

Sucul de mere Profructta este un suc tulbure. Specialiștii de la Universitatea din Wroclaw, Polonia, spun că sucul tulbure de mere este de patru ori mai bun decât cel impede. Ei au descoperit că are o concentrație de polifenoli – care au proprietăți anti-canceroase – de 4 ori mai mare, comparativ cu sucul de mere limpede. Mai multe aici (Sfatul Medicului).

Sucul de mere tulbure Profructta se găsește deocamdată în hipermarketurile Cora din București, Ploiești și Constanța, dar urmează să ajungă și în alte magazine, în toată țara. Următorul produs Profructta va fi sucul natural de afine (la sticlă), urmat de sucuri de legume (sfeclă, morcovi și mixt de morcovi, țelină și sfeclă). Va fi și un magazine online.

Sucul de mere tulbure Profructta este ambalat în sistem Bag in Box, are robinețel – dar mai multe aflați de pe pagina de facebook.

SucDeMereMusceleanSucDeMerePF1

http://www.profructta.ro

https://www.facebook.com/pages/Profructta/865120816878986

https://www.facebook.com/groups/788441127877811

Anunțuri

Written by IsabelleLorelai

31 Martie 2015 la 11:10

Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: