Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Povești cu bivoli, români și alți oameni din România

leave a comment »

Natural Românește

R1Romania???????????????????????????????????????R4NaturalRomaneste

Povești cu bivoli, România și lapte de bivoliță. Deși este gras, laptele de bivoliță nu are colesterol. În schimb are multe vitamine și minerale. Este recomandat de nutriționiști ca fiind mult mai sănătos decât cel de capră și de vacă – chiar cel mai sănătos. Nu doar laptele. Și carnea de bivol, la fel. Deși nu pare, eu cred că povestea totuși este importantă și, cu ajutorul câtorva informații adunate de la oameni care se pricep, poate învățăm câte ceva. Sau ne aducem aminte.

România și-a omologat rasa Bivolul Românesc încă din 1987 – denumirea exactă: Rasa de bubaline Românească. În 2008, în România mai erau doar câteva zeci de mii de bivoli. De la 600.000 în 1989 s-a ajuns încet dar sigur la 230.000 prin 2000, iar prin 2008 la doar 65.000. În Ardeal, de exemplu, în 2008 erau sub 35.000 de bivoli, dar continua exportul acestora în Italia, în fiecare an câte 1.000, sau chiar 2.000, unde o parte au fost transformați în salam, o altă parte au intrat în fermele producătorilor italieni de brânză Mozzarella. Italia a ajuns în prezent să aibă în ferme 300.000 de bivoli, pornind de la 30.000. Efectivele de bivoli au crescut foarte mult și în Franța și Ungaria. În 2009, reprezentanții Asociației Crescătorilor de Bivoli din Transilvania (Dej) au cerut o subvenție la laptele de bivoliță (42 bani/litru). Ministrul Agriculturii de atunci a refuzat să o acorde.

Bivolul este un animal rezistent la boli și bun de pus la jug, în locul boilor. Ușor de îngrijit, fără pretenții, doar „rău de căldură”. Creșterea bivolilor s-a redus în gospodării la momentul mecanizării agriculturii și apariției soiurilor superioare de vaci pentru lapte. În ultimii ani, foarte mulți bivoli au dispărut din gospodăriile din România. Motive diverse: cum că bivolița este mai pretențioasă la mâncare, că mănâncă mai mult dar dă lapte mai puțin decât o vacă, că bivolița nu a mai fost dorită de țăranii români. Nu cred că nu ar fi vrut, cred nu au avut bani destui pentru hrana lor, mai ales iarna. Mulți au sacrificat bivolii pentru carne. Alții nu s-au îngrijit de reproducere. În perioada de lactație, bivolițele dau mai puțin lapte față de vacile din soiurile superioare.

BivoliCarMaramures

Povești cu bivoli, Italia și lapte de bivoliță. Din lapte de bivoliță, italienii fac Mozzarella, înregistrată fără nici un dubiu ca: „Brânză proaspătă făcută exclusiv (doar/numai) din lapte de bivoliță”. În 1996, Italia a înregistrat la UE produsul Mozzarella Brânză exclusiv din lapte de bivoliță. A fost certificată DOP (Denumire de Origine Protejată), deci protejată de sistemul european de calitate și promovată în lume din fonduri europene.

Denumiri de origine protejată – DOP/UE: denumiri ale unor produse cu caracteristici datorate în mod exclusiv sau esențial locului lor de producție și priceperii producătorilor locali. Produsul agricol sau alimentar trebuie să fi fost produs, procesat și preparat într-o zonă geografică dată, prin utilizarea unor tehnici recunoscute.

StampaItalia5

Italia6Italia7

Povești despre bivoli, în România. În 2009, ing. Ioan Cherecheș, specialist în creșterea bubalinelor din România, spunea: “În prezent, cam toate efectivele de bivoli existente în comunitatea europeană au la bază Bivolul Românesc. La baza populației de bubaline din Italia stă bivolul românesc, iar brandul de brânză Mozzarella a avut un rol decisiv în creșterea aceste specii în Italia. În ultimii ani, am populat cu bubaline ferme din Marea Britanie, Scoția, Irlanda, Germania și Ungaria, dar și din Elveția. Inexplicabil însă, efectivele de bubaline au scăzut dramatic în ultimii 20 de ani la noi.” În 2009, ing. Ioan Cherecheș era director al Unității de Ameliorare și Reproducție în Zootehnie – UARZ – Sălaj (în prezent Oficiu/OARZ).

Ing. Ioan Cherecheș: „Bivolul este printre animalele cele mai sănătoase care trăiesc pe planetă, și întreb, în cunoștință de cauză, unde găsiți alte animale cu autoprotecție la boala vacii nebune, la bruceloză, leucoză sau la TBC? Laptele de bivoliță este un medicament și este rar. Laptele de bivoliță este folosit, cu succes, în hrana copiilor cu probleme de sănătate, datorită excelenteor sale calități”. Green Report.

SalajBivoli

Povești despre bivoli din România și englezi. În 2002, Stuart M. Meikle, investitor britanic, s-a stabilit în România special pentru a înființa o fermă de bivolițe. A reușit să cumpere bivolii direct din gospodării, a înființat compania „Produse naturale Transilvania” și deține cea mai mare fermă de bivolițe din România, în Meșendorf, comuna Bunești, județul Brașov. A construit fabrica de procesare a laptelui de bivoliță din Rupea, SC Transilvania Lactate SRL / Transylvania Buffalo Products SRL.

În 2008, Stuart M. Meikle a fost numit consul onorific al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord la Brașov. O poveste care îmi place – pentru că este asemănătoare cu a românului George Betianu care deține Riverside Group London Limited, cel care a deschis în Marea Britanie o fabrică de prelucrare a cărnii din fermele britanice, dar cu rețete tradiționale din Transilvania. Dar și pentru că pe la noi se găsește în comerț și Mozzarella fără gust, care este din lapte de vacă și care nu are nicio legătură cu Mozzarella adevărată.

Stuart M. Meikle (2008): „Zona este, în opinia mea, cea mai frumoasă din Europa, una dintre puținele care au rămas naturale, și acest lucru nu trebuie subestimat.”

RupeaFermaM

Povești despre bivoli din România și alți englezi. La Rupea, județul Brașov, un alt englez, Peter Mitchell, conduce din 2008 fabrica în care se face Mozzarella românească din lapte de bivoliță. Domnul Pităr (pe românește), inginer în domeniul alimentar și specialist în brânzeturi din Marea Britanie, a făcut în România brânză din lapte de bivoliță pe care la început a vîndut-o în piață, la tarabă, alături de țărani. Vreo 2 ani. Pe gustate. Brânză BIO din lapte de bivoliță din România, după rețeta originală italienească de Mozzarella, dar care este un produs 100% românesc: o brânză românească de bivoliță din lapte de la animale crescute și hrănite în România de țărani români, prelucrat într-o fabrică din România. Produsele sunt vândute în România.

Despre brânza Mozzarella Made in Romania, Peter spune că este de cea mai înaltă calitate, tocmai pentru că este din lapte românesc care este de cea mai bună calitate. Peter i-a sfidat mereu pe cei care spuneau: „Nu cumpărați produse românești, că nu sunt bune.” Le-a replicat: „Nu este adevărat, toată lumea știe că produsele românești sunt bune, iar ce spuneți voi este o mare prostie.” La SC Transilvania Lactate SRL / Transylvania Buffalo Products SRL se fabrică: Caș proaspăt, Iaurt, Smântănă, Telemea Nouă, Telemea Veche, Burrata, Mozzarella Bocconcini, Mozzarella Ciliegine, Mozzarella Pizza Cheese, Urdă Ricotta. Se găsesc în magazine. Sau se comandă și se trimit prin curier.

Peter Mitchell (2011): „Românii ar trebui să cumpere produse românești, să-și ajute economia. Să nu se mai compare cu străinii. Pentru că au lucruri extraordinare. Trebuie doar să le descopere.”

RupeaPeterMitchellRupeaPeterMithell

RupeaMozzarellaRupeaMozzarella1

http://www.tbprod.ro

https://www.facebook.com/mozzarellaromaneasca

Povești despre bivoli din România și un indian. Bivolul provine din India. Nici nu este de mirare că în prezent un indian crește bivoli pe la noi. Laptele de bivoliță de la fabrica din Rupea provine și de la ferma pusă pe picioare de un indian. A cumpărat animalele direct din curțile oamenilor, celor care au vrut să le vândă. Econometrician educat în Marea Britanie, a venit în România în 1995 pentru a oferi consultanță la un minister și a ales să rămână aici. A cumpărat 250 de hectare de pământ, un vechi CAP dărâmat, pe care l-a reconstruit și modernizat. Așa a apărut ferma de bivoli de la Drăușeni, județul Brașov, mai jos de Homorod. Pe care o indianul o numește „România mea”. Se numește Krishan Georges. Sau Crișan George, mai pe românește.

Crisan1

Crisan2

Crisan3

F1BivolNascut8octombrie2014

Povești cu bivoli la Ferma Indianului din Drăușani, județul Brașov. Krishan Georges, care s-a gândit și la o pensiune, face agricultură ecologică, cultivă lucernă și ovăz, hrănește bivolii cu fân organic. Crește cai. A făcut o casă, mănâncă din ce produce. A înființat și o grădină cu legume bio. Casă, masă, zacuscă, brânză de bivoliță, unt de bivoliță, bivoli, cai, aer curat, excursii. Cu turiști străini – care învață să trăiască sănătos, românește, în natură. Ferma Indianului din Transilvania.

Crisan4

F1Cal

Ferma1

F3Pepene

Ferma5Masa

https://www.facebook.com/fermaindianuluitransylvania

https://www.airbnb.com/rooms/3978064?s=vuXk

Povești cu bivoli, Ferma Indianului din Transilvania și un restaurant. Krishan Georges a fost căsătorit cu o româncă, cu care are doi copii, pe care îi obligă să învețe limba română. Îi aduce la fermă în fiecare săptămână, pentru a învăța datinile, cultura și valorile românești și speră ca ei să preia afacerea când vor crește. Gătește românește, mănâncă românește, trăiește românește. Când mai merge în India are crize de identitate, nu mai știe cine este. Când se întoarce în România își revine, simte că este român – pentru că lumea îl salută sau îl mai înjură – dar îl bagă în seamă, se poartă natural cu el și asta îi place cel mai mult: că în România lumea este naturală. Românii care lucrează cu el spun că „e de-al nostru”. Are și un mic restaurant în București (Piața Domenii), Barka Saffron. La restaurant se găsesc produse din lapte de bivoliță – brânzeturi produse la ferma lui dar și de la SC Transilvania Lactate SRL / Transylvania Buffalo Products SRL.

F1Branza

F1CascavalBivolitaPentruRestaurantBucuresti

https://www.facebook.com/barka.saffron

Povești cu bivoli în România. Din 2012, țăranii români crescători de bivoli din localitățile situate în zone defavorizate au putut beneficia de subvenții, acordate categoriei producătorilor de lapte și carne de vită, într-o încercare de stopare a dispariției bivolului din România și de susținere a producătorilor români – crescătorii tradiționali de bivoli din Lăpuș și Chioar, Maramureșul istoric, localitățile făcând parte din zona defovarizată. În trecut, Țara Făgărașului era o zonă vestită în Europa pentru creșterea acestor animale. În România există o singură Stațiune de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bubalinelor – în Șercaia (Făgăraș), județul Brașov, înființată în 1981.

http://www.bivoli-sercaia.ro

În Pecica, județul Arad. Ferma de bivoli și Centrul de vizitare. Ferma este în apropierea Parcului Natural Lunca Mureșului și a fost construită din fonduri europene.

PecicaFermaBivoli1

PecicaFermaBivoli2

https://www.facebook.com/ferma.bivoli

Sălajul și bivolii, în 2014. Revenirea la normal.

http://www.graiulsalajului.ro/slajul-este-primul-pe-ar-la-creterea-bivolilor-a-42554

Fermele de bivolițe reprezintă afaceri la nivel mondial. Avantaje și informații despre laptele de bivoliță:

http://www.afacerilacheie.net/articole/afaceri-profitabile/ferma-de-bivolite-o-afacere-profitabila-si-de-viitor–2328.html

De ce au dispărut foarte mulți bivoli din România? Carnea este foartă căutată în străinătate. Este sănătoasă și scumpă. Are colesterol scăzut.  De ce ar trebui să apară din nou mulți bivoli în România? Toate produsele, lactate sau din carne, sunt extraordinar de sănătoase.

Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: