Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Claudiu Inimă de Leu

with one comment

ClaudiuBrisc1

Om de onoare din Cluj.

Deși a trecut prin momente oribile, care poate îi dădeau dreptul să vrea să uite prin ce durere și nedreptăți a încasat pentru a-și salva copilul, el nu a întors capul în altă parte când a văzut multă suferință din jurul său, iar și iar. Inimă de Leu, pentru că a luptat pentru copilul său, cum puțini tați o fac. S-a bătut cu boala, s-a bătut cu autoritățile. Om de onoare, pentru că nu a uitat că a fost ajutat ca să poată învinge în lupta cu cancerul copilului său. A ajutat și alți copii bolnavi chiar în timp ce era cu copilul la tratament în Franța, în 2009, chiar din banii care se strânseseră în plus, pentru tratamentul copilului său.

Claudiu Brisc.

Alexandru Damian Brisc. Abia împlinise trei ani când a fost diagnosticat cu cancer, o complicație îngrozitoare, o tumoră gigant care înglobase în masa ei aorta, vasele mezenterice, trunchiul celiac, vena renală stânga și vena cavă inferioară – Neuroblastom stadiul III. Diagnosticarea corectă a fost făcută după ce copilul a fost deschis pentru operație, inițial a fost diagnosticat (greșit) cu Nefroblastom și tratat (inutil) cu citostatice. Copilul a fost salvat, dar în Franța.

De la Claudiu Brisc am aflat prima dată cum arată o cameră sterilă, în octombrie 2009. La Institutul de Cancerologie Gustave Roussy din Paris-Villejuif. Pentru o cameră sterilă, se plăteau, atunci, doar pentru o lună, 134.155,14 euro. Doar în camera sterilă se putea face tratamentul cu Melphalan (și Busilvex, ambele citostatice). Citostaticul Melphalan nu mai exista pe atunci nicăieri în România. Cu toate astea nu i-au aprobat formularul E 112, când Claudiu l-a solicitat, în octombrie 2009.

La sfârșitul anului 2009, când Alex încă făcea tratament la Institutul de Cancerologie Gustave Roussy, Claudiu a făcut socoteli și tot ce era în plus a donat. Banii i-a dat pentru salvarea altor copii, pentru tratament, spitalizare sau transport – Ramona Lorena, Alexandra, Călin, Cosmina, Luciana, Ana Maria, Sorin, Iustin, Gabriela Codruța.

După ce Alex Damian a scăpat de cancer, Claudiu nu s-a întors cu spatele. A văzut, s-a oprit, a privit cu atenție, a înființat o asociație în vara anului 2010, împreună cu toți cei care doreau să i se alăture. Site-ul de pe care aflam noutăți despre Alex s-a transformat în unul de ajutor, consiliere și informații pentru obținerea unor drepturi, pentru alți copii – Asociația Umanitară Alexandru Damian. Deviza asociației este “Copiii nu pot lupta singuri împotriva cancerului”. Claudiu nu se oprește, merge mai departe. De la donații în bani în conturile unor copii, achitarea costurilor unor medicamente și analize altor copii, oferirea de cadouri, jucării și alimente multor copii și până la achiziționarea de echipamente medicale pentru copii.

În 2010, Asociația Umanitară Alexandru Damian a făcut donații și sponsorizări. A ajutat un copil, Tania, să ajungă la tratament în Italia, a donat sume de bani pentru Brigitta, Bubulina, Maria, Paul. A cumpărat și donat sute de pachete (jucării, cadouri etc) copiilor de la Oncologie Pediatrie II Cluj, copiilor de Oncologie Pediatrie 2 “Ion Chiricuță” Cluj, la Casa de Copii orfani din Fizeș, Sălaj.

În 2011, Asociația Umanitară Alexandru Damian a strâns bani cu care a achioziționat 3 pompe volumetrice (inclusiv accesorii și consumabile), în valoare de 25.800 de lei, pe care le-a donat Clinicii de Copii Pediatrie II Secția Oncologie, a plătit 12.000 de lei pentru analize și examene hispatologice pentru mai mulți copii internați la Oncologie Pediatrie II Cluj, a plătit 2.000 de lei pentru achiziționarea de medicamente necesare Clinicii Pediatrie II Cluj, a amenajat un loc de joacă la Pediatrie II Cluj, a donat pachete pentru sute de copii internați la Oncologie Pediatrie II Cluj, Oncologie Pediatrie 2 “Ion Chiricuță” Cluj și pentru copiii care făceau dializa la Pediatrie II Cluj. Plus donații și sponsorizări pentru Evelyn, Marian, Cosmin, Ana, Alexandru.

În 2012, asociația a donat 11.000 de lei Mariei și lui Ovidiu, sute de pachete pentru toți copiii internați la Oncologie Pediatrie II Cluj și Oncologie Pediatrie 2 “Ion Chiricuță” Cluj.

În 2013, un proiect ambițios al Asociației Umanitare Alexandru Damian, condusă de Claudiu Brisc, a fost achiziționarea camerelor implantabile subcutanat, pentru administrarea citostaticelor, antibioticelor etc, ideale în tratamentul copiilor cu boli oncologice. Sunt ideale și pentru că reduc “înțepările” repetate în venele distruse ale copiilor, pentru prelevarea sângelui necesar pentru analize periodice (camera implantabilă, din titan, se montează subcutanat, sub claviculă, în piept, iar un furtunaș din silicon se “racordează” la un vas de sânge major). În prima fază, a reușit să strângă bani pentru 17 camere, care au fost donate spitalelor din Cluj, Oradea și Timișoara, în aprilie 2013. Înainte de asta, în martie 2013, a organizat, împreună cu compania BBraun, un training pentru chirurgi români, pentru deprinderea tehnicii de montare ale acestor dispozitive medicale. În iunie 2013, la 3 ani de la înființarea Asociației Umanitare Alexandru Damian, Claudiu Brisc a organizat, în colaborare cu restaurantul DaVinci din Cluj, un dineu caritabil, la care s-au strâns 60.000 de lei (14.000 de euro) din donații și tombolă. Au urmat și câteva sponsorizări, iar în final s-au strans 20.000 de euro, din care Claudiu Brisc a cumpărat peste 100 de camere implantabile subcutanat pentru copiii internați în secțiile de oncologie ale spitalelor din țară – București, Cluj, Oradea și Timișoara – și încă o pompă volumetrică (inclusiv accesorii și consumabile) pentru Clinica de Copii Pediatrie II Secția Oncologie.

În noiembrie 2014, Asociația Umanitară Alexandru Damian și-a propus un nou proiect pentru 2015, achiziționarea unui aparat modern pentru Pediatrie 1 Cluj (din Calea Moților), un sistem de digitalizare pentru radiologie, în valoare de 20.000 de euro (plus TVA). Radiografiile sunt scanate și introduse în computer într-un minut, nu se mai developează, astfel scăzând timpul pentru citirea și interpretarea radiografiilor. Mai multe informații despre echipament, dar și despre cum puteți sprijini, găsiți pe site și pe pagina de facebook:

http://www.alexdamian.com

https://www.facebook.com/pages/Asociatia-Umanitara-Alexandru-Damian/129978093703568

Despre Alex Damian (Alexandru Damian Brisc) și lupta lui Claudiu Brisc cu sistemul, în 2009, puteți citi aici.

ClaudiuBrisc2

Fotografiile aparțin Asociației Umanitare Alexandru Damian

Anunțuri

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Dacă doriți să ajutați la susținerea copiilor cu boli grave din Cluj, puteți direcționa cei 2% către Asociația Umanitară Alexandru Damian, președinte Claudiu Brisc. Tot ce vreți să știți puteți afla apăsând pe link. […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: