Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Născut în România. Marin Cazacu. Tot ce a visat a realizat

with one comment

cello1

Era student cand sustinea concerte si recitaluri in Europa, America si Asia. La 27 de ani, in 1983, era solist al Filarmonicii “George Enescu”. In acelasi an a fost invitat in Italia, ca prim violoncelist al unei orchestre formate din tineri muzicieni, selectati din majoritatea tarilor europene – “Orchestra Internazionale d’Italia”. De atunci a visat sa se infiinteze si in Romania o orchestra formata din cei mai buni tineri muzicieni din tara, elevi, studenti sau absolventi. In 2008, visul maestrului Marin Cazacu a devenit realitate, infiintand Orchestra Romana de Tineret. Marin Cazacu a infiintat si Cvartetul “Cellissimo” in 1998, impreuna cu Alexandru Gutu, Olga Manescu si Razvan Suma, concertand la festivalurile de la Venetia, Mateus, Macao, Singapore, Istanbul, Madrid si in Romania. A urmat ansamblul de camera “Violoncellissimo”, format cu studentii Universitatii Nationale de Muzica. A pornit de la 8 si 12 violoncele, ajungand la 60. A urmat infiintarea Cvartetului “Cellissimo junior”, format din elevi. Maestrul Marin Cazacu a activat si ca membru al formatiei “Pro Arte”, a colaborat cu Cvartetul “Voces”. A colaborat cu mari festivaluri de muzica, de la Festivalul International “George Enescu” de la Bucuresti, la festivaluri din Munchen, Berlin, Milano, Venetia, Valemcia, Bratislava, Sofia.

Marin Cazacu, un excelent muzician” – Ghenadi Rojdestvensky

MarinCazacucasino-sinaia

Marin Cazacu, un violoncelist magnific” – “El Pais”

Violoncelistul Marin Cazacu este laureat al concursurilor internationale din Elvetia (Geneva, medalie de argint si premiul “Vila Lobos”), Germania (Markneukirchen, premiul I; Leipzig, premiul II), Italia (Bologna) si Iugoslavia (Belgrad). Despre Marin Cazacu, “La Stampa” scria “Un violoncelist de aur”. La Munchen si Leipzig s-a spus: “Lirism si virtuozitate” / “Un mare artist, cu o sonoritate foarte frumoasa si o tehnica impecabila”. In Romania a primit “Premiul Criticilor si Muzicienilor”; Premiul “Performanta in solistica” 2001, Premiul aniversar “Radio Muzical” 2001. Din 2006, Marin Cazacu are titlul de Doctor in muzica.

A concertat in 1990 cu Orchestra Radio din Berlin. In 1994 a participat la Festivalul “Europa Musicale” de la Munchen, fiind solist alaturi de Orchestra Nationala Radio dirijata de Horia Andreescu. Reputatul violoncelist Marin Cazacu este profesor de violoncel din 1992 la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Printre studentii maestrului Cazacu se numara Razvan Suma, Laura Buruiana, Mihai Marica, Adrian Mantu, Roxana Blaga, Adrian Gavrilescu, Olga Manescu, Magdalena Morosanu, Stefania Amarinei, Madalina Tudose, Bogadan Postolache, Titus Tincu, Gioni Holgen.

MarinCazacuSiCristianMandeal

Orchestra Romana de Tineret sau Orchestra Nationala de Tineret a Romaniei

Spirit Enescian si Traditie Europeana

In 1999, Marin Cazacu infiinta la Sinaia, impreuna cu Fundatia “Prietenii Muzicii – Serafim Antropov”, Festivalul International “Enescu si muzica lumii”, care de atunci se desfasoara in fiecare an in jurul zilei de nastere a Maestrului George Enescu, 19 august. Tot la Sinaia a infiintat si Orchestra Romana de Tineret, in 2008. A plecat sub forma de proiect, prin participarea in 2007 la concursul organizat de administratia Fondului Cultural National. Proiectul castigat de Marin Cazacu la acest concurs se numea “Orchestra Romana de Tineret – spirit enescian si traditie europeana”. Din putinii bani castigati ca premiu si ajutat de cativa sponsori, Marin Cazacu a organizat prima Scoala de vara pentru tineri muzicieni, din care a selectat cei mai buni muzicieni din tara, cu varste intre 17 si 28 de ani. A invitat profesori pentru fiecare grupa de instrumente: Liviu Prunaru, concertmaestru al Orchestrei Concertgebouw din Amsterdam; Bogdan Zvoristeanu, concertmaestru la Geneva; Marius Nichiteanu, prim violist la Hamburg; Dorin Marc, contrabasist in Germania; Sandel Smarandescu, contrabasist in Romania; Adrian Petrescu, prim oboist al Filarmonicii Romane, Stefan Geiger, prim trombonist la Hamburg. I s-a alaturat imediat dirijorul Cristian Mandeal, care s-a implicat cu tot sufletul, prin stagii de pregatire, repetitii si concerte – clasele sale de muzica sunt, in acelasi timp, si lectii de viata. Maestrul Cristian Mandeal le este un veritabil profesor si parinte spiritual acestor tineri extraordinar de talentati. Pentru ca incepand din 2009 s-au prezentat la selectie foarte multi tineri talentati, s-a infiintat si “Romanian Sinfonietta Orchestra”, condusa de dirijorul Horia Andreescu. Este formata din tineri cu varste cuprinse intre 14 si 22 de ani. Cel mai greu a fost si este pentru Marin Cazacu strangerea de fonduri.

OrchestraNationalaTineret1

Iata o orchestra care isi poate reprezenta tara cu mandrie,

la nivel international” – 2012, “Kulturradio Berlin”

Orchestra Romana de Tineret (Orchestra Nationala de Tineret a Romaniei) a devenit membra a Federatiei Europene a Orchestrelor Nationale de Tineret EFNYO in noiembrie 2011. Din 2008 si pana in prezent, orchestra a sustinut multe concerte la Bucuresti, precum si la Festivalul International “George Enescu”. In strainatate, au concertat la “Auditorium CMD” din Strasbourg, la Ambasada Romaniei la Paris (Palais de Behague), la Konzerthaus din Berlin, in cadrul “Eurovision – Young Euro Classic”, pe scena Academiei Nationale “Santa Cecilia” din Roma si la Festivalul de la Ravello, pe scena de la Villa Rufolo.

La editia Festivalului International George Enescu din 2011, Orchestra Romana de Tineret si-a sustinut concertul pe 23 septembrie, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, interpretand Rapsodia Romana nr. 1 Op. 11 de Enescu; Concertul pentru vioara si orchestra Op. 61 de Beethoven, solist David Garrett; Pasarea de foc de Stravinsky si La Valse de Ravel.

DavidGarrettSiOrchestraNationalaTineret

Excelenta interpretare, demna de o mare orchestra: Rapsodia Romana nr. 1 de George Enescu  si o parte din Concertul pentru vioara si orchestra de Beethoven. Dirijor Cristian Mandeal. Solist David Garrett, vioara – pe langa interpretare, si o prezenta foarte placuta:

Si finalul concertului de Beethoven (sunetul este un pic defazat) plus un biss cu David Garrett – Fritz Kreisler, Variatiuni pe o tema de Corelli si Liebesleid; crossover Smooth Criminal (M. Jackson) si Paganini, Il Carnevale di Venezia:

Pe 8 septembrie 2013, Orchestra Romana de Tineret (Orchestra Nationala de Tineret a Romaniei) va concerta in cadrul Festivalului International George Enescu, sub bagheta dirijorului american de origine romana Lawrence Foster.

Programul este urmatorul:

Duminica, 8 septembrie 2013, ora 19.30, Sala Palatului Bucuresti

– “Frenesia” de Dan Dediu

– “Dublu concert pentru vioara, violoncel si orchestra, Op. 102” de J. Brahms. Solisti: Pinchas Zukerman, vioara si Amanda Forsyth, violoncel.

– “Rapsodia spaniola”, “Alborada del gracioso”, “Pavane pour une infante defunte” si “Bolero” de M. Ravel.

Mai sunt bilete:

http://festivalenescu.ro/calendar/events?date=2013-09-08

cello3

Anunțuri

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. Buna ziua! Acesta este link-ul documentarului realizat in Grecia despre inchiderea ERT.Pana acum documentarul a avut peste 5000 de vizualizari online.
    http://www.tvrplus.ro//editie-grecia-televiziunea-publica-in-somaj-118922

    Cristina Tilica

    21 Septembrie 2013 at 12:03


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: