Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Made in România. De la tinichele la antivirusi

with one comment

1cifa1

CIFA 1 – 1957, Primul computer electronic pe tuburi romanesc

Toata lumea pomeneste despre pustii romani care castiga in zilele noastre mai toate concursurile de informatica de peste tot in lume, despre sutele de informaticienii romani care lucreaza la Microsoft, Google, Twitter sau Facebook, despre hackerii romani celebri.

Ma gandeam ca este bine ca din cand in cand sa ne reamintim de unde “li se trage”, pentru ca Romania are o “baza”. Ne place sa ne reamintim sau nu, adevarul este ca in “epoca populara/socialista/comunista”, in Romania anilor 1980, lucrau cca 80.000 de oameni in industria de calculatoare iar invatamantul romanesc de profil avea 3.700 de absolventi in fiecare an. Iar prin realizarea CIFA 1, Romania devenea, in 1957, a VIII-a tara din lume posesoare a unui calculator electronic.

Primul computer electronic pe lampi realizat in Romania, CIFA 1, a fost o premiera in tarile blocului sovietic (Europa de Est). Ideea realizarii unui computer a inceput in 1953. In 1955 a inceput proiectarea, apoi realizarea in 1957, de catre specialistii de la Institutul de Fizica al Academiei de la Magurele, la initiativa si cu sprijinul direct al directorului institutului, Profesorul Horia Hulubei. Institutul de Fizica al Academiei din Romania a intrat in istoria tehnicii mondiale cu CIFA 1. Institutul avea nevoie de tehnica digitala pentru masurarea radioactivitatii la unitatile mari (betator, reactor etc) iar Prof. Hulubei a infiintat un laborator de electronica. Prin realizarea CIFA 1, Romania a fost intre primele 8 tari din lume si a II-a dintre tarile socialiste (prima a fost URSS). La 12 ani distanta de primul computer din lume, realizat de americani in 1945, a fost pus in functiune primul computer romanesc, in aprilie 1957. Lucra la o rata de 50 de operatii (instructiuni) pe secunda, cu numere compuse din 9 cifre plus semnul operatiei si 30 de biti pe cilindru magnetic; avea 1.500 de tuburi electronice si o memorie de 512 cuvinte, limitata la viteza de rotatie de 3000 de ture pe minut a cilindrului magnetic. Insa avea un consum de 5 KVA, din cauza caruia se supraincalzea, scazandu-i durata de functionare si fiabilitatea, astfel ca trebuia controlat la pornire, pentru schimbarea lampilor arse. CIFA 1 a functionat timp de 2 ani, cate 2 ore pe zi. A fost conceput initial de inginerii Victor Toma si Armand Segal. Apoi colectivul s-a marit, cu ingineri si tehnicieni foarte buni, care au realizat partile mecanice, precum si cu matematicieni stagiari. Compartimentele erau coordonate de ing. Armand Segal si ing. Victor Toma.

Lasati-l pe Toma sa se ocupe de tinichelele lui” – Prof. Horia Hulubei

Basarabeanul refugiat in Romania, ing. Victor Toma, absolvent al Politehnicii Bucuresti, a gandit si proiectat 2 ani, apoi inca 2 a lucrat la realizarea CIFA 1, ordinatorul mare cat 3 sifoniere, in care a combinat 1.500 de tuburi electronice. Ing. Victor Toma a fost parintele calculatoarelor electronice pe tuburi si pe tranzistori din Romania. Pe tuburi: CIFA 1, in 1957, CIFA 2, in 1959; CIFA 3, in 1961 si CIFA 4 in 1962. Pe tranzistori: CET 500, in 1964 si CET 501, in 1966. CIFA 2 din 1959 a avut 36 de biti si “doar” 800 de tuburi electronice. Nu existau pe atunci analisti care sa identifice problemele si sa faca programe. Asa ca au aparut matematicienii romani care au inceput sa tina cursuri de programare, iar beneficiarii calculatoarelor isi faceau singuri programele, in codul masinii. Au fost angajati stagiari, absolventi de matematica, precum Zamfirescu, Vaida si Moldovan. In 1961, impreuna cu Mihaela Ionescu, a pus in functiune CIFA 3. Colectivul avea deja 12 oameni. CIFA 4, din 1962, avea fiabititate crescuta si mai multa siguranta in functionare si un spectru mai larg al utilizarii – a lucrat 12.000 de ore/an. In sectia condusa de ing. Victor Toma s-au realizat si CIFA 101, in 1962 si CIFA 102, in 1963. In 1962-1963, Victor Toma a condus colectivul din Bulgaria care a realizat calculatorul Vitosha, o replica a CIFA 1. Au aparut tranzistorii si a fost realizat CET 500, un calculator de 10 ori mai rapid decat CIFA 4 si foarte fiabil – functiona fara oprire (fata de cele CIFA, care puteau functiona doar cate 4 ore pe zi). CIFA si CET erau compatibile. A urmat colaborarea cu Polonia, pentru realizarea memoriilor pe baza de “ferite” – materialele ferimagnetice – care mareau viteza cu 4-500 de operatii pe secunda (de 10 ori mai mare fata de calculatoarele pe cilindri). S-au folosit ferrite pe CET 500 (cu 1.000 de adrese) si CET 501 (cu 4.000 de adrese). In 1967, ing. Victor Toma facea parte din Consiliul National pentru Stiinta si Tehnologie, impreuna cu Roman Moldovan, Stefan Barlea si Mihai Draganescu. In 1968, ing. Victor Toma a devenit  prim director stiintific la noul infiintat Institut de Tehnica de Calcul. Ing. Victor Toma a participat la crearea scolii romanesti de analiza numerica si programare. Ultima sa lucrare a fost in martie 1993, informatizarea sistemului de votare din Senatul Romaniei, care a functionat pana in 2005, cand senatul a fost mutat la Palatul Parlamentului.

2VictorToma

In 1962, CIFA 3 a fost achizitionat de Centrul de Calcul al Facultatii de Matematica din Bucuresti, la initiativa directorului centrului, “ahtiat” dupa tehnica noua, Prof. Grigore C. Moisil.

Eu descifram tainele algebrei booleene, iar Toma facea calculatorul”- Grigore C. Moisil

Matematicianul roman Grigore Constantin Moisil, fondatorul sectiei de masini de calcul al Universitatii Bucuresti, a introdus stiinta calculatoarelor in Romania. A contribuit la dezvoltarea informaticii in Romania si la formarea primilor informaticieni romani, a adus contributii in domeniul teoriei algebrice a mecanismelor automate, a adus alte contributii inovatoare in matematica, informatica, automatica si cibernetica. A elaborat metode noi de analiza si sinteza a automatelor finite si teoria structurala a acestora. A introdus algebrele (pe care le numea) „lukasiewicziene” trivalente si polivalente, a caror logica a intrebuintat-o in studiul circuitelor de comutatie. A absolvit Facultatea de Matematica de la Universitatea Bucuresti (abandonand studiile la Politehnica). Si-a luat doctoratul la Sorbona dupa care a predat ca profesor de matematica la Iasi (conferentiar la Facultatea de Matematica). Au urmat studii la Roma, cu o bursa Rockefeller, dupa care timp de 10 ani predat la Universitatea din Iasi. A publicat lucrari in domeniile mecanicii, analizei matematice, geometriei, algebrei si logicii matematice si s-a implicat in realizarea calculatoarelor romanesti si la dezvoltarea informaticii. La Centrul de Calcul al Universitatii Bucuresti, Prof. Grigore C. Moisil a reusit sa mai aduca, in 1969, un calculator american IBM 360/30, la care s-au instruit generatiile de studenti, pana la aparitia in 1975 a calculatorului romanesc Felix C 256. Post-mortem (1996), Grigore C. Moisil a fost premiat cu „Computer Pioneer Award” al societatii IEEE Computer Society, devenind primul roman care a primit un astfel de premiu.

6IBM360UnivBucMoisil

Profesorul roman Ing. Mihai Draganescu, specialist in electronica, a fost creatorul scolii romanesti de informatica, profesor la Institutul Politehnic Bucuresti si director al Institutului de Cercetare in Informatica. A creat si o scoala romaneasca de dispozitive electronice semiconductoare si de microelectronica (disciplina electronica functionala). Academicianul Mihai Draganescu a initiat in 1970 “revolutia informatica” din Romania. In 1971, la Facultatile de Matematica ale Universitatilor din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara, se infiinta Sectia de Informatica; la Institutele Politehnice se infiinta Sectia de Calculatoare si Automatica; la Facultatile de Stiinte Economice se infiinta Sectia de Informatica Economica. A conceput o noua teorie a informatiei pe baze structural-fenomenologice si elemente conceptuale privind Societatea Informatica in Romania. A initiat construirea retelei nationale de centre teritoriale de calcul (39), dezvoltarea industriei de software, infiintarea a 6 institute si centre de cercetare in electronica si introducerea informaticii in programa de invatamant – infiintarea liceelor de informatica. A coordonat primul program informatic din Romania. A publicat prima carte romaneasca pe internet, in 1996, iar in 2001 a publicat prima carte electronica.

Ing. Vasile Baltac a absolvit Politehnica din Timisoara in 1962, iar intre 1966 si 1967 a plecat in Anglia cu bursa (British Council) la Cambridge. In 1972 si-a luat doctoratul in specialitatea calculatoare electronice. In 1969, Vasile Baltac a fost numit director stiintific la Institutul de Tehnica de Calcul din Bucuresti. Prof. Vasile Baltac povesteste istoria calculatorului modern, din calitatea sa de director al ITC de atunci.

In 1968, Romania primea din Franta, prin intermediul Presedintelui Charles de Gaulle, primul calculator cu circuite integrate, intitulat IRIS 50. A fost trecerea de la tranzistori la circuitele integrate (cip-uri) si la tehnologia de circuite imprimate. Desi specialistii romani (ex. Ing. Vasile Toma) doreau implementarea in Romania a tehnologiei americane de la IBM, Ceausescu a decis sa fie implementata cea a francezilor, desi nu era definitivata. Astfel au fost infiintate: Institutul de Tehnica de Calcul (pentru partile de conceptie ale calculatorului), Fabrica de Calculatoare – dupa modelul celei de la Grenoble (avea licentele pentru fabricare si circuite imprimate IRIS) si Fabrica de Circuite Integrate de la Baneasa. Ulterior au fost infiintate: Institutul de Informatica, Intrepriderea de Echipamente Periferice, Intreprinderea de Service si Reparatii. Dar ce nu aveau, nici francezii si nici romanii: memoria interna a calculatorului, memoria cu discuri, echipamentele periferice. Asa ca primele calculatoare au fost realizate la Fabrica de Elemente de Automatizari, in 1970. La initiativa Prof. Vasile Baltac, memoriile pentru calculatoare au fost realizate la Timisoara. Echipamentele periferice au fost realizate cu firme din SUA. Cu Memorex, pentru discuri, apoi cu Control Data, care s-a oferit sa se implice intr-o societate mixta. A fost initiata, in 1973, o fabrica joint-venture, intre Intrepriderea de Echipamente Periferice Romania si Control Data SUA – “RomControlData”, cu 55% partea romaneasca si 45% partea americana. La RomControlData s-au fabricat discuri, benzi magnetice, imprimante. Echipamentele periferice au intrat in componenta calculatoarelor romanesti si exportate.

Felix. De la Dacia Felix. Institutul de Tehnica de Calcul “a primit sarcina” dupa 1968 sa se ocupe de asimilarea calculatorului IRIS. Fiind timpul in care “se aducea in fata” istoria tarii, iar Dacia Felix (Dacia Traiana / Nova Roma) era numele fostei provincii romane, s-a dat numele “Dacia” pentru autoturisme si “Felix” pentru calculatoare. Primul model a fost in 1970, un IRIS 50 devenit Felix C256 (C de la calculator iar 256 capacitatea de memorie / sute de mii de operatiuni pe secunda) care ocupa o camera intreaga. S-au vandut 4 unitati Felix C256 in China si exportat apoi si in Ungaria, in 1974 – 1975. Au urmat unele mai mici, Felix C32 si Felix C512.

5Felix

Profesorul roman Eugeniu Diatcu a fost unul dintre fondatorii informaticii romanesti si printre primii specialisti romani care s-a perfectionat cu cei europeni la IBM, in 1968. In 1970, cercetatorul Eugeniu Diatcu a participat la elaborarea, realizarea si implementarea primului computer romanesc de proces Felix C32P, voluminos cat o camera de la bloc. A realizat, impreuna cu colectivul sau, primele modemuri, primele sisteme computerizate utilizate in medicina, prima retea de transmitere a datelor – a elaborat intregul sistem national informatic. Prof.univ.dr.ing. Eugeniu Diatcu a contribuit la introducerea in Romania a primilor roboti industriali, la devoltarea invatamantului asistat de calculator si la automatizarea unor ramuri ale industriei. In 1972 a scris prima lucrare de informatica din Romania, despre dezvoltarea bazelor de date. Urmare cercetarilor de la ICPE, a dezvoltat cercetarea si proiectarea asistata de calculator in electrotehnica si biomedicina. A avut contributii la punerea bazelor roboticii in Romania.

Scoala de la Bucuresti” si Automatele discrete. In literatura de specialitate se vorbeste despre specialisti romani care au adus contributii importante si in acest domeniu. Reprezentant este Ing. Leon Livovschi, care in 1952 a folosit in premiera mondiala calculul implicatiilor la proiectarea circuitelor automate cu contacte si relee. Profesor la Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii Bucuresti, Leon Livovschi, considerat om de stiinta roman care a adus contributii importante in matematica, informatica si mecanica, este autorul unor metode de reprezentare prin grafuri a evolutiei automatelor secventiale. A elaborat algoritmii de analiza si sinteza pentru automatele secventiale. Prin utilizarea logicii matematice clasice s-a facut studiul automatelor discrete. Grigore C. Moisil a extins acest instrument matematic in 1954, utilizand imaginarele lui Galois si studiind, pe langa elemente de tip releu bipozitional si de tip ventil (diode), releele cu elemente intermediare.

Fara matematica nu s-a putut face prea mult, vorba inginerului Toma. Asa ca matematicianul Solomon Marcus a scris, in 1964, una dintre primele carti din lume in teoria limbajelor formale „Garamatici si automate finite”. Cartea a fost considerata de specialisti ca baza teoretica in studiul limbajelor de programare si a primit premiul „Timotei Cipariu” al Academiei Romane.

Centrul de Calcul al Universitatii din Bucuresti infiintat de Grigore C. Moisil, a fost condus de matematicianul si informaticianul Ion Vaduva in perioada 1970 – 1993. Profesor la Facultatea de Matematica si Informatica din Bucuresti, Ion Vaduva a contribuit la dezvoltarea cercetarii stiintifice si in domeniul invatamantului – matematica si informatica – statistica si probabilitati, modele de simulare, sisteme informatice. In 1975 a fost definit si implementat noul limbaj de programare, PUBL, elaborat la Centrul de Calcul al universitatii in 2 variante – pentru calculatorul IBM 360/40 si pentru cele din familia Felix C-256.

3Timisoara

La inceputul anilor 1960, numarul specialistilor care lucrau in domeniul calculatoarelor era doar de 40 – 50.

In timp ce la Magurele si la Bucuresti se intamplau cele descrise mai sus, la Institutul de Calcul din Cluj se realizau calculatoarele electronice: in 1959, MARICA (Masina Aritmetica a Institutului de Calcul al Academiei), apoi DACICC-1, in 1959/1963 si DACCIC-200 in 1968, iar la Politehnica din Timisoara apareau: in 1961, MECIPT-1 (Masina Electronica de Calcul a Institutului Polihnic din Timisoara) si MECIPT 2 si 3, in 1962.

Directorul al Institutului de Calcul din Cluj, in 1959, era academicianul Tiberiu Popoviciu, matematician, profesor la Universitatea din Cluj. Tiberiu Popoviciu urmase Facultatea de Stiinte din Bucuresti si avea doctoratul obtinut in 1933, la Paris. A predat la universitatile din Cernauti, Bucuresti si Iasi, iar in 1946 a fost numit profesor la Catedra de analiza matematica a Universitatii din Cluj. In 1957 a intemeiat Institutul de Calcul al Academiei Romane, Filiala Cluj (initial se numea, din 1948, “Centrul de Calculă” al Academiei Romane Fil. Cluj), unde, incepand din 1959 s-au construit calculatoarele mai sus mentionate. DACIC-1 era construit cu tuburi electronice, tranzistoare si memorie cu ferite, de catre inginerii Gheorghe Farkas, Mircea Bocu si Bruno Azzola. Programele (in limbaj masina) pentru DACCIC-1 au fost scrise de matematicienii Emil Muntean, Liviu Negrescu si Teodor Rus. DACCIC-200 a fost primul calculator din Romania complet tranzistorizat. Liceul de Informatica din Cluj poarta numele matematicianului Tiberiu Popoviciu, din 1993. In 1962, se intorcea din SUA, dupa stagiul de specializare de un an de la Wisconsin University, Profesorul Dimitrie D. Stancu, matematician, pentru a preda informatica la nou infiintata sectie Masini de Calcul a Universitatii din Cluj. Prof. Dimitrie D. Stancu a predat studentilor din anul IV “Programarea in limbajul FORTRAN”. Alt curs, “Masini de calcul”, a fost tinut de conf. Kiss Ernest. In 1963, profesorul Dimitrie D. Stancu infiinta catedra Calcul Numeric si Statistic.

La Cluj a fost infiintata si o filiala a Institutului de Tehnica de Calcul, la care s-au rulat primele Programe FORTRAN scrise de studentii clujeni, director fiind matematicianul Emil Muntean, precum si Centrul Teritorial de Calcul Electronic, cu director Vasile Petreanu, matematician, unde se instala, in 1971, un calculator FELIX C-256. In 1975, la Universitatea Babes-Bolyai s-a infiintat, prin reorganizare, Centrul de Calcul al universitatii, director fiind matematicianul si informaticianul, doctor in informatica Grigor Moldovan.

Institutul Polihnic din Timisoara. Prof. univ. Dr. Vasile Baltac, inginer si informatician, considerat unul dintre pionierii industriei de IT din Romania, a lucrat in 1961, ca student, la MECIPT-1 iar in 1962, ca cercetator angajat, la MECIPT 2 si 3. Construirea MECIPT-1 a inceput in 1956, de catre o echipa formata din Iosif Kaufmann, Wilhelm Loewenfeld, Vasile Baltac, Ioan Munteanu, Herbert Hartmann, Dan Farcas si Mircea Fildan, avea 2.000 de tuburi electronice si 30 de kilometric de fire, o memorie de 4 kilobytes si realiza 50 de operatii pe secunda. La initiativa matematicianului Grigore C. Moisil, primele experimente de traducere automata de texte din engleza in romana s-au facut pe MECIPT. Prima fraza tradusa de acest calculator a fost publicata in toate ziarele, devenind celebra: “You explain the development of science and we help describe the examples”. Programul de traducere a fost scris de Erica Domokos-Nistor.

4Timisoara

Ing. Victor Meghesan a facut parte din echipa lui Victor Baltac in perioada in care se realiza MECIPT 2 si 3 – era student in anul III. Dupa ce a terminat facultatea a fost angajat ca asistent. In 1968 a lucrat la ITC Bucuresti, la Fabrica pentru Elemente de Automatizari, iar din 1981 a fost director al Institutului de Tehnica de Calcul filiala Timisoara. In 1970 a fost in Franta, la Paris si Toulouse, unde timp de 6 luni a participat la montarea calculatorului “IRIS 50” cu memorie de 64 KB, adus apoi in Romania si devenit “Felix C256”. A fost montat in Centrul de Calcul al ITC. Urmatotul calculator a fost dus la Cluj, dupa 6 luni. Au inceput specializarile, teoretice si practice in Franta, la Paris si Toulouse – au fost trimisi in prima serie 200 de ingineri si muncitori. Primul proiect de calculator complet romanesc a fost in 1974 – 1975, “Felix 512”. In 1976 s-a realizat un calculator mai mic, “Independent 100”, produs in serie incepand din 1977 – 1978, in laboratorul condus de Mihai Rosu. A urmat “Coral”, copiat dupa americanul “DEC”. Dupa 1989, cei mai multi specialisti au plecat din ITC in strainatate, in cele mai cunoscute centre de profil din SUA, Canada, Germania, Franta.

Romania si Internetul

Prima incercare de a se crea o retea in Romania dateaza din 1970, fiind o prioritate pentru noul infiintat (1967) Institut de Tehnica de Calcul din Bucuresti. Operatiunea era denumita „Experimentul Unirea” si era inspirata din succesul primelor retele de calculatoare pe arie larga „ARPANET” din SUA (1969) si „Cyclades” din Franta. In 1969, un student din Los Angeles a reusit sa transmita un mesaj, cuvantul „login”, de pe computerul sau de la University of California spre un computer de la Standford University din Palo Alto (ARPANET). „Experimentul Unirea” pentru primele retele din Romania a inceput in 1970, avand la baza calculatoarele „Coral” construite la sfarsitul anilor 70, de marimea unui dulap, cu casete de forma unor rame, copii la scara mare ale mini-calculatoareleor americane DEC. Coral functionau cu sistemele de operare tot de la DEC. Au fost conectate primele puncte din retea, de la Bucuresti, Cluj si Bacau, prin linie telefonica. Experimentul Unirea a devenit Proirctul Unirea si pana in 1980 a fost extins in 30 de judete. In 1982 s-a lansat si Posta electronica romaneasca – „CORA” – CORespondenta Automata. Operatiunea romaneasca „Unirea” a durat 12 ani.

In afara de BITNET si UUnet din anii 80 din SUA, in 1982 exista in Europa si o retea EUnet, creata de EurOpen Anglia pentru necesitatile proprii, pe langa reteaua EARN (European Academic Research Network), implementata in Europa tot in anii 80, dupa modelul BITNET din SUA. In 1984 exista in SUA reteaua FidoNet, realizata de Tom Jennings in San Francisco. In Baltimore, John Madil incerca sa infiinteze un sistem similar.

In 1989 se inventa Web-ul modern, de catre absolventul la Oxford, Tim Berners Lee, in timp ce se afla la CERN, in Elvetia. In iarna anului 1990, Tim Berners Lee isi lansa creatia, prima pagina “World Wide Web” / “WWW” / “www” / “Web”:

http://www.w3.org/History/19921103-hypertext/hypertext/WWW/TheProject.html

In martie 1991 s-a facut prima demonstratie publica a primului prototip iar in 1992, primul gateway catre EARN, subreteaua europeana a BITNET, a fost functional.

In 1992, si Romania “naviga” modern pe World Wide Web. Prima conexiune romaneasca la Internet dateaza din 1992. Imediat dupa demonstratia prototipului modern de Internet, in iunie 1991, Academia Romana, Ministerul Invatamantului si Comisia Nationala de Informatica au solicitat Guvernului Romaniei sa aprobe conectarea Romaniei la “Reteaua academica si de cercetare internationala de calculatoare, BINET”, la care aveau conexiune 90 de tari (inclusiv la Internet). In 1992, Guvernul s-a inscris si a dat acordul pentru plata, in fiecare an, a 100.000 USD pentru conexiunea la Internet. Initial, conexiunea trebuia sa se faca prin Belgrad, dar s-a renuntat din cauza razboiului si s-a facut prin Viena. Romaniei i-a fost interzis sa aiba domeniu.ro pe timpul lui Ceausescu si inca doi ani dupa Revolutie. Interventia americanului Dr. Steven Goldstein a a ajutat la obtinerea dreptului. Nu aveam nici calculatoare si nici programe adaptate. Au venit ca donatie din Franta si SUA. In iarna anului 1992, Romania “exista oficial pe net”. Primul site romanesc creat a fost cel al Institutului de Cercetare in Informatica – ici.ro – http://ici.ro/. Inginerul Eugeniu Stancut de la Institutul de Cercetare in Informatica din Bucuresti trimitea in 1992 primul e-mail din Romania la o adesa construita pe un domeniu .at. din Austria. Dupa 6 luni, in decembrie 1992, Institutul de Cercetare in Informatica s-a racordat la EARN, subreteaua europeana a BITNET. In 1992, „server” era un panou cu fire telefonice, care „ducea Internetul” de la Institutul de Cercetare in Informatica spre alte puncte din Bucuresti si din tara. „Viteza” era de 9.600 de biti pe secunda dar nimeni nu se supara, entuziasmul conectarii cu lumea din Vest conta. Nu existau inca link-urile si nici multimedia. La institut nu se lucra pe www ci in programe ca Trickle – pentru primirea unei informatii trebuia sa fie comandata pe e-mail – sau Gopher, la fel de greoi. In 1993 isi infiintau site-uri Institutul de Fizica Atomica, Institutul Politehnic etc. Au urmat conexiunile prin dial-up. In 1993 erau conectate doar 5 institutii, cu cateva sute de angajati. S-au schimbat calculatoarele, modem-urile, serverele. In 1995 erau conectate 180 de institutii, cu mii de angajati. Iar Internetul era o „moda”. De la Institutul de Cercetare in Informatica au inceput sa plece specialistii, care isi deschideau propriile firme. Iar prin ei, Internetul se raspandea mai repede si mai usor in Romania.

Romanii si internetul

Cercetatorii, profesorii de matematica si informatica, pasionatii de informatica, reuseau sa tina prin noul creat Internet, pe forumuri rudimentare, legatura cu romani ajuns in occident, de la care aflau diverse informatii. Din Canada, de la Marius Hancu de la Universitatea din Montreal, au aflat despre sistemul de operare LINUX. Marius Hancu a infiintat „Free Software for Romania”, urmat de Teodor Lungu.

Matematicianul Mihai Jalobeanu, in „Linux in educatie, in Romania”: „Inainte de lansarea Linuxului, mai inainte si de a se obtine autorizarea accesului la internet la noi in tara, a fost initiat si lansat, de Marius Hancu din Canada, programul „Free Unix for Romania”. Cateva sute de tineri, studenti, doctoranzi si cercetatori din universitatile din SUA si Canada, romani plecati inainte sau dupa 1989, au raspuns apelului lansat pe internet si au participat, dupa propriile puteri, in acest program, creind puncte de informare cu documentatie si programe, in mai toate universitatile din Romania. Au fost expediate zeci de pachete cu documentatie, mii de dischete cu surse – programe publice si aplicatii, care au facut posibila si incropirea primelor servere si rutere din tara, dar mai ales predarea primelor cursuri despre sistemele de operare de tip Unix”.

Linux in Romania. Alexandru Rotaru a relatat cateva intamplari ale inceputurilor Internet-ului in Romania, din perioada 1992 – 1996. In 1992 s-a infiintat „Asociatia Romana a Utilizatorilor de Unix” („GURU”), initiata de cei care folosisera Unix inainte de 1989, in formele AT&T Unix pe Coral 4030 sau sistemul U dezvoltat integral in Romania pe M216, versiuni tip SCO / Xenix de la ITC, ICI, IIRUC, Fabrica de Calculatoare. Pasionatii de informatica romani au fost pionieri in domeniu, datorita comunitatii specialistilor Unix din Romania, formati inca din 1986 – 1987.

La Conferinta Internationala OpenSystems de la Utrecht din octombrie 1992, organizata de EurOpen, a participat si Alexandru Rotaru, in calitate de presedinte al „GURU” Romania. Printre organizatori se aflau si grupurile de la Unix nationale din Europa si 2 din SUA, Usenix si Uniforum. Participau firme ca IBM sau Oracle. Si Usenix si EurOpen, care in 1982 crease EUnet. Liviu Ionescu, fost cercetator al ITC, a creat EUnet Romania. Nodul EUnet Romania a fost deschis prin firma Adcon Telemetry SRL din Romania, sucursala a firmei Adcon Telemetry din Viena, fiind garantat de asociatia GURU din Romania si Liviu Ionescu ca poate functiona ca o companie privata. In 1993 a aparut EUnet Romania SRL, un punct de acces la Internet conectat prin dial-up pe UUCP la nodul EUnet Viena. Mai multe aici.

Universitatea Oxford a realizat un studiu din care reiese ca Romania are o infrastructura excelenta de Internet, fiind una dintre putinele tari pregatite sa faca fata aplicatiilor viitoare – viteza medie a conexiunii este considerata uriasa: in timp ce media mondiala este de 1,8 megabiti pe secunda, Romania are 7 megabiti pe secunda, fiind depasita doar de Coreea de Sud, Hong Kong si Japonia. Pe 1 iulie 2013, Net Index clasa un oras din Romania cu cea mai buna viteza din lume pentru descarcarea continutului de pe Internet, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2013. Orasul era Timisoara – viteza de download era de 90,41 Mbs. Top 30 Net Index a clasat Constanta pe locul 13, Cluj pe 17, Bucuresti pe 18 si Brasov pe 28.

In 1991, fizicianul roman Eugen Pavel lua premiul Academiei Romane pentru inventarea tehnologiei de fabricare a “sticlei” speciale, fluorescente si fotosensibile, care a stat la baza inventiei Hyper CD-ROM-ul din 1998 al Dr. Eugen Pavel. Hyper CD-ROM-ul inventat de Dr. Eugen Pavel este un 3D de stocare a datelor optice, cu o capacitate de 1 Petabyte (1.000.000 Gigabytes) si capacitate de extindere pana la 100 Exabytes, considerat de multi ca revolutionar in stocarea datelor informatice. Discul are o inaltime de 1.2 mm si un diametru de 120 mm. Rata de transfer mediu: 300 Mbit/s. Dimensiuni hard disk 80x150x300 mm. Inalta flexibilitate, cu rezistenta la temperature de peste 550 grade Celsius. Perioada de utilizare: 5.000 de ani. Din 1998 a inceput recunoasterea internationala a inventiei, prin atribuirea de premii: “The World Press Award Periodicals”; in noiembrie 1999, Dr. Eugen Pavel a castigat medalia de aur la “Eureka – Expozitia Mondiala de Inovare si Noua Tehnologie” de la Bruxelles, “Pentru “inventiile care au dus la crearea Hyper CD-ROM”; “Kent Premium Lights Annual Awards for Innovation” si Medalia de aur in 2004, la Salonul de Inventii de la Geneva. Omul de stiinta, inventatorul Dr. Eugen Pavel este absolvent al Facultatii de Fizica, Universitatea Bucuresti (sef de promotie 1976). In 1992 si-a luat Doctoratul in fizica la Institutul Roman de Fizica Atomica. A publicat peste 40 de carti si articole. Are 62 de inventii brevetate. Inventia Dr. Eugen Pavel, tehnologia Hyper CD-ROM-ului, este brevetata in 21 de tari (SUA, Canada, Japonia, Israel si 17 tari din Europa). In iunie 2010, STOREX Tehnologies Inc prezenta printr-un comunicat mass-media “Tehnologia cu viata estimata la mai mult de 5.000 de ani, Discul optic 1PB”. “STOREX Tehnologies Inc cu sediul in Wilmington, DE si Bucuresti, Romania, a fost infiintata in 2007. Fondator si CEO al companiei este savantul roman Dr. Eugen Pavel, inventatorul 1PB Hyper CD. Compania este detinatoarea brevetelor pentru sticla si compozitii din sticla-ceramica precum si scrierea/citirea mecanica si conceptele optice aplicabile de stocare de date de mare densitate.

6Imagine2011

Imagine Cup – national si international – organizat de Microsoft

In 2007, studentii in anul II la Facultatea de Matematica si Informatica din Cluj, Paul Valentin Borza, Daniel Ghita, Mihai Dan Nadas si Ovidiu Sabou, participau la concursul Imagine Cup organizat de Microsoft, castigand faza nationala cu aplicatia “KnowledgeSense” (locul I), la Software Design. Locul I le-a dat dreptul sa participle la faza internationala din acelasi an de la Seul. Echipa castigase tot locul I in 2006. Mihai Dan Nadas fusese invitat sa intre in comunitatea studentilor parteneri Microsoft, devenind cel mai tanar membru al comunitatii.

In februarie 2011, fostul student Paul Valentin Borza, lucra deja de 8 luni in SUA, la sediul de langa Redmond al Microsoft, filiala care se ocupa de dezvoltarea motorului de cautare Bing, ca “software development engineer, Bing Search”. Avea 24 de ani. In timpul studentiei a castigat, impreuna cu echipa, 3 editii ale concursului Microsoft Imagine Cup la nivel national. In timpul masterului a obtinut un Internship la Microsoft, de 3 luni. A trecut prin mai multe interviuri si teste. Dupa care a primit oferta de “angajare full-time, salariu confidential”.

In 2004, in finala de la Sao Paolo, Brazilia, Echipa “Midia”, formata din Adrian Baragan, Emilian Baragan si Marius Patrascanu, de la Universitatea “A.I. Cuza” din Iasi, lua locul 1 la sectiunea Short Film (actual Digital Media).

In 2010, inginerul Emilian Baragan lucra in Bucuresti, la Microsoft Romania.

Imagine Cup International. Concursul Imagine Cup a inceput in 2003, in Spania, la Barcelona. Este un concurs organizat si sponsorizat de Microsoft, in parteneriat cu alte firme sau organizatii non-guvernamentale de la nivel mondial – ONU si UNICEF. In fiecare an intra in competitie peste 50.000 de studenti din intreaga lume, la diverse sectiuni, care se schimba an de an, cu exceptia IT Challenge si Software Design. Sectiunea “Regina” a competitiei este Software Design – desi IT Challenge este cea mai grea si epuizanta, se lucreaza non-stop 24 de ore pentru 200 de puncte. Cel mai mare punctaj, 175, a fost obtinut de un student roman. Din Romania participa anual la Imagine Cup intre 500 si 1.000 de studenti.

Lect. Univ. Dr. Valerica Greavu-Serban (Valy Greavu), profesor de la Universitatea “A.I.Cuza” din Iasi, este unul dintre castigatorii concursului dar si unul dintre Judecatorii Imagine Cup IT Challenge.

Foarte multe despre Imagine Cup puteti afla si de la Ionut Balan, pe CHIP Online.ro.

Cativa dintre Profesorii Mentori ai participantilor la concursurile Imagine Cup, la nivel national si international:

Conf.Dr.Ing. Florin Gheorghe Pantelimonescu, Universitatea Tehnica “Gheorge Asachi” din Iasi.

Dr. Sabin-Corneliu Buraga, Universitatea “A.I.Cuza” din Iasi.

Lector Dr. Simona Motogna, Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj.

Dr. Dan Marius Dobrea, Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi.

Lector Dan Mircea Suciu, Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj.

Imagine Cup si Romania

In 2003, Romania nu a avut finalisti la Imagine Cup Barcelona, Spania.

In 2004, Sao Paolo, Brazilia: echipa “Midia”, formata din Adrian Baragan, Emilian Baragan (F. Informatica) si Marius Patrascanu (F. Drept) de la Universitatea “A.I. Cuza” din Iasi, lua locul 1 la sectiunea Short Film (actual Digital Media) cu un scurt metraj de animatie pe calculator “Nostrum Capitulus”.

In 2005 – Yokohama, Japonia: echipa “Al Core”, formata din Ion Carja, Ioan Cristinel Istrate, Adrian Mihai Topala de la Universitatea “A.I.Cuza” si Costel Catalin Stan de la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi, au luat locul 1 la sectiunea Web Development.

In 2005 – Yokohama, Japonia: Emanuel Pentescu, de la Politehnica Timisoara, lua locul 2 la sectiunea IT Challenge.

In 2005 – Yokohama, Japonia: Ciprian Costin, de la Liceul de Informatica “Grigore Moisil” din Iasi lua locul 2 la sectiunea IT Challenge High School.

In 2006 – Delhi, India: Valerica Greavu-Serban, de la Universitatea “A.I. Cuza” din Iasi, lua locul 2 la IT Challenge.

In 2006 – Delhi, India: Locul 3 a fost ocupat tot de un roman, Daniel Boteanu – dar care reprezenta Franta – in prezent Daniel Boteanu este in Canada, la Blackberry (Information Security Consultant) Montreal.

In 2007, Seul, Coreea de Sud: echipa “Aether”, formata din Bogdan Holmanu, Bogdan Tanasa, Alexandru Vranescu si Ionel Vuza de la Universitatea Tehnica “Gheorge Asachi” din Iasi, lua locul 2 la sectiunea Embedded Development cu proiectul de facilitare al invatarii limbajului Braille. Mentor: Florin Gheorghe Pantelimonescu.

In 2007, Seul, Coreea de Sud: Cosmin Viorel Ilie, de la Universitatea “A.I.Cuza” din Iasi, lua locul 3 la sectiunea IT Challenge.

In 2008, Paris, Franta: Cosmin Viorel Ilie, de la Universitatea “A.I.Cuza” din Iasi, lua locul 2 la sectiunea IT Challenge.

In 2009, Cairo, Egipt: Cosmin Viorel Ilie, de la Universitatea “A.I.Cuza” din Iasi, lua locul 1 la sectiunea IT Challenge. Obtinea cel mai mare scor din istoria competitiei, 175 de puncte din 200 existente, dupa 24 de ore de munca non-stop. Tema: crearea in 24 de ore a infrastructurii necesare in tarile subdezvoltate pentru facilitarea accesului la educatie – e-learning.

In 2009, Cairo, Egipt: Echipa “Sytech”, formata din Adrian Buzgar, Calin Juravle si Andreas Resios, de la Universitatea “A.I.Cuza” din Iasi, lua locul 1 la sectiunea Software Design cu proiectul UpCity, platforma colectiva pentru dezvoltarea unei comunitati printr-un parteneriat active intre autoritati si cetateni. Mentor: Sabin Buraga.

In 2010 – Varsovia, Polonia: echipa Romaniei de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj s-a calificat in finala si a ocupat locul 4 la sectiunea Embedded Development. 

In 2011, New York, SUA: Echipa M.N.A., formata din Ciprian Maxim si Razvan Diaconu, de la Universitatea Bucuresti si NW College London, lua locul 1 la sectiunea Digital Media.

In 2011, New York, SUA: Echipa “Endeabour_Design”, formata din Monica Claudia Dobrea si Iuliana Valcea, de la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi, lua locul 3 la sectiunea Embedded Development cu aplicatia AutoRobotul, siguranta la volan. Mentor: Dan Marius Dobrea.

In 2011, New York, SUA: Ionut Sinescu, masterand la Sisteme Informationale pentru Afaceri, reprezentand Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi s-a clasat in Top 6 la sectiunea IT Challenge.

In 2011, New York, SUA: Echipa “Simplex”, formata din Alina Calin, Andrei Cantea, Andrei Dascalu si Cosmin Mihaiu de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj s-a clasat in Top 6 la sectiunea Software Design. Mentor Dan Mircea Suciu. 

In 2012, Sydney, Australia: Petru Alexandru Ticlea, de la Universitatea Romano-Americana din Bucuresti, lua locul 1 la sectiunea IT Challenge.

In 2012, Sydney, Australia: Echipa “Complex”, formata din Cristian Rosu, Paul Sucala si Bogdan Bondor, de la Universitatea Babes-Bolyai si Universitatea Tehnica, ambele din Cluj, ocupa locul 2 la sectiunea “Windows Azure Challenge”, cu proiectul “Seedbit”, o platforma Web care foloseste serviciile Windows Azure, facilitand finantarea si implementarea campaniilor sociale. Mentor Conf. Dr. Simona Motogna.

In 2013 Sankt Petesburg, Rusia. Romania a intrat in finala la sectiunea “World Citizenship Competition” cu echipa MedScientists, formata din Andrei Avramescu, Giuliano De Sabata, Diana Lascu si Roxana Padurariu de la Universitatea Politehnica din Timisoara, cu proiectul HChecked, o aplicatie pentru telefonul mobil si tableta, pentru ajutorarea bolnavilor cu boli cornice prin monitorizare permanenta si anuntarea medicilor la aparitia unor probleme. Nu au castigat, dar le prevad aceeasi “soarta” ca a celor de la “Simplex” Cluj.

Imagine Cup 2014 va avea loc in Seattle, SUA.

8Imagine2012

Echipa “Simplex” – Imagine Cup Top 6: mai multe despre echipa care s-a clasat pe locul 6 in 2011, la New York, SUA, la sectiunea Software Design, pentru a se vedea unde se poate ajunge chiar si cu locul 6. A mai luat un loc 7, din partea publicului. Echipa “Simplex” era formata din Alina Calin, Andrei Cantea, Andrei Dascalu si Cosmin Mihaiu de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, cu Mentor Lector Dr. Dan Mircea Suciu. A prezentat programul MIRA – Medical Interactive Recovery Assistant – aplicatie medicala (program de calculator) pentru recuperarea mai usoara si mai placuta a persoanelor cu handicap temporar, pentru care au folosit programul Microsoft Kinect. Ideea le-a venit dupa ce unul dintre studenti si-a rupt mana si trebuia sa faca exercitii pentru recuperare. Studentii au creat aplicatia impreuna cu medicii de la Spitalul de Recuperare din Cluj, Dr. Octavian Olariu si Dr. Alex Georgescu. Programul MIRA transforma exercitiile obisnuite de recuperare in jocuri video, care folosesc senzori exteriori. Senzorul folosit este Microsoft Kinect, care poate urmari de la distanta miscarile utilizatorilor. Jocurile video sunt motivationale si adaptabile fiecarui pacient. In 2011, cand a fost prezentat la New York, proiectul MIRA a atras atentia CEO-ului Microsoft, Steve Ballmer. Echipa “Simplex” a concretizat proiectul intr-un start-up, “MIRA Rehab”, cu partener “Healthbox”. Fondatori sunt membrii echipei: Alina Calin, Andrei Cantea, Andrei Dascalu si Cosmin Mihaiu. In 2012, MIRA Kinect Accelerator s-a clasat in Top 25 Microsoft Kinect Accelerator, fiind cea mai tanara echipa care a ajuns in acea runda. Tot in 2012, Healthbox Europe – MIRA Rehab a fost selectata, alaturi de alte 6 companii din 140 inscrise, sa participle la primul accelerator pentru start-upuri medicale. Echipa a primit un premiu de 50.000 de lire sterline si sprijinita si mentorata de lideri in industrie. In 2013, Compania MIRA Rehab a fost declarata, la Innovation Award Londra, cu cea mai inovativa solutie la o provocare a industriei medicale. In februarie 2013 a fost clasata in Topul Kairos 50 si invitata sa participle la Kairos Global Summit. Kairos 50 reprezinta cele 50 mai innovative companii conduse de studenti ai universitatilor din intreaga lume. Echipa MIRA Rehab a expus proiectul si la Bursa din New York. In 2013, apare in Forbes Romania “30 under 30”- “Povestea softului care vindeca”.

In 2011, printre 58.000 de studenti din intreaga lume (183 de tari si regiuni), se inscriau si 9 studenti romani, in 4 echipe, la o competitie organizata in SUA de Microsoft – Imagine Cup (probe: Software Design, IT Challenge, Digital Media, Embedded Design). La New York au ajuns doar 400 de studenti din 67 de tari cu 123 de proiecte. In finala mondiala au intrat doar 18 echipe. Dintre care 4 echipe cu 9 studenti erau din Romania. In finala, 4 romani si 2 echipe s-au clasat pe primele locuri. Premiul Imagine Cup 2011 Digital Media a fost castigat de Ciprian Maxim si Razvan Diaconu, echipa MNA. Ciprian Maxim era student la marketing in Bucuresti iar Razvan Diaconu student la Londra, studia muzica la NW University. Locul 3 la Embedded Development a fost ocupat de Monica Dobrea si Iuliana Valcea (echipa Endeavour Design) de la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi, cu aplicatia Autorobotul, siguranta la volan. Mentor: Dan Dobrea. Echipa “Simplex” a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj s-a clasat pe locul 6 si era formata din Alina Calin, Andrei Cantea, Andrei Dascalu si Cosmin Mihaiu. Mentor: Lector Dr. Dan Mircea Suciu. Echipa Romaniei a prezentat programul MIRA. Aceeasi echipa din Cluj a participat si in 2010, dar nu a intrat in finala. La IT Challenge, cea mai dura proba din concurs, Ionut Sinescu, masterand la Sisteme Informationale pentru Afaceri, reprezenta Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Tema era crearea in 24 de ore a unei intregi infrastructuri informationale a unei fundatii. Ionut Sinescu s-a clasat in Top 6

In 2012, in Australia, la Imagine Cup Microsoft de la Sydney, intrau in finala 3 echipe si un concurent independent din Romania: “Complex” a Universitatilor Babes-Bolyai si Tehnica, ambele din Cluj, la sectiunea Windows Azure Challenge; Petru Alexandru Ticlea de la Universitatea Romano-Americana Bucuresti, la sectiunea IT Challenge; “IQube” de la Universitatea Politehnica din Timisoara, la sectiunea Software Design si “Ave” de la Universitatea A.I.Cuza din Iasi, la sectiunea Game Design. Petru Alexandru Ticlea de la Universitatea Romano-Americana Bucuresti, a luat locul 1 la sectiunea IT Challenge – la o alta competie se clasase in primii 10. Echipa “Complex”, formata din Cristian Rosu, Paul Sucala si Bogdan Bondor, studenti in anul II la Facultatile de Automatica si Calculatoare, respectiv Matematica si Informatica, ale Universitatilor Babes-Bolyai si Tehnica, ambele din Cluj, ocupau locul 2 la sectiunea “Windows Azure Challenge, cu proiectul “Seedbit”. Mentor Conf. Dr. Simona Motogna.

Bogdan Bondor a intrat intr-un program intership si a plecat in SUA. Cristian Rosu si Paul Sucala muncesc la o firma de programare.

7Imagine2012

In 2007, la sediul central din Redmond al Microsoft, de langa Seattle, erau cateva sute dintre cele  mai stralucite minti romanesti din domeniul matematicii si informaticii. Romanii de la Microsoft erau priviti ca avand o contributie extreme de pozitiva in echipa. Cand o romanca a plecat, prima intrebare a americanilor a fost: Putem sa gasim un alt roman in locul ei? Primul roman a ajuns in 1992 la Microsoft (dar care a parasit compania ulterior) a fost denumit “Intemeietorul”, fapt pentru care i s-a uitat numele complet – cativa ii stiu doar numele de familie, Solomon. Urmatorul roman sosit, in 1995, era Tudor Toma – seniorul comunitatii romanesti – si ocupant al unei pozitii de top in companie, Group program Manager. Tudor Toma era singurul roman din strainatate caruia i-au fost solicitate sugestii privind politica IT&C pentru Romania, de catre Dan Nica (care i-a oferit si functia de consilier onorific in ministerul roman). Romani angajati permanent in 2007 la sediul din Redmond erau in jur de 300, plus 50 care lucrau pe baza unor contracte de colaborare. Eduard Koller (jumatate roman, jumatate german – nascut si crescut in Romania) era Lead software inginer, manager al echipei care asigura calitatea noilor functii de organizare si prelucrare foto ale Windows Vista. Cea mai importanta caracteristica a grupului de romani din SUA era legatura excelenta cu Silviu Hotaran si Paula Apreutesei, colegii de la Bucuresti. La fiecare Paste se intalneau cam 200 de romani. Intr-un an au facut o cheta (s-au strans rapid 3000 de dolari) pentru premierea suplimentara a olimpicilor romani (liceeni) la matematica. Stefan Negritoiu a ajuns la Microsoft in 2002, dupa ce a studiat in SUA. In 2007 ocupa pozitia de Program Manager, fiind specializat in gestiune IT. Inginerii Silviu Calinoiu si Cristian Petculescu erau arhitecti de produse software; nu aveau pe nimeni in subordine dar concepeau produse de mare impact. Iulian Calinov era Lead program Manager. Mitica Manu era Test Manager. Dintre romanii care s-au intors din SUA in Romania, erau Dan Bulucea, Manager de marketing Microsoft Romania (a fost reprezentant si in Germania) si dr. Monica Ene Pietrosanu, cu functie de conducere la Centrul de suport tehnic Microsoft pentru EMEA de la Bucuresti (in SUA s-a remarcat ca o excelenta specialista in criptare). Silviu Hotaran de la Bucuresti era Manager general pentru 9 tari din Europa de Sud-Est. Dorin Badea era Services Lead Manager al Microsoft Scotia, la Edinbourg. Alti romani de la Microsoft Redmond in 2007: Catalin Olteanu, Ionut Ciprian Gradinaru, Catalin Siicu, Elena Margineanu, Cristian Salvan, Mihai Blasiu, Onti Vals, Cezar Ungurenasu, Vlad Ulea, Radu Simionescu, Beatrice Ambrosa, Marcel Lugosan, Angelo Vals, Eliza Sipos, Cristian Levcovici, Marius Constantin, Razvan Pop, Monica McAmis, Alex Savescu, Danut Moraru, Petru Cociorva, Florian Barca, Irina Salvan, Stanca Hamza, Catalin Sipos, Andrei Aron, Adrian Hamza, Ileana Koller, Gigel Avram, Marius Grigore.

In 2009, la centrul Microsoft din Redmond erau angajati 300 de romani, iar in filiala locala, 267. Comunitatea romaneasca de la Microsoft SUA reprezenta unul dintre cele mai mari grupuri de straini, dar si tinta concedierilor, provocate de criza.

In 2011, Iulian Calinov, Lead program Manager in 2007, devenea cel mai experimentat, dupa 14 ani de Microsoft. In plus, avea un birou cu fereastra, dar si un raft plin cu diplome. De o luna sosise la Microsoft si Daniel Lebu. Iar Florin Teodorescu se vedea intors acasa.

Sunt mentionate tot timpul 40 de personalitati mondiale care au schimbat Internetul – chiar 43. Le datoram tot, mai putin antivurisii. Si cum BitDefender din Romania este si in acest an, 2013, cel mai bun din lume, poate primeste si Florin Talpes un loc in galerie. Pe bune, cum sa intri pe internetul celor 43 de personalitati mondiale, fara protectia romanului? Testele au fost facute in iulie la Institutul AV-TEST din Germania, care a clasat antivirusul BitDefender Internet Security 2013 din Romania pe primul loc in lume, in clasamentul celor mai bune soft-uri de securitate pentru PC-uri. Laboratorul de Teste AV-Comparatives din Austria (Innsbruck) a considerat la fel: BitDefender numarul 1 mondial. Neil J. Rubenking, PCMag: “Daca vrei un mega-set de programe care face aproape totul in domeniul securitatii, BitDefender se potriveste perfect”. BitDefender din Romania a fost produsul anului 2012 in lume, la egalitate cu Kaspersky. A castigat in fata celor de la F-secure, Avira, Panda Security, MCAFEE sau Symantec. In 2011, premiul a fost castigat doar de Kaspersky. Compania BitdDefender a lansat in iulie 2013 si BitDefender Photon, care foloseste noua tehnologie pentru scanarea rapida a calculatorului. Revista Hispanic Business a acordat BitDefender premiul PCMag Editor Choise, pentru cea mai buna solutie software antivirus. Compania BitDefender din Romania a creat tehnologia care protejeaza datele digitale a peste 400 de milioane de utilizatori si a produs unul dintre cele mai rapide softuri de securitate pe Internet de pe plan mondial (eu il am gratis pentru un an si intentionez sa cumpar varianta noua, 2014).

Florin Talpes, CEO-ul BitDefender, a absolvit Facultatea de Matematica Bucuresti in 1980. In 1981 a luat masteratul in Teoria Operatiilor, la Universitatea Bucuresti. Din 1980 pana in 1983 a fost profesor de matematica in Sighisoara, iar din 1983 pana in 1990, cercetator la Institutul de Calcul din Bucuresti, in laboratorul de Prelucrari de imagini. In 1990 a infiintat Softwin, prima firma de software deschisa in Romania. Acum conduce o afacere cu operatiunii in 100 de tari. In SUA are doua echipe, una in Florida si alta in California. Urmeaza Canada, Australia, Africa de Sud, China, Coreea de Sud, Malaiezia, Thailanda, state din Orientul Mijlociu si din Europa – Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Portugalia. Doat in China sunt 200 de milioane de utilizatori care folosesc BitDefender sau produse care contin tehnologie BitDefender. Din cei 400 de milioane de utilizatori, 95% din vanzari sunt din strainate. In sediul companiei de la Bucuresti lucreaza doar 100 de oameni. Premiul “Produsul anului 2012” pentru BitDefender, primit de Florin Talpes la Innsbruck, la AV-Comparatives:

FlorinTalpes2012

 

Alan Turing, matematician englez, a descris, in 1936, un model matematic care rezuma functionarea unei masini de calcul programabile (modelul Turing). Astfel a pus bazele calculatorului modern.

Claude Shannon a aratat apoi ca orice functie din algebra booleana poate fi implementata mecanic, cu ajutorul unor circuite logice electronice.

John von Neumann a descris in final schema structurala de baza a calculatoarelor (arhitectura von Neumann).

Aproape toate calculatoarele moderne implementeaza functional modelul “masinii Turing”, sunt construite din circuite logice electronice “demonstratia Shannon” si se bazeaza pe “arhitectura von Neumann”.

Dezvoltarea primelor calculatoare s-a facut datorita electrotehnicii si telecomunicatiilor. Ulterior electronicii.

Primul calculator din lume construit exclusiv din componente electronice, cu program stocat, functionand in sistem binar, Turing-complet – a fost Manchester Small-Scale Experimental Machine. A fost “pornit” in 1948.

Prin 1910, “computer” era cuvantul in limba engleza care descria functionarul – omul – care efectua calcule. Incepand din 1970, “computer” era cuvantul care, in toate limbile pamantului, descria masina.

Informatica sau Stiinta Calculatoarelor, una dintre cele mai noi stiinte, s-a dezvoltat din matematica. S-a raspandit rapid in lume dupa aparitia calculatoarelor electronice, dar si prin indroducerea ca materie de studiu in scoli, licee si facultati, impreuna cu matematica, dar si prin dotarile cu computere.

Foarte multi il considera pe Alan Turing ca parinte al informaticii moderne – aducand prin “masina Turing” o formalizare a conceptului de algoritm si calcul.

7BogdanCalciuanonymous

Desen Bogdan Calciu

Ghiciti ce: tiganii nu sunt români, idiotilor” – Mesajul lasat pe site-ul Daily Telegraph. Pot sa fiu de acord cu hacker-ul roman, nu? Conform cercetarilor facute de oamenii de stiinta indieni si estoniei, condusi de Dr. Toomas Kivisild de la Universitatea Cambridge, “tiganii sunt originari din India. A fost un studiu genetic. Tiganii au plecat din India in urma cu 1.400 de ani. Tiganii provin din casta Dalit”. Studiul a fost publicat chiar de The Telegraph. Hackerii romani ocupa “doar” locul 9 in lume.

Anunțuri

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] la o firma de programare in Romania, Bogdan Gabriel Bondor este la Seattle, la Microsoft. Mai multe am scris aici. Alte amanunte […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: