Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Nascut in România. Recunoscut de România

with one comment

Internet

Sa speri intotdeauna. Sa nu descurajezi niciodata. Daca prezentul nu ofera recompense, renunta sa te mai gandesti la aceasta: traieste in viitor” – Stefan Odobleja, 1938, Psihologia consonantista

In noiembrie 2011, inaintea Zilei Nationale a Romaniei, a inceput o campanie vizuala a Graffiti BBGO Bucuresti Romania, de reamintire a personalitatilor romane carora umanitatea le datoreaza ceva: Stefan Odobleja pentru cibernetica, Nicolae Paulescu pentru insulina, Henri Coanda pentru motorul cu reactie, Nadia Comaneci pentru gimnastica si Ilie Nastase pentru tenis. Campania a fost preluata si sustinuta de ProTV, Sport.ro, Gandul.info, Mediafax, Ziarul Financiar si ProSport, cu intrebarea “De ce iubesc Romania”. Cred ca ideea a fost exceptionala dar campania prea scurta si prea saraca in personalitati. Si saracacioasa, in sensul in care ni se cerea sa sustinem campania, dar impactul vizual a fost, din punctul meu de vedere, facut “pe genunchi”. Si sunt si cateva greseli.

Inainte insa, un artist roman care m-a impresionat cu desenele sale. Tehnica, minutiozitate, culoare si suflet. Am sa prezint cateva lucrari semnate Bogdan Calciu pentru ca merita atentie. Nu inteleg de ce oamenii din publicitate nu folosesc astfel de artisti. Nu este nevoie de prezentare, doar: Desene semnate Bogdan Calciu

1BogdanCalciuMargelatu

2BogdanCalciuMargareta

3BogdanCalciuromanian-athenaeum

4BogdanCalciuSighisoaraTurnulcuCeas

Revin la campania Grafitti BBDO. Ma tot intreb unde gresim noi, romanii, atunci cand nu suntem in stare sa ne schimbam “imaginea sifonata”. In primul rand cred ca gresim prin necunoastere, pentru ca nu prea ne intereseaza. Apoi prin nerecunoastere, pentru ca nu prea ne pasa. Dupa care ne apuca brusc dragostea de tara, de Ziua Nationala, cand apare o campanie de acest gen, cu intrebarea “De ce iubesc Romania?” Sunt romani care iubesc Romania pentru ca e tara in care s-au nascut si in care le este familia. Sunt destui si cei care o urasc sau o dispretuiesc si au si spus-o/scris-o. Eu, una, o iubesc asa cum e, fara un motiv anume, asta simt, o tara am si asta e. In niciun caz doar pentru personalitatile mentionate. Putem fi mandri si fericiti pentru ca le avem, plus inca mii asemenea, dar in primul rand ar trebui sa aflam cu totii, noi romanii, aici acasa, despre importanta muncii lor in strainatate si, in anumite cazuri, despre nedreptatatile pe care le-au suferit in tara lor dar si in alte tari.

In ceea ce priveste vizualizarea facuta de Grafitti BBDO si apoi de mijloacele media. In primul rand, personalitatile sunt alese pentru ca numele lor sunt deja cunoscute dar si legate de SUA. Este incorect sa pui intrebarea “De ce iubesc Romania” inducand ideea ca atat avem, cinci nume mari si late, nu cu miile. Si ca daca sunt recunoscute de SUA, gata. Corect ar fi fost sa fim intrebati: “Ii iubiti pe romanii x, y, z, pentru ce au facut pentru Romania?” Da, si pe ei, si pe ceilalti. Pentru ca pana la Coanda, Paulescu si Odobleja au fost Ciurcu, Vuia, Vlaicu, Poenaru, Babes, Istrati, Teclu, Hurmuzescu, Procopiu, Cantacuzino etc. Si nu inteleg de ce l-au uitat pe Anastase Dragomir, inventatorul scaunului ejectabil – “Cel mai bun prieten al pilotului american”. Si daca stim cate ceva despre cei trei savanti romani, ne dam seama ca au fost special alesi pentru ca sunt recunoscuti in SUA. Henri Coanda a lucrat si in SUA, Nicolae Paulescu a fost recunoscut ca adevaratul descoperitor al insulinei dupa un scandal de furt in care erau implicati un canadian si un american, Stefan Odobleja a fost recunoscut ca parinte al ciberneticii generalizate dupa ce s-a descoperit ca un american se inspirase din munca sa, pe care a pus-o in practica. Nadia Comaneci locuieste in SUA si este casatorita cu un american. Ilie Nastase a castigat US Open-ul in 1972 si US Open-ul in 1975. Ii iubesc pentru ce au facut pentru Romania, nu invers.

De exemplu, vizualizarea pentru Stefan Odobleja. Pe un fond gri scrie mare: “Un roman a deschis drumul pentru Steve, cu mult inainte de 1984”. Dupa care scrie mic: “Stefan Odobleja a pus bazele Ciberneticii in 1941”. Si mai mic: “Nascut in Romania. Ca si mine”. Si este desenat un mar mare – care este simbolul lui Steve Jobs (R.I.P.) pentru Apple Computer. Imi pare ca este reclama pentru SUA, nu pentru Romania. Se scrie anul exact, 1984, pentru Steve Jobs, dar nu si pentru Odobleja, care nu este 1941 ci 1938. Anul 1941 este legat tot de SUA. Este anul in care a aparut intr-o revista din SUA o recenzie a lucrarii lui Stefan Odobleja,

“Psihologia consonantista” scrisa in 2 volume, in 1938 si 1939. Acad. Constantin Balaceanu-Stolnici, unul dintre pionierii romani in neurocibernetica, despre valoarea lucrarii “Psihologia consonantista” a Dr. Stefan Odobleja, in care se arata importanta legaturii reversibile (conexiunea inversa) in functionarea sistemelor vii: “Odobleja, in lucrarea lui, a avut idei fundamentale ale ciberneticii, printre care cea mai importanta a fost aceea de feedback. Feedback-ul era de mult intuit de catre neurofiziologi – chiar si Danielopol, la noi, a intuit foarte bine, inca din anii ’20, circuitele acestea cibernetice in sistemul nervos vegetativ. Meritul lui Stefan Odobleja este foarte mare. Este acela de a fi introdus in psihologie principiul conexiunii inverse a sistemelor circulare si de a fi creat o teorie, teoria consonantista a psihologiei”. Cibernetica se ocupa de tipuri de comportamente, nu de obiecte. Cibernetica nu inseamna calculatoare, ci calculatoarele se folosesc de cibernetica. Ciberneticienii studiaza concepte precum invatarea, stiintele cognitive, adaptabilitatea, emergenta, eficienta, eficacitatea, conectivitatea, mecanismele de organizare intr-un grup. De la cibernetica lui Stefan Odobleja din 1938 si pana la cibernetica actuala, stiinta a devenit interdisciplinara: combina domeniile de control al sistemelor, teoria retelelor electrice, ingineria mecanica, (mecanotronica) biologia, neurologia, antropologia si psihologia. In timp, cibernetica a influentat filosofia, arhitectura si psihologia (neuropsihologia, psihologia comportamentala, psihologia cognitiva).

Cred ca Stefan Odobleja merita mai multa atentie, el crea in 1938 o noua stiinta in lume, Cibernetica. A fost mai mult decat un vizionar. A stiut ca ce a descoperit, inainte de 1937 si publicat in 1938 si 1939 reprezenta viitorul (psiho-cibernetica, neuro-cibernetica). Dar si ca opera a fost scrisa prea devreme, iar munca sa va fi recunoscuta prea tarziu pentru el. Din pacate, vremurile nu i-au dat posibilitatea de a o pune in practica – nu vreau sa reiau povestea, am scris destul aici. In ceea ce ne priveste, cred ca prezentarile lui Stefan Odobleja cu fotografia sa la o varsta inaintata nu este OK. Pentru ca Stefan Odobleja s-a nascut in 1902 si a publicat-o in 1938, deci era foarte tanar, 36 de ani – si daca lucrarea era deja gata de tipar in 1937, sigur a gandit stiinta si a inceput sa scrie cartea pe la 33 sau 34 de ani. Fotografia lasa impresia ca a facut descoperirea tarziu, la batranete. Ori tocmai ce trebuie remarcat, descoperirea in tinerete, la 33 – 36 de ani, nu se pune in evidenta. Eu cam asa vad prezentarea lui Stefan Odobleja, cu un portret al savantului si un desen reprezentativ, asemanatoare portretelor si desenelor realizate de Bogdan Calciu:

In România anului 1938, la doar 36 de ani

Medicul militar român Ștefan Odobleja punea bazele unei noi știinte, Cibernetica

1StefanOdoblejaJN2Cibernetica

Aceasta este fotografia care circula:

3StefanOdobleja

In Romania sunt 5 scoli care ii poarta numele: Bucuresti, Liceul Teoretic “Stefan Odobleja” cu clasele I-XII (infiintat in 2002); Craiova, Colegiul “Stefan Odobleja”; Costeiu-judetul Timis, Grupul Scolar nr. 1 “Stefan Odobleja”; Drobeta Turnu-Severin, Liceul Pedagogic “Stefan Odobleja”; Lugoj, Grupul Scolar “Stefan Odobleja”. S-ar putea imprima tricouri moderne, pe care copiii sa le poarte la diferite evenimente ale scolilor, legate de numele savantului roman. Astfel, cei care ii vad pe copii cu mesajul pe tricouri, vor afla despre importanta realizarilor Dr. Stefan Odobleja. Satul in care s-a nascut savantul ii poarta numele, din 2005. Spitalul de Urgenta din Craiova ii poarta numele. Stefan Odobleja are un fiu in Drobeta Turnu-Severin, care se numeste tot Stefan Odobleja si care a infiintat, in amintirea tatalui sau, “Fundatia Stefan Odobleja”.

Iar aceasta a fost prezentarea Graffiti BBDO in 2011  /  si Steve Jobs si Apple

stefanodobleja2RIPSteveJobs

Despre Nadia Comaneci. Pe 18 iulie 2013 s-au implinit 37 de ani de la prima nota de 10 din istoria mondiala a gimnasticii. Dupa prezentarea facuta Nadiei de presa straina in 1976 si dupa, ai crede ca este cam greu sa mai gasesti un text original:

1NadiaComaneciThePerfect10

2NadiaComaneci23NadiaComaneciNW

Totusi, CNN l-a gasit, in 2012: “Human to Hero: Nadia Comaneci – Olympic gymnastic’s first perfect 10”.

Prezentarea Graffiti BBDO in 2011: pe un fond galben sau ocru scrie mare: “O romanca face mii de fete sa se indragosteasca de gimnastica, in fiecare an”. Dupa care scrie mic: “Nadia a luat primul 10 la Olimpiada din Montreal din 1976”. Si mai mic: “Nascuta in Romania. Ca si mine”. Fara suparare, dar imaginea Graffiti BBDO imi lasa senzatia de gimnastica ritmica – un exercitiu cu cerc:

RomaniaNadiaComaneci

Despre avioane si motoare:

In Romania anului 1882, romanul Alexandru Ciurcu proiecta un original motor cu reactie pentru barca, prin care prevedea si posibilitatea zborului cu reactie (Reaction engine). In Romania anului 1906, romanul Traian Vuia reusea primul zbor autopropulsat din lume, cu un aparat mai greu decat aerul, cu tren de aterizare pe roti cu pneuri. In Romania anului 1910, romanul Aurel Vlaicu construia si lansa primul avion din lume fuselat aerodinamic. In Romania anului 1910, romanul Henri Coanda inventa primul motor cu reactie din lume si reusea primul zbor al unui avion cu reactie, fabricatie proprie (Jet engine).

1AlexandruCiurcu

1TraianVuiaPrimulZbor

2AurelVlaicuvlaicu1

3HenriCoanda

Romanii Alexandru Ciurcu, Traian Vuia, Aurel Vlaicu si Henri Coanda

au facut posibile:

4airplane

Let-Class-1-GP-action-commence-on-Lake-Como-in-Italy

Prezentarea Graffiti BBDO in 2011: pe un fond bleu sau gri scrie mare: “Un roman ajuta 1,5 miliarde de oameni sa fie impreuna, in fiecare an”. Dupa care scrie mic: “Henri Coanda a inventat motorul cu reactie in 1910”. Si mai mic: “Nascut in Romania. Ca si mine”.

RomaniaHenriCoanda

Desene Bogdan Calciu

6BogdanCalciu-r-i-p-steve-jobs

7BogdanCalciuanonymous

Bogdan Calciu

BogdanCalciu

Desenator roman din Bucuresti, cu specializare in Concept Art, pictura si ilustratie.

Desenele sale, in creion sau tus (penita), acuarela sau desen pe carton, acuarela si tus, portretele unor mari personalitati romane si straine le puteti vedea pe cele doua bloguri ale sale sau pe pagina de facebook. Bucurestii vechi sau noi, Sinaia, Sibiu, Sighisoara, Brasov s.a.

Daca doriti sa comandati un portret realizat dupa fotografie sau sa cumparati lucrari, il puteti contacta la bogdancalciu@gmail.com, tel. 0748 32 99 33.

Eu, daca as fi primar in orasele respective, le-as cumpara pe toate.

Ii prefer pe Bogdan Calciu si Nicolae Ionita, in modalitatea de a face cunoscute valori ale României.

8BogdanCalciuBiplane

BogdanCaciuold-ford

BogdanCalciuford-1927

5BogdanCalciuTheGodfather

http://bogdancalciu.wordpress.com/

http://bogdancalciu.blogspot.ro/

https://www.facebook.com/bogdan.calciu

Anunțuri

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: