Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Nascut in România. Made in România

with one comment

0desencopil

Cand a aparut pe piata “Frunza” ca simbol al României (turistica, ecologica/verde, muntoasa, “salbatica” – nu stiu exact), m-am intristat teribil. Nu avea ceva care sa te atraga, mi s-a parut stearsa, fara culoare si fara personalitate – ofilita din start. In plus, la noi nici nu cresc frunze ca aia (poate doar in sere, sau acasa, in ghiveci). Mai mult, noi avem niste anotimpuri, tara noastra nu ramane verde tot timpul. Avem toamna, cand “pica frunza”, avem iarna, cand te impotmolesti cu masina prin nameti. Mai nimerita ar fi fost, poate, o crenguta de brad, ca doar brazii raman verzi, prin muntii nostri. Cand s-a mai si descoperit ca frunza era o “facatura” (si chiar este) de doi lei care a costat cat o padure, mi-am zis ca nu mai avem nicio sansa, ne-am tampit definitiv. Asta se intampla prin iulie 2010. La trei ani dupa, in 2013, este plin internetul de “interpretari”, care nu doar ca ironizeaza frunza. Ironizeaza si tara. Este una cu cineva care se usureaza pe frunza (logic, din moment ce in paduri nu sunt wc-uri) dar trist este ca sub frunza scrie România.

Si totusi mai avem sanse.

Imaginea de mai sus este desenul unui copil, care a participat la concursul “Doodle 4 Google – România mea este”. Desenul nu reprezenta turismul in România. Insa reprezinta ceea ce invata copiii ca are România in tezaur, pe care nu poti “sa te usurezi”. Nu poti sa iti bati joc de Grigorescu, Vuia, Vlaicu, Coanda, Enescu, Eminescu sau Brâncusi, de istoria si traditia României. Celelalte desene (minunate) sunt aici.

Tot in iulie 2010, caricaturistul Nicolae Ionita initia proiectul: “Muzeul virtual al neamului românesc” expozitia-concurs pe internet (gratis, deci) cu peste 10.000 de reprezentari grafice ale celor mai importante 300 de personalitati ale României din toate timpurile, semnate de 1.500 de artisti din 141 de tari de pe toate continentele, la care au participat 44 de sefi de organizatii nationale de artisti plastici, reprezentanti ai peste 500 de ziare recunoscute mondial, 3 castigatori ai Premiului “Pulitzer” pentru caricatura de presa, artisti din toata lumea. Nicolae Ionita a descris-o ca pe “Un proiect cultural ignorat de 13 ani. Un proiect cultural care se doreste un Muzeu al Neamului Românesc”.

NicolaeIonita100P

Expozitia initiata de Nicolae Ionita si filiala România a “Cartoonists Rights Network” este considerata de specialistii din domeniu ca o opera istorica fara precedent in grafica mondiala. Au expus Stefan Popa Popa’s, Radu Cletiu si Nicolae Lengher, artisti din Canada, SUA, Franta, Olanda, China etc. A urmat proiectul “Mari personalitati românesti in grafica mondiala”. Caricaturistul Nicolae Ionita a mai avut o idee geniala: a trimis colegilor sai artisti graficieni si caricaturisti, din intreaga lume, cateva fotografii ale scriitorului roman I.L. Caragiale. A primit 1.500 de portretizari din 123 de tari. Dupa concretizare a devenit record omologat de “Guiness Book” pentru colectie: “Caragiale, cel mai portretizat scriitor din lume”. Toate se regasesc in 3 albume – “I.L. Caragiale. Un omagiu mondial” (2012).

NicolaeIonitaCaragiale

Alte expozitii si albume semnate Nicolae Ionita: “Nichita Stanescu in grafica internationala” (2010), “Nichita Stanescu si ai sai prieteni” (2013), “Mihai Eminescu in grafica mondiala” (portrete realizate de 400 de artisti din 87 de tari) (2012), “Emil Cioran in grafica mondiala”. Nicolae Ionita este ploiestean. A publicat peste 3.000 de caricaturi in presa româna si straina, expozitii nationale si internationale, are 24 de premii internationale si  27 nationale. Mai multe aici.

Am de gand sa imi comand nistre tricouri imprimate cu aceste desene, insa nu stiu daca am voie (treaba cu dreptul de autor):

Born in Romania

ExpoCaragiale1 ExpoCaragiale2

Made in Romania

Cam si asta inseamna, in opinia mea, sa faci cunoscute valorile României.

Pe pagina de facebook a caricaturistului roman Nicolae Ionita puteti vedea toate proiectele:

https://www.facebook.com/nicolae.ionita.3150

NicolaeIonita

Nicolae Ionita – Foto Alexandru Ifrim – de pe Revista de caricaturi.

Anunțuri

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] prefer pe Bogdan Calciu si Nicolae Ionita, in modalitatea de a face cunoscute valori ale […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: