Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Ca sa nu uitam ce valori are Romania: Profesor Doctor Mircea Barsan

with 3 comments

daylight-savings-time

Ca doctor, trebuie sa ai iubire fata de oameni in primul rand si sa incerci sa ii faci bine, ca asta e meseria” – Prof.univ.Dr. Mircea Barsan

Trebuie sa ai vocatie ca sa iti dedici viata “repararii” inimilor, mici sau mari. Prof. univ. Dr. Mircea Barsan le-a dedicat romanilor peste 42 de ani din viata sa. Pe langa o somitate in medicina, mai este cunoscut si ca Doctorul Anti Spaga.

Nu mai opereaza la spitalul in care a muncit si locuit din 1991. A iesit la pensie in vara anului 2010, dupa ce a implinit 65 de ani. Dar este in continuare Profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie. Pana in 2011 a fost presedinte al Colegiului Medicilor din Cluj.

Pentru Prof. univ. Dr. Mircea Barsan, Institutul Inimii “Nicolae Stancioiu” din Cluj a fost si casa si loc de munca, la fel cum Spitalul “Marie Curie” a fost pentru Prof. Dr. Alexandru Pesamosca.

DrMirceaBarsan

Cand profesa la Institutul Inimii, Prof. Dr. Mircea Barsan isi amenajase o mica locuinta la parterul spitalului. Nu a mai avut bani pentru a-si cumpara o casa si in Cluj (are un apartament in Bucuresti in care locuieste familia), dar nici nu a cerut una de serviciu de la primarie, considerand ca era mai bine sa fie cat mai aproape de pacienti.

Interviu din 2010, in care Prof. univ. Dr. Mircea Barsan explica despre tratamentul malformatiilor cardiace la copii:

Prof. univ. Dr. Mircea Barsan nu a acceptat niciodata “plicul” de la pacienti. Explicatia domnului doctor: “Nu imi place sa fiu cumparat, e o chestie a mea personala, de educatie. Daca primesti ceva de la un pacient el are impresia ca te cumpara”. A considerat ca salariul de la facultate si cel de la spital – jumatate de norma – ii erau suficiente.

Prof. Dr. Mircea Barsan a atras mereu atentia societatii in ceea ce priveste situatia medicinei, medicilor si pacientilor: “Nu se acorda suficienta atentie medicinei. Nu sunt bani, nu se aloca destui bani chirurgiei si medicinei in special. Fara bani nu se poate face medicina de calitate. In Romania sunt 4 – 5 milioane de bolnavi”.

2011. Interviu Prof. Dr. Mircea Barsan. Despre limpezimea in gandire a scolii medicale romanesti. Despre recunostinta pentru cei de la care a invatat si admiratia pentru tinerii medici: “Unii sunt mai buni decat mine”. Si despre mai multe, cu noblete si umor:

Domnul Profesor Doctor Mircea Barsan s-a nascut pe 1 aprilie 1945, in Bucuresti. A absolvit medicina la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, specializarea Chirurgie cardiovasculara si generala. Profeseaza ca medic din 1968 – rezident / medic specialist / medic primar. A lucrat o perioada la spitalul Fundeni din Bucuresti. In 1991 s-a mutat la Cluj, la Institutul Inimii, unde a fost seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara. Dupa 1989 a urmat specializari in Austria, Franta, Scotia, Italia, Germania, SUA. Este profesor, din 1993, la UMF Cluj-Napoca. Pana in 2011 a fost presedinte al Colegiului Medicilor din Cluj.

Profesor universitar Doctor Mircea Barsan, despre tot si toate: viata, civilizatie, istorie, cultura, hotie. Despre Dr. Pesamosca, despre a nu lua bani de la bolnavi, despre medicina, despre medicii tineri si plecarea in strainatate, in 2011. Este o placere sa il asculti:

Anunțuri

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Prof.univ.Dr. Mircea Barsan. […]

  2. […] Coordonator al Chirurgiei Cardiace atat pentru adulti cat si pentru copii este Prof. Dr. Mircea Barsan, o somitate in medicina. […]

  3. […] care a gasit fonduri din Elvetia, 512.000 de Euro, pentru aparatura medicala. Marele cardiochirurg Prof.univ.Dr. Mircea Barsan, director al Institutului Inimii din Cluj pe atunci, i-a spus lui Alex Popa: “Ati salvat sectia […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: