Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Pentru părinţii copiilor şi tinerilor cu paralizie cerebrală infantilă – 2

with 13 comments

The person and life buoy

2, pentru ca mi-am dat seama ca de cand am scris primul articol cu acest titlu in 2009 si pana acum, in 2013, l-au citit peste 6.000 de persoane, folosind cel mai des ca termen de cautare “blog mamici cu copii cu paralizie cerebrala”. 2, pentru ca primul era doar un articol gen anunt si daca as fi stiut ca sunt atat de multi oameni interesati, as fi scris mai devreme despre toate posibilitatile de recuperare si tratament pe care le stiu (inclusiv de la alti copii despre care am scris pe blog). 2, pentru ca desi pentru unii subiectul este insignifiant, pentru altii este de mare ajutor: in Romania sunt 61.287 de copii cu dizabilitati, din care peste 50.000 de copii cu probleme cauzate de paralizia cerebrala. Tin de la inceput sa mentionez ca nu sunt “mamica cu copil cu paralizie cerebrala”, nici medic, nici terapeut, nu am legatura cu nicio persoana din cele ce urmeaza a fi mentionate – si nici nu imi exprim parerea despre metodele descrise mai jos. Prezint ce e prin lumea larga si pe la noi. Pentru ca pur si simplu empatizez cu cei care au astfel de probleme si ii admir pe parintii care lupta pentru imbunatatirea vietii copiilor lor dar “nu se pricep” sa gaseasca informatii. Fiecare parinte poate consulta mai multi medici si in functie de decizie, face ce simte el ca e bine pentru copilul sau. Va rog sa tineti cont de inca un lucru. Fiecare om, luat in parte, este unic. Desi poate semanam la piele, poate la fizionomie sau la voce, desi avem acelasi sange (la culoare ma refer) unici fiind, reactionam la fel, unic. Fiecare, in felul nostru. Este posibil ca din 10 copii cu acelasi diagnostic, de exemplu, 5 sa raspunda interventiilor/terapiilor, iar 5 nu. Iar din cei 5 care au reusit, fiecare in felul lui – mai mult sau mai putin. Sunt convinsa ca ati inteles ce am vrut sa spun.

2PCI

Miofibrotomia subcutanata pe etape. Prima metoda este cea asupra muschiului spastic, despre care am scris in 2009 si care se practica, cel mai aproape de Romania, la Chisinau, pentru Paralizia Cerebla Infantila (PCI: tetrapareza, parapareza, hemipareza spastice si alte patologii locomotorii). Interventia nu trateaza boala ci corecteaza partial sau total anumite deficiente si reduce suferinta cauzata de aceste afectiuni – contracturile si spasticitatea la picioare, maini si fata. Cativa medici de la spitalul din Tula (orasul recunoscut pentru productia de samovare, situat la 165 km de Moscova) merg, in anumite perioade ale anului, pentru o singura zi, la un spital privat din Chisinau, pentru tratarea copiilor si tinerilor care sufera de forme ale paraliziei cerebrale, cu afectiuni ale aparatului locomotor, prin metoda “Miofibrotomia Subcutanata pe Etape, dupa metoda Prof. Ulzibat” / “Fibrotomia Graduala”/ “Ulzibat Fibrotomy”. Metoda se aplica in diferite contracture multiple cauzate de PCI – tetrapareza, parapareza, hemipareza spastice; torticolis muscular; scolioza. Sub anestezie generala, cu un bisturiu special se incizeaza pielea punctiform si se patrunde subcutanat. Aceasta este miofibrotomia muschiului spastic. Aceasta metoda este folosita de 20 de ani de catre medicii din Rusia, care se deplaseaza, de asemenea, in toate tarile CSI, precum si in Spania, Serbia, Honduras si Mexic, iar din 2007 si in Republica Moldova, la Clinica privata “GyneSource” din Chisinau. Din cate am inteles, metoda poate fi aplicata copiilor incepand de la implinirea varstei de 1 an, adolescentilor si adultilor. Fiecare etapa a procedurii (este nevoie de 2, dar in anumite cazuri mai grave sunt necesare 3 sau 4, de unde si “pe Etape”) costa 1.850 de Euro, cu obligatia fiecarui pacient de a plati 100 Euro in avans, la programare. Metoda Dr. Ulzibat se practica cu succes si in Spania.

Ca sa intelegeti mai bine, un videoclip ca exemplu din Spania unde se practica interventia dupa metoda Dr. Ulzibat. Cum merge un copil bolnav inainte de interventie, fotografii dupa interventie, cum merge copilul dupa (a avut interventie si la fata, probabil pentru strabism – daca va uitati cu atentie dupa interventie copilul poarta ochelari de corectie). Daca optati pentru Spania. Videoclipul l-am gasit pe site-ul Servicii Medicale Econ – aici (dar interventia se face la Clinica privata Fuensanta din Madrid – site aici):

3MetodaUlzibat

Cel care tine legatura Rusia – Republica Moldova – Romania este Dr. Marcel Platon, ortoped – traumatolog pediatru la Centrul Medical privat “GyneSourse” din 2007 si ortoped – pediatru categoria I, la spitalul privat “TerraMed” din Chisinau. Dr. Marcel Paton a explicat si in 2009, pentru presa din Galati: “In prealabil, pacientului i se face un set de analize pentru a se vedea daca are sau nu contraindicatii ale acestei interventii, cum ar fi bolile cornice decompensate, dereglarea functiilor organelor de importanta vitala, intoleranta la anestezice etc. Pacientul se anesteziaza si astfel se produce relaxarea musculara generala, dar fibrele bolnave raman contractate si astfel sunt identificate si apoi sectionate. Se foloseste un bisturiu de constructie speciala cu ajutorul caruia sunt sectionate fibrele musculare fibrozate (moarte), in zona prinderii acestora de os, in scopul inlaturarii contracturilor musculare organice si a sindromului miofascial de durere. In cadrul unei etape – in general fiind necesare 2 – se intervine asupra 14-16 muschi. Interventia dureaza 15-20 min. Indicatiile metodei sunt atat pentru boli congenitale, cat si pentru cele dobandite, care se manifesta prin imposibilitatea mobilizarii membrelor. Sunt tratate urmarile paraliziei cerebrale infantile. Tehnica este cu atat mai eficienta cu cat se face la o varsta cat mai frageda, in cazul afectiunilor congenitale”. Dr. Marcel Platon explica de ce costul unei singure interventii este de 1.850 de Euro la clinica din Chisinau: “Este vorba despre internare, analize, anestezice, transportul echipei de medici cu avionul, onorariile acestora, de plata taxei pentru utilizarea metodei pantentate, eventuala medicatie pentru pacient. Oricum, pentru romani este cel mai ieftin. In Spania costa 2800 de Euro iar in Mexic echivalentul a 4200 de Euro”. Articolul aici – cuprinde si parerea Dr. Cornel Marinescu, medic neurochirurg si a kinoterapeutului Laura Dediu. 

Exemple rezultate: Javi, Antonella, Marta, Fabian, copii din Spania inainte si dupa interventie, respectiv tratamentul de recuperare in paralizia cerebrala dupa metoda Dr. Ulzibat, Miofibrotomia Subcutanata pe Etape / Ulzibat Fibrotomy / Fibrotomia Graduala (www. ulzibat.es). La fibrotomía gradual inventada por el Dr. Ulzibat y desarrollada por el Dr. Alexey Repetunov. web es.

Ca exemplu al unui copil din Romania care a facut interventia, il avem pe Cosmin. Mama lui a scris pe blogul personal despre acest aspect: “Dupa operatia de la Chisinau, de pe 11 mai 2010 – Am fost la Chisinau si am facut operatia in 14 puncte, iar acum, dupa o luna si jumatate, mi se pare ca lui Cosmin i-a facut bine, deoarece este mai relaxat, tine picioarele mai relaxate si desfacute, mananca mai mult, parca gangureste mai mult si intinde manutele si picioarele mai bine! In august trebuie sa mergem la control la Galati, sa vada domnul Dr. Platon cum este si sa stabilim daca mai este nevoie de a doua operatie”. Povestea lui Cosmin Marian Radu am scris-o in 2008 – aici, cand avea 2 ani si incerca sa ajunga la o alta clinica, din Ucraina – si aici, in 2009, cand dorea sa mearga la Chisinau. Daca vreti sa schimbati informatii cu mama lui Cosmin sau daca vreti sa il ajutati, acesta este blogul lui – apasati aici.

In Romania, legatura cu Dr. Marcel Platon se tine prin Fundatia IKON din Galati. Fundatia IKON anunta, pentru 20, 21 si 22 septembrie 2013, “Sesiunea de Informare gratuita la Galati pentru Paralizia Cerebrala Infantila / PCI  (Tetrapareza spastica, Parapareza spastica, Hemipareza spastica) si Microfibrotomia Subcutanata pe Etape dupa metoda Prof. Dr. Ulzibat”. Programari la Andrei Popa, Telefon 0236 464 316; 0769 61 61 61, de luni pana vineri intre orele 10.00-17.00. E-mail: ods@fundatiaikon.ro . Pe site-ul fundatiei gasiti toate informatiile, inclusiv lista actelor de care aveti nevoie pentru programare – apasati aici.

Metoda Ulzibat. Cunoscuta ca si Ulzibat Fibrotomy, a fost brevetata de catre chirurgul si cercetatorul rus, doctor in stiinte medicale, professor Valeri B. Ulzibat, inventator emerit al Federatiei Ruse – el a inventat si instrumentele chirurgicale necesare interventiei. In 1992 a infiintat la Tula Institutul Clinic de Recuperare (clinica privata). Din 2004, ca recunoastere a aportului Dr. Ulzibat in domeniul medical, clinica ii poarta numele. In timp, tehnica a fost imbunatatita si a depasit barierele Federatiei Ruse. De-a lungul timpului au fost tratati, la clinica din Tula, in afara de pacientii rusi, 1855 de pacienti straini, din Spania, Serbia, Mexic, Germania, SUA, Italia, Grecia, Suedia, India, Polonia, Egipt, Israel, Liban. La clinica lucreaza 11 specialisti in tehnica amintita. Metoda este recunoscuta oficial de Guvernul Federatiei Ruse. Despre instrumentar, metoda etc si fotografii aici – Cirugia Espastico / Spania. Despre Institutul Clinic de Recuperare “Dr. Ulzibat” din Tula – aici in engleza – gasiti si un filmulet de prezentare. Despre Dr. Valeri B. Ulzibat aici. Despre Dr. Marcel Platon. Spitalul “TerraMed” din Chisinau se mandreste cu 40 de specialisti de inalta calificare, printre care si Dr. Marcel Platon, absolvent al Universitatii de Stat de Medicina si Farmacie N. Testemitanu din Chisinau, Facultatea de Pediatrie, in 2002; rezidentiat la specialitatea Ortopedia si Traumatologia Pediatrica, catedra Prof. Moroz, 2002-2006; consultant ortoped in policlinica raionala din Ialoveni (2003-2006); consultant ortoped-traumatolog pentru copii la Sanatoriul Profilactoriu Constructorul; medic traumatolog al echipei nationale a R. Moldova la Rugby, din 2006; ortoped-traumatolog pediatru la Centrul Medical privat “GyneSourse” din 2007; ortoped pediatru la Clinica privata Prima Medica din 2008. Alte amanunte despre metoda, din 2009, in articolul “Pentru parintii copiilor si tinerilor cu paralizie cerebrala infantila” – apasati aici.

Miotenofasciotomia selectiva. Metoda (interventia) la Institutul Medical Insmicort din Barcelona care promoveaza Micro-chirurgia / Miotenofasciotomia selectiva, facuta de Dr. Igor Nazarov, dupa metoda rusa, combinata cu Metoda Essentis (diverse terapii, ca acupunctura si kinetoterapia, Terapia Spider si Terapia TheraSuit) si cu Osteopatia.

Despre Miotenofasciotomia selectiva aici. Despre Dr. Igor Nazarov aici – in presa spaniola este numit „Tatal copiilor cu paralizii cerebrale” dupa ce a operat peste 7.000 de copii in 20 de ani dupa metoda rusa – aici. In Spania, interventia costa 5.000 de Euro la clinica privata. Mai multe aici, la Cina Med.

TheraTogsStepUp

Metoda Essentis. Primul obiectiv al terapeutilor care au demarat Programul “Neuroreabilitare prin Metoda Essentis”, pentru a lucra cu copiii cu paralizie cerebrala, a fost revenirea la originea problemei: craniul. Dezvoltarea psiho-motorie fiind cefalo-caudala (de la cap catre extremitati) a fost primordiala pentru ei, in a se asigura ca aceasta structura craniana permite o buna executare a functiilor ce urmau sa rezulte. In plus, un copil cu paralizie cerebrala sufera si de dureri articulare iar tratamentul trebuie sa fie diferit de cel al persoanelor valide, desi originea durerilor este aceeasi. In timpul sedintelor, pacientul trece prin mai multe ateliere, unde ii sunt examinate de catre terapeuti (osteopati, acupunctori, kinetoterapeuti): postura, simptomele si forma de dizabilitate. Terapeutii vor pune in practica un program personalizat, adaptabil la nevoile fiecaruia. Diferiti terapeuti colaboreaza cu echipa Dr. Nazarov (miotenofasciotomia), a Dr. Lao (genetician) si a Dr. Lopez (neurolog). De asemenea, parintii copiilor bolnavi sunt formati in atelierele, numite de reeducare, avand ca obiectiv dezvoltarea maxima a motricitatii functionale, pentru a continua exercitiile acasa.

EssentisFizioterapie

Metoda Essentis cuprinde teste, strategii de tratament realizate in primele zile si lucrul in ateliere, astfel: Test si tratament osteopatic (musculo-scheletic, cranio-sacral, visceral); Kinetoterapia problemelor motorii si/sau neurologice; Test si tratament acupunctura; Terapiile TheraTog; TheraSuit si Spider (verticalizarea activa); Reeducarea sistemului vestibular si reflexelor arhaice. Pentru vara anului 2013, ca noutate: Osteopatie acvatica si Kinetoterapia in piscina. Mai multe despre metoda, noutati, programari, onorarii, pentru cine este adaptata metoda (post operator Dr. Nazarov, tulburari dezvoltare motorie in urma traumatismelor neonatale sau accidente, reeducare post AVC, leziuni maduva spinarii, tulburari neuro musculare ca spasticitatea, ataxia, distonomia etc – sunt admisi pacienti de toate varstele, de la bebelusi la adulti), dar si pentru cine este contraindicata metoda (anumite tumori ale sistemului nervos sau a organelor interne, boli contagioase ca tuberculoza, bruceloza, osteomielite, hidrocefalie, epilepsie, colioza superioara grad II, inflamatii ale maduvei spinarii sau meningelui, fracture recente de articulatii sau coloana vertebrala) puteti citi pe site-ul Metodo Essentis aici (si in romana) si pe pagina de facebook Metodo-Essentis aici. Trebuie sa ii contactati pentru informatii, ca sa vedeti daca sunteti admisi sau nu. Instituto Medico Insmicort, Carrer de la Reina Victoria 22, 08021 Barcelona, Spania. Tel. + 34 934 14 43 99. Fax. +34 932 00 03 12. E-mail: monse@insmicort.com

Despre Essentis in romana, cu mama lui Kevin, doamna Ana Berariu, in ianuarie 2013:

Osteopatia. Este considerata o Terapie a mileniului III. Andrew Taylor Still, medic chirurg, autor si inventator, considerat “Tatal” osteopatiei si al medicinei osteopatice, unul dintre fondatorii Universitatii Baker, a spus “Structura guverneaza functia”. Metoda osteopatie: tehnici manuale structurale, articulare, viscerale, craniene, cranio-sacrale si fasciale de restabilire a sanatatii pentru copii si adulti (nu doar cu paralizii cerebrale). Pentru osteopatie si la ce si cui foloseste, accesati site-ul “Osteopatie Romania” Mircea George Laurentiu, Osteopat D.O., absolvent al Institutului Superior de Osteopatie Paris Est.

Rizotomia dorsal selectiva. Neurotomia – sectionarea chirurgicala a unui nerv periferic – la Clinica ACIBADEM din Istanbul, Turcia, unde costa 10.000 de Euro. Dar mai intai trebuie sa duceti copilul la control. Daca decideti sa folositi metoda, adaugati transportul, cazarea, drumuri inapoi, la control; kinetoterapie pentru 1 an  etc. Specialistii de la ACIBADEM au o experienta de peste 20 de ani in tratarea spasticitatii. Practica metode chirurgicale moderne dupa o metoda veche, din 1913, a unui chirurg german. Prof. Dr. Memet Ozek prezinta avantajele operatiei, in cadrul Seminarului Abordari Moderne in Neurochirurgia Pediatrica la Spitalul Marie Curie (Budimex) din Bucuresti, seminar organizat de Travel Medical in 2011 aici. Iar aici este un videoclip de prezentare a metodei.

Un copil din Romania care a facut interventia, Ancuta. Puteti intra pe blogul ei pentru a vedea videoclipuri inainte si dupa operatie aici. Un alt copil din Romania care a fost programat, Daniel. Blogul lui aici.

Spasticitatea la piciorus, inainte si dupa aceasta interventie, efectuata in SUA:

Terapia cu Oxigen Hiperbaric sau Oxigenoterapia Hiperbara. Se poate face in Romania, la Centrele de Medicina Hiperbara de la Constanta si de la Targu Mures (private) Director Dr. Bogdan Cristian Ion. Cred ca stiti deja destule despre aceasta minunata terapie.

David2010Hiperbara

Recomandata si in cazul leziunilor neuronale cronice (paralizie cerebrala, autism, accident vascular cerebral), sunt necesare grupe (sesiuni) de cate 15 sedinte, urmate de terapii asociate precum kinetoterapia, masajul, logopedia, alternate cu grupe (sesiuni) de alte 15 sedinte, pana la normalizarea situatiei (posibil necesar 2, 3 sau chiar 4 sesiuni/an). Terapia hiperbara ii ajuta pe copiii cu autism – prin oxigenarea creierului se scurteaza timpul de invatare a deprinderilor – daca ei fac vreo terapie, cum este ABA si logopedie etc. Pentru o sedinta, pretul variaza intre 60 si 100 de euro, in functie de afectiune. Consultatia medicala si consilierea sunt gratuite. Adaugati si transportul, cazarea etc. Daca CNAS sau ministerul s-ar implica, atunci s-ar reduce la 50%, respectiv 30 – 50 euro/sedinta.

MedicinaHiperbaraConstanta

Cum se diferentiaza pretul: In cazul oxigenarii hiperbare, se diferentiaza schemele de tratament, in grup sau individuale. O alta diferentiere este in functie de adancime si durata a fiecarei sedinte. Functie de scopul vizat, terapia se poate desfasura intr-o sedinta (hipoxiile cerebrale) sau se poate intinde pe mai multe sedinte/serii de sedinte – declaratia domnului Dr. Bogdan Cristian Ion. Toate amanuntele pe care vreti sa le stiti sunt aici (articol din 2009 despre centrul de la Constanta, la deschidere) si aici (articol din 2013 in care puteti vedea si efectul terapiei cu oxigen in cazul lui Paul si al lui David). Puteti schimba informatii si cu parintii Aneimaria Teodora Gintegan care a utilizat aceasta terapie (pe blog sunt fotografii si explicatii) aici.

Apele geotermale, Electroterapia si Termoterapia la Sectia de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie Copii de la Baile „1 Mai” din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Medicala Baile „Felix”, judetul Bihor. Am aflat anul trecut despre sectie, prin intentia lui Mihai Nesu de a ajuta, prin fundatia sa, la achizitionarea unui aparat pe care copii sa invete sa mearga. Acest aparat (orteza) costa 100.000 de euro. Fundatia Mihai Nesu va ajuta sectia cu o parte din bani si cu mobilier nou.

SpitalRecuperareBihor

Specialistii spun ca tratamentul care se face la acest spital este considerat unic in Romania, pentru ca sunt folosite Apele geotermale, impreuna cu Electroterapia, Termoterapia si masajul. Si, poate, tot unic este si faptul ca sectia de copii asigura scolarizarea pentru clasele 1-8, prin reamenajarea unor spatii in doua sali de clasa si o cancelarie. Copiii cu dizabilitati primesc aici tratamente terapeutice de reabilitare. Sunt tratati copii cu deficite functionale motorii si neuro-motorii, de catre personal specializat: medici de recuperare, kinetoterapeuti, psiholog, asistente medicale. Recuperarea functionala este mai usoara daca se incepe imediat dupa instalarea deficientei sau diagnosticarea acesteia. In sectie pot fi internati gratuit copii de la 1 an si tineri pana la varsta de 26 de ani – daca sunt elevi sau studenti si nu realizeaza venituri prin munca – cu deficiente neuro-locomotorii. Copiii sub 1 an vor fi internati doar in masura in care diagnosticul presupune tratament de recuperare precoce instituit, dar sub rezerva triajului facut de specialistii sectiei la momentul prezentarii. Sectia are 110 paturi pentru copii si 20 de locuri pentru insotitori. Sunt internati gratuit si insotitorii copiilor sub 3 ani, precum si ai celor cu certificate de handicap grav, indiferent de varsta, in limita celor 20 de locuri disponibile (de altfel se face programare inainte). Perioada de spitalizare este de 21 de zile/serie, seriile fiind alternate fete/baieti. Toate cheltuielile de spitalizare ale copiilor trimisi la tratament sunt decontate de CAS Bihor. Internarea se face numai in baza programarii prealabile la telefon: 0259 318 264, cu cel putin 2 luni in avans, iar apartinatorii au obligatia de a confirma internarea cu cel putin 10 zile inainte. In caz contrar, programarea se pierde. De asemenea, apartinatorii trebuie sa prezinte obligatoriu la internare un set de documente (in caz contrar se refuza internare). Daca apartinatorii nu respecta data programarii si se prezinta inainte sau dupa, se refuza internarea. Documentele necesare: Aviz epidimiologic; Bilet de trimitere in 2 exemplare, formular agreat de CAS; Copie Certificat nastere; Buletin sau Carte de identitate pentru copiii peste 14 ani; Adeverinta de la locul de munca al unuia dintre parinti; Copie dupa Certificatul de handicap; Adeverinte cu situatia scolara (unde este cazul). Pot fi trimisi spre internare copii cu urmatoarele afectiuni generatoare de deficite functionale locomotorii sau neuromotorii: Deficite functionale de cauza nervos-centrala perinatala sau post natala/traumatism cranio-cerebral, meningo-encefalite etc (Leziuni de tip piramidal, extrapiramidal, ataxic, cerebelos; Boli neuro-degenerative); Deficite functionale de neuron motor periferic determinate de: sechele dupa poliradiculonevrita, sechele post-traumatice, pareze de plex brahial, malformatii congenitale cu leziuni nervoase sechelare; Deficite functionale de tip ortopedic: de cauza congenitala (luxatii congenitale de sold), picior stramb congenital, de cauza traumatica (stare dupa fracturi cu sau fara redori articulare), epifizite de cap femural; Sechele reumatismale: epifizite, suferinte ale coloanei vertebrale (idiopatice, Boala Scheuermann), artrita reumatoida juvenila sau spondilartrita juvenila; Boli neuromusculare. La indicatiile medicilor specialisti pediatri, neurologi, interna si pentru alte cauze generatoare de deficite functionale ale aparatului locomotor. Conducerea Sectiei de Copii a spitalului specifica in mod deosebit obligativitatea consemnarii antecedentelor patologice si in mod special a starii de comitialitate (epilepsie) si consemnarea tratamentelor antiepileptice urmate. Aici este site-ul spitalului, aici pagina sectiei de copii. Un reportaj din 2012 despre copiii de la 1 Mai si Fundatia Mihai Nesu.

Hidrokinetoterapie, Termoterapie, Kinetoterapie si Reeducare Motorii, Ergoterapie – la Centrul de Recuperare Neuromotorie Copii Gura Ocnitei, Judetul Dambovita, la 10 km de Targoviste / 5 km de Moreni, este un spital judetean.

GuraOcnitei

Zona are un bioclimat sedativ, benefic pentru copii. Aici fac tratament apr. 1.500 de copii pe an, din aproape toata tara, cu afectiuni neuromotorii si motorii. Are 200 de paturi (150 pentru copii si 50 pentru insotitoare) si Farmacie. Copiii pot urma cursuri la Gradinita si Scoala clasele 1-8 in incinta centrului. Colaboreaza cu clinicile de ortopedie si chirurgie infantila ale spitalelor „Marie Curie” si „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti, in vederea examinarilor si programarilor la eventuale interventii chirurgicale. Internarea: Copiii mici de 1 – 3 ani si copiii cu certificat handicap I sunt internati obligatoriu cu insotitori, care beneficiaza de gratuitate la cazare si masa. Tratament: Hidrokinetoterapie in bazine treflo din fibra de sticla; Termoterapie; Kinetoterapie si Reeducare motorii in 5 Sali kineto; Ergoterapie (toata gama); Psihoterapie; Activitati recreative. Baza de tratament: Laborator recuperare medicina fizica si balneologie 1 (electroterapie, kinetoterapie, hidroterapie-termoterapie, balneoterapie, sala gimnastica, club copii). Laborator recuperare medicina fizica si balneologie 2 (electroterapie, kinetoterapie hidroterapie, termoterapie, sala gimnastica, sala club copii). Campartiment Terapie ocupationala. Cabinet Logopedie. Compartiment Psihoterapie. Gasiti centrul in Gura Ocnitei, Str. Sanatoriului nr.18, judetul Dambovita. Tel. 0245. 673.345, Tel/Fax. 0245.673.346. E-mail: cmrngo@zappmobile.ro . Mai mute pe site – aici.

UPDATE 15.01.2015 – “Centrul Medical de Recuperare Darin” și “Terapia Intensivă Pediasuit”.

https://isabellelorelai.wordpress.com/2015/01/17/de-la-parintii-lui-darin-pentru-parintii-copiilor-si-tinerilor-cu-paralizie-cerebrala-infantila-3

Terapia Pediasuit. Este un program pentru pacienții cu probleme neurologice – paralizie cerebrală, întârzieri în dezvoltare, leziuni cerebrale traumatice – și individualizat, pentru nevoile fiecărui pacient. Pediasuit – sau Polish Suit, Therapy Suit, Penguin Suit, Adeli Suit – este o modificare a costumului spatial Penguin, folosit de cosmonautii rusi pentru a contrabalansa efectele imponderabilitatii asupra corpului uman, in timpul misiunilor spatiale. Structura costumului contine benzi elastice si sisteme de scripeti ce creaza forte artificiale, impotriva carora corpul uman este stimulat sa lucreze”.

CentrulDarin

Centrul Olinek pentru Terapie Intensiva din Polonia, Varsovia (The Intensive Therapy Centre Olinek Poland) exceleaza prin programe terapeutice diverse si moderne, masaj si gimnastica, Terapia Spider, Terapia Tomatis, Terapia TheraSuit – folosirea ortezelor-costum TheraSuit si TheraTogs, costume special confectionate pentru copiii care au probleme neurolocomotorii, de postura (pozitie), echilibru si deplasare.

OlinekTomatisTherapy

OlinekSpider2

Costumele sunt ca un fel de „a doua piele” a copilului, care il ajuta sa isi sustina o pozitie verticala a trunchiului, oferindu-i stabilitate si activandu-i muschii netonifiati. Costumele sunt orteze care stimuleaza senzorial pielea, musculatura fina si articulatiile. Ajuta la tonifierea muschilor si la pozitia corecta al corpului. TheraTogs reduce disfunctiile neurologice. TheraSuit este un costum-orteza „de inspitatie cosmos”, adica are detaliile tehnice ale costumului de cosmonaut.

OlinekTheraTogs

Olinektherasuit

Recuperare la Olinek Polonia cu terapiile TeraSuit, TheraTogs, Spider, Bobath, Tomatis (atentia auzului), Hand Therapy, integrare senzoriala etc, pentru paralizia cerebrala la copii. Titrat in engleza:

Despre Olinek, pe site, unde gasiti si preturile: recuperarea cu orteza TheraSuit, gimnastica corectoare, Terapia Tomatis, Sensory Integration, consultatii ortopedice si neurologice aici. Specialistii Olinek recomanda ca acasa copiii sa poarte ortezele de picior pentru un mers corect pe toata talpa, ortezele de mana, verticalizatorul (parapodium dinamic, pentru para si tetraplegii care urmareste pozitia anatomica in ortostatism s.a.).

TheraSuitStepUp

TheraSuit, Tehnologia Spatiala (sovietica) pentru Paralizia Cerebrala – CNN

Metoda TheraSuit

Puteti citi despre Programul intensiv prin Metoda TheraSuit, considerata noul standard in tratamentul Paraliziei Cerebrale aici. Un exemplu de Program de 4 saptamani de fizioterapie intensiva prin Metoda TheraSuit la Clinica Sentidos, BH. Site aici si blog aici.

TheraSuitbeforeafter

TheraTogs. Dupa multi ani in care Dr. Billi Cusick, psihoterapeut pediatru, a lucrat cu copiii afectati de paralizia cerebrala din Australia, a dezvoltat o tehnologie revolutionara de sistem terapeutic ii care ajuta si psihic, nu doar fizic, numita TheraTogs.

Cum se comporta copilul fara si cu TheraTogs:

Despre TheraTogs pentru toti – aici, copii, adulti, bunici. Site TheraTogs aici si pagina de Facebook aici.

Update 9 iulie 2013. Credeam ca stiu despre toate costumele ajutatoare – TheraSuit, TheraTogs si Spirala (mai jos Spirala, folosit la clinica din Ucraina) dar m-am inselat. Am gasit altul, in doua variante, PKK Atlas si PKK Atlant-Light, Costum neuro-ortopedic din Rusia.

PKKAtlas1

Incepand din 2010 a fost prezentat de presa rusa ca „Un costum nou, unic si inovator, pentru tratamentul de reabilitare al copiilor cu paralizie cerebrala, ajutand copiii sa gaseasca bucuria micarii.

PKKAtlas2

Costumul neuro-ortopedic „Atlas” a fost dezvoltat si implementat de NPO „Dinafors” din Moscova in colaborare cu prof. univ. Isanov V.A. din Kazan (Republica Tatarstan, parte a Federatiei Ruse). Aceste costume reprezinta o noua generatie de facilitati de reabilitare cu un mecanism unic de actiune pentru pacient. Ideea simpla, dar geniala a prof.univ. Isanov a fost de a activa (irita) prin purtarea acestui costum, toate terminatiile nervoase ale corpului, care activeaza la randul lor zonele din cortexul motor al creierului – zone care la copilul bolnav nu participa in mod eficient la functiile motorii. Purtand acest costum, copiii care nu au mers niciodata vor avea senzatia de „sentiment al corpului” si incep treptat sa invete miscari necunoscute pentru ei. Designerii de la PKK Atlant au pus in practica idea costumului. Costumul a fost elaborat sub auspiciile Departamentului de Stiinta si Politica Industriala de la Moscova”. Costumul a fost in studiu pe 18 copii din sectiile de neuropsihiatrie ale spitalelor din Moscova si Zelenograd. A fost recunoscut si brevetat ca inventie, a primit toate autorizatiile de folosire in Rusia si aprobat pentru utilizare in Uniunea Europeana. Este folosit in institutiile de reabilitare din Rusia, Kazahstan, Belarus, Ucraina, Cehia.

Daca stiti rusa va va fi mai usor sa intelegeti (film din 2012):

Are contraindicatii de folosire pentru Epilepsie si Boli mintale.

Indicat pentru: Leziuni ale sistemului nervos central dobandite si de natura congenitala, Paralizie cerebrala, Leziuni cerebrale traumatice, Efectele proceselor tumorale in sistemul nervos central, Boli ale coloanei vertebrale traumatice, Afectiuni ale sistemului musculo-scheletar, Patologie neuro-ortopedica.

Costumul de reabilitare este disponibil in 2 versiuni: PKK Atlas (cu compresor pneumatic si kit pentru blocarea capului) si PKK Atlant-Light pe site-ul Atlant Dynaforce aici.

Clinica Internationala de Reabilitare din Ucraina / International Clinic Rehabilitation, Truskavets, Lviv, Ucraina (considerate de elita), renumita pentru tratamentul prin “Metoda Kozijavkin”, un Sistem Intensiv de Recuperare Neurofiziologica. Prof. Volodimir Kozijavkin este directorul clinicii. Si este considerat “Eroul Ucrainei”.

UcrainametK1

Clinica este recunoscuta international ca folosind o metoda eficienta de tratament in cazul pacientilor cu paralizie cerebrala, dureri de spate si a consecintelor traumelor si a leziunilor organice ale sistemului nervos. Metoda Kozijavkin a fost creata in urma cu mai mult de 20 ani si a fost recunoscuta oficial de Guvernul Ucrainei. Datorita eficientei, metoda de recuperare a fost recunoscuta in mai multe tari. Au fost tratati peste 20.000 de pacienti, din Germania, Austria, Elvetia, Franta, SUA etc. Si din Romania. Tot ce trebuie sa stiti despre clinica, metoda, terapii – in 4 minute gasiti aici.

UcrainametK

Cand ajungeti la clinica, medicul estimeaza starea de sanatate si stabileste programul si procedurile de reabilitare individuale. Procedurile terapeutice dureaza de la 1,5 ore la 4 ore/zi, in functie de varsta, forma bolii si gradul de afectare. Doar duminica este zi libera. Se face tratament 6 zile/saptamana, timp de 14 zile. Se incepe dimineata, la 08.30, cu sedinta de masaj special timp de 1 ora, apoi procedurile biodinamice in costumul de corectare “Spirala” (corectia biomecanica a coloanei vertebrale).

UcrainaSpiralSuit

Pe parcursul zilei au loc sedinte de reflexoterapie, apiterapie, impachetari cu ceara-parafina, terapie de mobilizare fizica. De doua ori pe saptamana au loc sedinte de gimnatica ritmica in grup. Unii pacienti fac sedinte de terapie mecanica – mers pe banda rulanta, bicicleta speciala, jocuri la computer, exercitii la aparate mecanice. Sau sedinte de vibromasaj, luminoterapie, masaj facial. Au loc, in afara programului de tratament, activitati ca intalniri cu personalul clinicii, Olimpiada copiilor, concurs de desen, petreceri cu muzica, dans si jocuri – la finalul tratamentului. Costurile pe care le stiu (din postarile de pe blog pentru cei care doreau sa ajunga acolo) sunt: 3.052 de Euro pentru tratament copil, cazare si masa in clinica pentru 2 persoane, 3 mese/zi, timp de 14 zile.

VLUU L100, M100 / Samsung L100, M100

La care adaugati transportul si ce alte nevoi mai aveti, total 3.500. Partea mai putin fericita este ca optim ar fi 3 sesiuni pe an, timp de 2 ani. Daca va intereseaza, gasiti, in limba romana, toate informatiile de care aveti nevoie. Despre cat costa si cum se plateste, cazare, masa, cum va programati si ce acte medicale trebuie sa trimiteti la clinica, prin fax sau e-mail, acte necesare pentru trecerea frontierei, traseul pentru a ajunge cu masina, harti (Pentru pacienti) etc apasati aici. Un copil din Romania care a fost de multe ori la clinica si se vad rezultate bune este Bianca Roxana Popa – puteti citi aici.

Institutul Peto pentru Educatie Conductiva / Peto Institute / Peto Andras Institute for Conductive Education of the Motor Disabled & Conductors College,  este o clinica din Ungaria, la Budapesta, in care copiii (si adultii) cu dizabilitati sunt invatati sa se descurce singuri sau, cum spun „instructorii” (personal calificat si devotat) „sa-si ia viata in propriile maini”.

PetoIns

A fost infiintat de medicul Peto Andras, care a dezvoltat un sistem de educare/invatare pentru copiii cu paralizie cerebrala. Educatia Conductiva inseamna un sistem unificat de reabilitare pentru copii cu tulburari neurologice care duc la deficientele motorii, care ii instruieste astfel incat sa creada ca pot realiza ce isi doresc – motivational – se fac terapii care sa duca, in acelasi timp, la invatarea miscarilor si a vorbirii. Stiu din anii trecuti ca tratamentul in clinica dura 10 zile si costa 48 Euro/zi. La cei 480 de Euro se adaugau costuri pentru cazare, masa si transport, pentru copil si insotitor. Nu stiu pretul in prezent. Mai multe amanunte pe site, aici.

Despre Conductive Education

Complexul Maria Beatrice din Alba Iulia. Am continuat cu acest complex din Romania pentru ca este promitator si, in plus, aici s-a dezvoltat un program proiect (Specializare si Dezvoltare Profesionala la Complexul Maria Beatrice) care se numeste „Conductive Education” / Educatie Conductiva, ca cel din Ungaria, de la Peto.

AlbaIuliaMariaBeatriceEduCo

Partener in proiect a fost Olga Csete, specialist, conductor-terapeut din Ungaria, cu o experienta de 20 de ani in domeniu si practica in Marea Britanie, SUA, Noua Zeelanda, Norvegia, Suedia, Spania si Peto Institute din Ungaria. Metoda „Conductive Education” aplicata la Peto Institute din Ungaria a fost tema instruirii in cadrul unui curs intensiv-demonstrativ (02-13.07.2012, cate 6 ore/zi) a terapeutilor de la Complexul Maria Beatrice, avand ca Grup tinta copii cu varste intre 10 luni si 6 ani, cu afectiuni neuromotorii si osteoarticulare, in 3 grupe a cate 2-3 copii, impreuna cu parintii copiilor si terapeutii compexului. Tot in cadrul Specializare si Dezvoltare Profesionala la Complexul Maria Beatrice a avut loc si Proiectul „Imbunatatirea Metodei de Terapie Bobath de reeducare neuromotorie si instruirea terapeutilor”.

AlbaIuliaMariaBeatriceBobath

Partener in proiect a fost Senior Experte Service SES Bonn, Germania, doamna Dr. Hildtrud Viebrock, expert-terapeut, care a ajutat la implementarea elementelor de baza ale metodei Bobath, in cadrul terapiilor de recuperare si instruire practica a terapeutilor complexului (in perioada 03-15.09.2012, cate 6 ore/zi; grup tinta echipa complexului si copii cu varste intre 6 luni si 7 ani, cu afectiuni neuromotorii si osteoarticulare) si care va inlesni stabilirea de contacte cu centre similare din Germania pentru obtinerea aparaturii de specialitate si schimb de specialisti.

Despre Complexul de Servicii Socio-Medicale „Maria Beatrice” din Alba Iulia.

AlbaIuliacuscarochercentrulmariabeatrice

Asigura tratamente de specialitate copiilor (de la 6 luni la 18 ani) pentru afectiuni neuromotorii si osteoarticulare: tetrapareze spastic-diskinetice, hemipareze, monopareze, parapareze, hipotonism, spina bifida, retractie de tendoane, distrofii musculare si alte afectiuni psiho-neuromotorii; afectiuni musculo-scheletale: cifoze, scolioze, lordoze, platfus genu var, platfus genu valg, boala oaselor de sticla; afectiuni motorii cauzate de accidente: recuperare pre si post-operatorie. Are si Sistemul Pedikom (pentru talonete) de la OrtoProfil Romania. Functioneaza din 26.04.2012. Director al centrului este Prof. Sebastian Onac. Centrul este infiintat la initiativa familiei Onac din Alba Iulia. Maria Beatrice este copilul familiei Onac, diagnosticata cu PCI. Contact: 0741 288 303, 0743 893 625, tel/fax 0358 566 186. E-mail: ongmariabeatrice@yahoo.com . Alba Iulia, Str. Lalelelor nr.60. Pot fi tratati, in regim de gratuitate, 25 de copii diagnosticati cu PCI, tetrapareza spastic-diskinetica sau cu probleme psiho-motorii grave. Pe site-ul oficial aici gasiti tot ce vreti sa stiti (terapiile, dotarile etc) iar pe pagina de Facebook toate noutatile aici.

Sistemul PedikomProiectarea Talonetelor: cu ajutorul unui program pe baza analizei punctelor de presiune – operatiune supravegheata de catre un specialist ortoped, se corecteaza diformitatile piciorului. Prin purtarea talonetelor se obtine o corectie dinamica, rezultand imbunatatirea treptata a staticii piciorului. Mai multe pe OrtoProfil Romania aici.

Kinetoterapia. Metoda Phelps. In cadrul tratamentului paraliziei cerebrale, un rol deosebit de important il are kinetoterapia. In paralizia spastica cerebrala, cel mai frecvent este utilizata metoda Phelps. Metoda are scopul de reeducare analitica pe etape a muschilor afectati si urmarirea progresului rezultat. Progresul vizeaza principiul progresivitatii efortului. Autorul metodei sustine ca miscarea reciproca poate fi invatata prin miscari pasive, repetate in mod reciproc – receptia proprie a membrului sanatos influenteaza favorabil si induce o miscare normala membrului lezat.

Fizioterapia. In cazul pacientilor cu paralizie cerebrala se foloseste galvanizarea decontracturanta, faradizarea, adica terapia cu impulsuri excitatorii.

Masajul terapeutic. Masajul terapeutic este necesar in paraliziile cerebrale pentru relaxarea musculaturii contractate, tensionate, pentru intarirea muschilor si pentru mentinerea articulatiilor flexibile.

Logopedia. Scopul logopediei este, in principal, de a ajuta copiii. La varsta copilariei sunt intalnite frecvent tulburarile de limbaj. Cauzele tulburarii de limbaj la copil sunt diverse, de la cauze prenatale la cauze psihosociale, cauze organice sau functionale. Important este ca logopedia este necesara copilului cu paralizie cerebrala. Dace vreti sa stiti mai multe gasiti aici.

Terapia Ocupationala (terapie complementara). Are drept scop ajutorarea oamenilor sa isi recastige independenta in ariile de existenta. Aceasta terapie imbunatateste abilitatile cognitive, fizice si motrice ale persoanelor cu dizabilitati si contribuie la cresterea increderii in sine si la reintegrarea sociale. Principalele ocupatii ale unui copil sunt joaca si invatatul. Terapeutii vor evalua abilitatile copiilor in aceste ocupatii. Sunt 2 categorii: Ergoterapia si Terapia Ocupationala Asistata. Este recomandata copiilor care au suferit leziuni la nastere sau malformatii congenitale; copiilor care manifesta tulburari senzoriale; copiilor cu leziuni traumatice la nivelul creierului sau al maduvei spinarii; copii cu dificultati la invatarea cititului sau scrisului; copii cu autism sau alte tulburari de dezvoltare; copii cu artrita reumatoida juvenila; cofii care sufera de tulburari comportamentale sau sanatate mentala; copii care au oase rupte sau alte leziuni ortopedice; copii care au suportat recent interventii chirurgicale; copii cu arsuri ale pielii; copii cu spina bifida; copii cu cancere; copii cu amputatii traumatice; copii cu scleroza multipla, paralizie cerebrala si alte boli cronice. Mai multe aici.

Terapia Bobath este o abordare ce implica terapia ocupationala, fizioterapia si logopedia, pentru recuperarea fizica. Manevrarile nu sunt dureroase pentru copii. Exercitiile incep de la picioare spre maini si gat, se obtine relaxarea musculara iar copilul isi insuseste usor noua pozitie a corpului, cea corecta. Conceptul de baza al terapiei consta in corectarea pozitiilor defectuoase, metoda ajutandu-i pe copii sa constientizeze ca trebuie sa isi controleze corpul. In Romania este o metoda clasica. Conceptul Bobath a fost dezvoltat de medicul german Berta Bobath impreuna cu sotul sau. A emigrat in SUA in anul 1930, unde s-a specializat in probleme neurologice si a deschis un centru pentru copiii cu PCI. Bertha Bobath are meritul de a fi demonstrat ca persoanele afectate de leziuni neurologice isi pot imbunatatii starea si sa-si recapete, partial, abilitatile pierdute. Ideile de baza ale conceptului Bobath sunt ca persoanele cu afectiuni neurologice isi pot imbunatati abilitatile locomotorii si ca abordarea holistica este ideala. Prin metoda Bobath, fizioterapeutul invata pacientul cum sa se miste intr-un mod cat mai eficient pentru a-si conserva energia, a micsora gradul de uzura al corpului si a reduce durerea.

Ergoterapia. Este terapia care utilizeaza activitatea, in vederea readaptarii celor care au dizabilitati fizice si/sau mentale. Scopul ergoterapiei este de a le reda bolnavilor independenta, dandu-le posibilitatea sa se adapteze la deficitul lor sau participand la ameliorarea starii lor. Ergoterapia este foarte buna pentru dizabilitati motorii (paralizii, sechele posttraumatice etc). Ergoterapia preventiva vizeaza sfatuirea pacientului in ce priveste viata cotidiana (imbracat, mancare etc) si ingrijirea locuintei. Astfel pacientul isi asuma dizabilitatea si ramane integrat in mediul sau de viata.

SectiaMarieCurieErgoterapie2

Ergoterapie, Fizioterapie, Psihologie si Kinetoterapie – la Spitalul Marie Curie (Budimex) din Bucuresti. Sectia de Recuperare a spitalului functioneaza de 13 ani, are 23 de saloane cu cate 2 sau 3 paturi, 2 cabinete de Ergoterapie si Fizioterapie, unul de Psihologie si 7 de Kinetoterapie. Anual se interneaza peste 2.000 de copii din toata tara, care fac recuperare pentru diverse afectiuni neuropsihomotorii. Programul de recuperare este complex. O cura obisnuita dureaza 2 saptamani (sunt si unele mai lungi). Pentru internare este nevoie de un bilet de trimitere de la medicul de familie sau un medic specialist – sau se vine direct la consultatii la Sectia de Recuperare. Daca copilul are sub 3 ani, se pot interna si mamele, care vor plati (pentru ele) cate 10 RON/zi pentru cazare.

Recuperare medicala la Spitalul Orto-Clinic pentru Copii (si multe multe altele, in principal Ortopedie si Chirurgie Pediatrica). In Bucuresti, langa Piata Gorjului sector 6 (Bd. Dezrobirii 27). Recuperare medicala (Kinetoterapie – Masaj si pozitionarea corecta a sugarului, Fizioterapie, Electroterapie, Laserterapie) pentru copii, de la nastere pana la 18 ani, cu afectiuni ca: torticolis muscular, plagiocefalie, deformari ale piciorului, pareza de plex brahial, scolioze, cifoze, tetrapareza spastica si parapareza spastica (sechele paralizie cerebrala), recuperare post-traumatica, recuperare dupa interventii chirurgicale, cicatrici post operatorii. Mai multe pe Site aici si pe pagina de Facebook aici. Pe site gasiti „Fundatie” – Asociatia pentru Copii si Adolescenti cu Dizabilitati Ortopedice ORTO-CAD. Intrati si vedeti daca va poate fi de folos.

Terapia de mers Robot asistata. Sau Robotul care imprima mersul. Cunoscut ca Lokomat. Dispozitiv medical de ultima generatie pentru reabilitarea neuromotorie. Ideal pentru terapiile de reeducare a mersului. Se adreseaza persoanelor cu afectiuni neurologice care au dus la deficite motorii, inclusiv paralizia cerebrala. Din februarie 2012, pacientii de la Spitalul de Recuperare de la Baile Felix au cel mai modern robot Lokomat:

Il gasiti si la Clinica de Recuperare BestMed din Boldesti Scaieni, judetul Prahova. Pentru 1 sedinta de Lokomat pretul este de 300 RON. Daca doriti sa va internati la Sectia Recuperare, puteti beneficia, cu plata a 8.000 RON, de un pachet cu 4 saptamani recuperare cu 20 sedinte Lokomat incluse. BestMed este in relatie contractuala cu CNAS Prahova. Intrati pe site sa vedeti care sunt preturile de internare in clinica, in aceste conditii – aici.

Gasiti robotul si la Clinica privata „Lokomat” din Otopeni:

Care ofera urmatoarele servicii medicale: Recuperare prin Lokomat; Ergoterapie; Hipoterapie; Kinetoterapie; Laserterapie, Ultrasonoterapie si Electroterapie; Masaj. Consultatii psihologice. Nu stiu daca am inteles exact despre pretul recuperarii cu Lokomat, adica: Timp de o luna, 1 ora pe zi, 3 zile pe saptamana, cazare, medicamente – 2.500 de Euro. Mai bine intrebati – amanute despre fiecare terapie si cui foloseste, pe site – aici.

Terapia Experiment (test) cu propriile celule stem, din sangele placentar (cordonul ombilical). Transplant de celule stem cu grefa prelevata la nasterea copilului, din cordonul ombilical. Procedura consta intr-o injectie cu celulele stem. Experimental pentru primul copil din Romania care a facut aceasta terapie, in SUA. Este vorba despre Alex, care nu s-a nascut bolnav ci a suferit un accident la 11 luni (s-a inecat cu mancare si a suferit un stop respirator – diagnostic paralizie cerebrala). Nu a putut pleca imediat dupa accident, starea de sanatate nu i-a permis sa calatoreasca. A plecat februarie 2013, la varsta de 3 ani, la Spitalul Duke University din Durham, Carolina de Nord (Duke University Hospital este unul din cele mai mari centre din lume cu experienta in acest tip de afectiuni pentru copii iar parintii lui Alex si-au dat acordul pentru testarea terapiei). Cord Blood Center Medical a platit interventia, 100.000 de Euro, precum si costurile deplasarii. Copilul sta in spital 16-17 zile. Costul pentru o zi de spitalizare, care include si medicamente, transfuzii de sange etc este de 3000 USD. Dupa externare ramane cazat in apropierea spitalului 6 luni, timp in care este monitorizat si i se mai aplica tratament. Interventia a avut loc in aprilie 2013. Mama copilului a stocat sangele placentar la Cord Blood Center Medical atunci cand a nascut. Cord Blood Center a initiat, in 2010, programul: „Suport pentru transplant”, prin care este alaturi de clientii sai si le ofera, in caz ne necesitate (starea grava de sanatate a copilului ale carui celule stem au fost recoltate la aceasta banca) sprijin financiar pana la 185.000 de Euro pentru transplant in strainatate. Director este Dr. Tudor Panu.

Terapia (Tratamentul) cu Toxina botulinica. Peste 500 de copii cu paralizie cerebrala din Romania au beneficiat de tratamentul cu toxina botulinica, in centrele medicale specializate cu personal calificat – anunta Centrul National Medical de Recuperare Neuro-psiho-motorie pentru Copii „Dr. Nicolae Robanescu” din Bucuresti. In noiembrie 1999, in Sectia Recuperare a Spitalului Marie Curie, s-a facut prima data tratament cu Dysport (toxina botulinica tip A) la copilul spastic (copii cu paralizii spastice) dupa un curs de initiere la spitalele din Franta, Paris si Besancon. „Majoritatea copiilor tratati au raspuns bine si foarte bine la tratament, observandu-se dimunuarea spasticitatii si posibilitatea efectuarii corecte a miscarilor” – declara Valentin Geana, Country Manager IPSEN Romania. Toxina botulinica, o speranta in lupta cu paralizia cerebrala. Majoritatea celor 500 de copii cu paralizie cerebrala tratati cu toxina botulinica in Romania pana acum au prezentat o ameliorare semnificativa dupa terapie. Acest tratament a devenit o alternativa la interventia chirurgicala, care nu este indicata copiilor mai mici de 6 ani. Aceasta terapie necesita o corecta evaluare neuromusculara si observarea nemijlocita a pacientului intr-o sectie de recuperare sau neurologie pediatrica. Conform / mai multe aici.

AlbaIuliaMariaBeatriceHidroterapia

Hidroterapia sau Terapia prin apa. Apa are o influenta pozitiva asupra dezvoltarii fizice si psihice a copiilor. Copiii care iau contact cu apa capata sentimentul de incredere si curaj. In apa exista o mare libertate de miscare, ceea ce contribuie la o dezvoltare rapida psihomotorie a copilului. Gimnastica in apa are o influenta majora asupra aparatului respirator si a sistemului nervos, a musculaturii. Astfel recomanda terapeutul „Complexului Maria Beatrice din Alba Iulia”, hidroterapia. Asa ca au demarat programul „Hydro-Bebe pentru copii sanatosi”. Programul este coordonat de hidroterapeuti. Bazinul are apa la 34 grade C. Pot fi inscrisi copii de minim 6 luni si cel mult 6 ani. In bazin au acces doar copiii si terapeutii. Pentru inscrierea copilului se prezinta si un set de analize (exudat faringian si examen coproparazitologic). Pentru informatii intrati pe site-ul complexului (mai sus).

HidroterapiaTimisoara

Hidroterapia sau Terapia prin apa este si un proiect al Asociatiei Scoala mamei Junior din Timisoara, care ofera sprijin copiilor cu nevoi speciale. Hidroterapia este una dintre metodele consacrate care ajuta la tratarea bolilor ce tin de intarzierile de dezvoltare. Apa neutalizeaza efectele gravitatiei ajutand copilul sa se miste cu un efort mai mic. Hidroterapia imbunatateste functionarea plamanilor si intareste extremitatile – bratele si piciarele. Initiatoarea proiectului de la Timisoara este Dr. Ioana Vartosu. Scopul este de a oferi gratuit o sansa copiilor cu deficiente neuro-motorii, motorii si asociate. Pagina de Facebook aici.

Hipoterapia1

Terapia cu alte fiinte decat oamenii: Hipoterapia, Delfinoterapia. Si Terapia cu Caini. Se numeste Terapia asistata de animale / Terapia cu ajutorul animalelor / Zooterapia (dar in cazul de fata nu imi place cuvantul animal) este considerata o forma mai putin conventionala in terapia persoanelor cu dizabilitati.

Cai, delfini, pesti, papagali, caini si pisici, broasca testoasa sau hamster.

Conceptul a fost introdus in 1964 de psihiatrul american Boris Levinson. Cainele anticipeaza crizele de epilepsie, papagalul vorbitor atenueaza durerile cardiace, pisicile ajuta la scaderea presiunii arteriale, delfinii comunica usor cu copiii autisti s.a.

Hipoterapia3

Hipoterapia nu este foarte populara in Romania dar sper sa devina, pentru ca niste fiinte minunate, asa cum sunt caii, pot ajuta enorm copiii. Si nu doar pe copii, ci pe toate persoanele cu dizabilitati. Hipoterapia poate ameliora din efectele PCI, Sindrom Down, Autism, traumatisme cerebrale, scleroza, paralizie. In Romania este cunoscuta ca metoda complementara de tratament. Insa iubitorii de caluti stiu mult mai mult. Cele mai importante aspecte ale dezvoltarii noastre ca oameni – echilibrul, pozitia (postura) si coordonarea – sunt principii obligatorii si naturale si in hipoterapie. Nu poti merge daca nu ai echilibru, o pozitie a corpului care sa iti permita si daca nu iti poti coordona membrele – nu poti sta pe cal daca nu ai echilibru, o pozitie buna si coordonare adecvata. In cazul Hipoterapiei, nimeni nu ii spune copilului bolnav ce sa faca. Copilul simte iar calul il ajuta, ii preia si ii corecteaza prin mers deficientele. Miscarile calme ale calului il linistesc, il calmeaza. Iar pielea calda a calului il incalzeste si pe copil. Beneficiile Hipoterapiei: recupereaza coordonarea si echilibrul, principalele componente ale motricitatii; stimuleaza si imbunatateste echilibrul; stimuleaza mobilitatea articulatiilor; stimuleaza apetitul si digestia; stimuleaza circulatia sangelui; imbunatateste flexibilitatea; imbunatateste forta si coordonarea miscarilor; amelioreaza timpii de reflex si functiile cardio-respiratorii.

Hipoterapia2

Programul de Hipoterapie este format, in general, din 30 de sedinte in 3 etape. Programul se adapteaza in functie de diagnostic. Mai multe aici. Hipoterapia dateaza din Grecia antica, unde soldatii raniti au fost ajutati prin aceasta metoda sa revenina mai repede in sa. In 1952 o sportiva paralizata din Danemarca a castigat titlul olimpic la calarie. Prin aceasta terapie pot fi ajutati copiii si adultii care au afectiuni neuromotorii, cei cu dizabilitati, cei paralizati. Aceasta este o metoda unica de reabilitare, mersul pe cal actionand asupra organismului uman psihogen si biomecanic – conform „Asociatiei de Terapii Suportive Hipoterapia” din Constanta – mai multe aici.

Calul, un terapeut inascut

Centrul de Echitatie „Equestria”. 

Calul. Rabdatoare minunata fiinta.

Hipoterapia in Romania. David Teodorescu, de exemplu, face Hipoterapie la o ferma din Izvin, langa Timisoara. Pentru 30 minute plateste 60 RON si merge de doua ori pe saptamana. Blogul lui David aici. Hipoterapie se poate face langa Bucuresti, la Varlaam, la 22 km distanta de „Km 0”, unde se afla Centrul de Echitatie Carmen si Ion Maldea – „Clubul Sportiv Ecvestria Varlaam”. Toate detaliile (preturi, program, programari, cum ajungeti etc) le puteti afla de pe blogul familiei Maldea aici. La Brasov, Poiana Brasov, Centrul de Echitatie Speranta – aici. La Timisoara, Hors Emotion Hipoterapie. La Reghin, la iesirea spre Toplita – aici.

Delfinoterapia1

Delfinoterapia. Sau Terapia cu delfini / Delfin-Terapie.

David Nathanson este creatorul terapiei cu delfini „Dolphin Assisted Therapy”. A fost primul care a inceput, in 1978, aceasta terapie cu copiii cu deficiente intelectuale. Inceputul a fost la „SeaWorld” Oceanarium in Florida, SUA. Metoda a fost adoptata si perfectionata, peste tot in lume.

Delfinoterapia la Antalya, Turcia: „Inotul cu delfinii confera o stare de bine si liniste, creste imunitatea, stimuleaza atentia si autocontrolul, creste increderea in sine. Daca in acelasi timp cu delfinoterapie se face si Ergoterapie, Logopedie si Fizioterapie, se va observa o eficienta crescuta a acestor terapii. Specialistii spun ca dupa terapia cu delfini, copilul cu probleme speciale incepe sa invete mai repede. Intr-o luna, cat intr-un an. Delfinoterapia accelereaza capacitatea de invatare de pana la 10 ori. Efectul maxim se observa la 6 luni-1 an dupa o sesiune de delfinoterapie. Cum se face terapia: in fiecare dimineata, copilul cu nevoi speciale intra in apa (si inoata) alaturi de delfin, timp de 30 min – copilul sta in strans contact cu delfinul, il imbratiseaza, il mangaie – delfinul il ajuta pe copil sa inoate. Copilul se tine de aripioara dorsala. O sesiune are 10 zile. Copilul inoata in fiecare zi, cu exceptia zilei de luni. Apoi copiii merg la spectacolul de la Delfinariu, ca sa vada cum delfinii pot canta, desena sau se pot juca cu mingea, motivand copilul sa faca la fel”. Singura problema este costul foarte ridicat (ajunge si la 4.000 de Euro o sesiune). Mai multe despre terapie aici si despre turismul medical aici (in romana).

Delfinoterapia2

Delfinoterapia in Turcia si Crimea. The International Institute of Dolphin Assisted Therapy. In bazele medicale de la Marea Neagra din Crimea, la Yevpatoriya si de la Marea Mediterana din Turcia, la Kusadasi. Delfinoterapia la Marmaris. Delfinoterapia la Odessa, Ucraina. Am inteles ca este cel mai ieftin si functioneaza tot anul un filmulet aici – Odessa. Delfinoterapia in Polonia (Doctor Dolphin) videoclip aici. Delfinoterapia in Romania, la Constanta. Este la inceput de drum. Psihologii au fost pregatiti in centre speciale din Turcia. In decembrie 2012 se anunta ca Delfinariul din Constanta si Centrul Terapeutic Marea Neagra (autism) colaboreaza pentru acest program, care se presupune ca ar fi inceput la 1 mai 2013. Costul pentru 20 de sedinte ar fi fost de 900 RON conform PROTV aici. Delfinoterapia in lume – aici.

Cainii de serviciuService Dogs

ServiceDogTrainedCerebralPalsy

Cainii folositi in terapie sunt special antrenati pentru a avea grija de copii si pentru a-i ajuta in situatii diferite. Cainii pot ajuta la efectuarea unor exercitii care dezvolta capacitatea motorie – alergatul, sariturile – dar si la exercitii de vorbire, pentru ca cel mic va trebui sa rosteasca anumite cuvinte „comenzi” cainelui iar acele cuvinte duc la cresterea increderii in sine a copilului.

Caini pentru oameni. Primul proiect de terapie asistata de caini din Romania. Caini de terapie pentru copii si tineri cu dizabilitati. Un proiect Vier Pfoten.

ServiceDog

Muzicoterapia. Meloterapia sau Terapia prin Muzica. Muzicoterapia este un tratament cu ajutorul muzicii. Fenomenul care sta la baza terapiei este rezonanta intre compozitia vibratorie a muzicii si mintea celui care asculta. Amanunte pe blogul Asociatiei Romane de Terapii Expresive aici. Pe langa Muzicoterapie mai exista Terapia prin arta (desen/pictura), Terapia prin dans, Terapia prin horticultura.

Metoda Soundbeam. Metoda Soundbeam s-a dezvoltat in Anglia, in urma cu 20 de ani. Miscarile copilului sunt interceptate de senzori cu ultrasunete iar impulsurile sunt transformate in sunet si muzica printr-un program computerizat. Proiectul Soundbeam Romania a inceput in 2010 in Bucuresti, de catre Fundatia Aquarius. Proiectul a introdus pentru prima data in Romania aceasta metoda (cu senzori care transforma miscarea in sunet) in terapia copiilor cu nevoi speciale. Timp de 14 luni s-a lucrat cu copii cu diverse probleme de locomotie, emotionale si mentale (pareze, tetrapareze, atrofii musculo-scheletare etc; hiperkinezie, tulburari de atentie; retard, tulburari de tip autist, PCI etc) de la Centrul de Sanatate Mintala IOMC Bucuresti. Terapia a avut efecte vizibile atat in recuperarea dizabilitatilor locomotorii (imbunatatirea motricitatii si coordonarii) cat si in stimularea concentrarii, a capacitatii de exprimare si comunicare. Incantati de melodiile pe care le produc prin miscare, copiii sunt stimulati sa paseasca si sa se deplaseze singuri, sa-si depaseasca frica. Este o joaca in care copiii devin constienti de un potential creativ de comunicare greu accesibil prin metodele clasice – kinetoterapie, logopedie, gimnastica medicala.

La Chisinau, la Complexul Pilot de Pedagogie Curativa Orfeu, 112 copii cu dizabilitati severe sunt ajutati de profesori, prin muzica, sa se integreze in societate, sa comunice si sa-si cunoasca personalitatea. Copiii diagnosticati cu PCI, autism sau sindrom Down fac terapie prin muzica, cu ajutorul instrumentelor muzicale (pian, vioara, chitara, fluier).

Terapia Doman. (Glenn  Doman) Este considerata de specialisti una dintre cele mai grele terapii din lume, in care copilul cu dizabilitati este determinat sa isi forteze limitele zi de zi, pentru o recuperare mai rapida. Terapia este recunoscuta ca cea care a ajutat copiii sa recupereze destul de mult incat sa fie considerati copii normali.

Anna din Italia, 7 ani, grave leziuni cerebrale – si metoda Doman. Este dureros dar si Remarcabil:

NACD Program. „The National Association for Child Development” este o organizatie (devenita internationala) al carei scop este sa ajute copilul, fie cu leziuni cerebrale, tipic sau supradotat, sa atinga potentialul sau innascut. Copilul este testat dupa care se hotaraste includerea sa in program. Taxa lunara este 220 USD, la care adaugati materialele necesare lucrului. Mai multe amanunte despre NACD pe blogul lui Robert, care de cand am scris ultima data despre el, a facut progrese remarcabile (veti vedea ce terapii a facut ca sa ajunga aici) – apasati aici.

Terapie comportamentala, Terapie senzoriala, Logopedie, Kinetoterapie, Hidroterapie, Masaj, Fizioterapie, Ergoterapie, Meloterapie si Art-Terapie pentru copiii din Zalau si alte localitati din judetul Salaj, la Centrul NoRo din Zalau. Centrul NoRo este singurul Centru de Boli Rare din Romania, organizat cu fonduri de la norvegieni (90%) si 10% de la romani. De serviciile centrului beneficiaza 35 de persoane cu boli rare, in majoritate copii care au si spectru autistic. Componenta de zi a Centrului Pilot de Referinta pentru Boli Rare – NoRo se adreseaza copiilor cu boli rare, cu spectru autistic si alte dizabilitati. Centrul de Boli Rare din Romania mai are nevoie de fonduri si cauta finantare, fiind multi copii cu nevoi care apeleza. Ar fi necesari cca. 50.000 RON/luna. Daca doriti sa ajutati puteti contacta Asociatia Prader Willi din Romania, initiatoarea Centrului NoRo – aici. Pagina de Facebook aici.

ABRAdvanced BioMechanical Rehabilitation. Reabilitarea Biomecanica Avansata este ultima terapie/tehnica despre care am aflat prin intermediul Fundatiei Mihai Nesu care a ajutat un copil – Rares Barbier, pentru a se inscrie in acest program de terapie/tratament. Fundatia Mihai Nesu a acordat suma de 1.800 Euro pentru ca Rares sa beneficieze in fiecare an de o sesiune de evaluare si doua sesiuni de instruire a parintilor, care vor invata sa faca cu Rares noi exercitii de recuperare. In pret (taxa) sunt incluse si materialele de lucru pentru terapia de recuperare la domiciliu. Comunicarea cu trainerii ABR se poate face in orice moment, prin intermediul internetului.

ABR este o terapie manuala dezvoltata de catre matematicianul de origine rusa Leonid Blyum. ABR ofera solutii pentru un numar foarte mare de stari, cum ar fi Paralizia cerebrala; Probleme de vorbire; ADHD; Autism; Sindrom Dawn; Epilepsie; Liziuni craniene; Atac Cerebral Ret Sindrom; Microcefalii Spasme; Intarziere in dezvoltare; Daune cauzate de vaccinuri; Scolioze. Rezultatele dobandite cu terapia ABR nu se pierd. Pentru ABR nu exista limita de varsta, conform blog ABR romana aici.

Prezentarea tehnicii de catre Leonid Blyum pe un copil (inainte / dupa):

Asociatia Copii Suflete Sperante anunta ca incepand cu luna ianuarie 2013, tehnica ABR este disponibila si in Romania. Prezentare: Metoda ABR este relativ noua (a debutat in 2002) si se bazeaza pe munca extraordinara a matematicianului de origine rusa Leonid Blyum, care in prezent isi desfasoara activitatea la Clinica ABR din Belgia. Metoda lui este considerata revolutionara, chiar daca nu este medic. Nu are la baza principiile medicale clasice ci este rezultatul muncii de cercetare biomecanica a matematicianului Blyum, care a colaborat cu tatal sau, care era medic. Rezultatele metodei sunt foarte incurajatoare. Parintii sunt invatati sa aplice ei insisi aceasta tehnica, copiilor. Este un tratament pasiv. Nu este complicat dar este intensiv, avand nevoie de multe sesiuni de lucru, minim 2-3 ore pe zi. Nu exista limita de varsta pentru copilul tratat. Toti cei care vor sa se inscrie pentru a invata tehnica se pot adresa la adresa de E-mail a asociatiei: info@copiisuflete.ro . Mai multe informatii aici – pe site si aici pagina de Facebook.

Si aici la ABR Romania Copii Suflete: „ABR este o abordare unica de reabilitare din punct de vedere biomecanic, ce se adreseaza copiilor si tinerilor cu leziuni cerebrale si care aduce recuperarea, in mod previzibil, a structurii musculo-scheletice si a functiilor motorii. Aceasta se practica de catre parinti, care invata tehnicile ABR si primesc recomandari individuale de aplicare sin partea specialistilor ABR”. Mai multe pe site aici.

ABRCampania50000desperante1

Asociatia Copii Suflete Sperante are un proiect care se numeste „Construieste Sperante” prin care coordoneaza strangerea de fonduri in vederea construirii, la Constanta, a unui centru ultraspecializat, care sa reuneasca sub acelasi acoperis cele mai noi metode de tratament din lume pentru recuperarea si reabilitarea copiilor cu probleme neuro-motorii.

Statistic, in Romania sunt cca. 50.000 de copii cu tulburari neuro-motorii grave si fiecare dintre ei are nevoie de o speranta. Pe 3 martie 2012 am lansat campania „50.000 de sperante”, cu scopul de a strange 1 milion de dolari pentru demararea constructiei acestui centru. Una cate una, fiecare speranta daruita ne va aduce mai aproape de a oferi acestor copii o noua sansa de recuperare. Fiecare donatie vine cu un tricou unic, un simbol al faptului ca fiecare dintre noi, multiplicat cu 50.000, putem realiza ceva uimitor”.

Mai multe despre campania 50.000 si donatia de 99 RON aici – si aici, pentru a afla cum primiti tricoul cu numar unic de donator.

Lansarea campaniei „Construieste Sperante” a fost organizata in colaborare cu Societatea Nationala de Cruce Rosie Romania. Valoarea finala a constructiei centrului va fi de cca 7 milioane de euro si va fi co-finantata prin atragerea de fonduri europene. Cred ca ar fi minunat daca parintii celor peste 50.000 de copiilor cu asemeenea probleme de sanatate (aproape 100.000 de oameni, nu?) s-ar uni sub umbrela aceleasi asociatii. Unirea face puterea. Aici si-ar gasi un loc si mamele copiilor care cauta pe net „blog mamici cu copii cu paralizie cerebrala”.

UPDATE 28 ianuarie 2015. Asociația “Copii Suflete Speranțe” a deschis în septembrie 2014, la Constanța, Centrul de Recuperare pentru copii cu afecțiuni neuromotorii “B2B Special” (Born to Be Special).

https://isabellelorelai.wordpress.com/2015/01/28/born-to-be-special-copii-cu-speranta-in-suflete/

B2BSpecial2

Cat timp oamenii continua sa se ajute intre ei, e bine: inseamna ca tara este vie” – Raed Arafat –

ABRCampania 50000 de sperante2

Proiect „Construieste Sperante” centru ultraspecializat pentru copiii cu dizabilitati

Anunțuri

Written by IsabelleLorelai

8 Iulie 2013 la 23:32

Publicat în ajutor, atitudini, boala, caracter, caritate, copii bolnavi, copilaria, credinta, educatie, omenie, opinii, Romania, sanatate, societate civila, solidaritate, tineri bolnavi, viata

Tagged with , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] 8 iulie 2013. Am scris un nou articol – apasati aici daca vreti sa aflati Pentru părinţii copiilor şi tinerilor cu paralizie cerebrală …, in care am adus mai multe explicatii pentru aceasta metoda si noutati. In plus am scris despre […]

 2. Mi-a trebuit o sapamana sa descopar care e treaba cu Stelutele de Mare si ca citesc despre majoritatea copiilor. Doamne ce de copii bolnavi. Da, orice ajutor este bun. Culmea este ca nu doar pentru parinti si copii ci si pentru noi cei care invatam sa ii ajuam. Cred ca este fantastic ce faci.

  Alma

  10 Iulie 2013 at 10:55

 3. […] lângă mama lui, înapoi în viața pe care avea dreptul să și-o trăiască: citiți despre ele aici, într-un articol emoțional, puternic, excelent documentat, scris de prietena mea Isabela, căreia […]

 4. […] caini special antrenati si dresati pentru copii, pentru terapii, dar sunt tot in […]

 5. hello. there seems to be a lot of information here. Is it possible to have this information in french or english please? I have tried google translation, but this being quite technical, sometimes the translation does not make sense.
  I am the mother of a little boy with CP.
  thank you

  sudha

  2 Decembrie 2013 at 10:56

 6. Acum si in Romania se poate face Terapia Intensiva Pediasuit (similara Therasuit) la Centrul Medical de Recuperare Darin.

  MAGDA NADLER

  21 Februarie 2014 at 20:34

 7. […] infantilă, după ce o postare din 2009 pe acest subiect a fost vizualizată de 6.000 de ori. Cea din 2013 a strâns încă 7.500, iar asta înseamnă că oamenii caută diverse soluții pentru copii. Pe 15 […]

 8. […] 2013, în încheierea postării Pentru părinții copiilor cu paralizie cerebrală infantilă 2, scriam că Asociația “Copii Suflete Speranțe” avea un proiect demarat din 2012, intitulat […]

 9. a cumparat cineva dispozitivul de mers activol ?

  george

  8 Februarie 2015 at 12:45

 10. Sunt mama uni copil cu PARAPAREZA SPASTICA si vreau sa spun ca sanse mari de reusista sunt cei care pleaca peste hoare cu copii.Eu stau in Rm-valcea si acum 10 ani sa deschis un centru de recuperare de care si-au batut joc pe parcurs-dotat cu cate ceva nu au fost in stare sa continuie cu cele primite si a ramas la stadiul de NIMIC-eu am facut datorii sa plec cu copilul in Italia si prin eforturi mari am reusit o recuperare de 85 la suta.nu mai pot pleca pe nici unde cu copilul ca sunt bagata in datorii si imi convenea sa fac recuperere la centrul din valcea -dar Pacat ca ne batem joc de SISTEM.Asa ca sanse sunt dar depinde de noroc si unde te afli ca zona-Centrele mari bucuresti Timisoara Constanta Sibiu-MERSI-asa da dar noi din procincie -CE FACEM?

  Banu Alida

  9 Martie 2015 at 16:59


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: