Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Tis Dikaiosinis Ilie – The Sun of Justice

with 4 comments

1OdeonHerodesAtticus2012

“Tis Dikaiosinis Ilie – The Sun of Justice” este cel mai iubit cantec al grecilor. Cu versurile poetului laureat cu Nobel pentru literatura, Odysseas Elytis* si muzica compozitorului Mikis Theodorakis**, a fost cantat prima data de Grigoris Bithikotsis. Un cantec simbol, un cantec de credinta si lupta pentru dreptate.

In 2007 a avut loc un concert la Herodes Atticus Odeon (Herodeion), amfiteatrul de sub Acropole, plin cu 5.000 de spectatori, in prezenta marelui compozitor grec Mikis Theodorakis. Concertul a fost sustinut de National Symphony Orchestra and Chorus, dirijor Michalis Economou. Aceeasi orchestra care, pe 14 iunie 2013, si-a incheiat activitatea performand, in lacrimi, un ultim concert. Acelasi dirijor, acelasi cor.

Dimitris Basis si tenorul Mario Frangoulis au interpretat “Tis Dikaiosinis Ilie – The Sun of Justice”, iar Mikis Theodorakis, la acea data in varsta de 82 de ani, a interpretat un cantec la fel de iubit in Grecia, Denial***, cu versuri ale laureatului Nobel pentru literatura Giorgos Seferis iar muzica Theodorakis.

Sunt trei fragmente din acest concert. In primul canta Dimitris Basis, apoi Mario Frangoulis impreuna cu Dimitris Basis (a fost chiar un trio, dirijorul Michalis Economou a cantat la fel de mult doar ca nu a avut microfon) si la final a cantat Mikis Theodorakis. Si, evident, orchestra si corul. Momente frumoase si emotionante.

Un cantec de incurajare pentru “The Musical Ensembles of Elliniki Radiofonia Tileorasi” (Hellenic Radio and Television Musical Ensembles of Hellenic Broadcasting Corporation). Din care face parte si o romanca, doamna Maria Bildea.

Maria Bildea este o personalitate in Grecia. A infiintat prima clasa de harpa din Grecia, la Conservatorul din Salonic, apoi si la cel din Atena.

2Maria+Bildea

Maria Bildea s-a nascut in Bucuresti si a inceput sa studieze harpa la 8 ani, la Liceul de Muzica George Enescu. La 12 ani sustinea deja primul recital iar la 18 de ani a sustinut primul concert ca solista la Ateneul Roman. Dupa absolvirea Academiei de Muzica din Bucuresti, in 1986, a obtinut postul de prim harpist la Orchestra Simfonica de Stat din Ploiesti. In 1988 a fost invitata in Grecia de Orchestra de Stat Thessaloniki. A fost membra a orchestrei din Salonic pana in 1990 dupa care a plecat la Atena, invitata de catre Manos Hatzidakis, si angajata la Orchestra of Colours. Din 1993 este si prim harpist la National Symphony Orchestra of the Hellenic Radio and Television. Maria Bildea in infiintat, in 1988, prima clasa de harpa la Thessaloniki State Odeion (Conservatorul din Salonic), iar in 1992 la Athenaum Odeion (Conservatorul din Atena). A concertat cu cele mai mari orchestre din Romania si din Grecia, a sustinut recitaluri si master classes in Romania, Serbia si Franta, recitaluri in Marea Britanie, Germania, Canada, SUA, Spania, Cipru, Slovenia, Franta si in Grecia, la siturile arheologice din Atena. De-a lungul carierei a colaborat cu Sir Neville Marriner, Michel Plasson, Vangelis, Horia Andreescu. A interpretat muzica de Eleni Karaindrou pentru filmul „Dust in time”, impreuna cu sotul sau, violonistul Sergiu Nastasa si „Alexander” (regizor Oliver Stone, muzica de Vangelis). A fondat si cvartetul „Aeolian Harps”.

ERT

Ieri seara, 17 iunie 2013, dupa ce sindicatul jurnalistilor ERT a facut recurs, Consiliul de Stat, cea mai inalta instanta administrativa din Grecia, a anulat – insa doar temporar – decizia guvernului de la Atena prin care a inchis, pe 11 iunie 2013, radio-televiziunea publica ERT si care a dus la incetarea activitatii celor trei componente ale ansamblului muzical: „National Symphony Orchestra” (infiintata in 1938), „Contemporary Music Orchestra” (infiintata in 1954) si „Chorus” (infiintat in 1977). Consiliul de Stat al Greciei a dispus redeschiderea ERT pana la constituirea unei noi organizatii audiovizuale publice. Restructurarea merge insa inainte, este stabilita in cinci etape, astfel ca din cei 2700 de angajati sa ramana doar 700 pana in septembrie 2013. Iar intre cei 700 nu sunt prevazuti si muzicienii. Mai precis, in noul Proiect de Lege al Guvernului grec, nu este inclus ansamblul muzical. Cum sa lasi la voia intamplarii o orchestra cu o istorie de 75 de ani? Orchestra Nationala Simfonica a radio-televiziunii elene a fost infiintata in acelasi cu ERT, 1938, si a avut, de-a lungul timpului invitati celebri – dirijori, compozitori si interpreti – personalitati ca Aram Haceaturian, Sir Yehudi Menuhin, Horst Neumann, Rolf Reuter, David Oistrach, Gina Bachauer, Jose Carreras sau Agnes Baltsa. A concertat la festivalurile de la Belgrad si Cairo, in Montreal, Cologne, Istanbul si in toate orasele Greciei, inclusiv la Festivalul din Patras si la Festivalul Atenei, la Herodeion. In orchestra sunt doar 99 de muzicieni. In loc sa sarbatoreasca existenta celor 75 de ani s-au trezit aruncati la gunoi. Grecia este prima si singura tara din Uniunea Europeana care procedeaza in acest mod, luand exemplul Argentinei care a procedat identic la “momentul FMI”. ERT este finantata doar cu 10% de la buget. Banii, cei 90%, vin de la populatie. Iar populatia, in proportie de 65% nu este de accord cu inchiderea ERT. Si nu inteleg de ce concediaza artistii. Ei fac bani. Dau concerte, se vand bilete, se strang bani. Pot inregistra albume care se pot vinde.

Va rog sa sustineti Orchestra Simfonica Nationala a radio-televiziunii publice din Grecia prin semnarea Petitiei: „Save the National Symphony Orchestra and Choir of ERT (Greece)”. Daca doriti sa semnati apasati aici.

3MICHALISECONOMOU

Pe 15 iunie 2013, dirijorul Michalis Economou posta, pe pagina sa de Facebook, videoclipul emotionantului concert si un apel:

 „Ladies and gentlemen, this is our National Radio Orchestra and Chorus. They were both shut down along with the state tv channel three days ago. 2650 families are now with no job. This video was made tonight in their rehearsal room. Musicians playing and crying. 5000 people watching on the video wall outside of the building screaming and supporting us. Please do the same. We need support. Let us save our ART. Let ART save the world”.

Employees and protesters applaud outside Greek state television ERT headquarters in Athens

 

19 iunie 2013. Dirijorul Michalis Economou invita, de pe facebook, publicul din Atena, miercuri, 19 iunie 2013, la 9 PM (21.00 local Atena) in curtea ERT pentru a asculta orchestra interpretand “Requiem” de Mozart.

„Today Wednesday we invite everyone in the courtyard of the ERT at 9 pm to listen to complete the Requiem of Mozart by the Orchestra, chorus of the ERT. We need you in our next match we do to re-open the sets”.

Requiem by Mozart (Introitus Kyrie; Dies irae; Confutatis; Lacrymosa), inregistrare din 14 iunie 2013, in sala de repetitii, in care aerul era aproape irespirabil. In caldura si umezeala, fara aer conditionat, ERT fiind deja inchisa.


update. Premierul grec Samaras refuza, pe 19 iunie 2013, sa aplice hotararea justitiei care dispunea reluarea (temporara) programelor radio si tv. ERT poate fi vizionata online, salariatii refuzand sa paraseasca sediul ERT. Printre angajati se afla, de 25 de ani, romanca Mihaela Lambrinidu. Pana in urma cu 4 ani a fost realizator in limba romana la canalul international al ERT. Situatia este identica, atat pe 20, cat si pe 21 iunie. “Tinerii si nelinistitii” membri ai orchestrei si ai corului isi continua protestul, cantand in curtea radio-televiziunii elene din Atena. Pentru 21 iunie, la ora 8.30 PM, au pregatit Mozart, Beethoven si Brahms. Dirijor Miltos Logiadis.

Sper din suflet ca la noi sa nu se intample niciodata asa ceva. Iar daca, Doamne fereste, se va intampla, sa ne sustinem artistii, asa cum o fac grecii, atragand atentia intregii lumi. Orchestra noastra Nationala Radio este una dintre cele mai vechi orchestre din lume, fondata in 1928 de catre compozitorul si dirijorul Mihail Jora si este principalul ansamblu muzical al Societatii Romane de Radiodifuziune. O traditie pe care trebuie sa o respectam si sa o aparam cu orice pret.

O bijuterie muzicala din 1973, in cadrul Festivalului International “George Enescu”, Bucuresti, Sala Palatului. Concertul pentru doua viori si orchestra de Bach, in interpretarea Orchestrei Nationale Radio, dirijor Iosif Conta, avandu-i ca solisti pe celebrii violonisti Sir Yehudi Menuhin si Maestrul Ion Voicu

Societatea Romana de Radiodifuziune sprijina ERT.

Pe 13 iunie 2013, presedintele Societatii Romane de Radiodifuziune, Miculescu, a transmis catre EBU adeziunea sa la scrisoarea deschisa intitulata “ERT trebuie sa emita din nou”. Conform Rador.

Televiziunea Romana sustine ERT

Inca de vineri, 14 iunie 2013, directorul general Saftoiu a declarat: “Suntem alaturi de colegii din Grecia. Societatea Romana de Televiziune este alaturi de jurnalistii de la televiziunea publica din Grecia”. TVR a trimis pe 18 iunie 2013, o echipa de televiziune, cu redactor Cristina Tilica, pentru o serie de reportaje la Atena, cu referire la situatia in care se afla ERT. Toate reportajele se vor transmite pe parcursul intregii saptamani, in editiile de seara ale Directiei de Stiri, in Telejurnal, Ora de stiri – dar si in editiile din timpul zilei. TVR se va afla in permanenta legatura cu EBU in vederea unor actiuni si initiative comune pentru sustinerera colegilor de la ERT. Saftoiu a precizat ca si TVR a fost in aceeasi situatie anul trecut. Conform TVR.

.

GreeceSantorini

*Odysseas Elytis (Odysseas Alepoudhelis) este cel mai iubit poet al grecilor. Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1979 (motivatia Juriului Nobel: “Pentru poezia sa, izvorand din fondul traditiei grecesti si punand in lumina, cu puternica senzualitate si o inteligenta lucida, lupta unui om modern pentru libertate si activitate creatoare”) si a fost presedinte al consiliului de administratie al Radio-Televiziunii Elene (ERT) in ani ’50. “Tis dikaiosinis ilie noite” este poezia scrisa in 1949, aparuta in volumul de poezie “To Axion Esti” din 1959.

**Michael “Mikis” Theodorakis este cel mai iubit compozitor al grecilor. A compus muzica pentru concert, opera, film etc. Toata lumea ii cunoaste muzica din filmul “Zorba Grecul” (in regia lui Mihalis Kakogiannis, 1964), “Electra” (regizor Mihalis Kakogiannis, 1961-1962), “Z” (regizor Constantin Costa-Gavras, 1969) sau “Serpico” (regizor Sydney Lumet, 1973). Cantecul “Tis Dikaiosinis Ilie – The Sun of Justice” se gaseste pe albumul My Life, My Music, My Legacy – The All Time Greatest Hits.

***“Denial”, un poem al Laureatului Premiului Nobel pentru Literatura din 1963, Giorgos Seferis (publicat in 1931, in colectia Turning Point (Strophe), pus pe muzica in 1960, de Mikis  Theodorakis. A fost cantat tot de Grigoris Bithikotsis in 1962, devenind extraordinar de popular in Grecia – Sto perigiali to krifo”.

5santorini-greecetravellsaumil

Anunțuri

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] rog sa sustineti Orchestra Simfonica Nationala a radio-televiziunii publice din Grecia prin semnarea Petitiei: „Save the National Symphony […]

  2. Am semnat, normal.Ma doare sufletul pentru se i se intampla acestui popor, atat de drag inimii mele.

    zincabeiu

    20 Iunie 2013 at 21:59

  3. […] vina” pentru Zorba’s Dance sunt grecii, evident: actorul Anthony Quinn, adica Zorba Grecul; Mikis Theodorakis, care a compus muzica filmului; Giorgos Provias, care a facut coregrafia dansului Syrtaki, avand la baza dansul popular […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: