Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Romania. Scoala de Privighetori din Carpati

leave a comment »

marieflowers3

Sunt straini care scriu despre unele dintre celebrele noastre interprete ale artei lirice: “Romance celebre care au cantat la Scala, uitate”; “Romance celebre care au cantat la Metropolitan, uitate”; “Soprane din Romania, uitate”; “Stele uitate ale Operei Mondiale, din Romania”. Si mai multe – dar la superlativ. Nu vreau sa cred ca romanii le-au uitat, chiar daca stralucirea pe care au adus-o Romaniei – si au dus cate o farama de Romania in intreaga lume – s-a intamplat intr-o perioada in care nu exista mediatizarea zilelor noastre.

Cateva Stele ale Romaniei, Scoala de Privighetori din Carpati, deci:

1ElenaTeodoriniElena Teodorini (Elena de Mortun), nascuta in 1857 la Craiova, este prima interpreta de opera (mezzo-soprana si soprana) din Romania care in 1877, la varsta de 20 de ani, a cantat la Scala din Milano, in rolul Valentinei (soprana dramatica) din Hughenotii de Mayerbeer. Debutul a fost incununat de success, fiind ovationata 15 minute. In acelasi an debutase la Bucuresti, in Rigoletto de Verdi si Barbierul din Sevilla de Rossini. La varsta de 14 ani fusese admisa la Conservatorul din Milano. Dupa debutul de la Scala a interpretat pe scene din Spania, Austria, Franta, Portugalia, Italia, Romania. In 1908 a fondat la Paris Academia Lirica Romana. In 1915 era director al Conservatorului Guvernamental din Buenos Aires. Este considerata ultima mezzo-soprana autentica a secolului XIX.

2HaricleaDarclee

Hariclea Darclee, nascuta in 1860 la Braila, a fost prima Odalea, prima Wally, prima Luisa, prima Iris, prima Floria Tosca – din istoria operei mondiale si considerata “Prima soprana a lumii de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX”. Darclee o urmeaza la Scala din Milano, dupa 13 ani, pe craioveanca Elena Teodorini. Pe 26 decembrie 1890, Hariclea Darclee (nascuta la Braila, crescuta la Turnu Magurele si in Bucuresti) debuteaza la Scala, in rolul Chimene din “Le Cid” de Massenet. Darclee a fost denumita, in Enciclopedia dello Spettacolo, “Cea mai mare cantareata a lumii timp de 25 de ani”. Mai multe despre Hariclea Darclee aici.

3StellaRoman

Stella Roman (Florica Vierica Alma Stela Blasu), nascuta in 1904 la Cluj, este interpreta de opera (soprana) din Romania care a cantat in premiera absoluta rolul Imparatesei din Die Frau ohne Schatten, de Richard Strauss, la Scala din Milano in 1940 si care, dintre toti solisti romani, a cantat in cele mai multe spectacole la Metropolitan Opera din New York: 126 de spectacole, 13 roluri, 10 stagiuni, incepand din 1941. A debutat la Cluj apoi la Bucuresti. A primit o bursa de studii in Italia cu Giuseppina Baldassare-Tedeschi. Si-a continuat studiul de canto cu Hariclea Darclee despre care spunea “M-a invatat valoarea fiecarui cuvant si a fiecarei fraze”. In Italia a debutat in 1934, la Opera din Bologna, apoi a cantat Tosca la Napoli, Teatro di San Carlo. In 1937 a semnat un contract de 3 ani cu Opera din Roma unde a debutat cu Aida de Verdi. In 1941 a plecat in SUA, unde a debutat cu Aida de Verdi la Metropolitan Opera din New York.

4ArtaFlorescu

Arta Florescu, nascuta in 1921 la Bucuresti, solista si prim-solista (soprana) a Operei Romane a fost profesoara – si sefa a Catedrei de Canto la Conservatorul din Bucuresti – a celor mai renumite interprete de opera din Romania: Viorica Cortez, Mioara Cortez, Marina Krilovici, Maria Slatinaru Nistor, Eugenia Moldoveanu, Cleopatra Melidoneanu, Lucia Tibuleac, Angela Burlacu-Gheorghiu, Bianca Ionescu, Daniela Vladescu, Cristina Iordachescu Iordache, Leontina Ciobanu-Vaduva, Iulia Isar, Lacramioara Stefan-Schuller, Micaela Mingheras. Cu studii muzicale la Bucuresti, Geneva si Viena, a cantat pe scenele din Romania si pe cele ale teatrelor Balsoi Moscova, Staatsoper Berlin, Royal de la Monnaie Bruxelles, Municipal Rio de Janeiro, Staatsoper Leipzig, Champs Elysees Paris, Kirov Sankt-Petesburg. A facut parte din juriile marilor festivaluri nationale si internationale. A fost profesor invitat la Opera din Istanbul. Arta Florescu a fost “vocea Darclee” din filmul cu acelasi nume din 1960. Editia 2010 a Concursului International de Canto – Maestrii Artei Lirice, organizat de Opera Nationala Bucuresti, i-a purtat numele.

5ElenaCernei

Elena Cernei, nascuta in 1924 in Bairamcea, Basarabia, absolventa a Conservatorului din Bucuresti, este considerata una dintre cele mai mari mezzo-soprane ale lumii. A debutat ca prim solista la Opera Romana in 1957, cu Carmen de Bizet, iar in 1963 la Opera Nationala din Paris. Urmeaza Scala din Milano, Metropolitan din New York, Covent Garden din Londra, Bolshoi din Moscova, Wiener Staatsoper. Tenorul Giuseppe di Stefano o numea “piu grande Carmen della mia cariera”. Elena Cernei detine premierele absolute pentru: prima mezzo-soprana romana afirmata pe scenele operelor Teatro alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Grand Opera de Paris, Wienner Staatsoper, Gran Teatro del Liceu din Barcelona; prima performanta la nivel international ca libretist, regizor si interpreta titulara a unei opere in premiera absoluta, “Doamna Chiajna” de Nicolae Buicliu, la Opera din Bucuresti in 1973; prima artista lirica care a primit titlul “Active Member of the New York Academy of Sciences”.

6VirginiaZeani

Virginia Zeani (Virginia Zehan), nascuta in 1925 la Solovastru, Mures, este prima interpreta de opera (soprana) din Romania care a fost timp de 25 de ani “prima donna assoluta” a Operei din Roma, la care a debutat in 1955. Special pentru ea s-au montat Alzira de Verdi si Otello de Rossini. In 30 de ani de cariera a interpretat 60 de roluri. Primul debut in Italia il are in 1948 la Teatrul de Opera din Bologna, cu Violetta din Traviata de Verdi. Cu acelasi rol a debutat la Covent Garden Londra, Metropolitan Opera New York, Teatrul Balsoi Moscova. A cantat cu cei mai renumiti tenori, de la Beniamino Gigli si Ferruccio Tagliavini pana la Luciano Pavarotti si Placido Domingo. Din 1991 este profesoara de canto – Distinguished Professor – la IndianaUniversity, School of Music. Virginia Zeani este “Idolul” Angelei Gheorghiu.

7MagdaIanculescu

Magda Ianculescu, nascuta in 1929 in Iasi, este interpreta de opera (soprana) cunoscuta ca facand parte din “Garnitura de aur a Operei Romane”, alaturi de Dan Iordachescu, Nicolae Herlea si Valentin Teodorian. A absolvit Conservatorul de Arta Dramatica Bucuresti. In ultimul an de studii a fost angajata ca solista la Teatrul de Opera si Balet. A debutat cu Rosina din Barbierul din Sevilla de Rossini. Are 50 de roluri in palmares. A fost profesor la Conservatorul de Muzica Bucuresti. Editia 2009 a Concursului International de Canto – Maestrii Artei Lirice, organizat de Opera Nationala Bucuresti, i-a purtat numele.

8VioricaCortez

Viorica Cortez, nascuta in 1935 la Iasi, este interpreta de opera (mezzo-soprana) din Romania care, studenta fiind, a castigat Marele Premiu la Concursul International de Canto de la Toulouse, in 1964. Premiul i-a deschis drumul spre marile scene. In 1965 a obtinut Marele Premiu Kathleen Ferrier din Olanda iar in 1967 Premiul I cu Medalie de aur al Concursului International de Muzica George Enescu Bucuresti. In 1971 a decis sa ramana in Franta si pana in decembrie 1989 nu a mai avut voie sa cante in Romania. Nu a renuntat niciodata la cetatenia romana.

9MariaSlatinaruNistor

Maria Slatinaru-Nistor, nascuta in 1938 la Iasi, este interpreta de opera (soprana) din Romania care a fost timp de 21 de ani Prim solista a Operei Romane din Bucuresti cu peste 10 roluri principale (Leonora, Aida, Mimi, Margueritte, Floria, Santuzza s.a. – a interpretat Floria din Tosca de 250 de ori, in tara si in strainatate) si turnee in toata lumea, precum si profesor de 26 de ani. A absolvit Conservatorul din Iasi, cu profesor Felicia Tarnavschi si Florica Maries, si Conservatorul din Bucuresti, cu profesor Arta Florescu. Laureata a concursurilor internationale Ceaikovski in 1966 la Moscova, Toulouse in 1967, George Enescu in 1967 la Bucuresti, Hertogenbosch in 1969 in Olanda si de canto Francisco Vinas in 1969 la Barcelona. A avut turnee in intreaga lume si colaborari cu mari teatre de opera (Viena, Barcelona, Venetia, Bruxelles, Paris, New York, San Francisco, Munchen, Berlin, Hamburg, Melbourne, Toronto, Basel s.a.). In 1987 a fost profesor la Clasa de master la Conservatorul din Montreal, Canada, in 1988 a fost profesor la Clasa de master la Conservatorul din Basel, Elvetia iar din 1990 profesor la Universitatea de Muzica Bucuresti, formand artiste ca Irina Iordachescu, Iulia Dan, Roxana Briban, Cristina Radu, Laura Nicorescu, Valentina Nafornita.

10IleanaCotrubas

Ileana Cotrubas, nascuta in 1939 la Galati, este interpreta de opera (soprana) din Romania renumita international pentru ca in 1975, chemata in ultimul moment la Scala din Milano pentru a o inlocui pe Mirella Freni in Mimi din Boema de Puccini, a ajuns (cu avionul), din Kent unde locuia, cu 15 minute inainte de ridicarea cortinei. Interpretarea ei s-a bucurat de un mare succes. A debutat in 1964 la Opra Romana in Pelleas et Melisande de Debusy. In 1965 a castigat premiul I la opera, lied si oratorio in Olanda iar 1966 a castigat o competitie radio-tv in Germania. Au urmat Opera din Viena, cea din Hamburg, din Berlin si Frankfurt. In 1969 a debutat la Glyndebourne si in 1971 la Covent Garden. In 1973 a debutat la Opra din Chicago si in 1977 la Metropolitan din New York tot in Mimi (a cantat cu Placido Domingo si Renatta Scotto), urmand inca 5 roluri in 50 de aparitii.

11EugeniaMoldoveanu

Eugenia Moldoveanu, nascuta in 1944 la Busteni Prahova, este interpreta de opera (soprana) din Romania, care a obtinut Marele Premiu la Concursul Madama Butterfly din Tokio, premiu primit de la Maria Callas, presedinte al juriului. A studiat la clasa de canto Profesor Arta Florescu si clasa de opera Hero Lupescu, la Conservatoruul din Bucuresti, in 1963. In 1968 a castigat premiul I la Concursul de la Sofia, cu Traviata de Verdi. A debutat in 1968 la Opera Romana, Donna Anna din Don Giovanni de Mozart. In 1970 castiga premiile I la 2 concursuri onternationale, Enescu din Bucuresti si la Toulouse din Franta. A cantat pe toate scenele importante ale lumii: Scala, Metropolitan, Covent Garden etc impreuna cu Placido Domingo, Jose Carreras s.a.

12MarianaNicolesco_a

Mariana Nicolesco, nascuta in 1948 in Gaujani Giurgiu, este interpreta de opera (soprana) din Romania care a debutat in premiera mondiala la Teatro alla Scala din Milano cu opera La Vera Storia de Luciano Berio, in 1982, care are cele mai multe premiere absolute la Teatro alla Scala din Milano, unde a interpretat de peste 200 de ori rolul Violetei Valery din Traviata de Verdi si care a cantat in premiera mondiala Seven Gates of Jerusalem de Penderecki la celebrarea a 3000 de ani ai Orasului Sfant. Este personalitatea romana care prezideaza Concursul de canto Darclee de la Braila, incepand din anul 1997. Mariana Nicolesco a studiat o perioada la Conservatorul din Cluj, dupa care a castigat prin concurs o bursa de studii la Conservatorul Santa Cecilia din Roma. A castigat in 1972 Concursul Voci Rossiniane de la Milano, organizat de RAI, dupa care a debutat la Cincinnati, cu Mimi din La Boheme de Puccini iar in 1978 la Metropolitan New York cu Traviata de Verdi. Este laureata a Medaliei UNESCO pentru Merite Artistice si numita Artist UNESCO pentru Pace. In Romania a cantat pentru prima data dupa Revolutie, in anul 1991. Mariana Nicolesco este Presedinte al “Concursului International de Canto Hariclea Darclee”. Concursul a fost infiintat in 1995, de edilii Brailei, orasul natal al Haricleei Darclee, cu prilejul aniversarii a 135 de ani de la nasterea artistei. Prima editie a concursului a avut loc in 1997 si de atunci se repeta la fiecare doi ani. Intre editii au loc Cursuri de Maiestrie Artistica, Master Classes. Official website Darclee voice contest.

Mariana-Nicolesco-la-Lied-2012

Mariana Nicolesco:

In istoria muzicii, Hariclea Darclee ramane in primul rand prin impactul extraordinar pe care l-a avut asupra compozitorilor contemporani, asazisii veristi din generatia postverdiana. Nu mai putin de 13 opere au fost scrise pentru vocea ei si interpretate de ea. Unele au intrat in patrimoniul mondial al culturii, Tosca de Puccini, La Wally de Catalani, Iris de Mascagni”.

Soprana Mariana Nicolesco

Floria Tosca, “Vissi d’arte”. Tosca, Puccini

Orchestra Filarmonicii Romane “George Enescu”, dirijor Cristian Mandeal, Ateneul Roman Bucuresti (inregistrare tv si radio Bucuresti)

Dupa ce un jurnalist a intrebat-o, in ianuarie 1900:

Cine esti dumneata, Hariclea Darclee?

Iar ea a raspuns simplu

Eu nu sunt numai originara din Romania,

ci romanca de limba si sentiment.

In tara mea sunt multe voci ca a mea, despre care nu stie nimeni

Presa timpului din intreaga lume a numit-o

Privighetoarea din Carpati

Iar Hariclea Darclee le-a raspuns:

Nimic nu ma maguleste mai mult decat acest epitet

marieflowers1

Flori pictate de Regina Maria a Romaniei.

Anunțuri

Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: