Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

C’era una volta

with 2 comments

1copac

Cea mai scurta poveste, cu a fost odata. Sergio Leone si Ennio Morricone.

Si Gheorghe Zamfir: “Roma ma solicita, prin Ennio Morricone si Sergio Leone, pentru a inregistra tema principala a filmului care avea sa faca turul lumii, Once Upon a Time in America. Experienta a fost unica, participarea naiului in desfasurarea actiunii fiind majora, creand impactul pe care mizau realizatorii. Intr-adevar, interventia mea avea sa creeze emotia, care a facut din acest film unul dintre cele mai vizionate si apreciate la acea epoca.” (1983)

C’era una volta in America – titlul original. Once Upon a Time in America / A fost odata in America, ultimul film al regizorului Sergio Leone, lansat in 1984. Coloana sonora: Ennio Morricone.

“Childhood Memories”, (4)

2child1

La nai: Gheorghe Zamfir (tristetea saraciei, sfarsitul copilariei)

3child2

Scenariul filmului este bazat pe romanul “The Hoods” semnat cu pseudonimul Harry Grey (autorul este un fost gangster devenit informator al politiei). Cu: Robert De Niro -David “Noodles” Aaronson-, James Woods -Maximilian “Max” Bercovicz-, Elizabeth McGovern -Deborah Gelly-, William Forsythe -Philip “Cockeye” (“Cock Eye”) Stein-.

Coloana sonora a filmului a fost descalificata la premiile Oscar dintr-un motiv “tehnic”. Producatorii au uitat sa treaca numele compozitorului Ennio Morricone in creditele filmului pe pelicula americana originala. Desi era considerata cea mai buna lucrare a lui Morricone.

A castigat insa un Premiu BAFTA pentru cea mai buna coloana sonora, Premiul Nastro d’argento pentru cea mai buna muzica (premiul criticilor de film din Italia) si Premiul LAFCA pentru cea mai buna muzica (asociatia criticilor de film din Los Angeles).

“Cockeye’s Song”, Ennio Morricone (8)

4CockEye

Young Cockeye-Adrian Curran; Philip “Cockeye” (“Cock Eye”) Stein-William Forsythe

La nai: Gheorghe Zamfir (cred ca este cea mai cunoscuta)

7GheorgheZamfir

Cred ca maestrul Gheorghe Zamfir este primul creator roman de Crossover instrumental traditional, facand naiul accesibil publicului larg, pe plan international, transformand si cantand la nai piese care de obicei erau cunoscute doar in interpretare vocala sau orchestrala, sau la instrumente clasice – pian, vioara etc. Strainii l-au numit “Regele Naiului”.

GZ4

Dar ce era naiul pe vremea aceea? In anii ’60-70? Un instrument muzical popular din ce in ce mai putin cunoscut – de care unii nici nu auzisera (mai putin grecii care il stiau din antichitate – Sirinx sau Flautul lui Pan), altii il uitasera, iar cativa il vedeau doar un instrument intr-un taraf de muzica populara sau de solistica, amintiri cu Fanica Luca, cel mai mare naist roman, virtuosul naiului popular, din perioada lui Enescu (1939). Maestrul Fanica Luca are marele merit de a fi dus folclorul romanesc in lume, in anii 1930-1940, la New York si Paris, in China si in Rusia si de a fi infiintat Clasa de Nai la scoala nr. 2 apoi la scoala speciala nr. 1, care este in prezent Liceul de Muzica Dinu Lipatti din Bucuresti, la care i-au fost elevi Gheorghe Zamfir si Damian Luca.

GZ1

Dar cati si-au inchipuit ca se poate canta la nai muzica de film, muzica moderna combinata cu cea clasica, simfonii? Nu doar folclor. A interpretat la nai muzica din toate stilurile si genurile muzicale, in toata lumea. A modernizat naiul ca instrument muzical pentru solistica si a deschis drumul multor tineri. A devenit inconfundabil. Si inovator: a adus modificari tehnice naiului, astfel ca naiul traditional cu 20 de tuburi devine unui cu 22, apoi cu 25, 28 si 30, largind domeniul tonal. Patru instrumente noi, in 1968: nai alto, tenor, bas si contrabas. Si mai tarziu, in 2003, cel cu numarul 5, un nai numit “Gigantul”, cu 42 de tuburi, inalt de 1,35 m si lat de 1,2 m. Isi aseambleaza singur naiurile, din lemn de bambus. Gheorghe Zamfir este compozitor si interpret. A fost profesor asociat la Universitatea de Muzica Bucuresti, 2001-2005, unde a infiintat Catedra de Nai – prima din lume.

GZ2

Gheorghe Zamfir s-a nascut in Gaesti, Dambovita. A inceput sa studieze muzica la 14 ani, venind la Bucuresti in 1950, la Clasa de Nai profesor Fanica Luca, scoala speciala nr. 1 (Liceul Dinu Lipatti de azi). In 1961-1966 studiaza la Conservatorul de Muzica Ciprian Porumbescu. A obtinut premii nationale si internationale inca din timpul liceului si al facultatii. Dupa absolvire devine dirijor la “Ciocarlia” si scoate primul disc cu muzica de compozitie proprie – printre care si “Doina de Jale”. In 1968 isi incepe turneele – RFG, Elvetia, URSS, China. In 1970 isi infiinteaza propriul taraf si apoi concerteaza la Paris, in 1971, cu 45 de reprezentatii la teatrul din Montparnasse. Urmeaza concerte in tari din Europa, America de Sud, SUA si Canada, Australia, Japonia si Africa de Sud. A cantat pentru Imparateasa Japoniei si Papa Ioan Paul al II-lea.

GZ5

In 1972 creaza genul de muzica pentru Nai si Orga, iar in 1974 compune “Misa pentru Pace”, concert pentru nai, orga, orchestra si cor. Lucrarea a fost inregistrata cu Orchestra Nationala Radio si Corul Madrigal. Urmeaza noi compozitii si colaborari (cu James Last), concerte in SUA, la New York si Washington – la Kennedy Center (in 1981 isi lanseaza si discurile pe piata americana), in Australia, Noua Zeelanda, Japonia, Canada, tari din  Europa (Suedia, Belgia, Franta, Elvetia, Austria). In 1982 a fost nevoit sa emigreze. Tot in 1982 a compus “Rapsodia” si “Concertul pentru nai si orchestra” si le inregistreaza cu Filarmonica din Monte Carlo. In 1984 a compus “Cvintetul Plopilor” pentru nai si cvintet de coarde. In 1986 inregistreaza albume cu muzica clasica (Bach). A compus sau interpretat muzica pentru filme ex.: Le Grand Blond avec une chaussure noire (Marele Blond, compozitor Vladimir Cosma, solist Gheorghe Zamfir), Le retour du Grande Blond, Picnic at Hanging Rock, Once Upon a Time in America, The Karate Kid, Paradise, Margarit i Margarita, Omohide poro poro, Celeste, Across the Lake, Kill Bill vol.1.

GZ3

S-a intors in Romania in 1990, dupa Revolutie. Continua sa concerteze, in tara si in strainatate. In Turcia a fost declarat “Cel mai popular compozitor si artist al secolului XX”. In 2006 a reinfiintat Orchestra Nationala de Folclor, la Bucuresti. In peste 50 de ani de munca si cariera muzicala, interpretativa si componistica, are in palmares 300 de lucrari de folclor, clasice, instrumentale si simfonice; a inregistrat 190 albume; a castigat 120 de discuri de aur si platina pentru 120 de milioane de albume vandute. Este singurul artist de gen din Europa care a castigat 2 discuri de aur in SUA si singurul artist roman care a castigat un disc de aur in Ungaria.

“Suite from Once Upon a Time in America”, Ennio Morricone (14)

La nai (un fragment): Gheorghe Zamfir

9onceuponatimeinamerica

Ennio Morricone este compozitorul meu preferat, in special pentru muzica de film.

La care se adauga bucuria de a sti ca a colaborat nu doar cu maestrul Gheorghe Zamfir in 1983, ci si cu regizorul Sergiu Nicolaescu in 1982, la filmul “Intalnirea”, pentru care a compus mai multe piese (o parte din coloana sonora).

Secventa din filmul Intalnirea in care se regaseste o piesa semnata Ennio Morricone. Regia Sergiu Nicolaescu

A compus 152 de coloane sonore pentru film iar muzica lui se regaseste in 512 filme si seriale tv (1961 – 2008) – muzica pentru filmele western fiind preferatele publicului -, a compus si sustinut peste 50 de Concerte (1946 – 2008) si are o multime de albume. In 2007 a primit Premiul de Onoare al Academiei Americane de Film, pentru intreaga cariera.

EM4

Doar cateva filme pentru care a compus muzica: For a few dollars more (Sergio Leone, 1965), The good, the bad and the ugly (Sergio Leone, 1966), Once Upon a Time in the West (Sergio Leone, 1968), Le clan dei siciliani (Henri Verneuil, 1969), Il maestro e Margherita (Aleksander Petrovic, 1972), Le serpent (Henri Verneuil, 1973), Intalnirea (Sergiu Nicolaescu, 1982), C’era una volta in America / Once upon a time in America (Sergio Leone, 1984), La piovra 2 – tv series – (Florestano Vancini, 1985), The Mission (Roland Joffe, 1986), La piovra 3 – tv series – (Luigi Perelli, 1987), Cinema Paradiso (Giuseppe Tornatore, 1987), La piovra 4 – tv series – (Luigi Perelli, 1989), Hamlet (Franco Zeffirelli, 1990), La piovra 5 – Il cuore del problema – tv series – (Luigi Perelli, 1990), Bugsy (Barry Levinson, 1991), La piovra 6 – tv series – (Luigi Perelli, 1992), Una storia italiana – tv – (Stefano Reali, 1992), In the Line of Fire (Wolfgang Petersen, 1993), Love affair (Warren Beatty, 1994), Wolf (Mike Nichols, 1994), L’uomo delle stelle (Giuseppe Tornatore, 1995), La piovra 7 – tv series – (Luigi Perelli, 1995), U-turn (Oliver Stone, 1997), La leggenda del pianista sull’Oceano (Giuseppe Tornatore, 1998), Il fantasma dell’opera (Dario Argento, 1999), Mission to Mars (Brian De Palma, 2000), Malèna (Giuseppe Tornatore, 2000).

“Deborah’s Theme”, Ennio Morricone (3), preferata mea din Once Upon a Time in America

Young Deborah – Jennifer Connelly     /   Young “Noodles” – Scott Tiler

5Deborah 6Noodle

EM3

Toate premiile: 1967 – Diapazonul de Aur, 1969 – Premiul Spoleto Cinema, 1970 – Discul de Argint pentru Metti una sera a cena, 1971 – Discul de Argint pentru Sacco e Vanzetti, 1972 – Cork Film International pentru La califfa, 1979 – Nominalizare la Oscar pentru Days of Heaven, 1979 – Premiul Vittorio de Sica, 1981 – Premiul Criticii Discografice pentru Il prato, 1984 – Premiul Zurlini, 1985 – Discul de Argint și BAFTA pentru Once Upon A Time In America, 1986 – Nominalizare la Oscar, BAFTA si Globul de Aur pentru The Mission, 1986 – Premiul Vittorio de Sica, 1988 – Discul de Argint, BAFTA si Grammy și Nominalizare la Oscar pentru The Untouchables, 1988 – David di Donatello pentru Gli occhiali d’oro, 1989 – David di Donatello pentru Nuovo Cinema Paradiso,

EM1

1989 – Ninth Annual Ace Winner pentru Il giorno prima, 1989 – Leopardul de aur pentru întreaga carieră (Locarno Film Festival), 1990 – BAFTA, Prix Fondation Sacem del XLIII Festivalul de Film de la Cannes și David di Donatello pentru Nuovo Cinema Paradiso, 1991 – David di Donatello pentru Stanno tutti bene, 1992 – Nominalizare la Oscar pentru Bugsy, 1992 – Pentagrama de Aur, 1992 – Premiul Michelangelo, 1992 – Grolla d’oro alla carriera (Saint Vincent), 1993 – David di Donatello și Efebo d’Argento pentru Jonas che visse nella balena, 1993 – Globul de Aur Stampa estera in Italia, 1993 – Marele Premiu SACEM audiovisivi, 1994 – ASCAP Golden Soundtrack award (Los Angeles), 1995 – Premiul Rota, 1995 – Leul de Aur (Festivalul de Film de la Veneția), 1996 – Premiul Cappelli, 1996 – Premiul Accademia di Santa Cecilia, 1997 – Premiul Flaiano, 1998 – Premiul Columbus, 1999 – Erich Wolfgang Korngold Internationaler Preis für Film, 1999 – Exsquibbidles Film Academy lifetime achievement award,

EM2

2000 – Globul de Aur pentru The Legend of 1900 (1998), 2000 – David di Donatello pentru Canone inverso, 2000 – Nominalizare la Oscar pentru Malèna, 2003 – Vulturul de Aur pentru 72 Meters, 2003 – Honorary Senator of the Filmscoring Class of the Hochschule für Musik und Theater München, 2006 – Grand Officer award from Carlo Azeglio Ciampi , 2007 – Honorary Academy Award pentru întreaga activitate, 2007 – Premiul pentru cinematografie și coloană sonoră decernat pentru întreaga activitate.

8EnnioMorricone-

Temele muzicale din filmul The Mission, 1986, sunt cele mai cunoscute. Tema “Falls” (Cascada) a fost preluata de artisti instrumentali, a fost redata in multe reclame si filme documentare. Tema “Gabriel’s Oboe” a fost preluata de Sarah Brightman in 1998 si a devenit cea mai populara piesa de Classical Crossover. I-au trebuit 2 ani sa il convinga pe Ennio Morricone sa ii permita adaptarea piesei originale, orchestral instrumentala, la o piesa cu voce. Versurile sunt in italiana, scrise de Chiara Ferrau, iar piesa se numeste “Nella Fantasia” (In My Fantasy). Apare pe albumul Eden, Sarah Brightman, 1998.

Ulterior a fost preluata si de alti artisti: Amici Forever, Il Divo, Celtic Woman, Russel Watson, Hayley Westenra, Katherine Jenkins, Jackie Evancho.

Sarah Brightman, Nella Fantasia / Gabriel’s Oboe Theme by Ennio Morricone from The Mission

EM5

Anunțuri

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Si ca veni vorba de topul Tara Romaneasca Antena 3

  G Zamfir e din Dimbovita Tara Romaneasca

  Ce oameni de valoare avem si cum nu stim sa ii apreciem

  Andrea

  16 Iunie 2013 at 10:04

 2. PS Tirgoviste a fost capitala Tarii Romanesti

  Andrea

  16 Iunie 2013 at 10:05


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: