Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

What is a youth? Impetuous fire

with one comment

RomeoJuliet

Un film ca o pictura – 1968, regia Franco Zeffirelli, “Romeo and Juliet” de William Shakespeare. Olivia Hussey – o Julieta de doar 15 ani (care, culmea ironiei, nu a avut voie sa participle la premiera filmului din cauza scenelor de nuditate jucate chiar de ea – Zeffirelli a avut nevoie de o permisiune speciala pentru filmarea scenelor respective) si Leonard Whiting, un Romeo de 16.

RJmusicCover

Nu despre film vreau sa povestesc, ci despre muzica compusa de catre Nino Rota (aparuta initial pe un disc de vinil, tot in 1968) si folosita apoi pentru acest film, transformandu-l, parca, intr-o pictura care canta. Si despre cum aceasta piesa, “What is a youth”, a fost si este interpretata, sub diverse forme, pana in zilele noastre. Timp de 45 de ani. Coloana sonora a filmului a fost nominalizata la premiile BAFTA in 1968 si Globul de Aur in 1969.

Piesa originala, “What is a youth” sau “Love Theme from Romeo and Juliet”, se incadreaza perfect in scena de epoca renascentista (epoca detinuta de Regina Elisabeth I a Angliei) a filmului. Muzica Nino Rota, versuri Eugene Walter si interpretare Glen Weston (Leonardo).

Glen Weston (Canta, Leonardo, canta!)

Ulterior, Henry Mancini realizeaza un aranjament instrumental al piesei si devine cunoscuta ca “A Time for Us”. Ocupa locul 1 in Pop Hit in USA, toata luna iunie a anului 1969. In acelasi an intra Billboard Hot 100 si ramane in top pentru 3-4 saptamani. Apoi apare varianta “A Time for Us” cu versurile modificate (Larry Kusik si Eddie Snyder). Noua versiune este interpretata si inregistrata de Johnny Mathis si de Andy Williams.

Johnny Mathis

O alta varianta este un crossover – de data aceasta o conversie a cantecului pop intr-o piesa cu aranjament muzical clasic, voce de opera si schimbarea versurilor din engleza in italiana (dupa metoda Sarah Brightman, care a transformat “My Heart Will Go On” de la Celine Dion in classical crossover “Il Mio Cuore Va”). Josh Groban, “Un Giorno Per Noi” in stil Pop-opera, de pe albumul “Awake” din 2006 (Nino Rota/Lawrence Kusik/Edward Snyder/Alfredo Rapetti). Foarte frumos aranjamentul orchestral.

Josh Groban

A treia versiune este interpretata de cantareti de opera. Se numeste “Ai Giochi Addio” versuri Elsa Morante. A fost cantata de Luciano Pavarotti si de Natasha Marsh.

Luciano Pavarotti, 2008

NinoRota

Nino Rota

Anunțuri

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] fosile  ruralconnection   gabrielailies   basarica  georgevalah  ivanuska  olisabela   isabellelorelai  jorapispis  lafeeblanche  curcubeeinalbsinegru   loreleimihalcea madimcm   worldofsolitaire  […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: