Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Nobile si sentimentale

with 2 comments

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

CristinaAfisConcert

Recital vocal – instrumental: Cristina Iordachescu Iordache, mezzo-soprana si Verona Maier, pian – Miercuri, 12 iunie 2013, ora 18.30. Intrarea este libera. Palatul Sutu – Muzeul Municipiului Bucuresti Bd. Ion C. Bratianu 2

In program: Vivaldi, Haendel, Galluppi, Caccini (Giulio Romano), Mozart, Saint-Saens, Duparc, Faure, Respighi

… nobile si sentimentale …

Stagiunea Muzicala “Iosif Sava” a Fundatiei ACCUMM – Atelierul de Civilizatie si Cultura Universala MM. Despre Cristina – aici. Despre Verona Maier – aici.

Cristina Iordachescu Iordache si Dan Iordachescu

Tatal si fiica in duet: Don Giovanni si Zerlina, aria “La ci darem la mano” din opera Don Giovanni de Mozart (actul 1, scena 2, Don Giovanni o seduce pe Zerlina). La pian Gonul Apdula. Am ales duetul pentru ca pe 2 iunie 2013 a fost ziua maestrului Dan Iordachescu, cel mai faimos bariton al Romaniei. A fost sarbatorit la Opera Nationala Bucuresti, la implinirea varstei de 83 de ani, din care 62 au fost dedicati scenei, de teatru si lirica. Los Angeles Times, Music Revue, 1974: “Dan Iordachescu, the great baritone of the Bucharest Opera, is a phenomenon. His voice is immense, dark in colour, resonant, equal in the registers, indefatigable and capable of a wealth of vocal colours and dynamic nuances”. 

*

FestivalGElogo

Revenind la “sentimentale”. Cred ca fiecare om este legat sentimental de tara lui, prin tot felul de fire nevazute – si ii duce dorul pe oriunde s-ar afla. Nu a existat loc de pe pamantul asta in care sa ma aflu si sa nu ascult “Balada pentru vioara si orchestra” a lui George Enescu. Are ceva in ea, asa, ca un planset, ca o durere. In care mereu am regasit dorul meu de acasa.

George Enescu a fost / este copilul genial al Romaniei – “prodigy child” in compozitie, cu 3 lucrari la varsta de 16 ani si una la 18 ani. Fara tv, internet si YouTube.

GeorgeEnescuCopil

Cand avea 3 ani a auzit cantand un taraf de muzica populara intr-o statiune balneara de langa satul sau natal, Liveni, iar a doua zi a incercat sa imite instrumentele tarafului. Cu un fir de ata prins pe o bucata de lemn, doua bete si un suierat din buze, copilul George Enescu avea propriul taraf, cu vioara, tambal si un nai. La 4 ani a primit o vioara si primele notiuni muzicale. La 5 ani visa sa devina compozitor – mai mult decat un vis, era o idee fixa. Si a devenit. Primele incercari de compozitie au fost la 6 ani, cand a avut posibilitatea sa cante la un pian. George Enescu s-a nascut in 1881 iar in 1888 a inceput studiul la Conservatorul din Viena. Urmeaza perfectionarea la Conservatorul din Paris, incepand cu 1895. Si cele 3 “simfonii de scoala”, din 1897, cand avea 16 ani: Poema Romana op.1 pentru orchestra si cor barbatesc, Sonata nr. 1 pentru pian si vioara in Re major, op.2 si Suita nr. 1 in sol minor, in stil vechi pentru pian, op. 3. Iar in 1899, la 18 ani, compune Sonata nr.2 pentru pian si vioara in Fa minor op. 6. Apoi se stie ce a urmat.

In septembrie 2013, in perioada 1 – 28, in Bucuresti si in alte 10 orase din Romania, va avea loc “Festivalul George Enescu”, Editia XXI. In cadrul festivalului vor avea loc peste 150 de evenimente, in sali din Bucuresti, Arad, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Dorohoi, Iasi, Oradea, Sibiu si Timisoara. Vestea buna este ca avem un record de vanzari: abonamentele puse in vanzare inca de anul trecut s-au epuizat in doar 2 ore; biletele individuale pentru concertele Daniel Barenboim si Radu Lupu in deschiderea festivalului s-au epuizat in cateva minute; s-au vandut 80-85% din cele 40.000 de bilete, inca din primele ore ale zilei in care au fost puse in vanzare, pe 15 aprilie 2013. Vestea si mai buna este ca se mai gasesc bilete la cateva concerte (pot fi cumparate si din reteaua Eventim). De exemplu:

– 4 septembrie 2013, Sala Palatului: National Philarmonic of Russia si violonistul Sergey Dogadin. Lucrari de George Enescu, Ernest Chausson si Camille Saint-Saens.

– 5 si 6 septembrie 2013, Sala Palatului: Orchestre de Paris, dirijor Paavo Jarvi. Promite o noua interpretare a Simfoniei nr. 1 de George Enescu.

– 8 septembrie 2013, Sala Palatului: Orchestra Romana de Tineret. Prima orchestra formata din tineri muzicieni romani din tara. Dirijor Lawrence Foster, american de origine romana.

– 15, 16, 19 si 22 septembrie 2013, Sala Palatului: Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, dirijor Marek Janowski. In premiera intreaga tetralogie “Inelul Nibelungilor” de Richard Wagner (in 2013 se aniverseaza doua secole de la nastere si 130 de ani de la moartea compozitorului).

Daca nu mai prindeti bilete la concerte incercati sa cumparati la cinematograf, unde vor fi transmisii in direct ale evenimentelor de la festival – in salile de cinematograf din Baneasa Shopping City. Biletele (45 lei standard si 50 premium) pentru transmisiunile in direct sunt disponibile spre rezervare si cumparare online (si la casele de bilete Grand Cinema Digiplex). Dar numai pana pe 23 iunie 2013. Biletele se pot ridica in perioada 23 – 29 iunie 2013. La 1 iulie 2013 vor fi anulate rezervarile si repuse in vanzare. Asta este o premiera.

Despre calendarul evenimentelor: Offical website Festival Enescu – aici. Pe website se poate vedea la ce evenimente mai sunt bilete si la care s-au epuizat.

Toate noutatile, la zi: pagina oficiala Facebook a festivalului – aici.

Anunțuri

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] a fost atat de impresionata incat s-a hotarat, impreuna cu toata familia ei, sa il ajute pe George. Cristina le-a trimis bani, a vorbit cu medici, s-a interesat ce fel de tratament il poate […]

  2. […] Festivalul “George Enescu” are o premiera in acest an. […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: