Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Featuring. Violin’s “bad boy” Kennedy and Maria Tanase

with 2 comments

xviolin

Asa il numeste presa britanica pe nonconformistul violonist Nigel Kennedy – Violin’s “bad boy” Kennedy. Legat spiritual de Romania, a declarat ca pentru el este mereu o mare onoare de a veni la noi: “Romania este tara lui Enescu, cu care simt ca am o legatura directa” – George Enescu, profesor al lui Yehudi Menuhin, care a devenit ulterior  profesorul lui Nigel Kennedy.

xNigelKennedy

Nigel Kennedy este un pasionat al stilului muzical “Klezmer” – adaptare a muzicii populare/traditionale din Europa de Est.

Nigel Kennedy a colaborat cu trupa “The Kroke Band” din Polonia, precum si cu Natacha Atlas din Belgia, Mo Foster din Marea Britanie si Orchestra Filarmonicii din Cracovia, pentru albumul “East meets East” aparut in 2003, pe care se afla si superba piesa “Tribute to Maria Tanase” (legatura lui cu Polonia este prin sotie, Agnieszka).

Piesele sunt compuse sau prelucrate de Nigel Kennedy si cei trei muzicieni ai trupei Kroke. Albumul cuprinde: Ajde Jano; Lullaby for Kamila; T 4.2; Eden; Dafino; Jovano, Jovanke; Ederlezi; Kazimierz; One Voice; Tribute to Maria Tanase; Time 4 Time; Vino; Lost in Time; Kukush.

Tribute to Maria Tanase

Nigel Kennedy And Kroke

xMariaTanase

Nigel Kennedy. Normal ca este fantastic atunci cand interpreteaza Mozart, Beethoven, Brahms sau Vivaldi – cred ca a cantat toate concertele pentru vioara posibile.

Dar parca te unge pe suflet cand “o canta” pe Maria Tanase – o piesa in a carui interpretare este imposibil sa nu recunosti influenta lui Enescu.

Prima data a fost in Romania in 2005, cu ansamblul “Jarek Smietana”, cand a sustinut un concert de jazz pe 12 septembrie (este interpret de muzica clasica, dar pasionat de rock, jazz si klezmer, si un admirator al lui Jimmy Hendrix). Pe 2 octombrie 2005 a avut inca un concert, in cadrul Festivalului George Enescu, impreuna cu “Cvintetul Nigel Kennedy” din Cracovia. A revenit in Romania in noiembrie 2008, la “Festivalul Bucharest Masters of Jazz”. Si din nou in septembrie 2009, la Festivalul George Enescu, cand a interpretat Concertul pentru vioara si orchestra de Beethoven. In 2011 a cantat la Bucuresti, impreuna cu Damian Draghici, in concertul “Classical meets Jazz” – un “dialog” muzical intre nai si vioara, apoi la Timisoara si Cluj. A revenit in Romania in 2012. In martie, la Timisoara, cu un concert de jazz impreuna cu “Cvintetul Nigel Kennedy” din Cracovia, iar in aprilie a concertat la Bucuresti.

Nigel Kennedy a fost (asa mi-am adus aminte de el) Featured Artist pentru piesele “Free” si “The War is Over” de pe albumul Harem, 2003,  Sarah Brightman – o alta dovada de inteligenta din partea ei colaborand cu un asemenea artist. Un alt Featured Artist din albumul Harem 2003 Sarah Brightman pentru piesa “Arabian Nights” a fost Natacha Atlas (vocal Ajde Jano de pe albumul East meets East).

xTheKroke

“The Kroke Band” sau simplu, Kroke, din Polonia (Kroke inseamna Cracovia, in idis), este un ansamblu instrumental World Music format in 1992, din 3 prieteni, absolventi ai Academiei de Muzica din Cracovia: Jerzy Bawol (acordeon), Tomasz Kukurba (viola) si Tomasz Lato (bas dublu).

Au inceput cu muzica “Klezmer”, cu puternice influente balcanice, iar in prezent practica “World Music”, combinand muzica traditionala cu sound oriental si jazz.

Toate sunt super piese, dar am ales pentru prietenii cu origini sarbe:

Ajde Jano, superb cantec popular/traditional sarb (Ajde Jano, Ajde Duso)

Nigel Kennedy And Kroke, voce Natacha Atlas

Haide Jano!

si

Jovano, Jovanke – cantec popular traditional macedonean

Jovano, Jovanke – Nigel Kennedy And Kroke

Se canta in Republica Macedonia (FYROM), Bulgaria, Serbia si in Regiunea istorica a Greciei, Makedonia (Grecia de Nord). Si in Romania, care are si macedoneni, si bulgari, si sarbi, si greci, si machedoni (aromani), si polonezi (si germani, albanezi, italieni, maghiari, secui, ceangai, rusi-lipoveni, turci, rromi, cehi, croati, armeni, evrei, tatari, slovaci, sasi, svabi).

xNigelKennedyKroke

Videoclipul albumului “East meets East” – in care Nigel Kennedy se distreaza de minune:

Cracovia este un oras absolut superb (dar in care am inghetat groaznic – nu va duceti iarna daca aveti probleme in a suporta frigul).

xcracovia1

Anunțuri

Written by IsabelleLorelai

11 Iunie 2013 la 00:47

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Foarte Frumos!

    Daniela Popa

    12 Iunie 2013 at 16:15

  2. […] Ajuns celebru, Negel Kennedy a tot venit pentru concerte in Romania, despre care spunea “Ma simt legat spiritual de Romania si sunt onorat sa vin aici, in tara lui Enescu, cu care simt ca am o legatura directa”. Nigel Kennedy a si compus o piesa foarte frumoasa, care se numeste “Tribute to Maria Tanase”, in care se simte influenta compozitiilor lui Enescu. Am scris mai multe aici. […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: