Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Featuring. A Question of Honour

with 2 comments

running

If you win or you lose, it’s a question of honour

And the way that you choose, it’s a question of honour

Lumea sportului are o legatura foarte stransa cu cea a muzicii. Cum ar fi solul la gimnastica sau patinajul artistic fara muzica? Sau meciurile de fotbal fara zeci de mii de oameni cantand in tribune. Televiziunile isi aleg mereu o tema muzicala pentru campionatele mondiale de fotbal – de exemplu, BBC a ales ca tema “coverage” pentru Cupa Mondiala de Fotbal din 1990, din Italia, aria “Nessun Dorma” (din Turandot de Puccini) interpretata de Luciano Pavarotti. Aproape toata lumea asociaza “Vincero” (voi castiga/voi invinge) cu sportul, in special cu fotbalul. Se pare ca adevaratul “spirit al luptei pentru glorie” in sport este reprezentat de muzica special compusa pentru Jocurile Olimpice. Exista (neoficial) mai multe “Top 10 Olympic Games Songs” cu melodii care se presupune ca i-au inspirat pe sportivi, la JO din ultimii 30 de ani (cu exceptia JO de la Londra din 2012). Invariabil, pe locul I se afla Freddie Mercury & Montserrat Caballe cu “Barcelona” – o piesa inregistrata cu 5 ani inainte de JO de la Barcelona din 1992. Freddie Mercury a murit in 1991, nu a mai apucat olimpiada de la Barcelona. Melodia nu a fost cantata niciodata la ceremoniile oficiale dar mesajul piesei a ramas un reper. Impresia pe care a last-o interpretarea celor doi artisti este atat de puternica, incat celelate cantece sunt “judecate” in comparatie cu aceasta. Intre celelalte 9 se afla cea oficiala de la JO Barcelona 1992 (olimpiada cu o audienta globala estimata la un miliard de persoane) si cea de la JO Beijing 2008 (audienta, tot globala, de patru miliarde de oameni). La Barcelona a cantat cu Jose Carreras, “Amigos Para Siempre” iar la Beijing cu Liu Huan, “You and Me”. In acest “Top 10 Olympic Games Songs” pentru 30 de ani este singura artista care a cantat de doua ori, la doua olimpiade diferite. Sarah Brightman.

Daca in 1992 devenea cunoscuta pe plan mondial, in 2008 era deja celebra (nu vorbesc despre diferenta de audienta dintre cele doua editii fiind clar ca mult mai multi oameni si-au cumparat televizoare). A devenit celebra pentru ca muncit mult. A stiut ca degeaba ai talent daca nu muncesti. A stiut sa combine, sa transforme, sa colaboreze (si sa-si aleaga colaboratorii). A stiut ca trebuie sa se apropie de oameni. Cu cele doua voci ale ei, soprana si pop, cu lejeritatea cu care trece de la una la cealalta, cu generozitate, inteligenta si bun simt, a continuat sa interpreteze pe stadioane, in ringuri de box – in oricare loc erau oameni care vroiau sa o asculte cantand.

Sarah Brightman a stiut sa-si urmeze visul, sa se reinventeze. Dupa ce a divortat, in 1990, a plecat in SUA, la Los Angeles, pentru ca dorea sa se intalneasca cu membrii unei trupe care a fascinate-o, Enigma. Asa a inceput sa lucreze cu Frank Peterson, care a devenit principalul sau producator. Primul rezultat al colaborarii a fost albumul “Dive”, in 1993 (pe care se afla piesa “Captain Nemo”). Apoi urmeaza un album pop-rock  / pop-opera, “Fly”, in 1995. Piesa “A Question of Honour” a devenit hit in Europa. Prima data a fost prezentata la Campionatul Mondial de Box din Germania, in 1995, fiind cantecul oficial al campionatului la meciul de box dintre Henry Maske si Graciano Rocchigiani. “A Question of Honour” a fost preluat de TV Asahi din Japonia ca tema muzicala “coverage” pentru FIFA World Cup.

“A Question of Honour” este semnata Frank Peterson. O combinatie din fragmente ale ariei “Ebben? ne andro lontana” din opera “La Wally” de Alfredo Catalani – si un aranjament pop. Pop-opera.

If you win or you lose, it’s a question of honour. And the way that you choose, it’s a question of honour.

Exista un videoclip cu imagini in original din 1995, din ring – si sunet din alt concert – dar este foarte bine montat si nu se sesizeaza discrepante. Spectacolul conteaza. Merita vazut. Muzica si dans – chiar se poate dansa pe muzica ei.

Pentru sunet mai bun aici, videoclipul oficial din 1995.

De altfel, cu Andrea Bocelli a cantat “Time to Say Goodbye” mai intai tot in ringul de box in 1996 (apoi la London’s Royal Albert Hall, in 1997).

In 1998 avem “Art on Ice” Show in Elvetia, pe Hallenstadion din Zurich

Who Wants to Live Forever (by Queen) de pe albumul Timeless (Time to Say Goodbye) din 1997 – si un scurt interviu, despre sport si muzica.

Patinatori: Susanna Rahkamo si Petri Kokko

xSarahBrightmanOsaka

In 2007 a cantat la “The World Athletics Championship” de la Osaka

Sarah Brightman, “Running” – de pe albumul “Symphony” Sarah Brightman (lansat un an mai tarziu, in 2008)

Mirarea comentatorilor tv este amuzanta – chiar daca nu inteleg japoneza (mai putin O, o Sarah Brightman! O, a, Diva si Olympic&Jose Carreras) – din exclamatiile lor percep admiratie.

Si la “Fashion on Ice” 2007, Boardwalk Hall, Atlantic City, USA

“Symphony” (cover “Symphonie” – piesa formatiei germane Silbermond, din 2004) – de pe albumul “Symphony” Sarah Brightman (lansat un an mai tarziu, in 2008)

Patineaza: Silvia Fontana

Dupa care a cantat “Abide With Me” in 2007, impreuna cu Lesley Garret, pe noul Wembley Stadium din Londra, inaintea finalei Chelsea – Manchester United.

xSarahBrightmanLiuHuanBeijing1

Apoi a urmat Beijing.

Sarah & Liu Huan – “You and Me” Live Brightman (in mandarina si in engleza)

8 august 2008, Beijing, Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice

(reactia publicului este fantastica)

 xOsaka07OpeningSarahBrightman

Written by IsabelleLorelai

10 Iunie 2013 la 01:27

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] “Free” si “The War is Over” de pe albumul Harem, 2007,  Sarah Brightman – o alta dovada de inteligenta din partea ei colaborand cu un asemenea artist. Un alt Featured Artist din albumul Harem 2007 Sarah […]

  2. […] Sarah Brightman, Nella Fantasia / Gabriel’s Oboe Theme by Ennio Morricone from The Mission […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: