Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Il dolce suono. Unforgettable

leave a comment »

Space

Vrem sau nu, recunoastem sau nu, suntem atrasi irezistibil de ireal si de necunoscut. De oricine are un talent neobisnuit sau de orice este iesit din comun. Sau macar curiosi. Suntem fascinati de Science Fiction si Fantasy. De povesti. Cum procedezi atunci cand vrei ca ceva sa nu le mai iasa oamenilor din minte? Sa fie “Unforgettable”? Pai faci un mixaj de culoare, costum, machiaj, lumini, muzica si sunet. Si gata. Sincer, cati oameni obisnuiti din lumea asta ascultasera aria “Il dolce suono/The sweet sound” din opera Lucia di Lammermoor de Donizetti, pana sa o auda pe Diva Pravalaguna in filmul “The Fifth Element” din 1997?

1Diva

Si acum este cunoscuta ca Diva Dance. Aceasta secventa, a aparitiei Divei pe scena, a fost considerata de multi momentul culminant al filmului – o combinatie fascinanta de muzica si sunet. Nu doar infatisarea – faptura albastra, foarte inalta si bizara – a impresionat, ci si vocea ei, cu o sonoritate aparte, care a lasat clar impresia ca este nepamanteana. Fascinatia pentru vocea umana speciala. Atat de speciala incat se credea ca a fost prelucrata.

Scena din film a avut doua protagoniste.

2MaiwennLeBesco

Personajul Diva este interpretat de actrita franceza Maiwenn Le Besco (sotia regizorului Luc Besson la acel moment) foto stanga.

Vocea apartine interpretei albaneze Inva Mula-Tchako, soprana de coloratura dramatica (in 1988 a castigat Premiul George Enescu la Bucuresti) foto dreapta.

3InvaMula

Coloana sonora a filmului apartine compozitorului Eric Serra, exceptand aria “Il dolce suono” – din actul III, scena 2 (scena nebuniei) din opera Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti. Performanta Divei Pravalaguna din film, “Diva Dance Opera”, este compusa din doua momente: clasica, numita “Lucia: Oh, giusto cielo! Il dolce suono” din opera deja amintita si partea a doua, moderna, numita “The Diva Dance song”, stil pop-opera/pop-dance si sunet techno (electronic).

2Diva

Inva Mula, doar audio (din film) aici.

Personajul Diva a aparut in film pentru ca regizorul Luc Besson o adora pe Maria Callas.

Luc Besson a vrut sa includa in film vocea Mariei Callas, insa inregistrarea ariei, din 1950 (EMI Classics), nu era foarte buna (clara). Producatorul albumului (si fost impresar al Mariei Callas) Michel Glotz i-a prezentat-o pe Inva Mula, ca solutie pentru vocea Divei din film.

3 minute cu Maria Callas. “La Divina” sau “Regina della lirica” este considerata cea mai mare soprana sfogato a muzicii de opera din a doua jumatate a secolului XX.

Maria Callas, “Il dolce suono”, 1953, aici. Lucia di Lammermoor, Donizetti.

Daca vreti sa vedeti (sau sa revedeti) filmul “The Fifth Element” am pus link AICI spre 990.ro. Este un SF cu influenta de comic storytelling. Cu Bruce Willis, Milla Jovovitch, Ian Holm, Gary Oldman, Chris Tucker. Jean Paul Gaultier a creat 954 de costume pentru acest film. Regia Luc Besson. Coloana sonora Eric Serra. Regia artistica este semnata de creatorii de benzi desenate Moebius (Jean Giraud) si J.C.Mezieres. Filmul are un Fan Club, la fel si Ruby (Ruby Rhod, cel mai faimos DJ din galaxie – Chris Tucker) si Zorg (Jean-Baptiste Emanuel Zorg, maleficul – Gary Oldman).

Il dolce suono cu Vitas

1VitasBanner

Vitas a fost si el influentat de film. Vitas este cunoscut ca interpret de muzica pop (considerat pop-contratenor) cu influente techno si uneori opera clasica, actor, compozitor si designer vestimentar.

Varianta Vitas “Il dolce suono”.

A devenit cunoscut dupa ce a aparut pe internet cu videoclipul Opera N2, in 2000. A stiut cum sa atraga si mai mult atentia asupra vocii folosindu-se de un element vizual straniu. Cred ca a fost inspirat de personajul Omul-peste – Ichtiandr, cu un set de branhii transplantate de la un rechin pentru a supravietui – din “Omul Amfibie” – considerat cel mai bun roman al lui Beleaev, scriitor rus de literatura SF. Aici – straniu, dar interesant.

Si Vitas a avut parte de controverse din cauza vocii. S-a comentat ca in spectacole face lip-syncing pe inregistrari, fiind imposibil sa emita live sunete puternice dintr-un registru vocal neobisnuit de inalt. Dupa ce s-au convins ca interpreteaza live au spus ca e castrat. Vitas are o fetita, Alla, nascuta in 2008 (este casatorit din 2006 cu Svetlana).

2VitasFamily

Vitas si-a vazut de treaba lui, si-a asigurat vocea pentru 2,5 milioane euro si a intrat in Cartea Recordurilor ca singurul cantaret din lume a carui voce atinge 5 octave (s-a inscris si Mihai Traistariu, ca sigurul interpret (barbat) din lume a carui voce atinge cinci octave si o terta dar in 2011 inca astepta raspuns / la categoria interpret (femei) este Mariah Carey, tot cu cinci octave si o terta).

Vitas este si designer vestimentar. Si cred ca asta ii influenteaza aparitia in costumele „crazy” din concerte. Varianta Vitas “Il dolce suono” live in Shanghai aici.

Anunțuri

Written by IsabelleLorelai

7 Iunie 2013 la 00:33

Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: