Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Elysium

leave a comment »

1Gladiator

Dupa Ennio Morricone, Hans Zimmer este compozitorul meu preferat de muzica de film. L-am descoperit dupa ce am vazut Rain Man in ’89. Pe atunci era cam greu sa faci rost de filme (casete video). Si daca tot reuseai, vedeai filmul de mai multe ori. Si uite asa nu am mai putut uita muzica din filmul asta. Dupa Revolutie faceam rost mai usor de filme. Driving Miss Daisy, Thelma&Louise, Black Rain. Apoi The Lyon King (cred ca multi se uita la desene animate, indiferent de varsta – si daca nu au vizionat Lyon King sigur au vazut Madagascar, film de desene animate pentru care tot Hans Zimmer a compus muzica). Pentru The Lyon King, Zimmer a colaborat cu Elton John (este imposibil sa uiti “Circle of Life”), in 1994. Muzica din The Lyon King a castigat un Oscar, doua Globuri de Aur si trei Grammy, si este una dintre cele mai populare coloane sonore in SUA, care s-a vandut in peste 15.000.000 de albume.

Apoi a aparut Gladiator. Pe 1 mai 2013 s-au implinit 13 ani de la premiera din Los Angeles. In Romania a aparut pe 25 august 2000. Un film regizat de Ridley Scott, cu un buget de 103.000.000 USD si cu incasari de 460.000.000 USD. Au urmat Pearl Harbour, The Last Samurai, Codul lui Davinci, Piratii din Caraibe. O multime de filme cu muzica suberba compusa de Zimmer.

Gladiator. Ce film, ce imagini… Ce premii (2001). Oscar pentru cel mai bun film; Oscar pentru cel mai bun actor Russell Crowe; Oscar pentru cea mai buna creatie vestimentara; Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale; Oscar pentru cel mai bun sunet; Golden Globe pentru cel mai bun film; BAFTA pentru cel mai bun film; Golden Globe pentru cea mai buna muzica originala.

Si ce muzica. Coloana sonora, compusa de Hans Zimmer impreuna cu Lisa Gerrard, Klaus Badelt si Djivan Gasparyan, a fost nominalizata la premiile Oscar, Grammy si BAFTA in 2001 (nu le-a castigat). A fost castigatoare insa la Globurile de Aur si Premiile Satellite, tot in 2001. Si considerata de catre critici ca cea mai buna coloana sonora a lui Hans Zimmer.

The Battle (o parte)

Cred ca au fost foarte multi cei care au fost fascinati de vocea grava si cuvintele fara inteles din muzica filmului. Si daca nu fascinati, macar curiosi. Sau intrigati. Ceva, cumva – nimeni nu a ramas indiferent la vocea Lisei Gerrard.

Elysium

Vocea Lisei Gerrard este clasata in muzica non-clasica si considerata ca una foarte puternica de contralto dramatic – cea mai profunda, intunecata si mai grava voce (ton mai greu si mai puternic) din clasa Contralto. Vocile din contralto sunt rare – mai este Delphine Galou, dar contralto de coloratura, in muzica clasica. Vocea Lisei chiar este inconfundabila. Eu am fost fascinata de vocea ei. Si de versuri. Am ascultat muzica (descarcata initial in mp3) “gladiatorului” pana la loc comanda. Dupa un timp am incercat sa inteleg ce canta. Cand credeam ca am deslusit un cuvintel – ca ar fi din latina – sau ebraica – sau irlandeza (gaelica) sau mai stiu eu ce – descopeream ca nu am inteles nimic din ce spune. Doar presupuneam, asa cum au facut multi.

Lisa canta intr-o limba doar a ei. Inventata de ea (Hopelandic), in engleza si irlandeza (gaelica). Cativa ziaristi au indraznit sa o intrebe:

– “In ce limba sunt versurile din Now We Are Free din Gladiator?

– “Nu sunt versuri din vreo limba cunoscuta. Este o limba inventata. Sunt cuvinte pe care le-am inventat cand eram copil si cand spuneam ca asa vorbesc eu cu Dumnezeu”.

– “Ce este aceasta limba inventata?”

– “Este ca un limbaj propriu al inimii. L-am inventat acum mult timp, cand aveam 12 ani si cand am inceput sa cant. Credeam ca vorbesc cu Dumnezeu cand cantam astfel. Este ca atunci cand copiii mici vorbesc sau canta intr-un fel pe care cei mari nu il inteleg, ca o “pasareasca” – un limbaj idiosincratic – idioglossia. Sau poate glossolalia”.

Parintii Lisei Gerrard sunt irlandezi emigrati in Australia. Lisa a copilarit in Prahan, suburbie din Melbourne, impreuna cu copiii din comunitatile grecesti, italiene, arabe, turcesti (in Pran, cum i se mai spune, 40% din locuitori sunt nascuti in Anglia, Grecia, Noua Zeelanda, China, India, Italia, Rusia etc). Se spune ca acest fapt i-a influentat, mai tarziu, genul de muzica pe care il compune si interpreteaza.

Now We Are Free

Lisa Gerrard nu este singura care foloseste un astfel de limbaj inventat atunci cand canta. Se pare ca primii au fost cei din trupa islandeza “Sigur Ros”, care canta in islandeza si in “Conlang” (un fel de limbaj construit/artificial numit “Vonlenska”).

Muzica din filmul Gladiator i-a impresionat si pe alti mari artisti.

In 2003, Luciano Pavarotti a lansat albumul “Ti Adoro” in care a inclus piesa “Il Gladiatore” pe muzica de la “Earth” – piesa cu numarul 4 din coloana sonora a filmului Gladiatorul (interpretata apoi, din 2007 si de “The Ten Tenors”).

Iar in 2009, Andrea Bocelli a interpretat o versiune a “Il Gladiatore” la finala UEFA Champions League care a avut loc la Roma (meciul FC Barcelona cu Manchester United FC).

Il Gladiatore. Luciano Pavarotti, albumul “Ti Adoro” 2003

Il Gladiatore, varianta The Ten Tenors, 2007

Il Gladiatore. Andrea Bocelli, 2009

Hans Zimmer a compus muzica pentru mai mult de 150 de filme in 25 de ani, fiind considerat compozitorul cu cel mai mare succes financiar si primul compozitor de muzica de film care a combinat muzica de orchestra clasica cu cea electronica. Culmea, Hans Zimmer este un compozitor autodidact. Nu are studii de specialitate. In schimb a castigat de-a lungul carierei, pentru muzica de film, un Oscar (plus 8 nominalizari), doua Globuri de Aur (si alte 8 nominalizari) si trei Grammy (si 6 nominalizari). Toate filmele pe IMDb.

HansZimmer

Exista 2000 de filme cu acelasi nume, Gladiator. Dar unul singur are coloana sonora originala, cea semnata de Zimmer si Gerrard (are si cel mai bun succes financiar). The Lyndhurst Orchestra a fost dirijata de Gavin Greenaway.

Earth

Pana la “Gladiator”, Lisa Gerrard era cunoscuta mai mult ca cea care a infiintat trupa “Dead can Dance”, in 1981, si ale carei melodii faceau parte din muzica gotica, New Wave si Muzica Lumii.

LisaGerrard1

Lisa Gerrard a continuat sa compuna si sa cante. O piesa mai noua, de pe albumul “The Silver Tree”, 2006

Come Tenderness

2LisaGerrardHansZimmer

Anunțuri

Written by IsabelleLorelai

4 Iunie 2013 la 00:17

Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: