Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

The land of the free

with 2 comments

landofthefree

In sensul bun al cuvantului – pamantul celor liberi sa gandeasca, sa se exprime, sa creeze. Desigur ca sunt si nebuni care au crezut ca libertatea inseamna sa puna bombe la marathon, sa ucida copii si profesori in scoli – dar dementi sunt peste tot, fiecare tara cu ce si cum poate, in functie de posibilitati – unii cu bazooka, altii cu transatul si incendierea (in trend pe la noi).

Pamantul celor liberi sa cante, sa danseze, sa se bucure. Sa glumeasca. Sa rada. Sa planga. Sa se emotioneze. Pamantul celor liberi sa nu le pese de ceea ce cred altii – ca danseaza rock cand poarta tuxedo sau ca rad cand se fac glume pe seama presedintelui.

In fiecare an, din 1978 incoace, sunt onorati, de catre “The Kennedy Center Honors”, toti cei care de-a lungul vietii lor au contribuit, prin arta spectacolului, la cultura americana. Gala de onorare are loc in Washington D.C. si cuprinde evenimente care dureaza pe tot parcursul unui weekend. Iar totul culmineaza cu un spectacol la “The John F. Kennedy Center for the Performing Arts” (Opera House).

Un spectacol intr-un spectacol. Spectacol pe scena, spectacol in sala – “The Kennedy Center Honors” – locul in care Presedintele SUA se ridica in picioare in fata fiecarui artist onorat.

In 2012 au fost onorati Buddy Guy (bluesman), Dustin Hoffman (actor), David Letterman (personalitate in televiziune), Natalia Makarova (balerina) si Led Zeppelin.

Prin Dustin Hoffman a fost si Romania onorata. Dustin Hoffman a declarat in mai multe randuri ca este evreu roman, dintr-o familie de emigranti din Iasi.

In cadrul “Performance Tributes”, in onoarea balerinei Natalia Makarova, a dansat balerina Alina Cojocaru (Giselle).

In 2009, cand a fost onorata mezzosoprana Grace Bumbry, in “Performance Tributes” soprana Angela Gheorghiu a interpretat “Vissi d’arte” – Floria Tosca, din Tosca de Puccini.

In 2009 a fost onorat Robert De Niro. A fost elogiat de catre actorul  Harvey Keitel, fiul unor emigranti din Romania si Polonia (mama lui Keitel, Miriam, nascuta langa Braila).

Kennedy Center Honors – Presentation and Performance Tributes

In 2010 a fost onorat Paul McCartney. La finalul „Performance Tribute”, James Taylor si Mavis Staples au cantat „Let It Be”, iar Sir Paul avea lacrimi in ochi. Apoi „Hei Jude”, moment in care toti spectatorii s-au ridicat in picioare au inceput sa cante si sa danseze. Au cantat Presedintele si Prima Doamna. Si Colin Powell (la asta nu ma asteptam).

KennedyCenterHonors1

Iar inaintea lor si-a adus tributul Steven Tyler (Aerosmith), care a cantat „Abbey Road Medley”. Cum ar fi fost daca Tyler ar fi trebuit sa nu mai fie Tyler? Sa vina pe scena in costum. Cum ar mai fi cazut el in genunchi imbracat in tuxedo…

Pe Chris Rock il poate opri cineva? Nu.

KennedyCenter-Honors2

Pentru Led Zeppelin s-a cantat rock in draci: Foo Fighters, Kid Rock, Lenny Kravitz.

David Letterman a avut parte de o multime de “glumite”. Nu a scapat nici presedintele – o fina ironie si priviri cu subinteles in privinta taxelor. Tina Fey, Alec Baldwin, Jimmy Kimmel si Ray Romano:

Pamantul celor liberi. Sa fie ei insisi.

Cred ca noi nu mai stim sa ne bucuram, sa radem. Asa, cu sinceritate. Sa fim noi. Sa ne ascultam, sa ne privim si sa ne intelegem. Sa ne respectam. Sa ne spunem opinia politicos, chiar daca o spunem ironic.

Radeam mai bine pe vremuri, la “fineturile” lui Toma Caragiu. Acum radem amar. Parca radem de noi. In ultimul timp pana si reclamele sunt mai proaste. Unele sunt atat de grosolane ca mi-e sila, pur si simplu.

Ceva ne opreste sa fim si noi liberi pe pamantul nostru. Si nu stiu ce.

Curajul, poate?

The land of the free. Home of the brave.

Anunțuri

Written by IsabelleLorelai

3 Iunie 2013 la 00:05

Publicat în viata

Tagged with

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] S-a intamplat in 2009, cand a fost onorata mezzo-soprana si soprana americana Grace Bumbry, la “The Kennedy Center Honors” – locul in care Presedintele SUA se ridica in picioare in fata fiecarui artist onorat. In […]

  2. […] (asa era sa fac eu). Va sfatuisc sa va uitati. O sa fiti uimiti. Este cu totul si cu totul altceva. Alta lume, alti oameni. Exact opusul tristetii din spitale noastre. Altceva decat ce am vazut eu in spitalele noastre. […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: