Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Lascia ch’io pianga

with 12 comments

LondonRoyalOperaHouse

Haendel a compus aria “Lascia ch’io pianga” (in prima forma Lascia la spina) – din opera baroca “Rinaldo” – pentru o soprana. Am ascultat-o in interpretarea multor soprane. Dar dupa ce am ascultat-o pe Cecilia Bartoli am hotarat ca imi place mai mult in interpretarea mezzosopranelor.

Si foarte mult in interpretarea Cristinei. Pentru ca este ceva special in vocea ei, asa ca o tristete (poate ca doar eu o percep asa) – mai simplu, am senzatia ca ma doare sufletul cand o canta. Nu vorbesc despre culoarea timbrului si nici despre ambitus, ci pur si simplu despre emotia pe care mi-o transmite vocea ei.

Haendel’s „Lascia ch’io pianga”

Mezzosoprano Cristina Iordachescu-Iordache

Pianist: Gonul Apdula

Lasa-ma sa plang, soarta cruda… Adevarul este ca dupa sanatate cel mai de pret bun al omului este libertatea.

Cristina Iordachescu-Iordache

Mezzosoprana si pianista

Arta Florescu: “Cristina Iordachescu – muzicalitate de exceptie, inteligenta, talent, voce de mezzo inalt cu multa afinitate pentru muzica de concert, cu tehnica adecvata creatiei Bach.”

Absolventa a Academiei de Muzica Bucuresti în anul 1990, clasa profesor Arta Florescu. Laureata a Concursului International de Canto Madama Butterfly” – editia 1990 Miami, SUA. Invitata la Festivalul Puccini” de la Torre del lago – Viareggio, Italia. Turnee de concerte în Filipine (Manila); Italia (Salerno); Germania (Bonn, Bremen, Mulheim, Siegburg, Neuwied, Bad Pyrmont, Brilon) si Luxembourg – Mozart Requiem cu orchestra “L’Estro Armonico” si Corul “Vox”. Concerte pe scena Ateneului Roman, sala Radio (impreuna cu Orchestra Natională Radio si Corul Radio), Opera Nationala Romana, Muzeul Cotroceni, Institutul Cultural Francez, Muzeul George Enescu, Academia de Muzică Bucuresti, Sala Auditorium, Sala Dalles, Festivalul de Muzica de Camera de la Brasov, Opera din Timisoara, Filarmonica din Craiova (impreuna cu Orchestra Filarmonicii Craiova si Corul Filarmonicii Craiova), Satu Mare, Constanta. A cantat sub bagheta unor dirijori prestigiosi precum Maestrul Cyrill Diederich, Dafydd Bullock, Milen Nachev, Nicolas Astrinidis, Iosif Conta, Gheorghe Costin, Tiberiu Soare, Iosif Prunner. Solista a Operei Nationale Bucuresti, 1993-1994. Inregistrări CD: Dinastia Lirică IordăchescuMozart – Requiem si Dafydd Bullock – Missa în re, impreuna cu Irina Iordachescu, Christian Chenille, Arthur Stammet si orchestra L’Estro Armonico si Corul Vox din Luxembourg, dirijor Dafydd Bullock; Emotions -impreună cu soprana Irina Iordachescu. In prezent profesor de canto la Facultatea de Arte a Universitatii Hyperion din Bucuresti (Cristina Iordache-Iordachescu). Nascuta la 8 octombrie 1966 in Bucuresti, Romania.

P.S. Cristina, ti-am spus vreodata cat sunt de onorata sa ma bucur de prietenia ta? Si iti multumesc pentru ca ai avut grija in continuare de Stefanel si Ovidiu.

Cristina’s website
MezzoCristina – facebook page

CristinaIordachescu-Iordache

Anunțuri

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. O Doamne ce frumos! Nu ma mai satur sa o ascult parca e un cristal!

  Oana

  28 Mai 2013 at 10:16

 2. Frumoasa voce DOAMNA FELICITARI!
  Cu asa o voce ar trebui sa cante Cezar acum imi dau seama
  Doamna Cristina cu vocea putin grava dar clara si calda si Cezar cu vocea lui inalta tot clara si calda amandoi s ar pune in evidenta foarte bine nu cum a fost ocoperita vocea lui de a sopranei AG

  Fan Cezar

  28 Mai 2013 at 13:55

  • Doamna/Domnule Fan Cezar
   Angela Gheorghiu este considerata “Full lyric soprano” aceasta insemnand ca vocea ei poate acoperi chiar intreaga orchestra.
   Oricum, Angela Gheorghiu l-a acoperit si pe Bocelli cand au cantat Brindisi.
   Dar sunt de acord ca alaturarea mezzosoprana/contratenor ar fi interesanta. Cristina il “iubeste pe veci” pe Mozart. Nu va renunta niciodata (cred eu) la clasic pentru crossover (pop-opera).
   O mezzosoprana care practica crossover clasic este Katherine Jenkins.
   La fel de interesanta ar fi colaborarea cu o soprana care practica crossover-ul clasic, asa cum este Sarah Brightman. Sau cu o soprana liric lejer, cum este Felicia Filip care practica deja crossover, rock-opera.

   isabellelorelai

   28 Mai 2013 at 22:54

  • L-as vedea mai bine cantand impreuna cu Marcel Pavel care are experienta in genul pop iar acum si in opera / iar Cezar in opera si acum incearca pop-opera. Asta ar fi un spectacol.
   Oricum, parerea mea este ca Cezar trebuie sa cante singur. Doar ocazional cu cineva – gen “Cezar si prietenii”, o piesa sau doua/concert/CD.

   isabellelorelai

   28 Mai 2013 at 23:32

 3. Aveti dreptate. Gurile rele spuneau ca AG e egoista. Dar acum inteleg ca este imposibil ca vocile nu pot fi amestecate oricum. Cezar trebuie sa aiba grija cu cine alege sa cante.
  Succes Doamna Cristina!!!

  Fan Cezar

  29 Mai 2013 at 09:21

 4. Mie si Katherine imi place mult. Are voce buna si arata si ea dragut

  Monica

  29 Mai 2013 at 13:59

 5. […] pentru Cristina: Tsung Tsung, tot un copil minune (child […]

 6. Ce credeti?

  Fan Cezar

  2 Iunie 2013 at 23:23

 7. […] Cristina – aici. Despre Verona Maier – […]

 8. […] mai stiu cum a aflat Cristina (prietena mea) de povestea lor. Cert este ca a fost atat de impresionata incat s-a hotarat, impreuna cu toata […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: