Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Rugă

with 6 comments

Aflasem de el. Ştiam că este bolnav de mult timp şi că o duce greu – din auzite. Doar că nu îl văzusem niciodată. În spitalul din Bucureşti venea doar pentru două-trei zile, la citostatice. După care pleca spre spitalul din Constanţa, de unde primea sângele. Apoi pleca spre casă. Drumuri peste drumuri, lună de lună. Şi alte drumuri, pentru radioterapie. L-am întâlnit înainte de Crăciun. Cuminte şi înţelegător. Maică-sa îi zâmbea printre lacrimi. Copil maturizat prea devreme. A simţit că moartea îi tot dă târcoale şi şi-a sfătuit părinţii să mai facă un copil. A văzut că nu le merge bine şi s-a simţit vinovat. Că din cauza bolii lui casa stă neterminată. Că dacă el ar fi fost sănătos taică-său nu ar fi fost nevoit să culeagă căpşuni prin Spania ca să aibă ce mânca. Că dacă el nu ar fi fost bolnav… Că dacă el nu ar fi avut cancer… Un copil de 10 ani se învinovăţea pentru toate relele întâmplate familiei lui. Şi că era mai bine dacă murea. Lacrimile maică-sii cădeau ca mărgelele dintr-un şirag rupt. A împlinit 11 ani, de Crăciun. Visase să fie acasă de ziua lui, dar nu a avut noroc. Atunci şi-a dorit cadou o pungă de sânge. Avea analize proaste şi nu putea să înceapă tratamentul. S-a rezolvat, cu un apel în ziar. La începutul lui februarie a venit la tratament. I-am dus 250 RON din partea Ralucăi şi Cristinei, să aibă de mâncare. Pe 26 februarie Raluca şi Cristina i-au mai trimis în cont încă 150 RON. O săptămână mai târziu a mai primit 370 RON din campania din ziar. De la spitalul din Bucureşti a plecat la spitalul din Constanţa. Era bine – şi nu m-am gândit că va zăbovi prea mult acolo. Din păcate nu a fost aşa. I-a fost rău, a stat trei săptămâni internat. Acum este din nou la Budimex. Are nevoie de un medicament care costă 300 RON. Maică-sa este disperată – şi-a luat gândul că va strânge o mie de euro pentru PET. Tot ce îşi doreşte acum este să facă rost de 300 RON pentru medicament (15 flacoane de Cosmegen). Dacă puteţi şi vreţi să îl ajutaţi pe Valentin Cristian Gaju (povestea lui este mai jos):

BCR – Constanţa

RON: RO 08 RNCB 0296 0536 5354 0001

Titular: Gaju Elena

Contact: Gaju Elena, mama – 0720 759 945

Domiciliu: comuna Poarta Albă, Str. Traian nr. 55, judeţul Constanţa

Vali în februarie 2010

Vali în decembrie 2009

Era noaptea de Înviere, 30 aprilie 2005, când Vali a început să se simtă rău. Era în vizită la bunici, la Bârlad. Venise din judeţul Constanţa, unde locuieşte, să cunoască obiceiurile din Moldova, la bunicii din partea mamei. Mai întâi a avut dureri cumplite de burtă, apoi a urinat cu sânge. Ajuns de urgenţă la spital a fost internat imediat, iar diagnosticul a fost clar încă de la început. Pe 1 mai 2005, la Spitalul „Sfânta Maria” din Iaşi, Vali a fost diagnosticat cu Nefroblastom (cancer la rinichi). Vali avea 7 ani. A urmat un drum anevoios, plin de chin şi lacrimi. A urmat prima operaţie, pe 10 iunie 2005, fiindu-i extirpat rinichiul stâng. Apoi 12 cure de chimioterapie, până în martie 2006. Părinţii s-au împrumutat atunci cu o sută de milioane de lei pentru a plăti tratamentul – în spital nu erau citostatice.

Totul părea că merge spre bine, însă la controlul periodic din noiembrie 2006 a fost descoperită o recidivă şi Vali a fost operat din nou, pe 10 noiembrie. Pe locul rinichiului extirpat apăruseră doi ganglioni. Au urmat alte 12 cure de chimioterapie, până în 2007. Rezultatele au fost bune, însă Vali avea o presimţire: că boala nu îl va lăsa în pace. Atunci şi-a rugat părinţii să mai facă un copil: „Mami şi tati, eu cred că voi muri curând de boala asta şi vă implor să mai faceţi un copil, să nu rămâneţi singuri, plângând toată viaţa după mine”. S-a născut Alexandra, pe care Vali o iubeşte ca pe o minune.

După doi ani, pe 8 aprilie 2009, presimţirea lui Vali s-a adeverit. O nouă recidivă locală l-a trimis la Spitalul din Constanţa. În septembrie 2009 s-a simţit din nou rău. A fost dus la Spitalul „M.S. Curie” din Bucureşti şi pe 15 septembrie 2009 Vali a fost diagnosticat cu recidivă ganglionară şi operat din nou. A fost o operaţie grea, care a durat 5 ore. Apoi a început un nou tratament. Chimioterapia o face la spitalul din Bucureşti, iar radioterapia la spitalul din Constanţa.

Vali mai are de făcut tratament încă 3 luni. Încă 9 cure de chimioterapie îl vor ţine pe drumuri, din comuna Poarta Albă până la Bucureşti, unde vine la fiecare 3 săptămâni, cu microbuzul. De la spitalul din Bucureşti pleacă tot cu microbuzul spre spitalul din Constanţa, pentru transfuzii cu sânge. Apoi alte drumuri de acasă spre Constanţa, pentru radioterapie. În fiecare lună doar transportul o costă pe mamă cel puţin 260 RON, pe care îl plăteşte din indemnizaţia de însoţitor a copilului cu handicap, de 390 RON. Valentin are o indemnizaţie de 90 RON. Nu s-au mai putut descurca cu datoriile la bănci şi tatăl a plecat la muncă în agricultură, în Spania.

Vali şi Alexandra în noiembrie 2009, acasă. Foto (detaliu): Mihai Ciobanu – Click!

.

Steluţele de mare

.

UPDATE 20 martie 2010. Vali a primit banii pentru medicament, 400 RON, de la Magda şi Cristina (banii au fost depuşi în cont în această dimineaţă). Magda este prietena copiilor tot din august anul trecut, când l-a cunoscut şi ajutat pe Ştefănel, apoi şi pe Cosmina. Mulţumesc din suflet, Magda şi Cristina!

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Valentin Cristian Gaju 11 ani, cancer la rinichi. […]

 2. Ajuta si tu!Stiu ca poti!macar transmite informatia mai departe! Cazuri disperate si urgente http://www.facebook.com/group.php?gid=258318893579&ref=nf

  JAMES

  19 Martie 2010 at 12:42

 3. Am depus si eu azi 150RON

  Oaciu

  21 Martie 2010 at 09:08

 4. http://www.andrei-dalban.ro/
  poate mediatizarea va schimba lucrurile si va avea o sansa …

  nicole

  21 Martie 2010 at 22:05

 5. […] şi apoi viraţi în contul părinţilor. I-am dat în ziar şi pe Ştefănel, Cosmina, Daris şi Vali. Ulterior şi pe Alexandru Hărăniţă. Nici ei nu au fost sponsorizaţi de persoana respectivă. […]

 6. PETRICA BALINT,24 ANI,INEU,AR,STR.GUTULUI,NR.5,va roaga sa al ajutati ptr.2 transplanturi la ochii an BELGIA.DIAGNUSTIC-ATROPOFIE OPTICA PARTIALA,PNO BINE DELIMITATE,COLORATIE PALIDA CU ASPECT DE ATROPOFIE IXCHEMICA-ADICA ORBIRE-.Boala lui petrica a aparut an 2008.De atunci si pana acum,familia a apelat la TV-uni,TV ACASA,OTV,au trimes si acte MEDIC SPECIALIST OFTAMOLOG,A venit raspuns-sa astepte pana le vine randu.AN 2008,medicu a zis ca daca PETRICA nu va face operatiile an 3,4 ani,va orbi ptru tot deauna.VA rugam ajutatil pe PETRICA,e prea tanar ptr.asi pierde vederea ptr.tot deauna.PETRICA pena va putea fce operatiile,face un tratament ptr.a nui grabi orbirea020mil.pe luna.FAM.a vadut tot ce se poate vinde din casa si de pe langa casa ptr.ai asigura tratmentu.Acum 2 frati dupa orele de scoala,muncesc cu ora pe la diferte fam.din localitate si anprjurim,ptr.ai asigura tratamentu.Mama lui an OCTOMBRIE 2008,a facut un PREINFART si a ramas cu TRPAPAREZA DREAPTA,CIROZA LA FICAT.Tatal lui lcreaza cu ziua deoarece din cauza varstrei-53- nul angajaja nimeni.a
  Aproape toti bani ce se aduc an casa se duc pe tratamentu lu petrica,ptr,MAMA,doar ceva calmante.FAM.o duce greu.e zi cand abea pot prepara o ciorba cu orez,iar sarbatorile de cati va ani sant doar pe calendar.Mentionez ca PETRCA de la 6 ani afost depistat cu EPILEPSIE.Omeni buni daca din putinu DV.puneti o suma cat de mica ptr.el conteaza.
  Va rog ajtanine sal putem opera la ochii ptr.a nusi oierde vederea.OPERTIILE COSTA 120 mii.euro.Oameni buni,MACar un ochii.CU SPERANTA AN D-ZEU si a oamenilor ca PETRCA va fi ajutat,va mutumim,FEM.BALINT SI PRIETENI LUI. CONTURI BANKA LEI BALINT FLORICA BANCA COMERCIALA BUCURESTI,AGENTIA INEU,STR.REPUBLICI,NR.40 IHAN RO22RNCB0020052721550001 EURO BALINT FLORICA SWIFT RNCBROBUXXX BANCA COMERCIALA ROMANA,BUCURESTI,AGEHTIA INEU,AR.STR.REPUBLICI,NR.40. IHAN RO92RNCR0020052721550002 DOLARI RO65RNCB002005272155003 ADRESA FAM.STR.GUTULUI NR.5,INEU,AR.TEL.0741904059

  florica balint

  27 Martie 2010 at 17:00


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: