Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Tot despre şansă. Şi despre mai multe… Daniela Dobromir

with 4 comments

Daniela are 24 de ani şi cancer. Cancer de sânge – limfom Hodgkin stadiul 4 B. În România nu i s-a descoperit nicio boală. În Germania, da: cancer în fază avansată. Daniela Dobromir s-a născut pe 23 aprilie 1985, în localitatea Bozovici din judeţul Caraş-Severin. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii de Vest – Timişoara, în 2008. Asta era în august 2009.

În spitalul din Bonn a făcut tratamentul, acum se simte bine şi, în opinia medicilor germani, Daniela Dobromir a învins cancerul. La sfârşitul lunii februarie 2010 va fi externată. Părinţii ei, împreună cu prietenii şi colegii, au reuşit să strângă doar 25.000 de euro din cei 70.000 necesari. Daniela mai are nevoie de 45.000 de euro pentru a plăti costurile internării şi ale tratamentului.

Dacă puteţi şi vreţi să ajutaţi:

BRD – Sucursala Reşiţa

RON: RO 55 BRDE 110 SV 2073 3011 100

EURO: RO 02 BRDE 110 SV 2073 3101 100

Cod SWIFT: BRDEROBU

Titular: Dobromir Daniela

Contact: Dănilă Dobromir (tatăl Danielei) – 0749 163 990

„Adevărul” a susţinut cauza Danielei şi a publicat mai multe articole, în perioada noiembrie-decembrie 2009. Foarte interesante. Din nou despre cum poţi muri cu zile pe la noi. Şi despre cum poţi trăi în ţările civilizate.

I. După mai multe luni de dureri insuportabile, timp în care a fost plimbată de la Reumatologie la Fizioterapie, la băi termale şi chiar la psihiatru, pe motiv că durerile sunt închipuite, Dana Dobromir a fost diagnosticată cu cancer limfatic într-un stadiu avansat. M-am luptat să aflu ce am şi nu am stat acasă să aştept un diagnostic. Am aflat, dar din păcate am aflat singură şi foarte târziu. În Germania am aflat că boala a debutat în iulie-august 2008. În noiembrie, când am început călătoria la medicii români, boala era acolo. Trebuia depistată atunci, nu un an mai târziu” – Dana Dobromir. Drama Danei a început în urmă cu un an cu o durere la şoldul stâng. „Am mers la Spitalul Militar Timişoara unde am fost internată, timp în care mi s-au făcut două radiografii, una la bazin şi una la coloană, analize de sânge, ecografie la organele interne. Medicii mi-au spus că nu se vede nimic la radiografii şi că totul este bine”, a povestit tânăra începutul coşmarului în sistemul medical din România. Timp de 10 zile a urmat un tratament cu antiinfalamtor. Durerile au dispărut, dar la finalizarea tratamentului chinul a revenit. A mers din nou la medic, care a diagnosticat-o cu o uşoară anemie din cauza carenţei de fier. „Am urmat alt tratament cu antiinflamator şi analgezice plus 30 de zile de fier. Mi s-a spus că durerea va trece de la sine, iar dacă nu trece să fac fizioterapie, kinetoterapie sau să merg la băi termale” – Dana. După al doilea tratament durerea nu a trecut şi a urmat un nou drum la spital, de această dată la Fizioterapie, la Timişoara. „La vederea radiografiilor făcute la Spitalul Militar, doamna doctor a concluzionat că am discopatie lombară, să fac 10 zile de fizioterapie şi să investesc bani să-mi iau o saltea tare, iar până atunci dacă pot să dorm pe o scândură. O radiografie, trei medici, două păreri”, este mărturia trimisă prin meseenger, de pe patul se spital din Germania. Directorul Spitalului Militar, Gheorghe Murariu, a spus că nu e la serviciu şi nu poate discuta telefonic cazul. Durerile au crescut atât de tare că Dana nu mai putea să doarmă noaptea şi a ajuns din nou la medici, chiar şi în Urgenţă. A fost trimisă „la băi”. Adevărul – noiembrie 2009.

II. Lunile au trecut şi durerile au devenit insuportabile. Tânăra nu mai putea să doarmă noaptea şi a ajuns chiar şi la urgenţe, unde i s-au făcut calmante. S-a dus din nou la medici care au trimis-o la psihiatru, considerând că din cauza depresiei are dureri închipuite. Numai după ce a insistat, cu mari intervenţii, a obţinut un bilet de trimitere la RMN, pe care l-a făcut pe banii ei la o clinică privată. Răspunsul l-a primit în braţe, la recepţie. A deschis plicul, iar diagnosticul, venit la nouă luni de la primele dureri, a fost: diseminare vertebrală a unei forme de limfom, fără să-i explice cineva ce înseamnă denumirea medicală. „După ce am văzut rezultatul ­mi-am dat seama că nu este de bine, dar nu am ştiut exact ce înseamnă până am ajuns acasă şi am căutat pe Google. Cancer!”, şi-a amintit Dana. Tot de pe internet a aflat că primul pas este consultarea unui medic hematolog. „Am fost la Spitalul Municipal. Mi s-a spus să stau cinci minute şi am aşteptat două ore. Nimeni nu m-a băgat în seamă, toată lumea era ocupată. Îmi venea să ţip: Am CANCER, cât să mai aştept!? Nu am aşteptat nouă luni să-mi găsiţi ce am? Nici acum când vă zic eu vouă, în loc să-mi ziceţi voi mie ce am, nu mă băgaţi în seamă?”, a povestit Dana revoltată. Pentru că s-a săturat să aştepte în România, Dana a căutat pe internet şi a găsit în vară un spital în Germania. Într-o zi, directorul spitalului i-a răspuns la e-mail, a înţeles că este grav şi a chemat-o de urgenţă în Germania, ţinând să o trateze personal. Tânăra este de patru luni la tratament la Spitalul Universitar din Bonn, Germania. Iniţial, Dana şi părinţii ei, oameni simpli de la ţară, au înţeles că tratamentul o s-o coste între 15.000 şi 18.000 de euro. A aflat ulterior că o costă aproape 70.000 de euro. „În mod normal, banii trebuie viraţi în cont înainte de tratament, dar, după ce au auzit ce am păţit, medicii şi-au dat seama că am trăit o dramă care trebuie să se sfârşească. Pentru ei am fost importantă eu, nu banii”, a spus Dana. Timp de nouă luni, Dana Dobromir a fost plimbată prin spitalele din ţară. Cu cancer de câteva luni, tânăra a primit ca prim tratament: o saltea tare. Medicul respectiv a „încurajat-o”: „Pe toţi ne doare spatele”. Nici măcar după diagnostic, tânăra nu a fost luată în seamă. Directorul Spitalului Militar, Gheorghe Murariu, unde Dana a fost tratată prima dată, a spus că nu cunoaşte cazul, că e plecat din localitate, dar o să verifice când se întoarce în oraş. Tânăra spune că diferenţa dintre tratamentul primit în Germania şi cel din România este ca de la cer la pământ. „De la asistentă am primit o ciocolată imensă. Doamna doctor mi-a dat o pastilă mare de jucărie care poate fi şi pernă. Te fac să uiţi că ai cancer”, a spus Dana. Ea a adăugat că, spre deosebire de România, medicii de acolo fac tot. „Nici măcar sângele pentru analize nu îl ia asistenta. Medicul scrie inclusiv reţeta, îţi reţine numele şi te salută pe holuri”, a mai povestit Dana. Adevărul, noiembrie 2009.

III. Dana Dobromir a umblat nouă luni la medicii din România fără ca vreunul din ei să constate că are cancer. „Adevărul de Seară” a refăcut traseul Danei prin spitalele din Timişoara. Doctorii nu îşi asumă nicio vină pentru drama fetei. Totul avea să înceapă la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut când Dana a avut prima durere de şold. La primele dureri Dana s-a prezentat la Spitalul Militar din Timişoara, la medicul neurolog, Elena Burileanu. După analize amănunţite şi un tratament cu antiinflamator, simptomele fetei nu l-au dus pe medic cu gândul la crunta boală. Când i-a fost prezentat cazul, directorul spitalului, Gheorghe Murariu a spus că nu ştie despre ce este vorba, dar situaţia pare gravă. Ulterior, directorul Murariu şi medicul Burileanu au spus că nu pot să dea un răspuns referitor la caz decât în scris. Până la această dată, punctul de vedere nu a fost prezentat. Următorul popas al Danei a fost la Clinica de Balnefizioterapie a Spitalului Municipal din Timişoara. Medicul care a văzut-o pe Dana, Adriana Popa, a diagnosticat-o cu discopatie lombară şi i-a recomandat 10 zile de fizioterapie. Medicul Adriana Popa spune că a tratat-o cu toată seriozitatea, dar faza incipientă a bolii nu a făcut-o să îşi ridice semne de întrebare. „Cea mai frecventă durere între 20 şi 40 de ani este cauzată de discopatie. În fază incipientă limfonul poate să semene ca şi simptomatologie cu reumatism inflamator, artrită sau discopatie”, a motivat Adriana Popa diagnosticul pus. Aceasta a mai spus că nu a trimis-o pe Dana la RMN pentru că nu prezenta simptome care să justifice un astfel de control, iar analizele făcute erau bune. Întrebată dacă îşi reproşează ceva, medicul Adriana Popa a spus că este şi vina fetei că nu a mai mers la control. „Ar fi neomenesc să nu îmi reproşez ceva. Nu am trecut pe lângă diagnostic fără să îmi pese, dar specific că pentru sfârşitul tratamentului am chemat-o la control şi nu a mai venit. Nu mi se pare corect că, dacă a venit şi a văzut că nu i-a trecut să meargă direct în altă parte”, a spus medicul Adriana Popa. Pentru că durerile se intensificau, Dana a ajuns inclusiv la ginecolog. „Descria o simptomatologie care nu avea legătură cu partea ginecologică şi i-am recomandat să consulte un medic internist”, a spus ginecologul Mihai Băcilă. Dana a ajuns şi la un medic fizioterapeut din Reşiţa, care în ciuda simptomelor de dureri cu febră şi frisoane, i-a recomandat tot masaj şi 10 zile de gimnastică medicală, tratamente plătite din bani proprii. Acela ar fi fost momentul în care se puteau ridica semne de întrebare”, a mai spus medicul Adriana Popa. Într-un final, după mari insistenţe medicul neurolog Carmen Danci, i-a dat un bilet de trimitere la RMN. Aceasta a refuzat să vorbească despre cazul Danei. Sunt date confidenţiale despre care nu pot vorbi fără acordul pacientei”, a spus Carmen Danci. Adevărul, decembrie 2009.

UPDATE 20 martie 2010. Dana a venit acasă. Un interviu cu ea aici.

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] UPDATE 12 februarie 2010. În spitalul din Bonn a făcut tratamentul, acum se simte bine şi, în opinia medicilor germani, Daniela a învins cancerul. La sfârşitul lunii februarie 2010 va fi externată. Părinţii ei, împreună cu prietenii şi colegii, au reuşit să strângă doar 25.000 de eurodin cei 70.000. Daniela mai are nevoie de 45.000 de euro pentru a plăti costurile internării şi ale tratamentului. Contact: Dănilă Dobromir (tatăl Danielei) – 0749 163 990. Mai multe despre chinul din România al Danielei aici. […]

  2. […] Isabellelorelai:Daniela Dobromir are 24 de ani şi cancer. Cancer de sânge – limfom Hodgkin stadiul 4 B. În România nu i s-a descoperit nicio boală. În Germania, da: cancer în fază avansată.Daniela mai are nevoie de 45.000 de euro pentru a plăti costurile internării şi ale tratamentului. Dacă puteţi şi vreţi să ajutaţi: BRD – Sucursala Reşiţa RON: RO 55 BRDE 110 SV 2073 3011 100 EURO: RO 02 BRDE 110 SV 2073 3101 100 Cod SWIFT: BRDEROBU Titular: Dobromir Daniela Contact: Dănilă Dobromir (tatăl Danielei) – 0749 163 990 […]

  3. […] Isabellelorelai:Daniela Dobromir are 24 de ani şi cancer. Cancer de sânge – limfom Hodgkin stadiul 4 B. În România nu i s-a descoperit nicio boală. În Germania, da: cancer în fază avansată.Daniela mai are nevoie de 45.000 de euro pentru a plăti costurile internării şi ale tratamentului. Dacă puteţi şi vreţi să ajutaţi: BRD – Sucursala Reşiţa RON: RO 55 BRDE 110 SV 2073 3011 100 EURO: RO 02 BRDE 110 SV 2073 3101 100 Cod SWIFT: BRDEROBU Titular: Dobromir Daniela Contact: Dănilă Dobromir (tatăl Danielei) – 0749 163 990 […]

  4. […] Cancer de sânge – limfom Hodgkin stadiul 4 B. În România nu i s-a descoperit nicio boală. În Germania, da: cancer în fază avansată. Daniela s-a externat din spitalul din Germania în februarie 2010 şi a venit acasă. În martie a […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: