Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Mihai Gâtlan, împuşcat când striga Libertate, în 1989. Un gând de recunoştinţă pentru el în 2009, de la Daniel Colcer

with 7 comments

19 decembrie 1989. Ultimul concert rock din timpul dictaturii. Trupa Iris canta iar in „Savoy”, pe Calea Victoriei. In Timisoara deja se murea. 21 decembrie 1989, ora 17.30. La sala Dalles mii de oameni scandeaza sloganuri anti-comuniste. Printre cei din primele randuri, Micky. E cu un grup de prieteni – Bruno, Catalin, Teona. Micky striga ca si ceilalti. Spre multime vine un camion militar. Se napusteste in multime. Bolidul intra in plin in oamenii care nu se mai pot feri. Lovit de camion, Bruno cade intr-o parte cu bratul fracturat. Teona scapa ca printr-o minune, salvata de Micky, care este izbit si cade si el in partea cealalta. Camionul a trecut, mortii au ramas. Micky inca traieste. Se ridica si vrea sa strige din nou, dar nu mai apuca. Un glonte in abdomen il indoaie de la mijloc, iar alte doua gloante il ucid pe loc. 27 decembrie 1989. Cimitirul Eroilor Tineri ai Revolutiei. Vine un camion, in el un cosciug, iar alaturi o cruce pe care scrie: GATLAN MIHAI LUCRETIU 1970 – 1989 CAZUT IN REVOLUTIE. „Viata incepe iar” – Ovidiu Vitan. Revista Rock-Mania, aprilie 1990

Daniel Colcer, 8 noiembrie 2009:

„Nu pot să uit, nu am cum să uit. Cei care au murit atunci mi-au câştigat şi mie libertatea. În semn de respect pentru ei am pictat, cu gândul la ei. Vreau să fac acest gest, nu ştiu dacă este mic sau mare, dar vreau să vând lucrarea asta

şi banii să îi donez unei familii care a pierdut un copil la Revoluţie – chiar mă gândeam, poate reuşim să aflăm cine este considerată prima victimă din Bucureşti, de exemplu…”

Daniel Colcer, 21 decembrie 2009:

„Banii pe care incerc sa-i obtin de pe urma vanzarii acestei lucrari vor fi donati familiei lui Mihai Gatlan – prima victima a Revolutiei in Bucuresti, langa Sala Dalles. Lucrarea este făcută cu acrilice şi tuş pe pânză, are 90/120 cm.”

Anunțuri

Written by IsabelleLorelai

22 Decembrie 2009 la 12:06

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nu stiam unde sa va multumesc. Unde sa va anunt ca la noi AM REUSIT: http://www.youtube.com/watch?v=fXz7CeOcRMM

  Gabriela

  22 Decembrie 2009 at 13:05

 2. Draga Isabela, felicitari si un gand de recunostinta pentru tot efortul tau de a-i ajuta pe semenii nostri loviti de soarta! Craciun fericit si un An Nou numai cu impliniri!

  corinacretu

  22 Decembrie 2009 at 22:06

 3. Am trecut astă-seară prin Piaţa Universităţii. În pasaj este deschisă zilele astea o expoziţie de materiale foto şi video dedicată evenimentelor de acum 20 de ani. Şi în mijloc, e aşezat un braduţ de Crăciun decorat cu tricolorul şi înconjurat de lumânări aprinse.

  Am tot asistat în ultimii ani la diverse teorii şi dezbateri: că n-a fost revoluţie, că a fost lovitură de stat, că nu se vrea aflarea adevărului şi pedepsirea vinovaţilor etc. Fără să vreau, la un moment dat m-am pomenit întrebându-mă: dar pentru mine ce a însemnat decembrie ’89?

  Eram copil acum 20 de ani, dar din toată vâltoarea de atunci ţin minte bine un lucru: că au murit oameni nevinovaţi. Oameni care au crezut într-o altfel de viaţă, dar nu au mai apucat să se bucure de ea. Datorită lor pot astăzi să spun ce gândesc fără să mă tem, cum se temeau părinţii mei când ascultau Europa Liberă. Ei înseamnă, pentru mine, Revoluţia din decembrie ’89. Dumnezeu să îi odihnească şi să le primească jertfa.
  Restul…pulvis et umbra.

  Andreea B

  22 Decembrie 2009 at 22:57

 4. Dragii de ei,ne-au castigat viata cu pret de sange,iar noi nu-i meritam!

  Rodica

  22 Decembrie 2009 at 23:43

 5. […] ISABELLE […]

 6. Hai salut , sunt unul dintre cei mai mari bloggeri din Romania, cred ca ma cunosti ma numesc Zoso, astazi am intrat pe websiteul tau din intamplare aici http://www.kudika.ro/comunitate/kudika_937442/blog.html, cautam altceva dar a am ramas frumos impresionat de de blogul tau http://www.kudika.ro. Contacteaza-ma pe adresa BorrellUltsch59@gmail.com si te introduc in blogrol.

  claudia

  18 Octombrie 2013 at 12:05


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: