Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Robert Mihai Gherman, transfuzii de sânge de la 8 luni. Acum are aproape 12 ani şi este nevoit să facă transfuziile săptămânal pentru a rămâne în viaţă

with 4 comments

Robert Mihai Gherman trebuie să împlinească 12 ani pe 12 ianuarie 2010. Robi, cum îl alintă familia, a fost diagnosticat cu Talasemie Majoră (Anemia Cooley) când nici nu împlinise un an.

Când avea 7 luni, în iulie 1998, a făcut convulsii. Părinţii l-au dus repede la Spitalul „M.S. Curie”. Medicii le-au pus pe seama unei stări febrile, cauzate de o răceală. Doar că Robi nu era răcit, iar părinţii s-au gândit că pot fi din cauza vaccinului. A primit tratament şi totul a fost bine o lună. În august, Robi a făcut din nou convulsii. Ajuns de urgenţă la Spitalul „M.S. Curie”, medicii l-au internat şi i-au făcut analize amănunţite. În urma testelor de specialitate, Robi a fost diagnosticat cu Talasemie Majoră şi a început transfuziile de sânge.

Doi ani mai târziu a început şi tratamentul cu „Desferal” (care are proprietatea de a culege fierul intrat în organism în timpul transfuziilor şi de a-l transporta în urină, pentru a fi eliminat – excesul de fier acumulat fiind cauza principală a deteriorării organelor interne).

Părinţii au reuşit să depună dosarul medical al copilului la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, solicitând ajutor financiar pentru un transplant cu celule stem de la donator neînrudit, Robi neavând donator compatibil în familie. Dosarul cu numărul M.S. 42538 a fost depus pe 8 septembrie 2009. DSPMB a ales deja clinica în care Robi urmează să se interneze, medicii de la Spitalul Universitar „Vall d’Hebron” din Barcelona acceptându-l pe Robi la transplant. Costurile necesare transplantului urmează să fie suportate de statul român, din Fondul de Solidaritate (Ordinul 50). Familia aşteaptă ca dosarul să ajungă de urgenţă la Ministerul Sănătăţii şi apoi la Guvern pentru a fi abrobat, Robi urmând să primească suma de 114.608,26 Euro.

Gherman Gheorghiţa, mama lui Robi: „Eu şi soţul meu suntem doi oameni simpli, cu doi copii. Nu avem casă, locuim la părinţi, deşi muncim zi lumină. Însă vrem să ne salvăm copilul mai mare, pe Robert Mihai (noi îi alintăm Robi) care are aproape 12 ani şi este bolnav de Talasemie Majoră de la 8 luni. Robi nu se simte prea bine în ultima perioadă, analizele ies din ce în ce mai prost şi a ajuns să facă transfuzii de sânge în fiecare săptămână pentru a se mai putea ţine pe picioare. De mâncat nu prea mai mănâncă, nu are poftă de mâncare şi asta ne îngrijorează şi mai rău, este atât de slab încât nici venele, şi aşa sparte de la atâtea înţepături, nu se mai văd. Noi am reuşit să facem demersuri la statul român să ne ajute cu bani şi suntem pe cale să reuşim. Ce vrem noi să vă rugăm… Noi suntem modeşti, nu avem o situaţie materială prea bună, ci cât să ne descurcăm zi de zi, cu rate pe la bănci şi traiul sărăcăcios pe care îl are tot românul. Noi îndrăznim să vă rugăm să ne ajutaţi să strângem nişte bani care ne sunt necesari la transport cu avionul în Spania, pentru copil şi soţul meu care îl va însoţi la spital, şi pentru alte nevoi pe care le vom avea în Spania. Noi am avea nevoie de bani pentru 4 drumuri cu avionul şi nişte bani pentru consultaţiile externe şi medicaţia ambulatorie, nu ştim ce complicaţii vor apărea, cum ar fi nişte transfuzii de sânge. Domnii de la spitalul din Spania ne-au comunicat că imediat ce statul român le va trimite banii pentru transplant, cei 114.608 de euro, copilul va fi chemat acolo pentru analize în vederea căutării donatorului. Asta înseamnă două drumuri cu avionul. Soţul meu a spus că va dormi pe stradă o săptămână-două, într-o cutie de carton, numai să vadă copilul salvat. După ce Robi face analizele, se întoarce acasă şi aşteptăm până ne cheamă că au găsit donatorul. Asta înseamnă încă două drumuri cu avionul. Credem că Robi va sta cel puţin 4 luni internat în spital. Dacă ne puteţi ajuta şi pe noi să trecem de impasul ăsta, v-am rămâne recunoscători. Credem că 2.000 de euro le-ar ajunge soţului meu şi lui Robert să ajungă şi să reziste acolo. Vă mulţumim din suflet cu speranţă”.

Robert face parte din Campania „Din inimă pentru copii” aici. Toate documentele medicale ale copilului sunt la redacţia ziarului Click!

UPDATE 10 decembrie 2009. Lui Robert i-a fost aprobat dosarul de către minister. Clinica la care va face transplantul este cea din Genova, Italia. Prima plecare va fi pe 18 ianuarie 2010, pentru testele necesare căutării donatorului. Robi şi tatăl său vor sta o săptămână în Italia apoi se vor întoarce acasă. Vor pleca din nou peste 2 – 6 luni, când va avea loc transplantul.

Dacă puteţi şi vreţi să ajutaţi:

ING – Giurgiului

RON: RO 86 INGB 0000 9999 0162 2755

EURO: RO 26 INGB 0000 9999 0162 4902

Cod SWIFT: INGBROBU

Titular: Gherman Gheorghiţa (mama lui Robi)

Gherman Gheorghiţa – 0721 668 851

Anunțuri

Written by IsabelleLorelai

27 Noiembrie 2009 la 09:24

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Robert Mihai Gherman, transfuzii de sânge de la 8 luni. Acum are aproape 12 ani şi este nevoit să…Robert Mihai Gherman trebuie să împlinească 12 ani pe 12 ianuarie 2010. Robi, cum îl alintă familia, a fost diagnosticat cu Talasemie Majoră (Anemia Cooley) când nici nu împlinise un an.Robert face parte din Campania „Din inimă pentru copii”. Dacă puteţi şi vreţi să ajutaţi apăsaţi aici. Toate documentele medicale ale copilului sunt la redacţia ziarului Click! […]

  2. […] Andu, Ştefănel, Matei, Ştefănuţ, Robi, Victoraş. Ei au […]

  3. […] Alb. Alb-gălbui. Cu ochii încercănaţi. Slab-slab. Atât de slab. Mâinile şi picioarele ca nişte rămurele, pline de vânătăi şi „găurele”. E ca o scândurică în care s-au bătut prea multe cuie, copilul ăsta. Da, m-am speriat când l-am văzut la el acasă – la spital îl văzusem doar o dată în trei luni. El venea doar pentru o zi sau două, la transfuzii şi nu prea l-am prins. Iar atunci când l-am văzut era după tratament şi arăta binişor. Maică-sa era cu el, dar în braţe avea un copil mic şi am crezut că mogâldeaţa e bolnavă. Ea m-a întrebat dacă pot să o ajut în legătură cu ceva, o problemă cu copilul. I-am zis că pot să încerc dar că nu promit nimic. Mi-a lăsat un bileţel la o altă mămică. Copilul avea indicaţie de transplant. Avea un dosar depus la autorităţi, dar nicio veste. Apoi l-am văzut între transfuzii. Ajunsese să facă în fiecare săptămână, altfel nu se putea ţine pe picioare. Trăia cu sângele altora de la 8 luni. Desferalul îl făcea de la 2 ani. Şi urma să împlinească 12 ani. Aşa a ajuns plin de „găurele”. Nu mânca. Doar în ziua cu transfuzia avea un pic de poftă de mâncare. Mă gândeam la ce s-ar întâmpla cu el dacă nu ar mai fi sânge. Era octombrie. Le-am rugat pe Oana şi Carmen să lupte şi pentru dosarul lui. În noiembrie a intrat în campania din ziar. În decembrie i s-a aprobat dosarul. Copiii de la şcoală i-au făcut cadou primele bilete de avion, de Crăciun. Au strâns 500 de euro şi le-au cumpărat. În ianuarie a primit şi banii de la ziar,  2.000 de euro donaţi de cineva pentru el. Pe 12 ianuarie 2010 a împlinit 12 ani iar pe 18 a plecat la spitalul din Italia, pentru analize şi căutarea donatorului neînrudit. O săptămână mai târziu s-a întors acasă, să aştepte. Îşi aşteaptă salvatorul. Dacă nu îl uită norocul, în trei-patru luni de acum încolo se găseşte şi donatorul şi pleacă la transplant. Doctorii i-au zis că va sta un an în Italia. Cum vor rezista acolo, nu ştiu. Poate ceva de muncă pentru taică-său. Poate. Grea şi urâtă şi talasemia asta. Între timp trăieşte cu sângele altora. De câte ori în văd, îl întreb: ai mâncat ceva? Zâmbeşte timid şi răspunde: nu prea… Cred că s-a săturat să îl tot întreb, dar nu se supără. E tare cuminte… Robi. […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: