Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

La 5 ani, Robert încă învaţă să meargă. Îl ajutăm? Se străduieşte din toate puterile…

with 3 comments

Robert Cristian s-a născut pe 1 mai 2004. La cei 5 ani împliniţi, Robert încă învaţă să meargă, cu ajutorul unui cadru special – însă doar după îndelungate, chinuitoare şi costisitoare tratamente şi exerciţii de recuperare. Robert a fost diagnosticat cu paralizie cerebrală când avea 7 luni.

Maria, mămica lui Robert: „Acum cinci ani am născut un băieţel sănătos pe nume Robert, care datorită neglijenţei personalului medical a suferit o lipsă de oxigenare a creierului, acest fapt având repercursiuni grave asupra dezvoltării lui. De-a lungul timpului, unii medici au opinat că Robi suferă de encefalopatie cronică infantilă – Sindrom ataxo-piramidal accentuat stâng – asta însemnând o formă de tetrapareză. Alţi medici au spus că diagnosticul este paralizie cerebrală plus atrofie optică uşoară cu nistagmus, microcefalie, întârziere psihică globală şi a limbajului forma moderată. Oricum s-ar numi boala lui, copilul are mari şanse de recuperare şi doar asta mai contează acum” .

După diagnosticare şi începerea tratamentului, lui Robert nu i-au fost date prea multe şanse de progres. Copilul nu işi putea ţine capul, nu stătea în şezut, nu vorbea, nu privea corect. După multe internări şi tratamente de recuperare în clinicile de specialitate din ţară, timp de aproape cinci ani, Robert a început să facă progrese: merge ţinut de mână sau cu cadrul, spune 10 cuvinte, stă în şezut, îşi ţine capul. Părinţii au făcut tot ce au putut pentru a-i oferi micuţului un strop de normalitate. Au încercat toate posibilităţile de tratament din România, tot ce se putea face aici s-a făcut. Până în prezent, Robert a fost internat în spitale de mai mult de 20 de ori. Banii familiei s-au dus pe transport, pe medicamente, hrană, scutece.

Maria şi Ovidiu Cristian, părinţii lui Robert şi ai altor 3 copii, au aflat de clinica din Ucraina şi au trimis documentele medicale ale copilului în februarie 2009. Robert a fost acceptat şi aşteptat la tratament în iunie, însă părinţii nu au reuşit să facă rost de bani şi au pierdut programarea. O sesiune specializată de recuperare la clinica din Ucraina, timp de 2 săptămâni, costă 3.052 de euro, la care se adaugă cheltuielile pentru transport, preţul unei singure deplasări depăşind 3.500 de euro. Iar Robert are nevoie de 4 şedinţe pe an, costurile sărind de 14.000 de euro. Familia Cristian este formată din 4 copii şi cei doi părinţi. Au un venit total de 3.000 RON pentru traiul a 6 persoane, la care se adaugă şi tratamentul costisitor pentru Robert. În prezent copilul face recuperare la un centru din Galaţi: de 3 ori pe săptămână logopedie, fiecare şedinţă costând 30 RON; şedinţe de gimnastică zilnic, fiecare oră costând 30 RON. În continuare Robert ia medicamente şi vitamine zilnic, dar nu toate sunt compensate. Robert încă foloseşte scutece, are nevoie de diverse materiale necesare stimulării fizice şi cognitive.

Deşi nu i se dădea nicio şansă, Robi face progrese uimitoare. „Există modalităţi foarte bune de recuperare în afara ţării, dar totul ţine de bani şi singuri nu mai putem face faţă. E cumplit de greu să ştii că şansa copilului tău, aceea de a avea acces la un tratament care să îl ajute să meargă singur, ţine de nişte bani. Este cumplit de greu şi să apelăm la oameni. Vă mulţumim din suflet pentru înţelegere şi ajutor” – Cristian Maria.

Robert face parte din Campania „Din inimă pentru copii” aici.

BCR, RO 47 RNCB 0141 0326 3425 0001

Titular: Cristian Maria

Telefon: 0749 159 934. E-mail: crisgeo19@yahoo.com

Anunțuri

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] parte din programul pe termen lung, Anamaria facand progrese majore dupa oxigenarea hiperbara); Robert Cristian din Galati, cu tetrapareza spastica (5155 Euro, pentru 10 zile de tratament la Adeli Clinic din Slovacia, cu […]

  2. […] lucrului. Mai multe amanunte despre NACD pe blogul lui Robert, care de cand am scris ultima data despre el, a facut progrese remarcabile (veti vedea ce terapii a facut ca sa ajunga aici) – apasati […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: