Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Calvarul Steluţelor de mare. O luptă nedreaptă dintre un copil şi cancer, de mai bine de doi ani. Tumora se încăpăţânează şi se reface, Georgiana Cosmina Dinu se încăpăţânează si se bate cu ea

with 4 comments

cosminageorgianadinufotolucianmuntean2

Foto Georgi în spital, decembrie 2008: Lucian Muntean

Georgiana Cosmina Dinu are 6 ani, i-a împlinit pe 25 iulie 2009. Cancer are de mai bine de 2 ani. I l-au descoperit în aprilie 2007.

O tumoră cerebrală, mare cât un cartof. Începuse să îi tremure o mânuţă. Din 23 aprilie 2007, până pe 31 octombrie 2009, Georgi a suferit 3 intervenţii chirurgicale, a făcut 13 cure de chimioterapie şi una de radioterapie.

Când am scris pe larg despre Georgi, în decembrie 2008, avea doar 2 operaţii şi făcea chimioterapie la Fundeni. Între timp tumora a recidivat, a urmat o altă intervenţie chirurgicală în septembrie 2009. Şi din nou chimioterapie. A mai făcut şi nenumărate drumuri între Buzău şi spitalele din Bucureşti, Elias, Bagdasar Arseni şi IOB. Cât să reziste un copil? Georgi rezistă. Pentru că iubeşte viaţa. Georgi şi Viaţa ei în roz, văzută din spital, de la oncopediatrie Fundeni…

În 2008, părinţii s-au gândit că ar fi mai bine să o ducă pe Georgiana la o clinică din Franţa, Hopital d’Enfants de la Timone Marseille, aflând că acolo se poate face tratamentul optim împotriva acestui tip de tumoră. Preţul cerut de clinica franceză a fost peste orice aşteptări: 280.000 de euro. Timp de două luni, din februarie până în aprilie 2008, părinţii au bătut la toate uşile, încercând să obţină finanţarea prin Formularul E 112. Cererea nu a fost aprobată. Un singur medic din comisie a semnat. Verdict: tratamentul se putea face şi în ţară. În realitate: suma era prea mare. Părinţii au încercat să strângă bani prin acţiuni umanitare. Nu au reuşit.

Acum, în noiembrie 2009, părinţii cred că tot ce se putea face în România, s-a făcut. Ar vrea să o ducă pe Georgi la o clinică din Germania.

Ultimul diagnostic al Georgianei este Neuroblastom cerebral/PNET supratentorial recidivat, operat, radio-chimiotratat; Rest tumoral tratat radiochirurgical; Recidivă locală operată – în curs de chimioterapie.

Clinica a avansat un preţ de cel puţin 70.000 de euro. Din nou părinţii vor să solicite aprobarea Formularului E 112, pentru că tratamentul din România nu a avut rezultatul scontat iar tumora se reface. Formularul (în cazul fericit în care îl va primi) nu va acoperi decât o parte din costuri – maxim 40.000 de euro.

UPDATE 4 noiembrie 2009. Părinţii Georgianei au primit recomandarea de a duce copilul la o clinică din Germania sau Turcia, pentru tratament cu radioterapie numită Cyberknife, procedeul non invaziv care tratează tumori (canceroase şi necanceroase). Clinicile care au acest aparat, cum ar fi INI Hanovra sau John Hopkins (Anadolu) Istanbul la care părinţii au trimis documentele, nu au contract cu CAS România, deci nu poate fi cerut Formularul E 112. Preţul estimat este de cca 25.000 – 30.000 de euro.

Dacă puteţi şi vreţi să o ajutaţi pe Georgi:

Raiffeisen Bank – Sucursala Buzău

RON: RO 15 RZBR 0000 0600 1014 7293

EURO: RO 31 RZBR 0000 0600 1014 7296

Cod SWIFT: RZBRROBU

Titular Dinu Cristian (tatăl)

Domiciliu : Str. Răscoalei nr. 61, Buzău, judeţul Buzău

Telefon: 0724 335 993

E-mail: nicol5277@yahoo.com

Povestea Georgianei prin spitale

GeorgiCosminaDinuMica1Prima intervenţie a avut loc pe 23 aprilie 2007, după diagnosticarea cu tumoră cerebro-ventriculară-temporo-parieto-occipitală stânga, examen histopatologic neuroblastom. Georgiana a fost operată de către Dr. Dan Voinescu şi Dr. Dumitru Băltăţeanu la Spitalul Elias din Bucureşti.

Georgiana s-a simţit bine după operaţie. A urmat tratament medicamentos. Un nou examen hispatologic a indicat diagnosticul de tumoră neuroectodermală cu diferenţiere glială. Concluzia medicilor: era necesară iradierea axului cerebro-spinal. Decizia aparţinea însă medicului oncolog.

Pe 4 mai 2007, Georgiana a fost internată la Institutul Oncologic Bucureşti. Georgiana a făcut din nou analize şi investigaţii de specialitate. Tumora avea un aspect masiv şi s-a remarcat absenţa situsului tumoral primitiv. Diagnosticul de neuroblastom era puţin probabil. Nu i-a fost indicat tratament chimio sau radioterapeutic. Georgiana a fost externată, cu indicaţia de merge la control regulat la Spitalul Elias.

Pe 20 august 2007, Georgiana a făcut un RMN cerebral. Rezultatul: rest tumoral/recidivă de 2,5 cm fronto-parietal înalt stâng. Georgiana a fost chemată la un nou control peste 6 luni, în februarie 2008.

Pe 31 ianuarie 2008, Georgiana a fost internată de urgenţă la Spitalul Elias, cu cefalee şi tremur la piciorul drept. La examenul RMN cu substanţă de contrast, diagnosticul stabilit a fost proces expansiv intracranian cu emisfer cerebral stâng recidivat post operator.

Pe 12 februarie 2008, Georgiana a suferit a doua intervenţie chirurgicală: ablaţia cvasitotală a tumorii. Diagnostic hispatologic: tumoră primitivă neuroectodermală supratentorială – varianta neuroblastom supratentorial.

GeorgiCosminaDinuMica2Părinţii s-au gândit că ar fi mai bine să o ducă pe Georgiana la o clinică din Franţa, Hopital d’Enfants de la Timone Marseille, aflând că acolo se poate face tratamentul optim împotriva acestui tip de tumoră. Preţul cerut de clinica franceză a fost peste orice aşteptări: 280.000 de euro.

Timp de două luni, părinţii au încercat să obţină finanţarea prin Formularul E 112. Cererea nu a fost aprobată. Un singur medic din comisie a semnat.

Verdict: tratamentul se putea face şi în ţară.

În realitate: suma era prea mare.

Părinţii au încercat să strângă bani prin acţiuni umanitare. Nu au reuşit.

Pe 3 aprilie 2008, Georgiana era internată la Institutul Oncologic Bucureşti. Medicul oncolog i-a prescris radioterapie şi chimioterapie. Georgiana a început tratamentul chimioterapeutic la IOB. Pe 8 aprilie 2008, Georgiana a început primele două cure.

Din 3 iunie până pe 15 iulie 2008, a făcut radioterapie cranio-spinală.

Au urmat alte 10 cure de chimioterapie, din 28 iulie 2008 până în 20 martie 2009.

Pe 8 aprilie 2009, se practică gamma-knife pe resturile tumorale, la Spitalul Bagdasar Arseni.

cosminageorgianadinufotolucianmuntean1

Părea că totul merge spre bine: pe 16 iunie 2009, la controlul de specialitate, volumul tumorilor se diminuase cu cca 20%.

GeorgianaGeorgiiulie2009

Doar că pe 15 septembrie 2009, Georgiana s-a simţit din nou rău. Investigaţiile medicale au indicat hipertensiune intracraniană. Un nou RMN cerebral arata o recidivă tumorală voluminoasă fronto-parieto-temporal stâng, cu efect compresiv pe coarnele posterioare ale ventriculului lateral stâng.

Pe 22 septembrie 2009, Georgiana a suportat o nouă intervenţie chirurgicală – ablaţia parţială a tumorii cerebrale. Examenul histopatologic indica diagnosticul de PNET supratentorial cu agresivitate deosebit de ridicată.

Pe 30 septembrie 2009, Georgiana a început o nouă cură de citostatice. A urmat încă una, începând din 2 octombrie 2009.

GeorgianaGeorgi6

Mai multe aici. UPDATE 30 noiembrie 2009: Georgi are blog. UPDATE 8 decembrie 2009: Georgi a reuşit să strângă 4.140 de euro. UPDATE 11 decembrie 2009: Georgi a primit formularul E 112. Mai are nevoie doar de 5.000 de euro, ca să poată pleca la clinica din Bonn, bani pentru drum şi cele necesare traiului printre străini. UPDATE 21 decembrie 2009: Georgi este bine, dar mai are nevoie de bănuţi, pentru cele necesare traiului printre străini. A strâns 6.163 de euro, ar mai avea nevoie de 4.767.

Despre plecarea Georgianei în Germania şi ce face ea acolo povestesc părinţii:

„Mos Craciun a venit mai devreme pentru Georgiana: marti, pe 15 decembrie va pleca la Mediclin din Bonn, Germania, pentru a urma tratamentul care o poate salva! Le suntem recunoscatori celor care au raspuns sub orice forma chemarii de a o ajuta pe Georgiana: gandurile bune transmise, raspandirea mesajului printre prieteni, precum si daruirea unei sume de bani. Georgiana are in continuare nevoie de ajutorul nostru pentru a beneficia de intreg tratamentul. Mai are nevoie de aproximativ 5,000 Eur! In dimineata zilei de 4 decembrie, Georgiana astepta ca prietenii sa o ajute sa stranga suma de 30,000 Eur necesara tratamentului in straintate. In aceeasi zi a primit insa acceptul clinicii Mediclin de a merge la tratament pe baza formularului E112 avand programare peste numai o saptamana. Parinti au inceput sa stranga documentele pentru completarea dosarului, l-au depus si, pentru ca situatia Georgianei este una grava, dosarul a fost aprobat imediat. In mod normal, raspunsul autoritatilor poate sa dureze si cateva luni, insa pentru Georgiana a venit in cateva zile. In raspunsul primit de la clinica, suma necesara pentru o saptamana de spitalizare este de 2,000 Eur in medie, iar durata de spitalizare estimata este intre 6 si 8 saptamani. Acesti bani sunt necesari pentru achitarea unor cheltuieli care nu sunt acoperite de formularul E112. Va multumim! Victoriţa şi Cristian”. Ziua 1. Am ajuns la Bonn seara, tarziu. Emotia drumului nu a afectat-o foarte mult pe Georgiana, desi e primul ei drum cu avionul. E la fel de voioasa ca si acasa. I-am spus ca este in vacanta si ca am venit in Germania pentru ca trebuie sa faca o poza la capusor, iar aici aparatele de fotografiat sunt mai performante….am reusit sa ne cazam, incercam sa ne obisnuim cu locul, cu oamenii. Prima concluzie? Totul este foarte bine pus la punct, iar medicii sunt foarte amabili. Maine este o noua zi cu ganduri si sperante… Jurnalul continua! Ziua 2. Astazi am facut investigatii suplimentare. Avem inima cat un purice. Cum va iesi rezultatul? Maine este o noua zi cu ganduri si sperante… Jurnalul continua! Ziua 3. Vestile sunt bune!!! Tensiunea noastra incepe usor-usor sa se risipeasca. Tumora a ramas la dimensiunile de dupa ultima operatie, astfel ca starea fetitei se considera a fi foarte buna! Tratamentul facut in Romania a dat rezultate. Medicii de aici ne-au recomandat ca radioterapia sa nu fie aplicata in acest stadiu al bolii pentru a putea fi utilizata in cazul in care alte tratamente, mai usor de suportat de copila de 6 ani, nu vor da rezultatele asteptate. Ne-au spus ca o cura de chimioterapie este mult mai indicata, dar depinde de decizia medicilor oncologi. Rugaciunile noastre catre Dumnezeu au fost auzite… Maine este o noua zi cu ganduri si sperante… Jurnalul continua! Ziua 4. Inca primim telefoane din tara, de la oameni care vor sa faca o donatie. In acest moment, cuvantul „MULTUMESC” pare mult prea sarac pentru a exprima recunostinta noastra. Am aflat ca la inceputul saptamanii viitoare, eu si fetita mea vom fi transferate la un spital de oncopediatrie din Germania. Vom fi insotite de medicul care a avut-o in grija la Mediclin. Mai sunt sapte zile pana la Craciun… Doamne, ai grija si de fetita mea! Si da-le multa sanatate celor care sunt acum alaturi de noi, care depun bani in cont sau care ne incurajeaza… Maine este o noua zi cu ganduri si sperante… Jurnalul continua! Îl puteţi urmări aici:

http://help-georgiana.blogspot.com

.

Steluţele de mare

.

Anunțuri

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Săptămâna viitoare vor primi Găbiţa şi Georgi. […]

  2. […] 2 noiembrie 2009. Georgiana are nevoie de 30.000 de euro. Mai multe aici şi […]

  3. […] medicamentos. Nu a fost indicat tratament chimio sau radioterapeutic. Pe 31 ianuarie 2008, Georgiana a fost internată de urgenţă la Spitalul Elias, cu cefalee şi tremur la piciorul drept. Pe 12 […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: