Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Steluţele de mare. Călin, între nu şi da. Nu şi da însemnând viaţa

with 10 comments

Călin are 14 ani. Şi un pic de ghinion, dar poate scapă de el.

Călin are coloana aşa:

CalinPopa

Dar asta nu este tot: Călin este operat pe cord şi este dependent de un stimulator cardiac.

Pe 9 iulie 2009, ca urmare a numeroaselor solicitări ale mamei copilului la Ministerul Sănătăţii şi Preşedinţia României, s-a întrunit o comisie medicală de specialitate la Spitalul M.S. Curie din Bucureşti. Călin a fost consultat şi a primit diagnosticul: „Dublă scolioză toraco-lombară severă înveterată, (nereductibilă), cu fenomene de insuficiență respiratorie”. Concluzia medicilor:

Din punct de vedere chirurgical, Călin putea fi operat, de către domnul Dr. Gheorghe Burnei.

Din punct de vedere anestezic, nu. În spital nu existau: dispozitiv de reglare a ritmului cardiac pentru stimulatorul implantat; nu  exista dispozitiv de stimulare cardiacă externă (pacing extern); nu exista expertiză clinică necesară îngrijirii unui pacient cu astfel de probleme cardiace.

Medicii de la M.S. Curie au solicitat aparatura, dar… Între timp, din păcate, domnul Dr. Burnei a avut o problemă de sănătate şi nu îl mai poate opera pe Călin.

Călin, între nu şi da…

Călin suferă cumplit din cauza scoliozei evolutive gravă, cu grad foarte avansat (140 grade) şi insuficienţă respiratorie, cu operaţie pe cord şi dependent de stimulator cardiac. Copilul este pe zi ce trece tot mai grav, boala având o evoluţie galopantă.

Mama lui Călin a căutat clinici în străinătate. A găsit, a scris, a implorat. O clinică din Elveţia, Schulthess Klinik din Zurich, l-a acceptat pe Călin la operaţie.

Costurile sunt pe măsură: 350.000 franci elveţieni – cca. 230.000 Euro.

Vestea bună este că dacă părinţii reuşesc să strângă cât mai mulţi bani, completează şi statul, în funcţie de fondurile disponibile la ministerul sănătăţii.

Până acum, Călin a reuşit să strângă 17.090 RON şi 617 euro.

Later Edit: Până pe 30 octombrie 2009, Călin a strâns în conturi 21.400 RON şi 700 euro şi 200 euro la Teledon.

Dacă puteţi şi vreţi să ajutaţi: BCR

RON: RO 41 RNCB 0037 1113 1911 0002

EURO: RO 14 RNCB 0037 1113 1911 0003

COD SWIFT: RNCBROBU

VOLKSBANK

RON: RO 96 VBBU 2580 BH 05818 42701

EURO: RO 07 VBBU 2580 BH 05818 41102

COD SWIFT: VBBUROBU

Călin-Ioan Popa este din Seghişte, judeţul Bihor.

Contact: mama lui Călin, prof. Popa Ileana: mamaluic@yahoo.com

UPDATE 3 noiembrie 2009: Călin a strâns 22.149 RON şi 720 euro în conturi.

CalinPopa2

.

Steluţele de mare

.

Şi poate că este timpul să reamintesc lupta pe care domnul dr. Gheorghe Burnei a dus-o cu indiferenţa:

Ioana Georgescu scria pe 3 martie 2009 în România Liberă: „Copiii nu sunt adulţi în miniatură”:

Desfiinţarea, în urmă cu 3 ani, a specialităţii de ortopedie pediatrică, condamnă mii de copii cu afecţiuni ale oaselor la o viaţă chinuită.

În toată România au mai rămas doar 20 de chirurgi care practică strict ortopedie pediatrică.

Ei se confruntă cu o avalanşă de boli ortopedice la copii, de cauze genetrice, cu malformaţii foarte grave.

O mie de copii din toate colţurile ţării sunt operaţi anual la Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică de la Spitalul M.S. Curie.

Cei 2 chirurgi care au mai rămas sunt sufocaţi de avalanşa de cazuri.

Dr. Gheorghe Burnei: „Facem şi 10 operaţii pe zi. Avem nevoie de 6 medici pentru a face faţă situaţiei. De 4 ani nu am mai avut în pregătire niciun medic rezident”. De ce? Din cauza Ordinului 1044/2006 al fostului ministru al sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Ordinul prevedea asimilarea unor anumite specialităţi medicale. Astfel, ortopedia pediatrică a dispărut ca sistem de pregătire a rezidenţilor, fiind absorbită de ortopedia pentru adulţi”.

Prof.Dr. Gheorghe Burnei a trimis un memoriu ministrului Bazac, pentru reînfiinţarea acestei specialităţi.

În saloanele din clinică sunt doar 25 de paturi.

Este nevoie de 60.

În saloane, mamele dorm împreună cu copiii bolnavi în acelaşi pat.

Acolo manâncă, acolo îşi spală lucrurile, acolo se roagă, acolo plâng.

Dr. Gheorghe Burnei: „Copiii neoperaţi, mai ales cei cu scolioze de peste 70 de grade, au toate organele interne (plămâni, inimă, rinichi etc) situate anormal şi prezintă la vârste mici insuficienţă respiratorie, tulburări cardiace şi infecţii urinare. De aceea nu se pot integra în mediul şcolar. Aceşti copii au tulburări de absorţie şi sunt slabi, iar durata medie de viaţă este scăzută. 25% dintre copiii cu cocoaşă au malformaţii cardiace”.

Mai multe – aici.

Anunțuri

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Multumesc mult pt postare! E pe intelesu tuturor si sunt tare bucuroasa ca vor vedea mai multi oameni, site-ul fiind unul foarte vizitat. Sumele o sa le actualizam mai pe seara. Sunt vreo 214.000 Ron si 700 si ceva de euro, plus din apeluri teledon spre 200 de euro cred. Revine d-na Popa cu sumele exacte pana luni -26 oct – cd se iau extrasele.

  Doamne ajuta!

  Oana Ruse

  29 Octombrie 2009 at 17:20

  • vroiam sa zic 21.400. Era bine 200 in loc de 21, nu?

   Oana Ruse

   29 Octombrie 2009 at 20:47

  • Oana, pentru puţin, să sperăm că şi Călin va avea un strop de noroc. Ar fi timpul…

   isabellelorelai

   29 Octombrie 2009 at 23:34

   • Sper din suflet chestia cu norocul. dar e pacat ca acest noroc a depins pana acum de sistemu nostru sanitar. Si-mi pare tare rau de d-nu dr. Burnei! De ce s-o fi imbolnavit oare? e o intrebare retorica. pt ca raspunsu – cred – e ca sistemu l-a imbolnavit. si tare-i pacat! ca din ce in ce mai putini sunt ca el! si chiar si aia care sunt, pleaca din tara…. am multe exemple printre care si prietena mea cea mai buna (dr chirurg – pe abdominal) si o prietena de-a ei – care a fost pediatra mea… si-mi lipseste (din sept e in Elvetia) si multi altii… Si nimeni nu face decat sa-i indeparteze si mai mult… Nici nu au la ce sa stea (sincer vorbind). Otilia (prietena mea cea mai buna) a plecat de fapt la un schimb de experienta in Belgia (exact cand am nascut eu anu trecut). Si si-a prelungit stagiul pt a lucra si pe transplantuuri la anu in primavara. Cred ca va dati seama ce dr pregatit s-ar fi intors in Colentina….. Dar nu mai vrea sa revina, pt ca o dezgusta sistemu… ca r fi nevoita sa primeasca spaga ca sa duca un trai decent…. samd… stim cu totii… Un singur lucru mai spun: in Sibiu am intalnit OAMENI… nu se accepta spaga… cel putin pana acuma… dr pediatru, dr de familie si un orelist n-au acceptat…sper sa fie la fel si cu altii cu care (sper sa nu fie cazul sa) intru in contact…

    Doamne ajuta!!!

    Oana Ruse

    30 Octombrie 2009 at 04:11

    • Oana, ştiu de la părinţi că la domnul dr Burnei era coadă în permanenţă, telefonul veşnic ocupat, le dădea întâlnire oamenilor oriunde în spital – stătea cu ei de vorbă oriunde şi oricând, venea la spital şi când era în concediu (dacă asta se poate numi concediu). Un accident vascular este un blestem pentru un chirurg (defapt este pentru oricine, ştiu că a făcut mama şi este oribil ce se întâmplă cu un om când păţeşte aşa ceva). Nu ştiu dacă ţi s-a întâmplat vreodată să ţii foarte mult la un om fără să îl cunoşti. Mie aşa mi se întâmplă şi mi-a părut îngrozitor de rău când am auzit că are probleme de sănătate.
     Sistemul…
     Sistemul nostru a ajuns raiul celor care urlă, mint, înşeală, fură, primesc şi dau şpagă. Oamenii corecţi sunt faultaţi iar laşii stau şi se uită, preferă să dea şpagă ca să trăiască şi să le fie bine. Mi-e o scârbă infinită.

     isabellelorelai

     30 Octombrie 2009 at 09:11

  • OANA, GATA AM POSTAT SI NOI … SCUZELE MELE PT INTARZIIERE, DAR O RACEALA GREA SI NISTE PROBLEME LA COLOANA MA CAM TIN LA PAT … DAR TREC SI PESTE ASTA
   PYNGU.WORDPRESS.COM

   barbieru bogdan

   2 Noiembrie 2009 at 11:10

   • Multumim mult, Bogdan!
    Sanatate! Sa te faci bine repede!

    Doamne ajuta!

    Oana Ruse

    3 Noiembrie 2009 at 18:33

 2. […] Steluțele de mare: Călin […]

 3. Când eram copilandru îmi doream să fiu faimos, celebru. Să am vile, maşini de lux. Să apar pe pagini gazetăreşti, iar cerul meu să fie senin şi cu soare, chiar dacă ar fi trebuit să arunc cu monezi de aur ca să destram norii cenuşii. Vremea a trecut şi mi-a dovedit că nu am duşmani printre oameni – cel puţin dpdv personal, că nenorocitul care mă loveşte şi sugrumă temeinic multe dintre scornelile care mi se năzăresc şi doresc să le înfăptuiesc este TIMPUL. Nenorocitul care curge vijelios pe cursul vieţii, chiar dacă uneori trăim o impresie falsă că se scurge într-o lentoare plictisitoare. Nenorocitul ăsta care e nemilos cu noi m-a făcut că să-mi doresc să fiu un om cu un caracter de valoare, ci să nu mai fiu celebru.
  Cred, de fapt sunt sigur, că asemenea vise avea – sper că le are – şi Cosmina. Cosmina Păun, fata căreia cineva sau ceva de dincolo de cortină a aruncat peste ea scârboşenii ponegrite de gustul amar şi oţetit al durerii, urâţenii pe care nici un copil nu ar merita să le trăiască şi să îi fie nimicită copilăria în halul ăsta. Cosmina a trecut peste ceea ce puţini ar fi rezistat psihic să treacă, cu toate că are de abia 15 ani. Şi, deşi s-a luat la trântă cu nemernica de boală, are încă puterea să zâmbească. Şi pentru ea singurul duşman e timpul.
  Dată afară din casă de propriul tată cu un ordin judecătoresc, a asistat neputincioasă la despărţirea părinţilor. Când adolescenţa îi bătea la uşă şi fiorii copilăreşti începeau să o părăsească a văzut cum singurul ei sprijin – mama – e nevoită să plece printre străini pentru a îi oferi un trai mai bun. Cred că în acele clipe Cosmina era mânioasă, dar nu pe mamă, ci pe ea însăşi că nu are puterea să schimbe ceva. Pentru ca apoi o vestea să tulbure şi să scufunde şi gramele de fericire din viaţa ei. Diagnosticul: leucemie. Doamne, ce poate fi mai crud decât să fii copil şi afli că stai pe un fir de sârmă, la înălţime mare, iar firul se poate rupe?
  Pe Cosmina încă nu am apucat să o cunosc. Sau poate o ştiu, Mizilul natal e un oraş mic, iar ea e mizileancă. Şi mai ştiu despre ea că după nemerniciile ce a lovit în ea are dreptul să zâmbească, la viaţă. Are dreptul (şi obligaţia) să crească, să cunoască fiorii nestemaţi ai iubirii, căldura unui cămin primitor şi să-şi primească prieteni. Are dreptul să fie pe tatami, ci nu în spital.
  Cosmina nu s-a lăsat învinsă. Are de gând să lupte. De astfel, Cosmina are şi mulţi prieteni. Ce au fost alături de ea. Pentru că prieteni se numesc cei ce îşi ajută seamănul. Dar întotdeauna e loc şi de mai mulţi. Încă ceva, timpul – or poate şi distanţa – nu mi-a permis încă să o văd. Însă, ştiu multe despre ea. Prietenii ei, care sunt şi ai mei, îmi spun mereu despre Cosmina câte un amănunt, ne sfătuim şi ne-ntrebăm ce am putea face. Isabelle, Zinca, Laura sunt unii dintre prietenii ei buni. Şi ele o susţin pe Cosmina. Cosmina are nevoie de prieteni, iar eu vreau să cunosc pe învingătoare, cu un caracter de valoare. Pe lângă asta, pentru Cosmina timpul îi este duşman. Şi pentru că întotdeauna e loc şi de mai mulţi prieteni, pentru viaţa ei, pentru a şterge semnul durerii de pe chipul ei, hai să fim alături de ea. Puţin câte puţin, prin paşi micuţi, mână de la mână, putem să o auzim pe Cosmina spunând „Eu mereu înving”. Iar zâmbetul ei – cel mai sincer mulţumesc.
  •• Bogdan Bărbieru

  Astazi, mama Cosminei ne-a facut o bucurie: din 15 septembrie si pana ieri, 19 octombrie 2009, in contul Cosminei s-au strans aproape 10.000 de euro. Care se adauga celor 10.000 stransi de colegii si prietenii din Mizil. Doamna ajuta!
  Dacă doriţi să o ajutaţi pe Cosmina:
  Raiffeisen Bank – Agenţia Mizil, judeţul Prahova, str. Nicolae Bălcescu nr. 38, bl. 43 B
  RON: RO 97 RZBR 0000 0600 1005 2891
  EURO: RO 57 RZBR 0000 0600 1205 5885
  USD: RO 71 RZBR 0000 0600 1205 9416
  Cod SWIFT: RZBRROBU
  Titular: Neagu Steluţa (mama Cosminei) – CNP 2700509292085
  Împuternicit: Neagu Mia (mătuşa Cosminei)
  Domiciliu: sat Grădiştea, nr. 168, comuna Boldeşti, judeţ Prahova
  Telefon Neagu Steluţa: 0723 914 273
  Telefon Păun Cosmina Andreea: 0764 376 174

  barbieru bogdan

  2 Noiembrie 2009 at 11:08


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: