Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Răzvan Zăinescu. Despre cât de simplu se poate întrerupe ceea ce numim, generic, viaţa banală

with one comment

Răzvan are 32 de ani. I-a împlinit pe 6 septembrie 2009. Răzvan Zăinescu a absolvit ASE-ul Bucureşti. A lucrat, printr-un program AIESEC, la Mastercard în Saint Louis, Missourri. Întors acasă, a lucrat la Reuters, Oracle şi Deloitte. Anul trecut, în iunie, s-a căsătorit cu Raluca. Şi-au cumpărat un apartament în Bucureşti. Visau să aibă doi băieţi şi o fată. Până într-o zi. Pe 28 decembrie 2008.

RazvanZainescu1

Răzvan dormea la prânz, seara urma să meargă la un restaurant din Cluj, cu naşii. Răzvan a făcut convulsii. În timp ce medicii de la SMURD intrau în casă, Răzvan a făcut stop respirator. După 40 de minute de resuscitare şi 6 injecţii cu adrelanină, medicii de la SMURD Cluj au reuşit să îl readucă la viaţă. Creierul a fost în hipoxie. Răzvan a intrat în comă profundă – 3 pe Scara Glasgow. Nici după aproape un an nu se cunoaşte cauza.

Diagnostic: Encefalopatie Hipoxo-ischemică, cu leziuni pe creier (ca urmare a neoxigenării – hipoxia) la nucleii bazalici şi în cortexul parietal.

Şansele de viaţă au fost minime. Din 28 decembrie 2008 şi până acum, Răzvan a trăit mai mult în spitale. Spitalul de Urgenţă Cluj, apoi tranportat cu un elicopter SMURD la Spitalul Municipal din Bucureşti pe 16 ianuarie 2009. Razvan a ieşit din comă pe 19 ianuarie 2009. Pe 2 februarie 2009, medicii au considerat că Răzvan are şanse. Familia a trimis documentele medicale în Germania, la Clinica Universitară din Munchen – Clinica Schoen, iar Răzvan a fost acceptat la tratament – terapie intensivă neurologică şi recuperare. Cu ajutorul financiar al familiei, prietenilor, colegilor şi al firmei Deloitte, Răzvan a plecat în Germania. La clinica din Munchen, timp de 4 luni, Răzvan a făcut tratament, trecând de la starea neurovegetativă la cea de receptivitate minimă. Din Germania, Răzvan a fost dus, cu o ambulanţă, în Polonia, pe 26 mai 2009. Costurile mari nu au mai permis familiei continuarea tratamentului la Munchen. Pe 28 mai 2009, Răzvan era internat la Clinica din Bydgoszcz – din cadrul complexului universitar. Tratamentul, aplicat de către Dr. Margozata Cikovska, a constat în stimularea electrică a nervului median central – după modelul aplicat în SUA şi Japonia, cu rezultate bune de 11 ani încoace. Răzvan a început tratamentul pe 1 iunie 2009.

Mama lui Răzvan povesteşte: „O zi la Bydgoszcz inseamna: la ora 7.30 la clinica, unde faci, impreuna cu surorile sau studentele (care vor deveni asistente medicale), toaleta lui Razvan, schimbat, imbracat pt ziua de terapii. La ora 8.00 ii dai sa manance (mananca acum hrana naturala, gatita la bucatatie si pasata, pe care i-o administrezi cu seringa in tubul pe care il are in stomac), apoi tot asa ii introduci doctoriile si apa (apa plata). In total dimineata cam 500 ml. De la 9.00 incep terapiile, pana la 14.00. Razvan face terapii gen solex (lumina rosie), cryoterapie si magnetoterapia. Kinetoterapia, care dureaza si cate 90 de minute, si este cel mai important lucru pe care il face Razvan. Apoi, in fiecare zi, lucreaza in afara programului, inca o ora cu terapeutul (Waldek) si inca o jumatate de ora cu logopedul (Agata). Razvan face exercitii de intors de pe o parte pe alta, sta in cot, sta intr-un cadru special in picioare. In acest fel, a inceput deja sa miste din mainile, care pana acum erau rigide si in pozitia fetus-ului. Apoi mai exista logopedia (dupa prima sedinta, sambata si duminica, cand eram cu Raluca la Razvan, acesta a vocalizat si duminica scotea sunete de rasuna camera). Mai face terapie cu o doamna psiholog, si permanent acea terapie de stimulare a nervului median central. Intre 13-13:30 este masa de pranz, si medicamantele. Iar intre mese (intre toate mesele, pe parcusul intregii zile) in scurtele pauze dintre terapii, ii mai dai sa bea apa amestecata cu sucuri naturale (cca 1000 ml pe zi), ii dai iaurt, budinca. Cam pe la 16.00 se termina si ultima terapie, daca este extraprogram si apoi masa de seara, medicamantele, plimbarea afara si somnul. Razvan este obosit intre terapii si adorme, dar in general, cam pana la 15.00, nu are decat reprize de 20-30 min de somn. Apoi este fie scos la plimbare in scaun, fie i se face masaj sau faci exercitii de vorbire cu el. Bydgoszcz este o scoala adevarata pentru familiile celor care se afla in situatia de a nu se putea ingriji singuri! In Polonia, colegul de camera al lui Razvan – un tanar de 26 de ani – desi era in coma de 6 luni dupa o operatie pe creier, facea kinetoterapie si era verticalizat in fiecare zi – ca fizic sa fie in forma cand se va trezi. Aici exista o mentalitate diferita fata de cea de la noi cu privire la aceste stari neurovegetative”.

RazvanZainescu2

Mama lui Răzvan îşi aminteşte vorbele profesorului Hagner de la Clinica din Bydgoszcz: „Sa nu ascultati pe nimeni care va spune ca Razvan nu are sanse sa fie ceea ce a fost. Este tanar, puternic, iubeste viata si este iubit. Va trebuie insa multa rabdare, incredere si speranta in oameni si Dumnezeu”.

Pe 23 iulie 2009, Răzvan a fost adus la Bucureşti. A făcut tratament în continuare. Răzvan era conştient, comunica (prin clipit), îşi mişca picioarele, avea mişcări voluntare are braţelor, ale capului. Încă nu vorbea. Îşi recunoaştea prietenii, le zâmbea. Iar uneori… plângea. Liniştit… Cu ajutorul unor medici (un internist, doi neurologi, un medic homeopat, un medic pentru acupunctura, teraputi pentru kinetoterapie, masaj, reiki, logoped), starea lui Răzvan a devenit tot mai bună. O perioadă a fost internat la Spitalul Matei Balş, din cauza unor infecţii.

Pe 12 septembrie 2009, Răzvan a început tratamentul la Centrul de Medicina Hiperbara din Constanţa. A mers cu o salvare a Centrului si imediat a inceput terapia cu oxigen (sunt necesare 4-5 serii de cate 20 de sedinte). După ce a terminat a 4-a sedinta, Răzvan era mai relaxat, mai putin spastic. A spus „mama” şi „Ralu”, a inghitit, cu linguriţa, 1/2 de cană de apă.

Pe 16 septembrie 2009, Răzvan a făcut temperatură. L-au dus la Spitalul de Urgenta din Constanta, apoi la cel de Boli infectioase si inapoi la Urgenta, la terapie intensiva. Analizele lui Razvan aratau un şoc septic. In noaptea de 16 spre 17 septembrie, a fost dus la Bucureşti cu o ambulanta, la sectia de terapie intensiva a Institutului de boli infectioase Matei Bals. Analizele indicau un diagnostic de bronhopneumonie, fiind infectat cu klebsiela pulmonariae, o bacterie agresiva care de regula, se ia din spital.

Pe 1 octombrie 2009, Răzvan a revenit acasă, unde continuă terapiile.

Terapiile si medicamentele costa foarte mult. Certificatul de Handicap grav nu acopera decat medicamente lunare gratuite in limita de 600 RON. Tratamentul de până acum din străinătate a costat peste 100.000 de euro, iar familia lui Răzvan nu mai face faţă. Doar 28 de zile de tratament la Clinica Schoen (http://www.schoen-kliniken.de/ptp/kkh/nkm/kontakt/adresse/) din Munchen au costat 22.380 euro (Documente medicale – Oferta de pret si Plati efectuate – clinica Munchen). Razvan a stat acolo aproape 4 luni, dupa care au urmat 2 luni in Polonia.

Răzvan are nevoie de 10.000 euro pentru tratamentul la Centrul de Medicina Hiperbara din Constanta, de 5.000 euro pentru plata terapiilor intre seriile de terapie hiperbara (kinetoterapie, logopedie, reiki, acupunctura, reflexoterapie, masaj, osteopatie) si de 135.000 euro pentru continuarea tratamentului medical pe o perioada de 4 – 5 luni, la o clinica de recuperare neurologica din Germania, adecvata stadiului neurologic al lui Razvan.

Dacă puteţi şi vreţi să ajutaţi:

– Până pe 13 noiembrie 2009, o puteţi face printr-un SMS la numărul 890 în valoare de 2 euro, valabil in retelele Vodafone, Orange si Cosmote (numărul a fost alocat din 13 octombrie 2009)

ING Bank N.V.Amsterdam – Sucursala Bucuresti, Agentia Mihai Bravu

RON: RO 45 INGB 0000 9999 0007 7895

EURO: RO 71 INGB 0000 9999 0007 7912

USD: RO 60 INGB 0000 9999 0007 7916

Cod SWIFT: INGROBU

BIC 606410008

Titular: Zăinescu Gabriela Minodora (mama lui Răzvan)

BRD GSG – Agentia Theodor Pallady

RON: RO 54 BRDE 441 SV 1452 8194 410

EURO: RO 20 BRDE 441 SV 0220 9874 410

Cod SWIFT: BRDEROBU

Titular: Zăinescu Gabriela Minodora (mama lui Răzvan)

BCR – Sucursala Sector 3, Bd. Decebal nr. 11, bl S14, sector 3 Bucuresti

RON: RO 93 RNCB 0318 0056 7043 0001

EURO: RO 27 RNCB 0074 0056 7043 0003

Cod SWIFT: RNCBROBU

Titular: Zăinescu Gabriela Minodora (mama lui Răzvan)

Contact: Gabriela Zainescu (mama lui Razvan)

Telefon: + 4031 104 25 44

Mobil: + 40741 119 129

Email: gmzainescu@yahoo.com

Site-ul lui Răzvan, pe care găsiţi documente medicale, articole din presă, fotografii şi alte informaţii. Şi un cont Paypal:

http://www.razvan-zainescu.eu

RazvanZainescu3

Anunțuri

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. Am intrat pe blogul lui Razvan. Si eu am facut liceul tot la Al.I Cuza. Se pare ca am fost colegi…:)
    Imi place ce a zis profesorul Hagner. Si eu cred in recuperarea lui Razvan. Dumnezeu sa-l intareasca!

    Andreea B

    23 Octombrie 2009 at 20:54


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: