Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Fratele

with 2 comments

Fratele Ralucăi, nu al meu. Cătălin Lupoaie. Vorbind ieri cu el mi-am adus aminte cât de mult mi-am dorit un frate. Un frate mai mare, care să mă apere şi să mă ajute, aşa cum face Cătălin cu sora lui, Raluca. Nu am avut parte de un frate, aşa că a trebuit să învăţ să mă bat şi să sar garduri (stau bine şi cu fuga, normal).

Raluca. Am scris despre Raluca aici – s-a născut cu sternul înfundat iar la 12 ani a fost operată experimental. Încerc să fiu decentă în exprimare, continuând să spun operată. Termenul ar fi altul, atâta timp cât Ralucăi i-au fost tăiate coastele. Sunt atât de multe amănunte „rele” în ceea ce i s-a întâmplat Ralucăi, încât simt nevoia să îl bag în mă-sa cu experimentul lui cu tot pe ăla care a nenorocit un suflet de om.

Raluca trebuie să ajungă neapărat la spitalul din Viena pe 7 septembrie 2009.

Tija metalică îi apasă pe plămâni şi pe inimă, Raluca are momente când nu mai poate respira. Are nevoie de o tijă nouă, corpul nu o mai suportă pe cea veche, care, practic, a rămas mică. Este ca atunci când te strânge o haină şi nu o mai suporţi. Doar că la Raluca este pe dinăuntru.

Raluca are nevoie de operaţia asta ca de aer. Nu e un moft, nu este o operaţie estetică, este o operaţie vitală.

Mai are nevoie de 1.500 de euro.

Din 6.000 cât costă operaţia, Cătălin a economisit 500 de euro, iar 4.000 s-au strâns cu ajutorul prietenilor, colegilor şi al celor care au pus cazul pe bloguri.

Raluca are o promisiune de cazare la Viena. Cătălin a vorbit cu doctorul austriac şi împreună au ajuns la concluzia că 10 zile ar fi de ajuns, însemnând operaţie, control şi o rezervă de timp în cazul în care ar apărea complicaţii.

Cătălin a căutat o cursă aeriană cât mai ieftină, pentru Raluca şi mama ei. Pentru Raluca ar fi trebuit un spaţiu ca un pat, aşa că ar fi trebuit să cumpere 3 locuri doar pentru Raluca. A găsit o altă soluţie, la o clasă superioară, un scaun al cărui spătar se întinde şi devine pat. Cătălin are o promisiune de ajutor (cca 500 de euro) pentru achiziţionarea biletului de avion.

Mai avem o promisiune de ajutor de la o prietenă, dar, dacă Doamne fereşte se întâmplă ceva, am găsit posibilitatea de a împrumuta de la cineva o mie de euro, până în decembrie. Pentru că nicio bancă nu a vrut să le dea un credit.

Asta e.

Vă rog frumos, dacă puteţi şi vreţi să o ajutaţi pe Raluca, cu 5 RON, cu 10 RON, cât puteţi:

ING Bank – Galaţi

RO 46 INGB 0000 9999 0018 0406

Titular: Lupoaie Firuţa (mama Ralucăi şi a lui Cătălin)

Cătălin: catalin.lupoaie@zf.ro

Medicul austriac aplică Procedura Nuss, preluată de la un medic american. În Austria există o companie care realizează acele tije speciale la cererea medicului, care se găsesc doar acolo.

SternInfundat

Procedura Nuss

Dr. Donald Nuss, de la Children’s Hospital din fiicele King’s (CHKD) în Norfolk, Virginia, a dezvoltat o tehnica care este minim invazivă. Procedura Nuss implică o alunecare în una sau mai multe bare concave din oţel în piept, sub stern. Bara este într-o poziţie convexă, astfel încât să împingă sternul spre exterior şi să corecteze deformarea. Bara trebuie să rămână în organism pentru aproximativ 2 ani.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pectus_excavatum

SternInfundatDrNuss

Raluca

Raluca are 20 de ani şi este studentă la Facultatea de Medicină. Acum 8 ani a fost diagnosticată cu Pectus Excavatum (stern înfundat). La recomandarea medicilor a făcut o operaţie. Ce au omis medicii să le spună părinţilor? Că tehnicile chirurgicale dezvoltate pentru „defectul” ei aveau titlu experimental la nivelul anului 2001. Aşa că după 5 ani au apărut complicaţiile. Raluca s-a simţit rău şi a avut nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală. În 2006 a plecat la o clinică din Austria unde i-a fost implantată o tijă metalică de 32 cm, care îi susţine sternul. Raluca ar fi trebuit să ajungă din nou la clinica din Austria, în 2008, pentru înlocuirea tijei. Nu a ajuns. Nu a avut bani.

UPDATE 1 septembrie 2009. Promisiunea a devenit realitate, Raluca a primit ieri 1.000 de euro. Mulţumim din tot sufletul şi pe calea asta – doamnei I. Biletul de avion a fost cumpărat, plecarea va fi pe 6 septembrie 2009. În contul Ralucăi au mai intrat 100 RON, mulţumim! Raluca şi Cătălin vă mulţumesc tuturor din suflet. Raluca mai are nevoie de 500 de euro. Doamne ajută!

UPDATE 2 septembrie 2009. S-au strâns banii pentru Raluca, 7.000 de euro. Banii sunt suficienţi pentru operaţie şi pentru biletele de avion. Raluca şi Cătălin mulţumesc tuturor.

UPDATE 12 septembrie 2009. Raluca a fost operată pe 8 septembrie 2009. Cătălin a văzut-o preţ de un minut, după intervenţia chirurgicală, Raluca avea dureri cumplite dar au intervenit imediat asistentele medicale, cu calmante. La scurt timp Raluca şi-a revenit, totul a fost super OK. Mesajul lui Cătălin, pe 9 septembrie 2009: „Între timp starea ei s-a stabilizat, vorbeşte şi chiar va avea voie să se ridice. A venit doctorul la ea şi i-a zis că acum are coaste drepte şi că operaţia a decurs foarte bine. Ne-am mai liniştit şi chiar sunt încrezător că în câteva zile se va externa”.

Vă mulţumim din suflet pentru că i-aţi acordat Ralucăi şansa la o viaţă normală.

RalucaLupoaie

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  • buna ziua
   va rog din suflet…pt.cei care au trecut printr-o astfel de operatie la o varsta inantata , sa ma ajutati cu informatii corecte privind operatia de sternum excavatum.As dori sa stiu ce tratament trebuie urmat dupa operatie…..cat mai multe amanunte.
   multumesc anticipat.

   ellenis

   17 Martie 2011 at 21:40


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: