Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Îndrăzniţi. În lume veţi avea necazuri, dar îndrăzniţi

with 19 comments

one-way

Luni, 17 august 2009, la ora 17.45, câţiva „no name” din Bucureşti ne punem tricouri albe şi îndrăznim să facem un simplu exerciţiu de solidaritate – ne întâlnim pe trotuarul din faţa Muzeului Antipa – vis-a-vis de Guvernul României, la un miting cât se poate de civilizat. O oră (sau două) din viaţa noastră de „no name” sănătoşi (nu se ştie până când) le-o dăruim altor „no name”, dar grav bolnavi – care nu pot fi trataţi în România, din motive bine cunoscute. Ei nu ne cunosc pe noi, noi nu îi cunoaştem pe ei. Pe unii i-am văzut la televizor, în ziare, pe bloguri. Pe alţii nu. Sunt peste o sută de oameni numiţi în acest moment „dosare”.

Ştim doar că ei luptă cu boli cumplite, dar că au şanse să se facă bine dacă primesc tratamentul adecvat – din păcate nu în România.

Ştim doar că au drepturi şi că şi au luptat ca să şi le obţină. Ştim doar că le-au trebuit luni de zile ca să întocmească dosare stufoase, zeci de drumuri prin comisii şi comitete. Ştim doar că dosarele lor au stat cu lunile prin instituţiile statului, pline de lacrimi şi sânge, în aşteptarea unei semnături.

Şi că acum aşteaptă aprobarea pentru bani, soluţie salvatoare care ar fi trebuit să vină săptămâna trecută. Fiecare zi de întârziere a aprobărilor dosarelor înseamnă câte o zi în minus din viaţa fiecărui bolnav. Cu cât ajung mai târziu în străinătate, cu atât le scad şansele de viaţă.

În iulie 2009, la ministerul sănătăţii fuseseră acceptate peste 100 de dosare ale oamenilor cu afecţiuni de sănătate deosebit de grave, care solicitau acordarea de ajutor pentru tratament medical şi intervenţii chirurgicale în străinătate (bolnavi care vor să depună dosare sunt cu miile, însă sunt respinse pentru diverse motive – „incomplet”; „greşit”; „se poate şi în România”).

Din cele peste 100 acceptate au fost alese 10, considerate foarte urgente. Din cele 10 considerate foarte urgente, erau bani doar pentru 4 bolnavi – aşa i s-a spus lui Marian George David, unul dintre bolnavii care aşteaptă.

Banii pe care ar trebui să îi primească ei sunt din bugetul Sănătăţii şi din Fondul de Solidatitate – conform ordinului 50: „In temeiul art.1 din Ordonanta Guvernului nr.28/2003 privind trimiterea bolnavilor pentru tratament in strainatate, aprobata prin Legea nr.119/2003, persoanele cu afectiuni deosebit de grave, care nu pot fi tratate in tara, pot fi trimise la tratament in strainatate, cheltuielile pentru aceste tratamente fiind suportate din bugetul de stat alocat Ministerului Sanatatii. In conformitate cu prevederile cuprinse in Metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament in strainatate aprobata prin Ordinul ministrului sanatatii nr.50/2004, modificat si completat prin Ordinul ministrului sanatatii nr.302/2004, trimiterea bolnavilor pentru tratament in strainatate se aproba de Ministerul Sanatatii numai pentru afectiunile care nu pot fi tratate in tara, pe baza unei documentatii medicale intocmita de directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti”.

Mitingul este organizat de Asociaţia „Salvează vieţi” şi este autorizat de Primăria Capitalei.

Marian George David a depus dosarul cu nr. 4450 la DSPMB pe 20 mai 2009. La Ministerul Sănătăţii a ajuns pe 24 iunie 2009, cu nr. 31.085. Pe 29 iulie 2009 dosarul a plecat spre Ministerul Muncii. Marian are 28 de ani şi este bolnav de aproape 5 ani. În decembrie 2004 a fost diagnosticat cu Boala Hodgkin stadiul II B – cancer de sânge. Doi ani a făcut chimioterapie şi radioterapie la Fundeni, a făcut recădere, din nou chimioterapie. Diagnosticul lui Marian a devenit Boala Hodgkin formă Chimiorezistentă – Boala Hodgkin tip scleroză nodulară st. III B. La 28 de ani, medicul curant i-a spus lui Marian să se pregătească să moară, că nu mai are ce să îi facă. Tratamentul pentru boala sa este de fapt transplantul de celule stem hematopoietice la o clinică din străinătate (Israel) care a oferit cel mai mic preţ, 124.000 de euro, şi care îl aşteaptă de urgenţă pentru a-i găsi donatorul neînrudit.

Ionela Linte a depus dosarul la Ministerul Sănătăţii la sfârşitul lunii aprilie 2009. Lună de lună i s-a spus „să mai aştepte”. Apoi dosarul a ajuns la Ministerul Muncii, unde s-a blocat. Cererea de finanţare a fost înregistrată cu numărul 31498 din 16 iulie 2009. Pe 12 august 2009, Ministrul Muncii a declarat că doreşte o ordonanţă de urgenţă prin care banii din fondul de solidaritate să fie repartizaţi doar la Ministerul Sănătăţii, astfel încât dosarele să nu mai fie plimbate între ministere. Ionela Linte are 28 de ani şi de 8 ani are un osteosarcom mandibular care a desfigurat-o. Este profesor de limba şi literatura română. Pe 24 august 2009 are programare la INI Hanovra, pentru două operaţii care costă 100.000 de euro, din care a strâns 50.000. Ionela Linte nu poate beneficia de Formularul E 112 deoarece CNAS nu are contract cu INI Hanovra. Poate beneficia doar de ajutor din Fondul de solidaritate.

Alexandra Ostafi, dosar inregistrat cu nr. 22.698/07.05.09 si  24.303/14.05.09. Alexandra are 23 de ani. A fost diagnosticată cu Aplazie medulară idiopată. Are nevoie de un transplant. A fost acceptată de o clinică din Israel, suma solicitată fiind de 95.000 de euro.

Mădălina Frangulea a depus la Ministerul Sănătăţii dosarul cu numărul 22.917, înregistrat pe 8 mai 2009. Dosarul a plecat spre Ministerul Muncii pe 29 iulie 2009. Mădălina este bolnavă din ianuarie 2006. Are diagnosticul Boala Hodgkin tip scleroză nodulară stadiul III A. – cancer de sânge Are nevoie de un transplant de celule stem şi a fost acceptată la o clinică din Israel. I-au fost aprobaţi 85.000 de euro, ea mai având 15.000 rămaşi de la tratamentul de anul trecut, din Italia.

Cătălin Grădinaru, 39 de ani, diagnosticat cu ciroză. Este bolnav de 7 ani. Are nevoie de transplant de ficat. Are dosarul cu nr. 9163/24.06.08. Primul dosar i-a fost respins pentru „un cuvânt în plus”. UPDATE 22 septembrie 2009: Domnul Cătălin Grădinaru a primit finanţarea pentru a pleca la tratament în străinătate. Oana, felicitări! http://salveazavieti.ro

Radu Gabriel Mirică, 19 ani, cu leucemie; necesita transplant.  George Preda, 30  ani, cu leucemie; necesita transplant. Şi tot aşa, până la 100 de oameni.

P.S. La miting vine şi Marian.

Later Edit. Marian nu a putut veni – vorba lui, nu prea l-au ţinut picioarele – a venit iubita lui, Andreea. A fost soţul Ionelei, domnul Dorin Linte. Au venit Maria şi Mariana – Asociaţia M.A.M.E. A fost Andreea. Nu am fost prea mulţi – dar nu asta contează. Important este ca ei să ştie că noi ştim că avem drepturi. Pe Marian îl puteţi vedea la Antena 1 şi la PRO TV:

http://www.antena1.ro/index.php?page=news&id=59394

http://stirileprotv.ro/stiri/social/implora-sistemul-sanitar-din-romania-sa-ii-lase-sa-traiasca.html

mitingSV

Conform Ştitilor PRO TV: Responsabilii din Ministerele Muncii si Sanatatii au anuntat ca in august au alocat peste 360.000 de euro si 55.000 de dolari pentru 8 „dosare”. Guvernul urmeaza sa discute despre acesti bani in sedinta de miercuri, 19 august 2009.

mitingSV2

Foto NewsIn

Drepturile omului si protejarea lor prin lege

Dreptul la viata şi dreptul la ocrotirea sanatatii

CONSTITUTIA ROMANIEI

ARTICOLUL 22 – Dreptul la viata si la integritate fizica si psihica

(1) Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate.

(2) Nimeni nu poate fi supus torturii si nici unui fel de pedeapsa sau de tratament inuman ori degradant.

(3) Pedeapsa cu moartea este interzisa.

CONSTITUTIA ROMANIEI

ARTICOLUL 34 – Dreptul la ocrotirea sanatatii

(1) Dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat.

(2) Statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice.

UPDATE 19 august 2009. Guvernul a aprobat astăzi acordarea unor ajutoare pentru tratamente în străinătate în valoare totală de 812.000 de euro şi 145.000 de dolari, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

„Vor fi acoperite astfel cheltuielile pentru tratamente şi intervenţii chirurgicale în cazul a opt persoane: un copil de 5 luni, şase tineri cu vârsta de până în 30 de ani şi o persoană de 51 de ani. Pacienţii vor fi trataţi în clinici din Israel, Germania, Austria şi Belgia”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului. Cei mai mulţi dintre pacienţii pentru care au fost alocate astăzi sume de bani suferă de leucemie şi au nevoie de transplant de măduvă osoasă. Există însă şi cazuri care necesită transplant hepatic, tratamente alternative cu scheme noi de chimioterapie pentru leucemie şi tratament al cancerului osos mandibular.

Din bugetul Ministerului Sănătăţii şi din Fondul de Solidaritate Socială se alocă, în fiecare an, sume importante de bani destinate tratamentului în străinătate a unor pacienţi. „Este important ca pacienţilor care nu pot fi trataţi în România, să li se acorde şansa de a fi trataţi în străinătate”, a arătat Ioana Muntean. În primele opt luni ale anului, au fost finanţate tratamentele în străinătate pentru 60 de persoane, la care se adaugă cele aprobate astăzi. În cursul acestui an, Ministerul Sănătăţii alocă peste 19 milioane de lei pentru tratamente medicale în străinătate, mai mult decât dublu faţă de 2008, când acest program naţional a primit 8,2 milioane de lei.

Guvernul Romaniei – Biroul de presa. Data: 19.08.2009

Monitorul Oficial, 20.08.2009:

– Se aproba acordarea unui ajutor in suma de 80.000 euro pentru efectuarea tratamentului medical in strainatate pacientei Linte Ionela Antuaneta, in varsta de 29 de ani, din municipiul Bucuresti.

ionela-33

– Se aproba acordarea unui ajutor in suma de 124.035 euro pentru efectuarea tratamentului medical in strainatate pacientului David Marian George, in varsta de 28 de ani, din municipiul Bucuresti.

UPDATE 4 septembrie 2009. Marian şi Andreea se pregătesc de plecare. Sâmbătă, 5 septembrie 2009, la ora 21.00, „îşi iau zborul” spre Tel Aviv 😀

Duminică dimineaţă, la prima ora, sunt aşteptaţi la spital. Marian şi Andreea vă mulţumesc din tot sufletul tuturor, pentru tot ajutorul. Doamne ajuta!

P.S. Marian mi-a promis solemn că după ce face transplantul „o cere” pe Andreea 😀

DavidMarian

– Se aproba acordarea unui ajutor in suma de 93.500 euro pentru efectuarea tratamentului medical in strainatate pacientei Ostafi Alexandra, in varsta de 24 de ani, din Botosani, judetul Botosani.

AlexandraOstafi2

– Se aproba acordarea unui ajutor in suma de 85.000 euro pentru efectuarea tratamentului medical in strainatate pacientei Frangulea Madalina, in varsta de 17 ani, din municipiul Bucuresti.

madalinafragulea

– Se aproba acordarea unui ajutor in suma de 84.286 euro pentru efectuarea tratamentului medical in strainatate pacientei Ciubotaru Ioana, in varsta de 5 luni, din satul Dumbrava, comuna Ciurea, judetul Iasi.

IoanaCiubotaru

– Se aproba acordarea unui ajutor in suma de 183.000 euro pentru efectuarea tratamentului medical in strainatate pacientei Balaj Georgeta, in varsta de 51 de ani, din Miercurea-Ciuc

– Se aproba acordarea unui ajutor in suma de 145.000 dolari S.U.A. pentru efectuarea tratamentului medical in strainatate pacientului Fodor Daniel, in varsta de 30 de ani, din Cluj-Napoca, judetul Cluj.

– Se aproba acordarea unui ajutor in suma de 162.000 euro pentru efectuarea tratamentului medical in strainatate pacientei Fodor Ana Maria, in varsta de 26 de ani, din Cluj-Napoca, judetul Cluj.

http://www.legestart.ro/Monitorul-Oficial-nr.581-din-20.08.2009-(M.-Of.-nr.581-2009-17702).htm

Anunțuri

19 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Îndrăzniţi. În lume veţi avea necazuri, dar îndrăzniţi […]

 2. […] Îndrăzniţi. În lume veţi avea necazuri, dar îndrăzniţi […]

 3. […] Ei nu ne cunosc pe noi, noi nu îi cunoaştem pe ei. Pe unii i-am văzut la televizor, în ziare, pe… […]

 4. Isa, eu nu am cum să vin în Capitală, dar mă bag şi eu.
  Pentru început am realizat un post şi apoi am găsit acest post al tău. Le-am găsit oarecum pe aceeiaşi lungime de undă şi sper să nu te superi.
  În al doilea rând voi începe o petiţie pe „petiţii.ro” unde vreau să militez pentru schimbarea condiţiilor gen: „greşit, se poate şi în România”, a selecţiei şi micşorarea TIMPULUI de aprobare sau respingere!!!

  Sper ca apoi, în curând să pot să îi contactez pe cei de la Salvează Vieţi şi să facem un miting şi în Focşani!

  Poate până atunci, se vor iniţia mitinguri şi în alte oraşe, de către cei care te vizitează şi înţeleg că nevoia de schimbare nu e totuna cu luarea de iniţiativă şi atitudine şi…ŞTIU că la tine pe blog intră oameni de bun simţ, de omenie şi iniţiativă!

  http://ia-atitudine.blogspot.com/2009/08/e-112-sau-despre-un-sistem-de-rahat.html

  O zi frumoasă îţi doresc şi…mă iartă Isa!

  Lady Allia

  17 August 2009 at 14:52

  • Sandrina, din păcate „tratam” efectele. Nu cauza. Iar pentru cauză… nu sunt bani. Mulţumesc de ajutor.

   isabellelorelai

   17 August 2009 at 15:36

 5. Momentan atat mi-a permis gargarita sa fac, dar PROMIT ca pana diseara este urcat pe Youtube si e gata petitia pe petitii.ro, pentru a putea fi semnata!

  http://ia-atitudine.blogspot.com/2009/08/la-rand-pentru-viata.html

  Isa, daca nu sunt bani, pot sa deschid o campanie pentru strangerea de fonduri in sustierea celor de la Salvati Vieti? 😀

  Lady Allia

  18 August 2009 at 14:06

  • Sandrina, este timp, face ce poţi şi când poţi.
   Asoc Salvează Vieţi este împotriva strângerii de fonduri, asoc militează pentru obţinerea drepturilor de la stat. Acceptă că mai este nevoie şi de câte un sprijin suplimentar, dar numai la nevoie.

   isabellelorelai

   18 August 2009 at 14:54

 6. Asta e clipul de pe Youtube care sper să aibă efectul pe care mi l-am dorit atunci când l-am realizat!

  http://ia-atitudine.blogspot.com/2009/08/la-rand-pentru-viata.html

  Sper să îi ajute pe cei care au rămas cu speranţa că ÎNCĂ SE POATE !

  Isa dragă…bani nu au fost niciodată în ţara asta pentru oamenii simpli, dar este bine măcar că oamenii au înţeles că împreună pot schimba!
  Eu cred că în curând vor fi şi banii…dacă nu de bună voie, cu forţa mai multor oameni!

  La petiţie mai am câteva de pus la punct şi o urc în curând pe siteul de petiţii.
  Oamenii nu trebuie să alerge atâta după semnături, dosare peste dosare, comisii, comitete…, iar apoi să stea cu lunile ca să ştie dacă le-au fost acceptate sau respinse!
  Nici aberaţiile gen: cuvânt în plus, în minus, incomplet, etc…nu mai trebuie să existe!

  Te îmbrăţişez draga mea şi îţi doresc o zi frumoasă!

  Lady Allia

  19 August 2009 at 17:44

  • Hai că mă uit imediat.
   Astăzi au fost aptobaţi bani pentru 8 oameni. Aştept să văd şi numele. De Ionela este sigur (am recunoscut boala).

   isabellelorelai

   19 August 2009 at 20:35

 7. Felicitari pentru campania dusa pentru aprobarea de dosare.Multumim ca ati incercat sa ne ajutati si pe noi dar cum se spune ca in viata trebuie sa ai si un pic de noroc. Sper ca intr-o zi si dosarul sotului meu va fi aprobat, dupa cum am mai spus nimeni nu o sa ajute un bolnav care are scris un asemenea diagnostic adica ciroza hepatica – toti o sa spuna ca a baut,ca a fost un betivan. Felicitari pentru toti cei care au reusit cu aprobarea dosarelor in primul rind pentru d-na Ionela, iar apoi pentru Alexandra, Marian George David.Au fost povestile care le-am citit in fiecare zi.Multa sanatate si putere multa.Acum ce mai pot sa va scriu ca sotul meu foarte demoralizat si ca nu se simte prea bine dupa ce a aflat ca dosarul lui nu a fost aprobat.

  mihaela gradinaru

  20 August 2009 at 16:44

  • Doamna Mihaela, in seara asta am vazut lista. Haideti, nu va lasati infranti, ceva imi spune ca se va rezolva.

   isabellelorelai

   20 August 2009 at 23:05

 8. […] Îndrăzniţi. În lume veţi avea necazuri, dar îndrăzniţi « Isabellelorelai’s Weblo… […]

 9. […] STOP CANCER, tineri bolnavi, tineri săraci « Calvarul steluţelor de mare. Alexandra Îndrăzniţi. În lume veţi avea necazuri, dar îndrăzniţi […]

 10. […] Îndrăzniţi. În lume veţi avea necazuri, dar îndrăzniţi « Isabellelorelai’s Weblo… […]

 11. 🙂 Doamne Ajută la cât mai multe dosare aprobate!
  Acum pot să plâng…
  Mâine o iau din nou de la capăt (azi nu m-am simţit bine deloc).
  Am scos pe moment clipul de pe youtube…m-a contactat Sonymusic…că le aparţine. Mi se face deja lehamite de tâmpenia asta! Am să îi găsesc o altă melodie şi urc clipul din nou!

  O seară frumoasă îţi doresc Isa mea…

  Lady Allia

  20 August 2009 at 23:21

 12. […] Îndrăzniţi. În lume veţi avea necazuri, dar îndrăzniţi « Isabellelorelai’s Weblo… […]

 13. […] Îndrăzniţi. În lume veţi avea necazuri, dar îndrăzniţi « Isabellelorelai’s Weblo… […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: