Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Calvarul steluţelor de mare. Dragoş

with one comment

Dragoş Croitoru

Despre Dragoş am aflat pe 22 martie 2009, de la doamna Olga Cridland – Asociaţia P.A.V.E.L. Dragoş avea leucemie, un dosar care se plimba între instituţii şi o mamă dispusă să se „bată” cu autorităţile. Doar că autorităţile nu prea erau dispuse să ajute, iar soluţia era strângerea de fonduri, ca ultimă speranţă. Dragoş avea nevoie de 150.000 de euro pentru transplant.

Revolta. Pe 23 martie 2009 am pus pe blog mesajul de ajutor pentru Dragoş. „Dragoş Croitoru are 18 ani, este elev în clasa a XII-a la Liceul Dante Aligheri din Bucureşti şi fiu unic al Corneliei Croitoru – o femeie oarecare din această ţară – şi a fost diagnosticat cu leucemie acută mieloblastică, în noiembrie 2008. Singura şansă a lui Dragoş este un transplant de măduvă, lucru posibil doar într-o clinică din străinătate. Astfel de operaţii nu se pot finanţa prin formularul E 112, ci se suportă din bugetul Ministerului Sănătăţii şi cel al Muncii, din Fondul de Solidaritate. Dosarul lui Dragoş a fost depus la Direcţia Sanitară în data de 28 ianuarie 2009, cu numărul de înregistrare 868, dar se întârzie aprobarea lui. Dragoş nu mai are timp să aştepte ca funcţionarii să tot amâne rezolvarea situaţiei. Pe dosar scrie „risc maxim de exitus” – adică de moarte. Dragoş are nevoie urgentă de bani, sperăm să îl puteţi ajuta şi dumneavoastră…

Întâmplarea. A doua zi am primit alt mesaj: „Să schimbăm o lege pentru ca oamenii să nu mai moară cu zile în România. Dragoş Croitoru – un caz care trebuie să schimbe un sistem”. Cum il putem ajuta pe el si pe altii ca el? Trebuie sa militam pentru modificarea legii: initierea unui pachet legislativ care sa contina termene precise pentru rezolvarea prioritara a acestor dosare si sanctiuni severe pentru nerespectarea lor. Moartea este implacabila si nu stie sa astepte frumos, la rand! Semnau: Oana şi Carmen. Cazul disperat al lui Dragoş a apărut pe mai multe bloguri şi în ziare. Apoi şi la tv.

Legea 50/2004. Mitingul. Dosarul lui Dragoş tot nu se aproba aşa că Oana şi Carmen s-au gândit la un miting. Pe 7 aprilie 2009, la ora 17.00, ne-am văzut în Piaţa Victoriei. Nu era vorba doar despre dosarul lui Dragoş. Era vorba despre mult mai mult… Despre drepturi. Urmarea? 7 aprilie 2009 – „Ministerul Muncii a aprobat alocarea de fonduri pentru operaţia lui Dragoş în Israel, deşi iniţial refuzase dosarul, din cauza lipsei banilor. Secretarul general al Ministerului Sănătăţii, Petre George Pavelescu, a venit să-i anunţe pe protestatari că dosarul lui Dragoş a fost aprobat atât de Ministerul Sănătăţii, cât şi de Ministerul Muncii şi va fi analizat în şedinţa de Guvern”. 102.847 euro pentru Dragoş. Fondul de solidaritate – Legea 50.

Aş vrea ca domnul ministru al muncii să se gândească cum ar fi dacă propriul său copil ar fi pe moarte, aşa cum sunt eu, iar cei din minister i-ar respinge dosarul pentru transplant. Şi eu am dreptul la viaţă”. Dragoş.

Problema banilor. Iniţial Dragoş avea nevoie de 150.000 de euro pentru transplant. Autorităţile au ales oferta cu cel mai mic preţ, la o clinică din Israel – 102.847 de euro. Oana şi Carmen au reuşit să strângă în paralel câteva mii de euro pentru transport şi alte nevoi. Dragoş a plecat în Israel, unde a făcut transplantul.

dragoscroitorumiting

Calvarul lui Dragoş, povestit de oamenii de la Asociaţia Salvează Vieţi

Precizăm încă de la inceput că Dragos Croitoru nu este un favorizat al sortii, ci doar un precedent. El reprezintă un semnal de alarmă că lucrurile trebuie schimbate. Dragos poti să fii tu, pot să fiu eu, sau poate fi oricare dintre noi. Dragos este un băiat care într-o zi de noiembrie, în 2008,  află că are leucemie. Mai apoi, află că boala lui este chimiorezistentă si ca  are nevoie de un transplant de celule stem în străinătate pentru că în România nu există un Registru al donatorilor neînruditi de celule stem. Nu am considerat că suntem Dumnezeu decizând să îl ajutăm pe Dragos în detrimentul altor tineri aflati în situatii similare, însa legile pot fi schimbate doar pornind de la cazuri concrete.  Dorim egalitate în fata legii, dar nu în fata unei legi strâmbe care este interpretată aleatoriu. În acest caz, întârzierea aprobării dosarelor face ca unii pacienti să supravietuiască si altii nu. Unde este egalitatea? Suntem niste dosare in mâinile autoritătilor! Pentru unele au interes, pentru altele nu. Si atunci rămâne întrebarea: ,,Cine este Dumnezeu în Ministerul Sănătătii pentru a decide cine are prioritate la tratamentele salvatoare de viata si cine nu?” Dosarele pentru tratamente în străinătate, cele care ajung la Ministerul Sănătătii, au în spate pacienti fără nicio sansă de a mai trai în absenta lor,  asa că ne întrebăm fără încetare: ,,Cine este Dumnezeu în Ministerul Sănătătii?” Atâta vreme cât ne vom întreba acest lucru vom căuta solutii ce pot fi puse în aplicare de catre Ministerul Sănătătii pentru ca acesti oameni să trăiască. Este  visul nostru!

9 martie 2009 înseamnă data de nastere a Asociatiei Salvează vieti. 9 martie 2009 înseamnă data la care un email ne anunta că Dragos Croitoru are nevoie de sustinere.

Primesti zilnic zeci de emailuri în care ti se solicită sprijin. Unora nu le dai atentie, pe altele le trimiti mai departe, sperând că altii vor face mai mult. Sunt unele mesaje care te impresionează, si atunci le trimiti si prietenilor sau depui niste bani într-un cont considerând că ti-ai făcut datoria de om.

E-mail-ul despre Dragos Croitoru a stârnit în noi ceva. Am făcut ce facem de obicei… si un pic mai mult…

Am pornit o luptă contra cronometru. Dragos se afla pe un pat de spital asteptând ca semenii lui să facă ceva pentru că autoritatile nu făceau nimic. Zeci, sute de emailuri, telefoane si memorii din partea noastră nu au reusit să dezmortească niste oameni de ,,frunte” ai Directiei de Sănătate Publică Bucuresti, ai Ministerului Sănătătii sau ai Guvernului.

12.03.2009 – Aflăm că dosarul este finalizat la Directia de Sănătate Publică Bucuresti si că va pleca în aceeasi zi către Ministerul Sănătătii. Emailuri, telefoane, discutii, întrebări, răspunsuri fără sens… Directia de Sănătate Publică Bucuresti, Casa Natională a Asigurărilor de Sănătate, Ministerul Sănătătii…

17.03.2009 – Dosarul este în continuare la Directie pentru că nu se gaseste un sofer care să transporte dosarul la Minister. Dupa insistente, dosarul ajunge la Ministerul Sănătătii si este înregistrat cu nr. 3818. …telefoane, discutii, emailuri, sesizări… întrebări fără răspuns… către Ministerul Sănătătii, Guvern, ministri, parlamentari, politicieni… solicitări de termene, proceduri, persoane responsabile… promisiuni, minciuni, adevăruri… ignorantă, nepăsare, implicare… emotii, lacrimi, bucurii, înjurături… haos…

În data de 13 martie 2009, vineri, ne-am prezentat la Direcţia Sanitară, să solicităm urgentarea dosarului şi ne-au promis că luni, 16 martie, la prima oră, dosarul pleacă la minister. Pe 17 martie, marţi, pentru că dosarul nu ajunsese la minister, am mers din nou la Direcţia Sanitară. Raspuns: Ce vă grăbiţi aşa? Oricum aţi pierdut comisia de la minister de luna asta! Până luna viitoare mai este timp! La Ministerul Sănătăţii mai sunt cca 60 de dosare asemănătoare, care aşteaptă soluţionarea (conform celor comunicate de către doamna ec. Luminiţa Vopsaroiu, consilier personal al subsecretarului de stat dr. Raed Arafat).

– Am trimis un mail domnului Prigoană, căruia nu i-am cerut bani, doar l-am rugat, noi i-am cerut ajutorul în obţinerea unui răspuns la un dosar care zace la Ministerul Sănătăţii de 2 luni. Acesta a fost răspunsul: „Stimata doamna, desi pot parea nedrepte, procedurile sunt aceleasi pentru toti. Desigur, se poate interveni ca procesul sa nu fie obstructionat, insa nu se pot face demersuri de incalcare a regulilor pentru un caz, celelalte cazuri fiind dezavantajate in acest mod. Este laudabil efortul dvs de a sustine cauza tanarului, dar haide-ti sa lasam profesionistii sa-si facă datoria. Silviu Prigoană, http://www.prigoana.ro”.

– În seara de 19 martie 2009, Dosarul lui Dragoş a plecat de la Ministerul Sănătăţii (care i-a aprobat o parte din bani) la Ministerul Muncii, care urmează să aprobe.

24.03.2009 – Dosarul este aprobat de catre  Ministerul Sănătătii, dar nu poate fi trimis la Guvern pentru a intra în Sedinta de Guvern din 25 martie pentru că o functionară nu stie să întocmească o notă de fundamentare.  …emailuri, telefoane, memorii, Guvern, Ministerul Sănătătii… functionari, nimeni, noi, ei… tăcere…

Dna Marilena Nitulescu ne spune că dosarul, semnat,   însotit de  nota de referat si de nota de fundamentare e, a plecat spre Guvern cu numărul de înregistrare: ib 3122/25.03.2009.

…Asteptare…

Scrisoare catre Ministerul Sanatatii. Catre Dir. Mihaela Bardos, Directia Generala de Sanatate Publica, Asistenta Medicala si Programe: In data de 24 martie 2009, am sunat la cabinetul dumneavoastra, la nr 021 307 25 66, si o “simpla functionara” (cum s-a autodenumit) mi-a raspuns la telefon. Am cerut detalii despre dosarul lui Dragos Croitoru. Mi-a raspuns ca s-a semnat la d-nul ministru al Sanatatii si inclusiv la dumneavoastra. Urmatoarea intrebare din partea mea a fost: “Ajunge atunci in aceasta seara la Guvern pt a fi semnat in sedinta de Guvern de maine, 25 martie 2009?” Raspuns: “Nu stiu sa va spun, pt ca trebuie sa redactez o nota de prezentare si nu stiu sa fac acest lucru. O astept pe d-na directioare Bardos sa mi spuna cum sa fac aceasta nota. D-na directoare este plecata din minister si nu stiu cand se intoarce.” Mi-as dori sa inteleg din acest raspuns ca aceasta functionara v-a asteptat toata noaptea, timp in care s-a gandit cum sa faca sa nu i se mai intample niciodata asa ceva. Probabil a stat si s-a gandit ca si o “simpla functionara” ar fi putut contruibui putin ca sa salveze o viata de om. Dar ca de aceasta data nu a putut. De aceasta data, viata unui om s-a aflat in mainile ei iar ea nu a putut face nimic sa-i grabeasca vindecarea. Intrebari: 1. Aceasta “simpla functionara” nu stie sa redacteze o nota de prezentare? 2. Si daca nu stie de ce nu intreaba? 3. Si daca nu intreaba se poate considera incompetenta? 4. Si daca ea astazi mai lucreaza in Ministerul sanatatii va deveni o prefesionista? 5. A reusit totusi sa intocmeasca aceasta nota de ieri pana azi? 6. A ajuns dosarul la Guvern? Precizez ca stiu ca nu e prima oara cand se dau Hotarari de Guvern pentru asemenea cazuri, deci consider ca aceste note de prezentare pt astfel de dosare au mai fost intocmite in ministerul sanatatii. Sedinta de Guvern mai este peste o saptamana, respectiv pe 1 aprilie 2009. Dragos Croitoru are diagnosticul de leucemie mieloblastica acuta iar moartea nu asteapta cuminte ca functionarii din Miniserul Sanatatii sa devina prefesionisti. Dosarul lui este inregistrat la Directia de Sanatate publica din 28 ianuarie. Timp de 6 zile (intre 12 martie si 17 martie) Directia de Sanatate Publica a cautat un sofer care sa mute dosarul de la Directie la Minister. Ultima intrebare: 7. Ministerul Sanatatii are sofer sa duca dosarul la Guvern? Va solicit raspunsuri punctuale. Va rog sa ne precizati in ce stadiu se afla Hotararea de Guvern pentru cazul DRAGOS CROITORU: 1. A fost Hotararea redactata de Ministerul Sanatatii? In ce zi? 2. A fost Hotararea avizata de Ministerul Muncii? In ce zi? Va intreb acest lucru intrucat acest act nu a ajuns la Cancelaria primului ministru pentru a fi semnat de catre acesta. Va rog sa ne precizati data si ora la care va ajunge pentru semnatura la domnul prim ministru Boc. Multumesc. Carmen Uscatu.

27 martie 2009. Dosarul lui Dragos a ajuns in sfarsit la Guvern… Prea tarziu pentru a intra in sedinta de Guvern de saptamana aceasta… De ce credeti? Pentru ca o “simpla functionara” asa cum s-a recomandat cand i s-a solicitata sa-si spuna numele, nu stia sa faca o nota de fundamentare necesara trimiterii dosarului la guvern… A trebui sa-si astepte sefa, prinsa cu alte lucruri importanate… Si uite asa, viata unui om si a altor 5 cu dosare in aceeasi situatie pentru o simpla functionara nu vlaoreaza nimic. Probabil ca doarme bine noaptea. Acum nu ne ramane decat sa asteptam… Dar trebuie sa facem ceva pentru ca Ministerul Sanatatii sa aiba prin lege niste proceduri foarte stricte pentru astfel de cazuri, proceduri care daca se incalca sa fie sanctionate drastic. Va doresc tuturor sa nu treceti niciodata prin ce trece Dragos si familia lui. Oana Gheorghiu

1.04.2009 – Dosarul lui Dragos a fost respins de Guvern din cauza absentei unor avize. … telefoane, sfaturi, clinici, apeluri de ajutor… medici… functionari… urgent… curând… nicicând…

07.04.2009 – Ultima solutie: un miting prin care drepturile pacientului să fie recunoscute. Mitingul a fost aprobat de catre  Primăria Capitalei. Secretarul de Stat al Ministerului Sănătătii, Dl Angelescu, si Secretarul de Stat al Ministerului Muncii, Dl Valentin Mocanu, au discutat cu organizatorii mitingului  (Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu) si i-au asigurat că, în data de 8 aprilie, sapte dosare vor primi aprobare în Sedinta de Guvern.

8.04.2009 – Hotărâre de Guvern pentru aprobarea celor sapte dosare.
…telefoane.. aprobare… publicare… când? cum? acum…

10.04.2009 – Publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern. Primim acordul clinicii din Israel pentru internarea lui Dragos. …telefoane… salvare… medic însotitor… confirmare clinică în Israel… foaia de externare…. bilete de avion… emotii… sperantă…

16.04.2009 – Dragos pleacă la tratament în Israel. Medicul curant al lui Dragos ni se adreseaza printr-un email cerandu-ne ca in viitor sa avem in vedere starea pacientilor pe care-i trimitem la transplant, conditia lor (nutritie, infectii, capacitatea functionala a organismului, etc) fiind o dominanta decisiva pentru astfel de interventii.

07.05.2009 – Lui Dragos i se găseste donator neînrudit, compatibil 100%.

05.06.2009 – Lui Dragos i se face transplantul de celule stem.

În prezent Dragos se află în Israel, în tratament post transplant. Medicul sau curant  tine constant legătura cu noi si ne informează despre vindecarea lui. Îl asteptăm cu totii acasă.

Cam atât, deocamdată, despre Dragoş – Un licean a cărui mamă a vrut să schimbe ceva în România. Pentru că altfel nu se putea, a fost miting.

Pe 7 aprilie 2009 au fost aprobate 7 dosare: Voicu Marian Claudiu, 8 ani, leucemie, 176.472 USD. Horga Mariana, 48 de ani, leucemie, 164.760 EURO. Orban Agnes Maria, 41 de ani, transplant pulmonar, 120.600 EURO. Răşitariu Petru, 30 de ani, limfom malign non Hodgkin, 100.000 EURO. Croitoru Dragoş, 18 ani, leucemie, 102.847 EURO. Teodoraşcu Eugen, 49 de ani, transplant pulmonar, 122.633 EURO. Iordache Gabriel, 54 de ani, leucemie, 99.000 EURO.

Salvează vieţi. Dacă afli că cineva are un necaz şi vrei să îl ajuţi, nu te face că nu vezi, nu spune că nu ai bani sau că nu cunoşti pe nimeni… Doar spune. Găsesc alţii soluţii:

Carmen Uscatu: carmen.uscatu@salveazavieti.ro

Oana Gheorgiu: oana.gheorgiu@salveazavieti.ro

Helen Necsulescu: helen.necsulescu@salveazavieti.ro

Simona Turea: simona.turea@salveazavieti.ro

Ionela Nicolau: ionela.nicolau@salveazavieti.ro

Liviu Lambrino: liviu.lambrino@salveazavieti.ro

Bianca Ivascu: bianca.ivascu@salveazavieti.ro

Salvează vieţi

info@salveazavieti.ro

http://salveazavieti.ro

DragosCroitoruSV

Anunțuri

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Calvarul steluţelor de mare. Dragoş […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: