Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

O instituţie de salvat vieţi – mai mult decât un premiu. Paula Herlo

with 16 comments

PaulaHerlo

Îi place să citească. Îi plac florile şi „grădinăreşte”. Îi place cafeaua. Îi place să meargă cu prietenele la un restaurant bun, din când în când. Gândeşte, munceşte, călătoreşte, iubeşte. Un om din România: Paula Herlo. Inteligenţă, voinţă şi tenacitate. A avut o idee şi a dus-o până la capăt. A căutat oameni, a corespondat cu ei, a muncit, a convins, a reuşit. Poate că reuşita asta nu are un premiu „palpabil”. Adică simbolul lui nu va putea fi pus într-o vitrină. Este un premiu de suflet. Primul mulţumesc spus în gând de primul român salvat, primul sentiment de mulţumire sufletească al primului român care a salvat o viaţă, dintr-o idee de bun simţ şi cât se poate de firească pentru o ţară civilizată. Pe care idee a avut-o Paula Herlo.

Paula Herlo, felicitări!

1 iulie 2009. Operatiile de transplant de celule stem vor putea fi realizate si in Romania. Guvernul a adoptat o hotarare privind infiintarea Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, a declarat premierul la finalul sedintei Executivului. Boc a afirmat ca vor putea fi efectuate operatii de transplant si in Romania, la preturi mult mai mici decat in strainatate. Costul unui astfel de transplant in Romania ar putea ajunge la 40-45.000 euro, fata de 150.000 euro in strainatate. „Mai mult de atat, vom fi in stare sa realizam asemenea operatii si in Romania pentru pacientii din afara tarii, prin aceasta aducand resurse financiare aici si oferind posibilitatea romanilor sa nu mai plece in strainatate pentru a realiza operatii de acest fel”, a precizat seful Executivului, indemnandu-i pe romani sa se inscrie voluntar in Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem va fi o institutie publica cu personalitate juridica in subordinea Ministerului Sanatatii, cu sediul in Bucuresti, str. Constantin Caracas nr. 2-8, Sector 1.

Registrul va avea 40 de angajati si un Consiliu Stiintific, format din personalitati recunoscute in domeniul activitatii de donare si transplant de celule stem hematopoietice.

Activitatea Registrului se va realiza la nivel teritorial prin 3 Centre de Transplant de Celule Stem si 8 Centre de Recrutare si Testare Primara.

Centrele de Transplant de Celule Stem se vor infiinta in Bucuresti, Timisoara si Targu Mures.

Centrele de Recrutare si Testare Primara se vor organiza in Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Targu Mures si Timisoara.

Conform proiectului de act normativ, Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii.

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice va avea, printre atributii, infiintarea si gestionarea bazei de date securizate cu donatorii voluntari de celule stem hematopoetice periferice si centrale, promovarea activitatii de donare de celule stem hematopoetice periferice si centrale, conform standardelor europene, colectarea si analizarea celor mai noi date in domeniu, pentru monitorizarea riscurilor cu influenta directa asupra calitatii activitatii de donare de celule stem hematopoetice si interconectarea cu institutiile similare internationale, in vederea gasirii unor donatori compatibili pentru pacientii care nu si-au gasit donator in Romania. Ziua.

Guvernul a luat acesta decizie in urma campaniei Avem viata in sange!, derulata in ultimele luni de Stirile ProTV.

Potrivit hotararii de Guvern aprobata, registrul devine functional de la 1 septembrie 2009 si va avea 40 de angajati.

Anuntul vine ca o gura de aer pentru miile de bolnavi de leucemie, talasemie sau cancer limfatic, a caror viata depinde de un donator onorific.

Intr-o prima faza, 8 laboratoare din mai multe judete ale tarii vor face teste de compatibilitate, iar analizele vor fi trimise in cele trei centre unde se face transplant medular in Romania: Timisoara, Targu Mures si Bucuresti.

Angajatii registrului vor avea obligatia sa gestioneze baza de date care ii cuprinde pe donatorii de celule stem si sa incurajeze oamenii sa se alature acestui proiect nobil, salvator de vieti.

In plus, viitorul sef al institutiei este obligat sa faca toate demersurile pentru ca Romania sa fie conectata la registrul international, ce cuprinde 13 milioane de potentiali donatori.

Viitorul sediu al Registrului national al donatorilor onorifici de celule stem se afla in cladirea Institutului National de Hematologie.

Registrul va fi o institutie separata, aflata in subordinea Ministerului Sanatatii, iar finantarea va fi asigurata de la bugetul de stat.

Anuntul din 1 iulie 2009 vine in urma campaniei Avem viata in sange!.

Stirile ProTV aduceau in atentie drama bolnavilor care sufera de o forma de cancer a sangelui si care n-au un donator compatibil in familie. Statistic, trei sferturi dintre ei sunt in aceasta situatie disperata si de aceea cei mai multi se prapadesc, pentru ca in strainatate o astfel de procedura costa spre 200.000 de euro. Odata cu infiintarea Registrului, lucrurile se vor schimba in bine.

Decizia privind infiintarea Registrului a fost anuntata la sfarsitul lunii aprilie, in emisiunea Romania, te iubesc!.

Primul termen, cel privind elaborarea hotararii de Guvern a fost respectat. Oficialii au apoi la dispozitie 60 de zile pentru a pune la punct activitatea Registrului, astfel incat de la 1 septembrie, acesta sa devina realitate, asa cum au promis.

Pana atunci, campania continua! Pentru ca avem viata in sange!


PRO TV

sigla-protv

Restul ţine de noi, ceilalţi.

Formularul de susţinere:

http://formular.stirileprotv.ro

Datele tale de identificare raman confidentiale, urmand ca la finalul campaniei sociale, Stirile ProTV sa le predea Ministerului Sanatatii din Romania pentru crearea Registrului National de Donatori Neinruditi.

Toti cei care ar fi dispusi sa doneze trebuie sa stie ca procedura este asemanatoare cu cea a donarii de sange.

Pasul 1. Ca sa se inscrie in Registru, donatorii trebuie sa faca o simpla analiza de sange. Proba va fi analizata din toate punctele de vedere, iar rezultatul (daca potentialul donator este apt pentru a dona) va fi aflat in doua-trei zile. Daca este sanatos si deci apt sa devina donator este inscris intr-o baza de date, adica in Registrul Donatorilor Onorifici.

Numai in cazul in care donatorul este compatibil 100% cu bolnavul, acesta va fi solicitat sa doneze celule stem.

Pasul 2. Daca este compatibil cu un bolnav, donatorul trebuie sa ia pastile pentru stimularea procedurii de celule stem in sangele periferic.

Pasul 3. Pe vena se monteaza un cateter care este conectat la un aparat care seamana cu cel dializa. Procedura nu dureaza mai mult de doua ore si este fara riscuri pentru donatori.

Celulele stem hematopoietice extrase din organism se refac in cateva zile. Celulele extrase din sange vor fi transplantate bolnavilor de leucemie, talasemie sau limfom Hodgkin cu ajutorul unei simple perfuzii. In urma transplantului, pacientul are mari sanse de a deveni un om perfect sanatos.

Laboratoarele (nu putem merge oriunde pentru înscriere):

Testele HLA sunt cele care pot determina daca un donator este compatibil cu un bolnav. In Romania sunt doar 6 centre (vor fi 8 ) care pot testa imunologic daca un donator si un bolnav sunt 100% compatibili. Acestea sunt în Bucureşti, Târgu Mureş, Timişoara, Iaşi, Cluj şi în Constanţa:

– Institutul Clinic Fundeni Bucureşti – Laboratorul de diagnostic, biologie moleculara, imunologie HLA si virusologie. Sos. Fundeni nr.258, sector 2. Centrul de Imunogenetica si Virusologie, etajul 3. Tel 021/3180448, Conf. Dr. Ileana Constantinescu, medic imunologie-virusologie. E-mail: constantinescu.ileana@gmail.com

– Spitalul Clinic Judetean de Urgenta nr. 1 Timisoara – Centrul regional de imunologie de transplant. Str. Iosif Bulbuca nr 10. La biroul de informatii cereti sa ajungeti la Dan Ilincariu. Telefon 0256433601 interior 122. 0740 953576

– Spitalul Clinic de Urgenta „Sfantul Spiridon” Iasi – Laboratorul de imunologie si genetica. Policlinica nr 1 din Iasi, Str. Vasile Conta, Nr.2. Etajul 4, Laboratorul de imunologie si igenetica. Dr. Petru Ceanga. 0232-234277

– Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca – Laboratorul clinic de analize medicale si imunologie. Str Clinicilor nr 4-6 in Cladirea Medicala 2, etajul 3, Sectia Urologie si Transplant renal. Dr. Dan Luscanov. 0724520669

– Laboratorul de imunologie de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta. B-dul Tomis 145, Etajul 4, Clinica Chirugie 2. Contact dr Raluca Pasare, 0241614004, 0766362527.

– Institutul de Urgente pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu-Mures. Strada Gheorghe Marinescu, Nr. 50. Telefon: 0265/210900.

Mai multe aici.

AvemViataInSange1

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. ARUNCA O PRIVIRE AICI : http://vintagedresser.wordpress.com

  vintagedresser

  6 Iulie 2009 at 11:58

 2. Daniela, bolnavă de cancer limfatic, are nevoie de sprijin!

  Daniela Dobromir (foto) s-a născut pe 23 aprilie 1985, în localitatea Bozovici, din judeţul Caraş-Severin. În anul 2008, a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii de Vest, Timişoara. Provine dintr-o familie de oameni simpli, harnici şi are o soră mai mare decât ea, de care este foarte ataşată. Este o fire veselă, optimistă, altruistă şi este înconjurată de prieteni şi oameni care o apreciază şi o iubesc. Avea toată viaţa pentru a-şi forma o carieră şi o familie. Însă, pofta de viaţă şi optimismul care o caracterizează i-au fost umbrite de o veste tristă. În urmă cu două săptămâni, a fost diagnosticată cu cancer limfatic, în stadiul 4B. Mai exact, este vorba despre limfomul non-Hodgkin, care reprezintă o formă de cancer al limfocitelor şi care, netratat corespunzător, poate fi fatal. Ea a început un tratament, însă suma de care are nevoie este mult prea mare pentru a putea fi acoperită de familie. Este vorba despre 80.000 de euro. Prietenii şi cunoscuţii sunt alături de ea şi fac tot posibilul sa strângă cât mai mult din această sumă. Cu toate acestea, orice ajutor este binevenit.

  Conturile unde pot fi făcute donaţii sunt:
  Cont în lei, deschis la Banca Transilvania, Sucursala Timisoara:
  Dobromir Daniela Ramona
  xxxxxxxxxxxx……XX
  Dobromir Daniela Ramona
  Cont în euro, deschis la Banca Transilvania, Sucursala Timisoara:
  xxxxxxxxxxxxx……..XX

  Va multumesc,

  Simona Tudor

  Tudor Simona

  12 August 2009 at 23:06

  • Tudor Simona din Timişoara:
   Ai vreo explicaţie logică pentru faptul că familia Danei şi prietenii ei indică pentru Dobromir Daniela conturi la BRD Sucursala Reşiţa şi nu la Banca Transilvania Sucursala Timişoara????
   https://isabellelorelai.wordpress.com/2009/08/13/daniela-dobromir-in-romania-nu-i-s-a-descoperit-nici-o-boala-in-germania-da-cancer-in-faza-avansata/
   Ai vreo explicaţie logică pentru faptul că în această publicaţie, din care ai copiat anunţul, contul este la BRD şi nu la Transilvania?

   http://www.e-timisoara.info/stiri-locale/daniela-bolnava-de-cancer-limfatic-are-nevoie-de-sprijin

   Daniela, bolnava de cancer limfatic, are nevoie de sprijin

   Articol adaugat in 06 August 2009 de catre Echipa eTimisoara.
   Sursa : ZDV

   Daniela Dobromir (foto) s-a nascut pe 23 aprilie 1985, in localitatea Bozovici, din judetul Caras-Severin. In anul 2008, a absolvit Facultatea de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii din cadrul Universitatii de Vest, Timisoara. Provine dintr-o familie de oameni simpli, harnici si are o sora mai mare decat ea, de care este foarte atasata. Este o fire vesela, optimista, altruista si este inconjurata de prieteni si oameni care o apreciaza si o iubesc. Avea toata viata pentru a-si forma o cariera si o familie. Insa, pofta de viata si optimismul care o caracterizeaza i-au fost umbrite de o veste trista. In urma cu doua saptamani, a fost diagnosticata cu cancer limfatic, in stadiul 4B. Mai exact, este vorba despre limfomul non-Hodgkin, care reprezinta o forma de cancer al limfocitelor si care, netratat corespunzator, poate fi fatal. Ea a inceput un tratament, insa suma de care are nevoie este mult prea mare pentru a putea fi acoperita de familie. Este vorba despre 80.000 de euro. Prietenii si cunoscutii sunt alaturi de ea si fac tot posibilul sa stranga cat mai mult din aceasta suma. Cu toate acestea, orice ajutor este binevenit. Conturile unde pot fi facute donatii sunt:
   Cont in lei, deschis la Sucursala BRD Resita:
   Daniela Dobromir
   RO55BRDE110SV20733011100
   Daniela Dobromir
   Cont in euro, deschis la Sucursala BRD Resita:RO02BRDE110SV20733101100.

   isabellelorelai

   13 August 2009 at 11:09

 3. As dori sa aflu o adresa de mail a PAULEI HERLO.
  Multumesc,
  Ionela,
  Iasi

  Ionela Sofinceanu

  21 Decembrie 2009 at 20:56

 4. Paula e o tipa de nota zece, care stie ce vrea.

  Teodora

  18 Februarie 2010 at 20:24

 5. […] Vasile mi-a scris Paula. Puştiul este ghinionist, pentru că are o boală gravă. Dar şi norocos. Poate fi salvat. Aici, […]

  • Buna!
   As vrea si eu adresa Paulei Herlo, te rog mult. E urgent.
   Multumesc.

   dorina geicu

   9 Aprilie 2010 at 18:15

 6. BUNA MA NUMESC L. VASILE SUNT DIN IASI VREAU SA-MI DONEZ TOATE ORGANELE PENTRU CA TRAIESC SINGUR PE LUMEA ASTA SI NU AM PE NIMENI NU VORBESC CU EI ABSOLUT DELOC SUN APT DIN PUNCT DE VEDERE PSIHOLOGIC PENTRU A LUA ACEASTA DECIZIE DE CERTITUDINE SI AM LUAT-O DE M-AI DE MULT TIMP AN ASA FEL AN CAT SA MOR DONAND ORGANE NU STIU CE DEMERSURI TREBUIE FACUTE DAR VREAU SA-MI DONEZ TOATE ORGANELE AN TIMPUL VIEII DACA EXISTA VREUN UN PROCEDEU S-AU PRIN MOARTE CEREBRALA DAR TARE M-AS BUCURA CA TOATE ORGANELE MELE SA AJUNGA LA PRIMITORI COMPATIBILI
  VREAU SA SALVEZ COPII, TINERI SI OAMENI AN VARSTA
  DE CHINURI TERIBILE LA CARE NU S-AU GANDIT VREODATA CA AR ANCEPE O VIATA NOUA
  AMI DORESC SA FAC ASTA PENTRU CEI CARE SUFERA DE BOLI INCURABILE ZIC EU CA NU ARE ROST SA-MI M-AI DUC ZILELE CHIAR NU ARE ROST MAI DEGRABA D-AU SANSE DE SUPRAVIETUIRE OAMENILOR CARE AU NEVOIE .
  SINCER SA ZIC M-AM GANDIT SA DECURG LA UN GEST DE SINUCIDERE DAR M-AM GANDIT CA CINEVA DE SUS MI-A OFERIT UN DAR VIATA PE PAMANT. AM CURAJ SA DONEZ ORGANE SI NU-MI IESTE FRICA DE MOARTE CI DE DUMNEZEU VREAU DOAR SA FAC BINE ALTOR OAMENI CARE SUFERA DE BOLI INCURABILE
  VREAU PARERILE DUMNEAVOASTRA VA MULTIUMSC POATE MA MANTUIESTE DUMNEZEU PENTRU PACATELE CALE LE-AM FACUT
  MANTUIETE-MA DOAMNE PE MINE PACATOSUL
  tel:0758375759 s-au pe adresa de Email alexandrupavel_2009@yahoo.com chiar rog sa sune cineva care antradevar are nevoie MA PUTETI CONTACTA ORICAND ESTE NEVOIE MARE DE AJUTOR

  L Vasile

  20 Martie 2011 at 04:00

 7. tot incerc si nu gasesc adresa pulei herlo

  nedelcu

  10 Iunie 2011 at 20:12

 8. adresa paulei ,ptr a afla detalii despre petitie sau, alte sugestii

  nedelcu

  10 Iunie 2011 at 20:14

 9. ….cu aceasta petitie nu se va rezolva nimic

  vali

  11 Iunie 2011 at 12:40

 10. exista un comentariu care este in asteptare de doua zile , probil nu convine cuiva

  vali

  15 Iunie 2011 at 18:05

 11. Buna ziua,

  As avea si eu nevoie de adresa Paulei Herlo. Este legat de o conferinta despre campaniile sociale.
  Astept cat de curand un raspuns din parte dvs.

  Multumesc frumos,
  Diana Lupescu

  Diana Lupescu

  6 Noiembrie 2011 at 17:13


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: