Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Archive for Iulie 4th, 2009

O instituţie de salvat vieţi – mai mult decât un premiu. Paula Herlo

with 16 comments

PaulaHerlo

Îi place să citească. Îi plac florile şi „grădinăreşte”. Îi place cafeaua. Îi place să meargă cu prietenele la un restaurant bun, din când în când. Gândeşte, munceşte, călătoreşte, iubeşte. Un om din România: Paula Herlo. Inteligenţă, voinţă şi tenacitate. A avut o idee şi a dus-o până la capăt. A căutat oameni, a corespondat cu ei, a muncit, a convins, a reuşit. Poate că reuşita asta nu are un premiu „palpabil”. Adică simbolul lui nu va putea fi pus într-o vitrină. Este un premiu de suflet. Primul mulţumesc spus în gând de primul român salvat, primul sentiment de mulţumire sufletească al primului român care a salvat o viaţă, dintr-o idee de bun simţ şi cât se poate de firească pentru o ţară civilizată. Pe care idee a avut-o Paula Herlo.

Paula Herlo, felicitări!

1 iulie 2009. Operatiile de transplant de celule stem vor putea fi realizate si in Romania. Guvernul a adoptat o hotarare privind infiintarea Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, a declarat premierul la finalul sedintei Executivului. Boc a afirmat ca vor putea fi efectuate operatii de transplant si in Romania, la preturi mult mai mici decat in strainatate. Costul unui astfel de transplant in Romania ar putea ajunge la 40-45.000 euro, fata de 150.000 euro in strainatate. „Mai mult de atat, vom fi in stare sa realizam asemenea operatii si in Romania pentru pacientii din afara tarii, prin aceasta aducand resurse financiare aici si oferind posibilitatea romanilor sa nu mai plece in strainatate pentru a realiza operatii de acest fel”, a precizat seful Executivului, indemnandu-i pe romani sa se inscrie voluntar in Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem va fi o institutie publica cu personalitate juridica in subordinea Ministerului Sanatatii, cu sediul in Bucuresti, str. Constantin Caracas nr. 2-8, Sector 1.

Registrul va avea 40 de angajati si un Consiliu Stiintific, format din personalitati recunoscute in domeniul activitatii de donare si transplant de celule stem hematopoietice.

Activitatea Registrului se va realiza la nivel teritorial prin 3 Centre de Transplant de Celule Stem si 8 Centre de Recrutare si Testare Primara.

Centrele de Transplant de Celule Stem se vor infiinta in Bucuresti, Timisoara si Targu Mures.

Centrele de Recrutare si Testare Primara se vor organiza in Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Targu Mures si Timisoara.

Conform proiectului de act normativ, Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii.

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice va avea, printre atributii, infiintarea si gestionarea bazei de date securizate cu donatorii voluntari de celule stem hematopoetice periferice si centrale, promovarea activitatii de donare de celule stem hematopoetice periferice si centrale, conform standardelor europene, colectarea si analizarea celor mai noi date in domeniu, pentru monitorizarea riscurilor cu influenta directa asupra calitatii activitatii de donare de celule stem hematopoetice si interconectarea cu institutiile similare internationale, in vederea gasirii unor donatori compatibili pentru pacientii care nu si-au gasit donator in Romania. Ziua.

Guvernul a luat acesta decizie in urma campaniei Avem viata in sange!, derulata in ultimele luni de Stirile ProTV.

Potrivit hotararii de Guvern aprobata, registrul devine functional de la 1 septembrie 2009 si va avea 40 de angajati.

Anuntul vine ca o gura de aer pentru miile de bolnavi de leucemie, talasemie sau cancer limfatic, a caror viata depinde de un donator onorific.

Intr-o prima faza, 8 laboratoare din mai multe judete ale tarii vor face teste de compatibilitate, iar analizele vor fi trimise in cele trei centre unde se face transplant medular in Romania: Timisoara, Targu Mures si Bucuresti.

Angajatii registrului vor avea obligatia sa gestioneze baza de date care ii cuprinde pe donatorii de celule stem si sa incurajeze oamenii sa se alature acestui proiect nobil, salvator de vieti.

In plus, viitorul sef al institutiei este obligat sa faca toate demersurile pentru ca Romania sa fie conectata la registrul international, ce cuprinde 13 milioane de potentiali donatori.

Viitorul sediu al Registrului national al donatorilor onorifici de celule stem se afla in cladirea Institutului National de Hematologie.

Registrul va fi o institutie separata, aflata in subordinea Ministerului Sanatatii, iar finantarea va fi asigurata de la bugetul de stat.

Anuntul din 1 iulie 2009 vine in urma campaniei Avem viata in sange!.

Stirile ProTV aduceau in atentie drama bolnavilor care sufera de o forma de cancer a sangelui si care n-au un donator compatibil in familie. Statistic, trei sferturi dintre ei sunt in aceasta situatie disperata si de aceea cei mai multi se prapadesc, pentru ca in strainatate o astfel de procedura costa spre 200.000 de euro. Odata cu infiintarea Registrului, lucrurile se vor schimba in bine.

Decizia privind infiintarea Registrului a fost anuntata la sfarsitul lunii aprilie, in emisiunea Romania, te iubesc!.

Primul termen, cel privind elaborarea hotararii de Guvern a fost respectat. Oficialii au apoi la dispozitie 60 de zile pentru a pune la punct activitatea Registrului, astfel incat de la 1 septembrie, acesta sa devina realitate, asa cum au promis.

Pana atunci, campania continua! Pentru ca avem viata in sange!


PRO TV

sigla-protv

Restul ţine de noi, ceilalţi.

Formularul de susţinere:

http://formular.stirileprotv.ro

Datele tale de identificare raman confidentiale, urmand ca la finalul campaniei sociale, Stirile ProTV sa le predea Ministerului Sanatatii din Romania pentru crearea Registrului National de Donatori Neinruditi.

Toti cei care ar fi dispusi sa doneze trebuie sa stie ca procedura este asemanatoare cu cea a donarii de sange.

Pasul 1. Ca sa se inscrie in Registru, donatorii trebuie sa faca o simpla analiza de sange. Proba va fi analizata din toate punctele de vedere, iar rezultatul (daca potentialul donator este apt pentru a dona) va fi aflat in doua-trei zile. Daca este sanatos si deci apt sa devina donator este inscris intr-o baza de date, adica in Registrul Donatorilor Onorifici.

Numai in cazul in care donatorul este compatibil 100% cu bolnavul, acesta va fi solicitat sa doneze celule stem.

Pasul 2. Daca este compatibil cu un bolnav, donatorul trebuie sa ia pastile pentru stimularea procedurii de celule stem in sangele periferic.

Pasul 3. Pe vena se monteaza un cateter care este conectat la un aparat care seamana cu cel dializa. Procedura nu dureaza mai mult de doua ore si este fara riscuri pentru donatori.

Celulele stem hematopoietice extrase din organism se refac in cateva zile. Celulele extrase din sange vor fi transplantate bolnavilor de leucemie, talasemie sau limfom Hodgkin cu ajutorul unei simple perfuzii. In urma transplantului, pacientul are mari sanse de a deveni un om perfect sanatos.

Laboratoarele (nu putem merge oriunde pentru înscriere):

Testele HLA sunt cele care pot determina daca un donator este compatibil cu un bolnav. In Romania sunt doar 6 centre (vor fi 8 ) care pot testa imunologic daca un donator si un bolnav sunt 100% compatibili. Acestea sunt în Bucureşti, Târgu Mureş, Timişoara, Iaşi, Cluj şi în Constanţa:

– Institutul Clinic Fundeni Bucureşti – Laboratorul de diagnostic, biologie moleculara, imunologie HLA si virusologie. Sos. Fundeni nr.258, sector 2. Centrul de Imunogenetica si Virusologie, etajul 3. Tel 021/3180448, Conf. Dr. Ileana Constantinescu, medic imunologie-virusologie. E-mail: constantinescu.ileana@gmail.com

– Spitalul Clinic Judetean de Urgenta nr. 1 Timisoara – Centrul regional de imunologie de transplant. Str. Iosif Bulbuca nr 10. La biroul de informatii cereti sa ajungeti la Dan Ilincariu. Telefon 0256433601 interior 122. 0740 953576

– Spitalul Clinic de Urgenta „Sfantul Spiridon” Iasi – Laboratorul de imunologie si genetica. Policlinica nr 1 din Iasi, Str. Vasile Conta, Nr.2. Etajul 4, Laboratorul de imunologie si igenetica. Dr. Petru Ceanga. 0232-234277

– Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca – Laboratorul clinic de analize medicale si imunologie. Str Clinicilor nr 4-6 in Cladirea Medicala 2, etajul 3, Sectia Urologie si Transplant renal. Dr. Dan Luscanov. 0724520669

– Laboratorul de imunologie de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta. B-dul Tomis 145, Etajul 4, Clinica Chirugie 2. Contact dr Raluca Pasare, 0241614004, 0766362527.

– Institutul de Urgente pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu-Mures. Strada Gheorghe Marinescu, Nr. 50. Telefon: 0265/210900.

Mai multe aici.

AvemViataInSange1

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: