Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Steluţele de mare. Cristi Ionuţ Racz. Despre cum sistemul te învaţă să mori când tocmai ai împlinit 15 ani

with 9 comments

Golgota

Este rău. Acesta este adevărul. Situaţia este din ce în ce mai gravă. Indiferent de „motorul de căutare”.

Doctorul german îi spune Cristi. Bunica şi ceilalţi din familie îi spun Ionuţ. Eu am să spun că acest copil de la ţară este victimă.

Cristi Ionuţ Racz este victima tuturor („mai puţin” a celor care i-au decis soarta, care vor spune sec: ghinionist).

Şi victimă sigură a unei sume de bani. 12.000 de euro.

De atât mai are nevoie Cristi Ionuţ ca să nu moară. De 12.000 de euro.

Cristi Ionuţ are leucemie limfatică acută. Are 15 ani. I-a împlinit pe 11 mai 2009, pe un pat de spital, cu citostatice în loc de tort. A fost diagnosticat în 2008. Este internat de 5 luni la un spital din Germania, în aşteptarea unui transplant de măduvă. A primit cu greu banii de la minister – tatăl lui vitreg a făcut greva foamei pentru asta – dar în suma aprobată, de 121.000 de euro, nu era inclusă şi suma de 15.000 necesară găsirii donatorului.

Starea lui Cristi Ionuţ este critică. Viaţa lui Cristi Ionuţ Racz depinde de 12.000 de euro, bani necesari pentru găsirea unui donator compatibil. Căutarea donatorului costă 15.000, dar 3.000 de euro îi are.

Povestea lui Cristi Ionuţ Racz. Golgota unui copil

CristiIonutRacz

Cristi Ionuţ a rămas orfan de tată când era foarte mic. A rămas în grija bunicii, într-un sat din Suceava. Mama lui a plecat la Vatra Dornei, unde s-a recăsătorit şi a mai avut trei copii. Mama venea în vizită cât de des putea. În vacanţa de vară a venit să îl vadă pe Cristi Ionuţ. Copilul nu se simţea prea bine aşa că l-a dus la Iaşi, la analize. Pe 15 septembrie 2008, Cristi Ionuţ era deja internat la Spitalul Sfânta Maria din Iaşi. Fusese diagnosticat cu leucemie şi începuse chimioterapia. Tratamentul nu dădea rezultate, testele ieşeau din ce în ce mai prost. Mama a fost sfătuită să ducă copilul în străinătate, i-a fost recomandată o clinică din Germania, în care să facă tratament, în schimbul a 45.000 de euro. De unde bani? O pensie de urmaş de 400 RON. Casa din Vatra Dornei urma să fie retrocedată. Tatăl vitreg câştiga cât să îi întreţină pe ceilalţi 3 copii. Cât au putut au ajutat vecinii. Au primit un ajutor de primărie, de 400 RON. Apoi s-a ivit posibilitatea de a merge la clinica din Idar Oberstein. Cu formularul E 112 aprobat pentru o lună de tratament. În februarie 2009, Cristi Ionuţ a ajuns la „Klinik für Knochenmarktransplantation und Hämatologie”, la Dr. Wenzel Nurnberger, clinică din oraşul Idar Oberstein, Germania, pentru un nou tratament cu chimioterapie. În martie 2009, Cristi Ionuţ a intrat în remisie, dar numai după 3 săptămâni a făcut recădere. A reînceput chimioterapia, însă starea lui s-a înrăutăţit. Suporta cu greu citostaticele. A intrat în comă. După 4 zile şi-a revenit dar a început să facă convulsii. În aprilie 2009, medicul curant din Germania a spus că fără un transplant, care trebuie făcut până la jumătatea lunii mai, şansele lui Cristi Ionuţ sunt egale cu zero. Părinţii copilului au început atunci întocmirea dosarului pentru obţinerea banilor de la minister: au strâns toate documentele medicale care dovedeau starea critică, au fost traduse în română şi apoi depuse la CAS Suceava. Din aprilie până în mai 2009, timp de 6 săptămâni, tatăl vitreg al copilului, domnul Gheorghiu Constantin, a fost plimbat pe drumuri: de la Suceava la Iaşi, de la Suceava la Bucureşti… sub pretextul că din dosar lipseşte câte un document. Pe 11 mai 2009, Cristi Ionuţ Racz împlinea 15 ani.

Pe 11 mai 2009, medicul curant a pus pe site-ul spitalului un anunţ de ajutor pentru Cristi Ionuţ: „Klinikum Idar-Oberstein: Cristi are leucemie! Klinikum Idar-Oberstein caută donatori de măduvă pentru Cristi! Cristi are nevoie urgentă de un transplant de măduvă osoasă. Costul pentru tratament este aşteptat să fie plătit de sistemul românesc de sănătate, dar nu şi costurile de cazare şi masă, atât pentru Cristi cât şi pentru mama lui, însoţitor. Ei sunt săraci şi nu îşi pot permite să cumpere alimente. Vă rugăm să ajutaţi cu o donaţie! Cristi mai are nevoie de câteva luni de tratament şi de un transplant de măduvă osoasă, fără de care viaţa lui este redusă drastic. Cele 3 surori vitrege au fost aduse în Germania pentru a verifica dacă vreuna este compatibilă. Din păcate nici una nu este (non-HLA-compatibil). De aceea, cu ajutorul unor centre de donare de măduvă osoasă din Ulm, înscrise în Registrul din Germania (ZKRD), căutăm un donator compatibil. Această căutare costă apr. 15.000 de euro”.

Pe 13 mai 2009 dosarul a fost trimis medicilor oncologi de la Fundeni, urmând ca aceştia să aprecieze gravitatea bolii copilului şi să decidă dacă tratamentul este posibil în România sau nu. Pe 18 mai 2009 (data este dovedită prin procesul verbal din dosar) medicii de la Fundeni hotătăsc că Cristi Ionuţ nu este în stare critică şi îi recomandă continuarea tratamentului chimioterapeutic la… Iaşi. La acel moment, doamna Corina Mitrohin din Freiburg a luat legătura cu casa de asigurări din Germania şi le-a expus cazul. Acelaşi lucru l-a făcut şi cu CAS Suceava. În dosarul copilului era o scrisoare a medicului curant, Dr. Nurnberger, în care se atesta starea critică a pacientului Cristi Ionuţ Racz şi necesitatea imediată a unui transplant. Casa de asigurări din Germania a purtat cu dialog cu responsabilii din România. Ca urmare, în data de 20 mai 2009, în cadrul altei şedinţe, aceiaşi medici de la Fundeni şi pe baza aceluiaşi dosar, au atestat că pacientul Cristi Ionuţ Racz poate fi salvat doar de un transplant, iar acest transplant nu se poate face în România. Pe 21 mai 2009, dosarul a plecat de la Fundeni spre DSP Suceava şi apoi la Ministerul Sănătăţii din Bucureşti. Ajuns la minister, dosarul a fost considerat… incomplet. Lipsea planul de costuri detaliat al operaţiei. Curios, deoarece acel plan fusese trimis de către medicul curant, dr. Nurnberger, încă din data de 14 aprilie 2009. Pe 23 mai 2009, ca un făcut, Cristi Ionuţ a făcut recedăre. Transplantul amânat, nu se ştia până când. A reînceput chimioterapia. Pe 25 mai 2009, tatăl vitreg al lui Cristi Ionuţ, domnul Constantin Gheorghiu, a obţinut aprobare de la Primăria Capitalei pentru a face greva foamei în faţa Ministerului Sănătăţii.

Pe 27 mai 2009 a intrat în greva foamei. În iunie 2009 i-a fost aprobat dosarul.

Pe 15 iunie 2009, Cristi Ionuţ nu mai răspunde la chimioterapia actuală şi trebuie schimbat tratamentul. Singura speranţă pentru el este acum Clofarabine, un tratament care trebuie… aţi ghicit, aprobat din nou de minister ca să fie plătit, nu era în planul de tratament. Săptămâna trecută, miercuri mai precis, Dr. Nurnberger a trimis o scrisoare la DSP Suceava pentru aprobare dar… aţi ghicit din nou: nu a primit niciun răspuns.

Cristi Ionuţ trebuie să înceapă noul tratament cel târziu joi, 18 iunie 2009. Apoi ar trebui să facă transplantul. Dar fără cei 12.000 de euro pentru găsirea donatorului nu este posibil.

Dacă puteţi şi vreţi să ajutaţi:

BRD – Vatra Dornei

RON: RO 53 BRDE 340 SV 1801 8733 400

EURO: RO 71 BRDE 340 SV 2938 5803 400

Cod SWIFT: BRDEROBU

Titular: Gheorghiu Constantin

Contact: 0749 765 908, 0747 064 269, 0755 168 650.

Articolul scris de Corina Mitrohin despre Cristi Ionuţ, pe site-ul „Români la Freiburg” – aici. Cristi Ionuţ la Poveştiri Adevărate Acasă TV pe 27 aprilie 2009 – aici8 mai 2009 – aici şi pe 28 mai 2009 – aici. Anunţul de cerere de ajutor pentru Cristi, pe site-ul spitalului – aici. Un film realizat de Dr. Nurnberger, în limba germană, despre tratamentul leucemiei acute la copii şi despre transplant – aici.

UPDATE 21 iunie 2009. Cristi Ionuţ este susţinut şi de Asociaţia Umanitară M.A.M.E.

Asociaţia Umanitară M.A.M.E.:

http://asociatiamame.com

UPDATE. 24 iunie 2009. De la Asociaţia Umanitară M.A.M.E.: „Astazi dimineaţă (24.06.2009) am vorbit cu tatal copilului, domnul Gheorghiu Constantin, de la care am vesti noi. Ionut a fost mutat la o alta clinica in orasul Dusseldorf, in vederea efectuarii tratamentului preliminar transplantului. Intre timp se vor face analizele celor 6 donatori existenti si asteptam sa vedem proportia compatibilitatii. Iar din punct de vedere financiar situatia nu este deloc roz. S-au mai strans aproximativ 2.000 de euro. Ar mai fi nevoie de 10.000 de euro”.

UPDATE TRIST. 25 iunie 2009.

De la doamna Corina Mitrohin: Cristi Ionut nu mai este, de ieri, 24 iunie 2009, printre noi. Costurile repatrierii trupului neinsufletit sunt estimate între 5.000 şi 6.000 de euro. Cifra exacta se va afla in decursul zilei de astazi. Sa ajutam, fiecare dupa cum putem, familia in acest moment de nemarginita durere.

.

Steluţele de mare

.

Anunțuri

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. O poveste foarte trista.Cand ma gandesc ca 12.000 de euro ar putea fi daruiti chiar si de un om dintre milionarii nostri…
  Multa sanatate ii doresc.
  Preiau si cazul lui Cristi sa-l fac cunoscut.

  g1b2i3

  18 Iunie 2009 at 02:13

 2. […] Steluţele de mare. Cristi Ionuţ Racz. Despre cum sistemul te învaţă să mori când tocmai ai î… […]

 3. Cristi Ionut nu mai este, de ieri, 24 iunie, printre noi. Costurile repatrierii trupului neinsufletit sunt estimate la 5000,-Euro. Cifra exacta se va afla in decursul zilei de astazi.
  Sa ajutam, fiecare dupa cum putem, familia in acest moment de nemarginita durere…

  Corina Mitrohin

  25 Iunie 2009 at 11:26

  • Of, Doamne. Dumnezeu să îl odihnească în pace. Am sperat din tot sufletul să se poată face ceva…

   isabellelorelai

   25 Iunie 2009 at 12:11

 4. SI EU AM SPERAT ASA DE MULT SA SE FC BN,OF DOAMNE TOCMAI AM AFLAT VESTEA SI INCA NU POT SA CRED CA UN ASA BAIETEL,DOAMNE PLIN DE VIATA,NU MAI ESTE PRINTRE NOI,NU NU IMI VNE SA CRED,NU VREAU SA CRED,AM VB CU EL PE NET,DOMNE SI AVEA ATATEA SPERANTE,ATATA INCREDERE IN NOI,DAR….DE CE,DE CE E TARA NOASTRA ASA,DE CE NU FC NIMIC SA NE AJUTAM DE CE? DE CE?dUMNEZEU SA IL ODIHNESCA IN PACE SI SA IL AIBA INGERI ACOLO PRINTRE EL CA EL A FOST UN INGER SI AICI SI SA POATA MACAR SA SCHIMBE CEVA PENTRU CEILALTI COPII,CA DE FAPT DEVIN NISTE VICTIME,UF DUMNEZEULE NU MAI SCRIU CA NU MAI POT,IMI PARE ASA DE RAU,NU NU TREBUIA SA SE TERMINE ASA,NU SI NU

  MARY

  2 Iulie 2009 at 01:19

  • Şi eu am sperat… Şi nu doar eu. Mulţi oameni au plâns.
   Nu pot să îţi răspund la întrebări. Dacă ai vedea toate cazurile şi necazurile pe care le-am pus până acum pe blog, peste 200, poate că ai găsi răspunsul singură. Aşa, ca o concluzie generală, mă tem că noi, oamenii simpli, nu mai contăm.

   isabellelorelai

   2 Iulie 2009 at 14:08

 5. • GEORGE ARE NEVOIE DE AJUTORUL DUMNEAVOASTRA!
  Pana in urma cu o jumatate de an, George Tudor JISA era un tanar ca oricare, cu o viata normala, fara nimic iesit din comun. In data de 14.04.2009 insa, viata lui si a familiei noastre s-a schimbat radical: la varsta de 29 de ani, George a fost diagnosticat cu leucemie limfoblastica acuta, iar acum fiecare zi a devenit o continua lupta pe un pat de spital, fiind supus pana in prezent unor cure repetate cu citostatice la care, din pacate, organismul nu mai raspunde. Solutia ar fi ca tratamentul sa fie continuat in strainatate, fie ca este vorba de transplant cu celule stem, fie de continuarea tratamentului citostatic, pentru ca in Romania nu exista conditii de sustinere a pacientului dupa o terapie atat de agresiva.
  In data de 30 septembrie 2009, George a primit acceptul medicului Michael Y. SHAPIRA de la Spitalul Universitar Hadassah din Israel, insa costurile interventiei la aceasta clinica depasesc puterea financiara a familiei noastre, ele ridicandu-se la suma de 150 000 de euro, din care, prin bunavointa rudelor si a prietenilor, am reusit sa strangem pana astazi 50 000 de euro.
  In acest moment, George duce o lupta contra cronometru cu boala, de aceea rugamintea noastra este sa ne ajutati in incercarea de a strange fondurile lipsa, daca se poate prin donatii intr-unul dintre conturile de mai jos si prin a face cunoscut acest caz cat mai multor firme / persoane dornice sa ajute.Pe data de 26 octombrie suntem asteptati in Israel.
  JISA GEORGE TUDOR
  CONT (EUR) RO37RNCB0106071727610001
  CONT (RON) RO69RNCB0110071727610001
  BCR – Sucursala Cluj
  Cod SWIFT – RNCB ROBU

  Va multumim,
  Sotia, Ana Maria JISA, parintii, Elena si Ionel JISA

  • GEORGE ARE NEVOIE DE AJUTORUL DUMNEAVOASTRA!
  Pana in urma cu o jumatate de an, George Tudor JISA era un tanar ca oricare, cu o viata normala, fara nimic iesit din comun. In data de 14.04.2009 insa, viata lui si a familiei noastre s-a schimbat radical: la varsta de 29 de ani, George a fost diagnosticat cu leucemie limfoblastica acuta, iar acum fiecare zi a devenit o continua lupta pe un pat de spital, fiind supus pana in prezent unor cure repetate cu citostatice la care, din pacate, organismul nu mai raspunde. Solutia ar fi ca tratamentul sa fie continuat in strainatate, fie ca este vorba de transplant cu celule stem, fie de continuarea tratamentului citostatic, pentru ca in Romania nu exista conditii de sustinere a pacientului dupa o terapie atat de agresiva.
  In data de 30 septembrie 2009, George a primit acceptul medicului Michael Y. SHAPIRA de la Spitalul Universitar Hadassah din Israel, insa costurile interventiei la aceasta clinica depasesc puterea financiara a familiei noastre, ele ridicandu-se la suma de 150 000 de euro, din care, prin bunavointa rudelor si a prietenilor, am reusit sa strangem pana astazi 50 000 de euro.
  In acest moment, George duce o lupta contra cronometru cu boala, de aceea rugamintea noastra este sa ne ajutati in incercarea de a strange fondurile lipsa, daca se poate prin donatii intr-unul dintre conturile de mai jos si prin a face cunoscut acest caz cat mai multor firme / persoane dornice sa ajute.Pe data de 26 octombrie suntem asteptati in Israel.
  JISA GEORGE TUDOR
  CONT (EUR) RO37RNCB0106071727610001
  CONT (RON) RO69RNCB0110071727610001
  BCR – Sucursala Cluj
  Cod SWIFT – RNCB ROBU

  Va multumim,
  Sotia, Ana Maria JISA, parintii, Elena si Ionel JISA

  http://jisageorgetudor.blogspot.com/

  JISA ANAMARIA

  9 Noiembrie 2009 at 21:35


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: