Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Tincuţa Baltag. Cu şi pentru România din suflete

with 13 comments

TincutaBaltag

Primul lucru la care m-am gândit când am cititit ştirea asta a fost: americanii vor fi fericiţi să îi aibă. „Doi studenti din Romania au castigat marele premiu la o conferinta internationala din Olanda. Claudiu Bârsilă si Laura Spânu au descoperit noi date privind autismul, dupa un an de cercetare in laboratorul de neurostiinte al Universitatii de Medicina si Farmacia „Carol Davila” din Bucuresti. Descoperirea lor le-a adus marele premiu la conferinta internationala din Olanda, la care au participat studenti la medicina si tineri medici din 55 de state, printre care Japonia, SUA, China, Canada, Marea Britanie” (mai multe aici). Apoi m-am întrebat: oare au plecat deja în străinătate? Oare se mai întorc? Apoi m-am gândit la doamna Tincuţa Baltag şi la bursele „Fundaţiei Dinu Patriciu”. Şi la premii.

Tincuţa Baltag

http://tincutabaltag.ro

A absolvit programul MBA al „Bucharest School of Management”. Din 2007, Tincuţa Baltag s-a ocupat de înfiinţarea Fundaţiei Dinu Patriciu, de stabilirea strategiei pe termen lung şi de coordonarea programelor fundaţiei. Din 2009 a fost aleasă preşedinte al Consiliului Director al Forumului Donatorilor din România, pentru o perioadă de 2 ani, având ca misiune promovarea şi încurajarea comportamentului filantropic şi implicarea donatorilor în rezolvarea problemelor cu care se confruntă societatea.

Doamna Tincuţa Baltag despre voluntariatul la Fundaţia Dinu Patriciu: „Unul dintre obiectivele mele ca director general al acestei fundatii este sa pastrez costurile administrative sub 6% din totalul bugetului, astfel incat 94% din fonduri sa mearga direct la burse, renovari de scoli, laboratoare si alte proiecte pe care le derulam. In consecinta nu angajam multe persoane, suntem o echipa de 10 oameni, dar ne bazam foarte mult pe colaborari cu voluntari (in special studenti). Lucram si cu specialisti in domeniul educatiei, insa este pe baza de voluntariat. Avem permanent nevoie de voluntari. Va putem oferi un mediu de lucru prietenos, dinamic, o activitate cu multe satisfactii sufletesti si experienta profesionala care va fi apreciata atunci cand veti decide sa va angajati. Daca doriti sa deveniti voluntar, va rog sa trimiteti un CV si o scrisoare de intentie la adresa de e-mail office@fundatiadinupatriciu.ro „.

Tincuta Baltag, directorul general al Fundatiei Dinu Patriciu, vorbeste in exclusivitate pentru Bloombiz despre „exodul inteligentei” – martie 2009.

Nu mai este un secret pentru nimeni ca multi tineri inteligenti si talentati aleg sa paraseasca Romania pentru a se duce „la mai bine”. Fie ca studiaza in tara si sunt vanati de multinationale, fie ca studiaza in strainatate si sunt atrasi sa se stabileasca in tara care i-a format, tinerii romani sunt un bun pentru altii.

Gabriela Gârjoabă: Cate „capete luminate” pleaca anual din tara si cati dintre ei revin in Romania?

Tincuţa Baltag: Stateam de vorba zilele trecute cu 6 tineri studenti, olimpici la matematica, inaintea plecarii lor la un concurs international cu traditie, in urma caruia, de obicei, echipa Romaniei a castigat un loc pe podium. Printre altele i-am intrebat care sunt planurile de viitor. Nu am fost prea surprinsa sa aflu ca 5 din 6 sunt foarte dornici sa plece in strainatate dupa terminarea facultatii pentru a nu se mai intoarce niciodata. Am incercat sa aflu statistici recente in legatura cu numarul tinerilor plecati la studii in strainatate, dar mai ales am vrut sa aflu cati dintre ei se intorc in tara. Din pacate ultima statistica este din 2006 si ea se refera doar la numarul celor plecati la studii intr-o tara membra UE (19.000 persoane) fara nicio referire la cei ce s-au intors (pe site-ul Eurostat).

Gabriela Gârjoabă: Se pleaca, asta nu mai este o noutate, dar de ce se pleaca?

Tincuţa Baltag: Aici sunt doua aspecte. Nimeni nu contesta beneficiile evidente ale studiului in strainatate. Cu aceasta ocazie, tinerii merituosi au ocazia sa experimenteze un alt sistem educational, eventual unul total diferit de cel de acasa, bazat pe o mai mare interactivitate, cu o activitate stiintifica intensa si acces la o baza didactica mult mai bogata. Mai mult decat atat, Procesul Bologna are un capitol intreg dedicat mobilitatii studentilor, acest lucru asigurand recunoasterea la nivel european a calificarilor obtinute in oricare dintre universitatile din Uniunea Europeana. Nu pot sa nu recunosc faptul ca vad un beneficiu enorm in a forma tineri in afara tarii si a-i atrage apoi spre Romania, acolo unde pot avea un rol atat de important in transformarea societatii. Studiul in afara tarii te schimba, iti schimba mentalitatea si opiniile despre normalitate. Te face sa devii mult mai deschis, flexibil si tolerant iar Romania are nevoie acuta de astfel de oameni. Primul aspect la care ma refeream este legat de faptul ca totusi, studentii romani nu sunt foarte mobili. Doar aproximativ 3% dintre ei aleg sa urmeze studii in strainatate, comparativ cu tinerii greci, irlandezi, slovaci si bulgari, mobili in proportie de 6-8%. Cauzele tin in general de lipsa finantarii si a informatiilor referitoare la burse. Mai exista desigur o cauza generata de lipsa increderii in fortele proprii si a senzatiei ca nu vor putea face fata exigentelor unui alt sistem de invatamant. Total gresit. Asa cum imi spunea un reputat profesor ce pregateste olimpici pentru concursuri internationale, „sistemul romanesc de invatamant a fost intotdeauna adresat elitelor, tinerilor cu un mare potential intelectual. Singura problema este ca elitele reprezinta probabil 2% din totalul elevilor si atunci ajungi in situatia paradoxala in care ai absolventi de liceu sau chiar facultate care inca nu stiu sa foloseasca o cratima, pentru ca sistemul acesta educational elitist i-a pierdut undeva pe drum”. Tinerii romani care decid totusi sa plece la studii in strainatate au in general rezultate foarte bune si se situeaza printre cei mai valorosi studenti ai universitatilor respective. Multi se plang insa ca odata ajunsi acolo, nimeni nu pare sa fie interesat de soarta lor. Ce nevoi au, ce probleme intampina, moduri in care se pot intalni acolo si forma comunitati. Nu exista un grup de suport, iar dificultatile sunt multe si diverse: incepand cu problema cazarii, a integrarii intr-o noua cultura, a legaturii cu „acasa”. Al doilea aspect se refera la faptul ca, desi in general numarul studentilor care pleaca este mai mic decat in alte state europene, numarul celor care se mai intorc in Romania este de asemenea mic.

Gabriela Gârjoabă: Ce putem noi face pentru acesti tineri talentati ?

Tincuţa Baltag: Fundatiile pentru elevi si studenti pot reprezenta o solutie. Exact acesta este motivul pentru care Fundatia Dinu Patriciu a alocat suma de 1.500.000 de dolari anual programului Orizonturi Deschise prin care ne-am propus sa sustinem cate 100 de tineri care au fost admisi la un program de master sau doctorat intr-una din universitatile de prestigiu ale lumii. O bursa valoreaza 15.000 de dolari an, suma ce poate acoperi total sau partial costurile legate de taxe de studiu, cazare dar si intretinere. O conditie esentiala a sustinerii noastre o reprezinta obligativitatea bursierului de a se intoarce in tara dupa finalizarea studiilor pentru o perioada cel putin egala cu durata acestora. Cu siguranta vom avea provocari. In primul rand sunt constienta ca ne asumam un risc. Desi bursierii nostri stiu ca trebuie sa se reintoarca in tara, trebuie sa  recunosc faptul ca le va fi greu si probabil vor trece printr-un proces de readaptare. De aceea ma gandesc intens in ultima perioada la moduri in care sa ii ajutam pe acesti tineri sa se integreze si mai ales sa lucreze aici in conditii cat mai bune si mai potrivite pregatirii lor. Pentru ca eu cred ca Romania este o tara a tuturor oportunitatilor, o tara in care daca muncesti intens si mai ales ai idei creative, poti sa ai o viata implinita.

Gabriela Gârjoabă: La ce suma totala se ridica programele derulate de Fundatia Dinu Patriciu?

Tincuţa Baltag: Fundatia Dinu Patriciu aloca 7 milioane de dolari pe an pentru derularea proiectelor sale, din dorinta de a sustine si incuraja tinerii valorosi. De exemplu, prin  programul Inventeaza-ti Viitorul adresat liceenilor si studentilor, se acorda 5.500 de burse in fiecare an.  Conditiile pentru a intra in acest program sunt ca tinerii sa aiba medii generale peste 9 in ultimii doi ani si o situatie materiala precara, cu un venit sub 400 lei net pe membru de familie. Ne dorim mult sa incercam sa ii cunoastem pe toti acesti tineri chiar daca sunt raspanditi prin toata tara, asa ca am creat un forum virtual in care ei pot sa adreseze intrebari, dar mai ales sa ne impartaseasca planurile lor de viitor si sugestii despre cum putem sa ii ajutam mai bine.

Gabriela Gârjoabă: Si totusi, cine este responsabil pentru plecarea “creierelor” din Romania?

Tincuţa Baltag: In general ai fi tentat sa spui ca Guvernul, Ministerul, Statul ar trebui si ar putea sa faca mai mult pentru a-i aduce inapoi. Nimic anormal, daca stam sa ne gandim ca pret de 50 de ani am privit catre stat pentru solutii la cele mai mici probleme ale noastre. Mie imi este insa teama ca adevaratii vinovati suntem de fapt noi. Eu, tu, cei care citesc aceste randuri, vecinul de la 2, parintii nostri si asa mai departe. Cu totii suntem vinovati ca nu reusim impreuna sa creem o societate mai buna pentru tinerii nostri. Din punctul meu de vedere Statul are un rol marginal, de a reglementa sisteme, de a emite legi si de a se asigura ca acestea sunt respectate, de a asigura protectie sociala. Daca vorbim insa despre schimbari profunde ale societatii, eu cred ca schimbarea trebuie sa vina de jos in sus. Ce pot eu sau noi sa facem? Putem incepe prin a zambi soferului nervos care ne trimite la cratita atunci cand ne intalneste in trafic. Putem continua prin a oferi o tava de prajituri vecinilor noi care tocmai s-au mutat in bloc, ca semn de bun venit. Putem sa le afiliem unei organizatii neguvernamentale si putem iesi in strada pentru cauze nobile. Atat de multe lucruri stau in puterea noastra. Inclusiv aceea de a-i motiva pe acesti tineri sa se intoarca in tara, aici unde ne sunt atat de necesari.

05 Martie 2009. Despre exodul inteligentei. Gabriela Garjoaba, Bloombiz.

Bursele – Fundaţia Dinu Patriciu

http://www.fundatiadinupatriciu.ro/ro/home

Doamna Tincuţa Baltag s-a aflat pe 3 iunie 2009 în redacţia HotNews, unde a discutat online despre bursele „Orizonturi deschise”. Câteva răspunsuri:

– Pentru a putea candida la una din bursele oferite prin programul Orizonturi Deschise, trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii: 1. sa fiti cetatean roman; 2. sa fiti deja acceptat intr-un program masteral sau doctoral in strainatate si 3. sa fiti de acord ca, dupa finalizarea studiilor, sa va intoarceti in Romania pentru o perioada echivalenta cu durata acestora. Daca indepliniti aceste conditii, trebuie sa accesati site-ul nostru http://www.fundatiadinupatriciu.ro, sa va inscrieti on-line in program si sa trimiteti documentele necesare (eseu, recomandari, CV, acceptul universitatii, etc.) separat, prin posta.

– Daca doriti, puteti desigur sa aduceti dosarul personal. Ne gasiti in Bulevardul Mircea Eliade nr. 2 (aproape de Parcul Bordei).

– Preferam scrisori de recomandare adresate noua. Scopul lor este de altfel diferit: de data asta sunteti recomandat pentru sustinere financiara.

– Domeniide de acordare a bursei: 30% Economie, 30% Inginerie, Stiinte Exacte si IT, 20% Stiinte Umane si 20% Altele De obicei sunt foarte multi candidati pentru Stiinte Umane (sociologie, istorie, stiinte politice, etc.).

– Principalele criterii de acordare a bursei sunt: prestigiul universitatii (demonstrabil prin pozitia in topurile de profil), parcursul academic, calitatea eseului, calitatea recomandarilor (o recomandare de genul „studentul si-a indeplinit obligatiile” nu va ajuta deloc) si activitatile extra-curriculare (voluntariat, participare la actiuni civice). Avand in vedere ca vom pondera bursele pe domenii, respectiv 30% Stiinte Economice, 30% Inginerie, Stiinte Exacte si IT, 20% Stiinte Socio-Umane si 20% altele (arta de exemplu), si avand in vedere din experienta de anul trecut ca exista foarte multi candidati pentru anumite domenii si destul de putini pentru altele, atunci da, va pot spune ca exista posibilitatea ca optiuni cum ar fi inginerie sau IT sa ofere mai multe sanse de a primi bursa (pentru ca sunt mai putini candidati).

– Ca regula generala, luam in considerare pozitia universitatii respective in topuri. Juriul insa evalueaza fiecare dosar foarte minutios, si avand in vedere ca vorbim despre persoane bune cunoscatoare ale mediului academic pot face o evaluare obiectiva in pofida faptului ca universitatea respectiva are o pozitie defavorabila in top, insa programul este foarte bine cotat.

– Bursa este de maxim 15.000 USD/an. Asta inseamna ca ea poate fi mai mica daca bursierul nu are nevoie de toata suma. Cei 15.000 USD ar trebui sa acopere atat taxele de studiu (tuition) cat si cheltuielile de intretinere (living expenses). Nu exista conditii referitoare la un venit maxim sau o medie minima, conditia cea mai importanta este sa fiti acceptata intr-un program de top din lume (si asta inainte sa candidati pentru o bursa la noi).

– Regula este ca se acorda maxim 15.000 USD pe an pentru fiecare bursier. Avem pana acum 2 exceptii, 2 candidati carora li s-a acordat bursa dubla. Este vorba despre doua persoane cu un parcurs academic impresionant, care au fost admise la Oxford, respectiv Georgetown University iar juriul a considerat ca este nevoie de suplimentarea bursei. Studiile masterale in SUA si in UK sunt printre cele mai scumpe din lume (insa si cele mai bine cotate in topuri) si de obicei exista si oportunitati de burse oferite chiar de catre universitatile respective.

– Fiecare bursier primeste banii atunci cand are nevoie de ei. Exista o legatura permanenta intre coordonatorul programului de burse si candidati si ne adaptam sprijinul in functie de nevoi. Nu a existat pana acum niciun fel de intarziere, dimpotriva, se intampla frecvent sa dam banii in avans pentru a asigura confortul psihic al bursierului.

– Prin programul Orizonturi Deschise oferim finantare doar pentru programe masterale sau doctorale. Vestea buna este ca, daca vorbim despre candidati foarte valorosi dar care nu se incadreaza in limitele si conditiile programului, oferim alte finantari si in afara acestuia. Va invit sa trimiteti un mesaj la office@fundatiadinupaticiu.ro

– Finantam numai programe integrale. Daca va referiti la studii de licenta atunci trebuie sa stiti ca nu avem un astfel de program de burse.

– In acest moment nu finantam studii masterale sau doctorale in Romania.

– Primim completari la dosar pana pe data de 15 iulie (este data la care juriul se intruneste pentru ultima data pentru a finaliza lista bursierilor). Este desigur si mai bine sa va completati dosarul inainte de aceasta data.

– Interviul poate avea loc pana in data de 15 iulie. Daca avem neclaritati in legatura cu dosarul dumneavoastra va putem invita la acest interviu.

– Noi anuntam rezultatele concursului in data de 18 iulie. Asta inseamna ca pana cel mai tarziu pe 15 iulie (data la care se va finaliza lista bursierilor) va trebui sa ne anuntati care este alegerea dumneavoastra ferma in legatura cu universitatea la care doriti sa mergeti. Ar fi bine sa optati pentru cea mai bine cotata universitate dintre cele 3, pentru ca acest lucru va mareste sansele de a primi sprijinul nostru financiar.

– Daca raspunsul de la a 3-a universitate ajunge la noi pana la data de 15 iulie, atunci acesta mai poate fi luat in considerare. Veti primi bursa pentru o anumita universitate, daca va razganditi este posibil sa pierdeti bursa (daca universitatea pe care o alegeti ulterior nu este la fel de bine cotata).

– Puteti desigur compensa pentru lipsa de renume a universitatii alese: prin eseu, parcursul academic si prin calitatea recomandarilor. Juriul evalueaza fiecare candidatura in parte si va asigur ca pot sa vada valoarea pregatirii pe care intentionati sa o urmati dincolo de fiecare criteriu de evaluare in parte.
Este desigur suficienta o scrisoare semnata din partea organizatorilor/ universitatii care sa estimeze in mod oficial costurile acestui program. O copie legalizata dupa original este suficienta.

– In acest moment lucram (impreuna cu Liga Studentilor Romani din Strainatate) la dezvoltarea unei platforme virtuale ce va avea rolul de a relationa angajatorii de top din Romania cu absolventii de studii in strainatate. Vom acorda tot sprijinul nostru pentru integrarea cu succes a bursierilor nostri pe piata muncii din Romania.
Intoarcerea in tara trebuie sa aiba loc la maxim 3 luni de la finalizarea studiilor si se poate verifica prin diferite metode… adeverinta de la noul loc de munca, intalniri cu bursierii.

Mai multe aici – Student HotNews.

Gala Premiilor în Educaţie – Fundaţia Dinu Patriciu

http://www.premiileineducatie.ro

Perioada pentru înscriere este 15.06.2009 – 27.09.2009.

Vor fi acordate câte 3 premii pentru fiecare secţiune de competiţie: Profesorul anului (învăţământ preuniversitar), Elevul anului (gimnaziu şi liceu), Şcoala anului (instituţii de stat sau private, inclusiv licee), Profesorul anului (învăţământ universitar), Studentul anului (ciclul de licenţă, master), Facultatea anului (instituţii de stat sau private), Cercetătorul anului, Cel mai bun proiect educaţional (iniţiat sau dezvoltat de un ONG sau instituţie de învăţământ), ONG-ul anului în domeniul educaţiei. Cele 27 de premii, acordabile în bani, totalizează 200.000 Euro.

13 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nu stiu unde sa-ti zic saru’mana pentru urare, asa ca las aici un off-topic… Iarta-ma ca am vazut-o asa de tarziu! 🙂 Te pupic!

  sminchy

  14 Iunie 2009 at 16:27

 2. Chiar azi am vazut la televizor un promo (sau cum ii zice) despre Fundatia Dinu Patriciu.
  Acum aflu mai multe despre fundatie si cred ca asta ar trebui sa se stie.Prea mult se vorbeste doar de afacerile lui Dinu Patriciu,mai ales de rau.
  Iti doresc o saptamana mai buna!

  g1b2i3

  15 Iunie 2009 at 00:04

 3. […] Tincuţa Baltag (pe care nu o cunosc personal, dar a ajutat câţiva copii de pe blogul meu – chestie de care sunt foarte mândră), director general al „Fundaţiei Dinu Patriciu”, spunea: „Mi-aş fi dorit desigur ca, atunci când eram eu la liceu, cineva să îmi întindă o mână de ajutor. Am fost la vremea în situaţia în care sunt mulţi dintre bursierii noştri acum – aceea de a purta un singur pulover toată iarna sau de a refuza absolut orice ieşire în oraş pentru că nu aveam niciun leu în buzunar. Şi ştiu că din păcate nu numai eu am fost într-o astefel de situaţie”. Mai multe spune aici: http://tincutabaltag.ro […]

  • Prea multe lucruri sunt gresite in tara asta, in lumea asta.

   rhenus

   27 Iunie 2009 at 02:34

 4. […] este de la doamna Tincuţa Baltag, director general al Fundaţiei Dinu […]

 5. cu multa stima tanar cu handicap casatorit cu un copil de 9 ani f necajit vreau sa iau leg cu dv va rog din suflet tel nostru 0753403936 domnul sa va binecuvinteze

  apetroae costel

  4 Noiembrie 2009 at 09:46

  • Domnule Coste, pe mail se poate? Sincer, pe telefon nu îmi mai permit, costurile facturii mi-au depăşit în ultimele trei luni posibilităţile financiare personale

   isabellelorelai

   4 Noiembrie 2009 at 11:42

 6. […] şi Antonia i-a vrut în emisiune, la „Celebri sau nu la Mihaela Tatu”. Pe 20 ianuarie 2010, doamna Tincuţa Baltag m-a întrebat dacă mai ştiu copii deştepţi. Iar a doua zi Andrei era bursier al Fundaţiei Dinu […]

 7. […] Cristian Rosu si Paul Sucala. In 2010, deveniti studenti in anul I la Universitatile din Cluj, inventau dispozitivul care transforma limbajul gestual (miscarile mainilor) al surdo-mutilor in sunete. “Haptic Device” – 2 manusi care aveau la incheieturi accelerometre care simteau miscarea mainilor in spatiu si o inregistrau, pe fiecare deget erau senzori care simteau indoitura falangelor, soft, programare etc. Tinerii au fost premiati de “Fundatia Dinu Patriciu” cu 5.000 Euro (Gala Premiilor in Educatie, director Tincuta Baltag). […]

 8. gheorghe apetroae says:

  25/12/2013 at 17:22

  Crăciunul, la Boroaia

  Gheorghe Apetroae Sibiu

  Aici, albite-s zilele cu frumuseţi
  în datini
  cum Vifleemu-n flori de
  chiparos…
  şi mai cuvântă Ştefan
  din Putna Bucovinei,
  să-i colindăm ţinutul
  pe urmele -i, cu rost !..

  Lumina cea mai caldă
  arde-n candeli
  cu clopoţei şi voci trandafirii;
  prin tot regatul ASTREI
  paste Mielul:
  credinţa cerului în stea
  la Beit-Sahur …

  Ne sunt frumoşi şi tot mai crişti
  copiii:brazi argintii
  pe zăpezite bolţi …
  Cuvântul s-a împodobit
  cu sânge-cântec:
  colind de serafimi
  la naşterea-n Hristos!..

  „Foaia Poporului”, nr. 11 – 12, 1995

  g.apetroae@yahoo.com

  25 Decembrie 2013 at 18:27

 9. APUS CU CERB

  Gheorghe Apetroae Sibiu

  În largul poienii din pădurea albastră,

  la izvoarele serii colorate de toamnă

  cerbul, plin de trufie, în inima turmei-

  arcaş dibaci al coroanei tenebre,

  adulmecă bolta, suflarea şi-aprinde,

  săgeată cu vârful de sceptru s-aruncă,

  ia stelele-n coarne şi cerul la fugă…

  toţi arborii vremii îi vreamătă-n vene!…

  De vânt, mânaţi flămânzi înspre creste,

  cânii Proserpinei îl scot din turmă,

  colţii-raze-i înfing în coapsele-i albe,

  gambele-i sfâşie…

  stele, în salbe, copitele-i scapără…

  sângele serii îi curge de sub chişiţa neagră

  şi cu ultima spasmă din ultimul muget

  astrul alunecă sub stei răpus, printre ciute,

  cade-n cutremur sub stânci andaluze…

  Departe rămase, din vreme trezite,

  de urletul apelor însângerate de seară

  ciutele-şi sorb vreri din izvoarele nopţii

  şi-mbătate de vise pe pajiştea luminii

  în mersul bolţii pasc zorii veciei –

  flăcări de sânge dianic aprinse!…

  … cu centaurii nopţii petrec cerbu-n uitare

  şi-n valuri de raze, împreună se scaldă!…

  E nuntă-n tot cerul sub un văl de uimire

  şi un rai de plăceri, poiana albastră-a luminii

  g.apetroae@yahoo.com

  23 Septembrie 2014 at 23:37


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: