Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Inimă rea, inimă bună. Inima din doi oameni vrea să meargă la şcoală

with 5 comments

Pe 9 iunie 2009 împlineşte 19 de ani. Iar pe 29 iunie 2009, de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, împlineşte 2 ani de când trăieşte cu inima altcuiva în piept. La propriu. Se numeşte Petronela Adochiţei.

Petronela2007DupaOperatie

Click

Inima ei se numeşte Marius Danciu. Inima unui tânăr care a murit, fără vină, într-un accident de maşină.

Când avea 13 ani, Petronela a primit un diagnostic grav: cardiomiopatie dilatativă. Totul a început cu o răceală. O tuse sâcâitoare devenită în scurt timp violentă. Apoi sufocare, transpiraţie abundentă. Din spital în spital, de la Suceava la Iaşi, şi apoi la Târgu Mureş. Inima Petronelei se dilata prea mult şi nu mai avea putere să îi pompeze sângele în corp. Patru ani a făcut tratament. Şansa de viaţă? Un transplant. Medicii au spus că dacă nu face transplant va muri. L-a făcut după 4 ani, când Marius şi-a pierdut viaţa într-un accident cumplit.

În aprilie 2007, Petronela a fost trecută pe lista de aşteptare. Pe 27 iunie 2007 a fost anunţată că are inimă. Pe 28 iunie 2007, Prof. dr. Radu Deac a condus echipa de chirurgi de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş care a realizat transplantul. Operaţia a durat 6 ore. Pe 29 iunie 2007, Petronela s-a născut a doua oară. După 10 zile, Petronela era acasă. Transplantul este considerat şi acum cel mai reuşit din România: inimile au fost perfect compatibile.

Petronela este din Liteni, Suceava.

Marius era din Valea Drăganului, Cluj. Avea 21 de ani când a fost lovit de o maşină. Era în moarte cerebrală când părinţii lui au acceptat să îi fie donate organele. Aşa Marius a salvat patru oameni.

Petronela se simte bine. Nu are voie să facă efort. Dar cu timpul va putea avea o viaţă perfect normală, inclusiv să devină mamă. Îşi doreşte să termine liceul şi apoi vrea un loc de muncă.

Petronela a întrerupt şcoala când a fost diagnosticată cu boala de inimă, la 13 ani. A învăţat prin spitale. La Târgu Mureş, în spital, venea o doamnă profesor, Rodica Lazăr, care preda copiilor internaţi. Cu adeverinţele primite de la doamna profesor Lazăr, Petronela şi-a dat capacitatea în februarie 2008 (a obţinut nota 8,10). S-a înscris şi la o şcoală profesională, în Liteni. A devenit „electrician în industria mică”. Dar şi şomeră. Aşa că a mai făcut nişte cursuri pentru lucrători în comerţ în Suceava. Le-a terminat în februarie 2009 şi spera să se angajeze vânzătoare undeva. Vrea să termine liceul.

PetronelaIn2008

Petronela vrea să meargă la facultate. Nu are cum. Situaţia materială a Petronelei este precară. Părinţii sunt de la ţară, nu au venituri. Petronela avea un ajutor de şomaj de 270 de lei iar drumurile la şcoală, la Suceava, costau 300 de lei. Fratele mai mare o mai ajută cu bani, el lucrează la pădure.

Dacă o puteţi ajuta pe Petronela, cu orice şi oricât de puţin, o puteţi contacta la numărul de telefon 0751 692 653.

Petronela se gândeşte adesea la Marius. “Când am ajuns acasă, după transplant, primul lucru pe care l-am cerut a fost să beau cola. Ciudat, pentru că mie nu îmi plăcea înainte de operaţie. Am aflat, apoi, că era una dintre plăcerile lui Marius. Am fost la el acasă, toamna trecută. Mama lui m-a aşteptat la gară. S-a uitat la mine, m-a îmbrăţişat şi a zis: “Mi-a venit băiatul acasă. Şi a plâns”. Petronela a vrut să vadă locul în care trăise Marius, să le mulţumească părinţilor pentru gestul lor. “Îi aprind lumânări la biserică şi mă rog pentru sufletul lui. Îi mulţumesc”.

PetronelaIn2009CuFotoMarius

Libertatea

UPDATE 9 iunie 2009. Dacă are noroc, are. Petronela este „pe cale” să primească o bursă de la Fundaţia Dinu Patriciu, pentru a-şi continua studiile.

De la doamna Tincuţa Baltag – cu multe mulţumiri 😀

La mulţi ani, Petronela!

Şi nu uitaţi de Gala premiilor în educaţie.

Anunțuri

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. O putem ajuta noi cu o bursa 🙂 Puteti va rog sa ii dati adresa mea de e-mail? Multumesc.

  Tincuta

  9 Iunie 2009 at 10:26

  • Am sunat-o, a spus SĂRUTMÂNA! 😀 Imediat fac legăturile!
   Mulţumesc din suflet, doamnă Tincuţa Baltag.

   isabellelorelai

   9 Iunie 2009 at 13:31

  • Sunt Rodica Lazar,cadru didactic la Clinica De Boli Cardiovasculare si Transplant din Tg. Mures. Am avut sansa de a o ajuta pe Petronela ,nu numai ca dascal ,ci si ca,, prieten” si tin sa salut initiativa doamnei Tincuta Baltag si sa-i multumesc,pentru gandul bun al dansei de a o ajuta pe acesta copila ,care e un miracol al stiintei medicale romanesti si care nu are nici o sansa sa se realizeze profesional si familial ,deoarece nu are bani!!Nici nu stiu cum se descurca!!??
   Doamnei Tincuta vreau sa-i mai spun ca,din ,,motive economice”, cadrele didactice care i-au ajutat pe copiii defavorizati de viata ,vor fi trecute in SOMAJ!!!Oare se rezolva problemele economoce ale tarii ,daca ni se ia dreptul la munca ,la salar si ii privam pe cei mai amarati si mai napastuiti copii de o alinare si o speranta la noi amintiri???
   E de-a dreptul uluitor ce se intampla in ,,numele” salvarii economiei nationale!!??
   Va multumesc ca m-ai ascultat!!

   Lazar Rodica

   16 Noiembrie 2009 at 20:43

 2. am incercat sa trimit email doamnei Tincuta dar nu reusesc sa le trimit adresa mea de yahoo messenger este adochitei_petronela2007 va multumesc din suflet

  PETRONELA

  9 Iunie 2009 at 16:08

  • Ai probleme cu net-ul, cred. Îi trimit eu doamnei Baltag un mail şi o rog să îţi trimită dânsa, apoi îi răspunzi tu.

   isabellelorelai

   9 Iunie 2009 at 20:42


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: