Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Copiii deştepţi. Gala Premiilor în Educaţie. România din suflete

with 3 comments

IonutJeican

Îi are ca modele în viaţă pe Costin D. Neniţescu, Petre Ţuţea, Nicolae Paulescu şi Maria Sklodowska-Curie. Visul lui este să devină medic chirurg. Vrea să urmeze Facultatea de Medicină din Cluj şi să-şi facă masteratul la o universitate „de afară”. Pasiunile lui: Chimia, fizica şi biologia. Filozofia şi psihologia. A luat Premiul Societăţii de Chimie din România, Diploma de Excelenţă a Facultăţii de Fizică din Iaşi, Diploma „Procopiu” pentru aptitudini speciale în domeniul fizicii şi Diploma „Galilei” pentru aptitudini experimentale deosebite. A luat cinci premii I la etapele naţionale ale sesiunilor de comunicări ştiinţifice din domeniile chimiei, fizicii şi biologiei. Are 18 ani, împliniţi pe 14 mai 2009. Este elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Traian” din Deva şi membru al Societăţii de Chimie din România. Ionuţ Isaia Jeican. (Hunedoreanul).

Gala Premiilor în Educaţie

http://www.premiileineducatie.ro

Perioada pentru înscrierea nominalizărilor, pentru toate categoriile, este 15.06.2009 – 27.09.2009. Cele 27 de premii, acordabile în bani, totalizează 200.000 Euro.

A fost lansată pe 4 iunie 2009 de către Fundaţia Dinu Patriciu. Este o competiţie anuală naţională la sfârşitul căreia se vor acorda premii celor care au contribuit la îmbunătăţirea sistemului educaţional din România (oameni, organizaţii, proiecte).

Vor fi acordate câte 3 premii pentru fiecare secţiune de competiţie: Profesorul anului (învăţământ preuniversitar), Elevul anului (gimnaziu şi liceu), Şcoala anului (instituţii de stat sau private, inclusiv licee), Profesorul anului (învăţământ universitar), Studentul anului (ciclul de licenţă, master), Facultatea anului (instituţii de stat sau private), Cercetătorul anului, Cel mai bun proiect educaţional (iniţiat sau dezvoltat de un ONG sau instituţie de învăţământ), ONG-ul anului în domeniul educaţiei.

Pretuim cunoasterea si investim anual in educatie. In activitatea noastra am intalnit oameni extraordinari, profesori adevarati, specialisti dar si organizatii care au reusit sa implementeze proiecte valoroase pentru sistemul educational. Prin aceasta Gala, dorim sa le oferim recunoastere, sa atragem atentia asupra unor aspecte pozitive ale educatiei si sa impulsionam competitia si creativitatea in sistem” – Tincuta Baltag, Director General al Fundatiei Dinu Patriciu.

Cele 27 de premii, acordabile in bani, totalizeaza 200.000 Euro, iar castigatorii vor fi desemnati de catre un Juriu, in componenta caruia intra personalitati ale societatii romanesti, oameni care la randul lor s-au implicat in domeniul educatiei: Magda Barascu (jurnalist Euractiv), Cezar Birzea (Institutul de Stiinte ale Educatiei), Daniel David (Universitatea Babes Bolyai), Radu Damian (Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior), Monica Dvorski (Educatia 2000+), Ionel Haiduc (Academia Romana), Cezar Haj (Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania), Madlen Serban (Fundatia Europeana de Formare, Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic), Simona Velea (Institutul de Stiinte ale Educatiei).

Nominalizarile si/sau autonominalizarile pentru fiecare sectiune de concurs, se vor face on-line, pe site-ul concursului premiileineducatie.ro, unde este disponibil si regulamentul competitiei. La aceasta competitie pot participa persoane fizice, organizatii neguvernamentale si  institutii de invatamant de stat sau private care au derulat proiecte in anul scolar/universitar precedent. Sunt eligibile proiectele care s-au finalizat pana pe 15 iunie 2009 indiferent de perioada de initiere, au rezultate cuantificabile si demonstrabile, si corespund unor seturi si modele de excelenta si bune practici in domeniul educatiei.

Perioada pentru inscrierea nominalizarilor, pentru toate categoriile, este 15.06.2009 – 27.09.2009, urmand ca dupa aceasta perioada, juriul sa analizeze, sa evalueze si sa decida castigatorii acestei competii, dupa criterii referitoare la relevanta, eficienta si eficacitate, impactul asupra sistemului educational, sustenabilitatea si durabilitatea impactului, originalitate si coerenta, performante individuale, comportament civic – in functie de categorie. (Ştiri ONG)

http://www.fundatiadinupatriciu.ro/ro/detalii-stire/gala_premiilor_in_educatie-36

FundatiaDinuPatriciu

În septembrie 2008, olimpicii premiaţi de statul român, elevi cu rezultate excepţionale, condamnau „minusurile” şcolii româneşti. Copiii au auvut curajul să-şi exprime nemulţumirile. Gabriel Petrică, medaliat cu bronz la fizică, spunea: „Profesorii tineri şi pricepuţi ar trebui încurajaţi financiar de către stat. Este evident că atât timp cât profesorii sunt în criză, şi noi elevii suntem în criză. Cred că noua generaţie de profesori este puţin încurajată, din punct de vedere financiar, să-şi urmeze menirea”. Olimpicul la ştiinţe, fizică şi astronomie, dublu medelaiat cu aur, Marius Constantin din Constanţa credea: „Nu se poate trăi cu 8 milioane pe lună. Dacă nu mai vin profesori buni în învăţământ, nu vor mai exista nici elevi care să adune succese la olimpiade”. Marius Ghiba, medaliat cu aur la matematică: „Laboratoarele de fezică şi de chimie să fie dotate corespunzător, iar profesorii să fie în stare să îi orienteze pe elevi spre disciplinele la care au abilităţi. Am fost elev la o şcoală de stat şi cred că ar trebui ca elevii să fie lăsaţi să se specializeze mai devreme, în loc să înveţe atâtea materii. Nu trebuie să se mai pună accent pe memorare. Elevii nu sunt învăţaţi să gândească”. Miruna Oprescu, triplă medaliată cu argint la astronomie şi astrofizică: „Astronomia lipseşte din orarul elevilor. Astronomia nu se studiază în şcoală, deşi e căutată pe plan internaţional. Nu avem cărţi, instrumente, trebuie să căutăm pe internet, să cumpărăm din străinătate”.

Olimpici2008

Oare profesorii excepţionali care îi pregătesc pe aceşti copii la fel de excepţionali au aceleaşi salarii ca acei profesori care merg beţi în şcoli, îşi bat elevii şi iau şpăgi?

Ionuţ nu şi-a luat drept modele pentru viitorul vieţii lui din politică, fotbal sau showbiz. Sau vreun manelist, vreun jurnalist vehement. Doamne fer’. Este normal aşa ceva? Groaznic…

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Şi nu uitaţi de Gala premiilor în educaţie. […]

  2. […] Gala Premiilor în Educaţie – Fundaţia Dinu Patriciu […]

  3. […] soft, programare etc. Tinerii au fost premiati de “Fundatia Dinu Patriciu” cu 5.000 Euro (Gala Premiilor in Educatie, director Tincuta […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: