Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

1 iunie defect

with 9 comments

Puii cu defect. Despre copii grav bolnavi abandonaţi. În zilele noastre, nu în anii ’80. Părinţii i-au abandonat. Unii sunt bine. Alţii au murit. Este vorba despre copii născuţi cu boli grave, abandonaţi de către cei care le-au dat viaţă. Şi îngrijiţi, iubiţi, educaţi de Oameni. Sau înmormântaţi de Oameni.

QMagazine1

De Oamenii de la CiD. Copii în Dificultate.

Inspirată de adopţiile la distanţă, menite să-i ajute pe copiii din lumea a III-a, m-am gândit că în acelaşi fel ne putem ajuta şi noi copiii cu probleme. Pe ai noştri ne-am obişnuit să-i lăsăm în grija străinilor care să ni-i îngrijească şi să-i finanţeze. Dar ceea ce noi trebuie să înţelegem este că ei sunt ai noştri, sunt responsabilitatea noastră. Părinte fiind, îi mulţumeşti în fiecare clipă lui Dumnezeu că ţi-a dat un copil sănătos, dar, la fel de bine, pruncul tău ar fi putut avea Spina bifida, paralizie cerebrală sau o boală rară degenerativă. O astfel de situaţie te face să vezi altfel lucrurile. Haideţi să învăţăm să ne pese de semenii noştri” – Amalia Năstase, ambasadorul Fundaţiei „Copii în Dificultate”.

Puii cu defect. Din QMagazine, 2008.

Pomelnic – vii: Florinel – abandonat; Andreea – abandonata; Denisa –  abandonata; Camelia – abandonata; Ana-Maria – abandonata. Diagnostic: Tetrapareza spastica. Hidrocefalie. Microcefalie. Autism.

Parintii au fugit ca din pusca. Fara remuscari! Doar o singura intrebare atunci, la inceputuri: „de ce tocmai eu sa am parte de un copil handicapat?” La 18 ani dupa iesirea Romaniei la lumina, copiii cu handicap sunt abandonati pe capete. E o chestiune de standing. E o chestiune ce aminteste de puii cu „defect” din abatoarele ceausiste. Se pastreaza doar exemplare perfecte. Restul? La malaxor! Ii gasesti aproape de inima betegita a Bucurestiului, undeva pe o straduta de pe la Lizeanu. Dai de ei iute. Totul e sa vrei. Vrei? Pe poarta scrie „Complexul de Servicii pentru copii Sfanta Margareta”. Si e aici, pe strada Radu de la Afumati, de aproape 10 ani. E locul in care o groaza de copii au murit. Dar au murit decent. Au murit iubiti. Dar e si locul in care unei sumedenii de copii li s-a dat o noua sansa la viata.

SOCUL SIDA. Complexul face parte din organizatia „Copii in dificultate”, organizatie caritabila din Marea Britanie, infiintata in anul 1990. CID a aparut ca urmare a imaginilor despre Romania care circulau in lumea intreaga dupa Revolutie. Atunci, membrii unei mici comunitati britanice au hotarat ca este musai sa deschida un spital pe teritoriul romanesc, mai precis, undeva in apropierea Constantei. La acel moment era judetul din tara cu cei mai multi bolnavi de SIDA. Peste 1.500 de copii fusesera diagnosticati cu virusul HIV. De spital s-au ocupat initial numai voluntari din Marea Britanie. Pe atunci rar gaseai un roman care sa indrazneasca sa atinga un bolnav de SIDA. Ideea era ca, in doi-trei ani, spitalul sa fie predat spre administrare autoritatilor romane. Astazi, in spitalul de la Cernavoda lucreaza numai romani. Cu toate acestea, el nu a putut fi inca dat in folosinta aumtoritatilor constantene. Au trecut 18 ani si se pare ca abia acum primaria din Constanta a gasit „posibilitatile” de a se inhama la o asemenea responsabilitate. Intre timp, CID a deschis la Constanta 6 casute de tip familiar in care 38 de copii sunt ingrijiti regeste de catre mame sociale. S-au deschis totodata centre la Pitesti, Curtea de Arges si Bucuresti. Treptat, de la activitatile strict spitalicesti care vizau copiii bolnavi de SIDA, s-a trecut si la ingrijirea copiilor abandonati, la copiii strazii, la copii din familii sarace sau la ingrijirea copiilor cu boli neurologice, cronice, unii in faza terminala, cazuri de hidrocefalie, paralizii cerebrale, tetrapareze spastice, sindroame genetice rar intalnite.

„INDIFERENTA ASTA NE OMOARA!”.  „Complexul de Servicii pentru copii Sfanta Margareta” s-a infiintat in 1999 si a fost destinat initial copiilor strazii. Treptat, in Romania au aparut nenumarate centre care aveau ca activitate reintegrarea in familii a copiilor de pe drumuri. Asa ca Centrul Sfanta Margareta s-a reprofilat. A devenit un complex de servicii care cuprinde un program de ingrijire pentru copii cu boli neurologice cronice, un centru de zi de recuperare pentru copii cu diverse dizabilitati, un centru pentru copii cu autism si un centru de preventie in care li se da o mana de ajutor copiilor cu risc ridicat de abandon scolar si familiilor lor. Valentina Zaharia este aici inca de la infiintare. A venit initial ca specialist pentru copiii strazii. Astazi este director de dezvoltare al organizatiei din Bucuresti. „Pe toata tara avem grija de peste 1.500 de copii in mod direct si, daca mai pun la socoteala si campaniile noastre de intrajutorare, ajungem la 10.000 de copii. 80% din fonduri vin din Marea Britanie. Pentru a tine in viata toate centrele din tara avem nevoie lunar de 60.000-70.000 de euro. La noi nu exista o educatie de «a da» sau  de a sustine pe cineva, asa cum exista in Occident. Si vorbesc in special de Marea Britanie, pentru ca noi cu ei lucram de aproape 20 de ani. Lumea, cand aude de sustinerea unui program, se gandeste la sume mari, dar sa stiti ca donatiile pe care le primim noi din Anglia nu sunt mari. Sunt donatii de jumatate de lira sau de o lira care se insumeaza zilnic si se strang 40-50.000 de lire care ni se trimit lunar aici. Si astea vin de la pensionari, de la oameni cu venituri mici care sunt informati despre ce se intampla la noi. O data pe an se organizeaza cate o vizita pentru a vedea copiii pe care ii sponsorizeaza. La noi, asta e cea mai mare problema: lumea nu e receptiva. Zice: «Eeee, o fundatie!» E si stigmatul asta in Romania, ca daca e fundatie, neaparat se intampla ceva dubios acolo, dar noi incercam sa demonstram ca nu este chiar asa, ca fiecare banut este folosit asa cum trebuie, ca merge acolo unde trebuie si ca sunt rezultate. Chiar si in cazul celor care mor, mor in demnitate, sunt alaturi de niste oameni care ii iubesc, sunt ingrijiti, cu un standard de viata normal. Dar indiferenta asta ne omoara!”

QMagazine2

Carmela Cezar

„MAMA MEA LUCREAZA CU COPII CARE MOR”. Carmela Cezar este de opt ani asistenta-sefa la Centrul Sfanta Margareta. Ii iubeste pe copiii de aici ca si cum ar fi ai ei. Acasa o asteapta zilnic o fetita de sapte ani, perfect sanatoasa. In prima zi de scoala, invatatoarea i-a intrebat pe toti copiii cu ce se ocupa parintii lor. Cand a venit randul fetitei Carmelei, aceasta a raspuns: „Mama mea e asistenta si lucreaza cu copii care mor.” In camarutele de pe strada Radu de la Afumati, auzul e asfixiat de zgomote indescifrabile, cand acute, cand lancede, ca un preludiu la desfigurare. Intr-o lume putreda de indiferenta, copiii tabaciti de durere raman un cui de aur batut intr-o pata de mucegai.

Fundatia Copii in Dificultate. Complexul de servicii Sfanta Margareta. Adresa: Str. Radu de la Afumati nr. 16, RO – 020667, Bucuresti, Sector 2. Tel/Fax : +40-(0)21-210 31 21. E-mail : bucuresti@cid.org.ro

QMagazine. Text: Raluca BOTEZATU / Foto: Andreea Blanatui.

CiD. Copii în Dificultate

http://www.cid.org.ro

CIDbanner

Complexul de Servicii pentru Copii Sf. Margareta din Bucureşti a primit autorizatia de functionare din partea Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilui din Romania, ca unul din cele mai bune centre de servicii de ingrijire a copilului din Romania. Inaugurat initial in 1999 ca „Proiectul de adapostire a copiilor strazii – Yorkshire” a avut ca prim obiectiv salvarea copiilor strazii din Bucuresti de abuz si exploatare economica, fizica, psihica si sexuala. Ulterior, proiectul s-a transformat in Programul de Educatie pentru copii cu risc ridicat de abandon scolar si familial, in parteneriat cu Fundatia Sf. Macina, care a pus la dispozitia noastra spatiul in care astazi 30 de copii au intors definitiv spatele vietii pline de neprevazut si riscului strazii. Aripa Asezamantului tip Hospice din cadrul Centrului Sf. Margareta a fost inaugurata la trecerea Mileniului, in cadrul careia se asigura ingrijire paliativa pentru 15 copii care prezinta afectiuni cronice neurologice, sau handicapuri multiple, copii care altfel, cu greu ar fi supravietuit in saloane nespecializate din cadrul spitalelor supraaglomerate, de stat. Saloanele pentru bebelusi si pentru copii cu handicapuri multiple sunt prevazute pentru a pune la dispoziti ingrijire cu ajutorul asistentelor calificate din Romania, ingrijitoare maternale si terapeuti condusi de un medic pediatru. Ca parte esentiala a serviciilor acestui complex, o echipa multidisciplinara de ingrijire paliativa acorda consultatii de specialitate unui numar de peste 100 de copii bolnavi incurabili, sau in stadiu terminal, datorita problemelor neuro-genetice.

Centrul de copii St. Andrei din Piteşti a fost inaugurat in luna octombrie 2004 de catre Arhiepiscopul Hope, pe atunci Arhiepiscop de York. Centrul de Copii St. Andrei din Pitesti ofera unele dintre cele mai bune facilitati de acest fel din Romania. Construit si dezvoltat ulterior pe ruinele unei scoli pentru hipoacuzici de mult abandonate, centrul asigura facilitati adaptate nevoilor a pana la 15 copii care sufera de hidrocefalie si spina bifida, sau alte boli genetice si neurologice, si care, lasate netratate, reprezint o amenintare la adresa vietii in sine. Dispune de saloane mari, camere de joaca si spatii de terapie, cu acces facil spre coridoare largi si gradinile din jur. Centrul mai dispune de un spatiu destinat copiilor care traiesc cu familiile lor acasa, dar sunt izolati, exclusi din comunitate, de la scoala, intrucat sunt diagnosticati cu HIV pozitiv/ SIDA. De aseenea centrul dispune de o clasa de gradinita pentru copii foarte mici care sufera de dizabilitati grave. Un Centru de Dezvoltare a Copilului si de Terapie a fost construit pe terenul centrului pentru a putea face fata necesitatilor copiilor cu dizabilitati care traiesc in comunitate, oferindu-le in regim e urgenta terapie si suport, ajutandu-i sa duca o viata cat mai independenta posibil. Centrul este si o baza pentru comunitatea Charity privind serviciile de ingrijire HIV/SIDA care opereaza in tot Judetul Arges, sustinand copiii infectai cu HIV/SIDA provenidn din comunitatile lor, de acasa. Centrul de dezvoltare St. Andrei este unic in Romania prin faptul ca serviciile sale sunt oferite in parteneriat si sunt partial asigurate direct cu fonduri de la Judetul Arges. Unitatea de Terapie a fost deschisa formal de Baroneasa Emma Nicholson MEP, raportorul Parlamentului European pentru Romania.

Centrul de vacanta St. Cristofor din Curtea de Argeş. Aceasta casa inconjurata de ferme si paduri, pe malul unui paraias care susura, se gaseste la capatul unui drum de tara de la marginea orasului Curtea de Arges. Centrul de vacanta St. Cristofor este un centru de vacanta, amplasat la poalele muntilor Carpati, a masivului Fagaras. Este asezat ideal pentru a asigura vacante de neuitat, in deplina protectie in frumusetea si linistea zonei din imediata apropiere a Curtii de Arges, centrul adresandu-se tuturor celor care doresc sa se bucure de linistea muntelui, de aerul curat si de pacea padurilor de conifere. Cladirea a fost transformata intr-un centru de vacanta pentru Fundatia Copii in Dificultate cu ajutorul si donatiile unui sustinator generos, Dl. Christopher Crabtree. El s-a deschis in August 2003 ca un centru de vacanta pentru copii care au nevoi speciale, sau provin din familii fara resurse financiare. Functie de nevoi, grupuri de cate 18 copii sau tineri, insotiti de ingrijitorii lor pot avea ocazia unei vacante placute, intr-un mediu in care, in acelasi timp, pot fi efectuate si ingrijirile specifice, si poate fi acordata asistenta medicala necesara. Vacanta si activitatile educationale se desfasoara pe toata perioada anului, prin excursii la tara si drumetii spre fermele locale si de la munte, excursii la barajul Vidraru, un punct de interes turistic extrem de spectaculos, din apropiere, sau la bisericile si manastirile istorice si la mormintele regale de la Curtea de Arges.

Centrul de copii Sf. Laurentiu din Cernavodă a fost inaugurat in luna martie 1992, avand rolul unui centru pediatric pentru HIV/SIDA. Initial a functionat numai cu sprijinul voluntarilor din Marea Britanie, sustinuti de personal roman. Azi, dupa un antrenament extensiv, intreg personalul profesionist si toti ingrijitorii sunt romani. Din 1992, peste 430 de copii care au trecut prin saloanele spitalului principal au descoperit si au beneficiat de toata dragostea, puterea de ingrijire si sustinerea medicala pentru HIV/SIDA la Centrul Sf. Laurentiu. Peste 35 de copii si tineri traiesc in cele cinci case, care inainte erau locuite de personalul voluntar englez si sunt sustinuti de comunitatea Centrului sau avand programe de viata independente in comunitatea lor natala. Sali de clasa, cursuri specifice de pregatire, sisteme informatice de calcul si ingrijirea suplimentara, atenta, ofera tinerilor oportunitatea de a se prefectiona, de a-si consolida cunostintele si a-si spori indemanarea de care au nevoie pentru a duce o viata independenta, sau cu propriile lor familii. Pentru unii dintre tineri cu dizabilitati si infectati HIV, Centrul Sf. Laurentiu va ramane in si in viitor caminul pe care nu l-au avut in copilarie, pentru o perioada destul de lunga de acum inainte. Avem planuri sa adaptam doua dintre case pentru a le oferi aceasta posibilitate. Cladirea fostului asezamant are un nou rol, acela de a asigura locuintele pentru cetatenii in varsta din Cernavoda care au nevoie de adapost si ingrijire, cat si pentru tinerele femei si sotii care sunt agresate fizic sau psihic.

Centrul pentru Copii cu Autism Sf. Mihail din Bucureşti s-a nascut initial dintr-un proiect pilot, creat cu ajutorul Uniunii Europene si Ligii Nationale Romane pentru Familiile si Copiii cu Handicap mental. Acest pionierat a deschis posibilitatea asigurarii atat a pregatirii si scolarizarii in comunitate cat si prin programe destinate micilor grupuri de studiu, cu pana la patru educatori si fizioterapeuti dedicati. Utilizarea PECS (Sistemul de schimb in comunicare prin imagine) si a terapiilor ABA a sprijint recuperarea partiala a peste saizeci de copii, ajutand familiile acestora sa poata sa faca fata celor mai provocatoare probleme. Pentru multi dintre copii autisti, dupa inscrierea in aceste programe si participarea la sedintele de terapie specifice, acesta a reprezentat primul moment in care au iesit in afara cercului familiilor lor, bucurandu-se de o gama larga de activitati in aer liber. Au fost create si implementate activitati independente destinate a le maximiza experienta, de a le imbunatati coordonarea si indemanarea motorie si de a le dezvolta increderea si experienta de viata intr-o comunitate mai larga. Dupa doi ani de negociere, pentru a vedea proiectul extinzandu-se si operand in cadrul unei scoli, Fundatia „Copii in Dificultate” a ajuns la un acord de relocare si extindere a claselor in Scoala de hipoacuzici din Bucuresti, sect. 1. Noua scoala ofera 12 locuri pentru copii in cadrul gradinitei, cursuri de scoala primara si clase ABA. Centrul este deservit de o echipa de Specialisti alcatuita din psihologi, psihopedagogi, pedagogi de recuperare, care aplica cele mai noi metode si tehnici (ABA, PECS, TEACCH) in educatia si recuperarea copiilor cu tulburari din spectrul autist. Fundatia „Copii in Dificultate” a promovat programe complementare, conferinte, ateliere de lucru. Prin acest lucru a schimbat atitudinea, modul de aplicare a tratamentelor si a crescut gradul de ingrijire pentru cei care traiesc cu TSA (Tulburari in spectrul autist) din Romania. CID ofera speranta acolo unde aceasta nu mai exista deloc. Cel de-al patrulea eveniment dintr-o serie de conferinte si ateliere de lucru dezvoltate de Fundatie a fost unul international, eveniment care a adunat laolalta pe unii dintre cei mai proeminenti savanti, consultanti si specialistii din Franta, Germania si Anglia in cadrul unui program de doua zile de simpozion si ateliere de lucru. Conferinta a avut loc in Bucuresti la Universitatea Facultatii de Teologie intre 19-20 Mai 2006.

Centrul de Dezvoltare si Recuperarea Copilului „Sf. Nicolae” din Bucureşti cu sediul in str.Radu de la Afumati nr.16, sector 2 (zona Obor –Lizeanu) harta, acorda urmatoarele tipuri de servicii :

 1. TERAPIA TULBURARILOR DE VORBIRE SI LIMBAJ

 2. KINETOTERAPIE

 3. DEZVOLTARE COGNITIVA

 4. TERAPIE OCUPATIONALA

 5. ASISTENTA SOCIALA

 6. EVALUARE PSIHO-COMPORTAMENTALA (la cererea parintilor)

 7. CONSULTANTA SI CONSILIERE DE SPECIALITATE – pentru specialitatile kinetoterapie si terapia limbajului

 8. TERAPIE DE GRUP – comunicarea si relationarea sociala in grupul de copii (la cererea parintilor)

 9. TERAPIE SI MONITORIZARE KINETOTERAPEUTICA LA DOMICILIU (la cererea parintilor)

Echipa multidisciplinara a Centrului de dezvoltare si recuperare a copilului “Sf. Nicolae” isi desfasoara activitatea incepand cu anul 2006 avand rezultate foarte bune in terapia si recuperarea tulburarilor intalnite in sindroame neuromotorii, genetice, intarzieri sau tulburari in dezvoltare, tulburari de vorbire si limbaj, tulburari de coordonare, echilibru si mers.

Centrul prezinta urmatoarele avantaje:

 • Sedintele de terapie sunt individuale.

 • Posibilitatea integrarii copilului in mai multe programe de terapie (kinetoterapie, logopedie, terapie ocupationala) in cadrul aceluiasi centru.

 • Evaluarea initiala a copilului este realizata de o echipa de terapeuti, impreuna cu parintii copilului, avand ca rezultat formarea unui tablou clinic mult mai complex si complet decat in urma unei evaluari individuale.

 • Informatiile obtinute in urma evaluarii complexe multudisciplinare, vor fi folosite pentru a propune un program terapeutic individualizat, care va fi analizat si aprobat de membrii echipei terapeutice multidisciplinare din care face parte si parintele/tutorele.

 • Parteneriatul cu Fundatia „Children in Distress” a creat posibilitatea utilarii centrului cu materiale terapeutice folosite in institutii similare din Marea Britanie.

 • Asistenta si consiliere sociala. Beneficiarii centrului terapeutic Sf. Nicolae vor beneficia de informatiile privitoare la protectia copilului si a familiilor aflate in dificultate.

 • Prima sedinta este gratuita.

Pentru informatii suplimentare si programari puteti suna la sediul centrului de terapie, telefon 021-212.01.29, e-mail bucuresti@cid.org.ro sau puteti contacta coordonatorul centrului Razvan Tudorache, la e-mail raztudorache@yahoo.com

Organizatia CID sora din Bulgaria isi desfasoara activitatea in cadrul orfelinatului de stat din orasul bulgar Vidin, de langa granita cu Romania. Prin acest proiect de pionierat, au fost puse la dispozitia celor care necesita tehnici terapeutice moderne in ceea ce priveste ingrijirea si dezvoltarea copiilor din orfelinate. In acest centru, pana la 50 de copii beneficiaza de servicii complete profesionale de terapie, saptamanal, in cadrul unui proiect dezvoltat de o echipa de profesionisti bulgari: terapeuti, asistente si psihologi, proiect destinat sprijinirii copiilor cu dizabilitati rezultate sau sechelele bolilor sistemului nervos central sau datorate altor handicapuri genetice sau ereditare. Analiza pertinenta a contextului dar si in profunzime a necesitatilor locale pentru un implementarea unui serviciu de ingrijire paleativa amplasat in comunitate, si serviciu care se poate realiza si prin discutii cu partenerii potentiali locali, a identificat faptul ca serviciul propus s-ar putea desfasura intr-un centru a carui sediu central s-ar gasi la Spitalul de cancer pediatric din Sofia. Ulterior acestui centru ar trebui sa i se adauge o unitate mica pentru repaos si tratament, prevazuta cu personal profesionist, urmand sa fie supervizata de directorul medical al spitalului.

Anunțuri

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. realul trist ori tristetea ca real?!!!

  mosneagul

  1 Iunie 2009 at 13:18

 2. Despre copiii abandonati am auzit azi dimineata la stirile TVR.In Polonia,biserica ii primeste pe copii nedoriti de mamele lor prin infiintarea unor fel de „ferestre” (nu mai stiu exact denumirea) in caresunt lasati copiii,acestia fiind imediat luati de maicute.
  Nu e normal ca o mama sa-si abandoneze copilul,dar cred ca e mai bine asa decat sa-l arunce in container,in hazna sau oriunde.
  Isabellelorelai,am o rugaminte la tine.Azi dimineata am citit despre o campanie lansata de ziarul Gandul.Te rog sa scrii si tu despre ea,daca poti,cand poti.Multumesc.
  http://www.gandul.info/viata/nascut-in-romania-de-ce-trage-sa-moara-bebelusul-79.html?3931;4472603

  g1b2i3

  1 Iunie 2009 at 13:20

 3. Din nefericire, pentru mulţi copii este un 1 iunie trist…

  Lisandru Cristian

  1 Iunie 2009 at 14:06

 4. Si eu merg cu fetita mea(2 ani)la Centrul Sf.Nicolae.Am inceput de curand,suntem la a treia sedinta.Insa suntem amandoua extrem de incantate.Totul e minunat acolo.Asta facand o paralela intre centru si spitalul G Alexandrescu,unde am facut kineto 1 an.Si acolo am vazut implicare totala din partea kinetoterapeutei,insa la centru,numai faptul ca sedintele sunt individuale conteaza enorm.
  Nota 10 plus pentru centru si pentru oamenii care lucreaza acolo.

  Adina

  4 Septembrie 2010 at 17:18

 5. Pentru Adina.Cit va costa terapia la Centrul Sf Nicolae si pt ce anume o faceti?
  Multumesc

  mirela

  26 Septembrie 2011 at 15:32


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: