Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Laura Spânu şi Claudiu Bârsilă. România din suflete

with 8 comments

„A fi medic reprezintă una dintre cele mai mari responsabilităţi pe care şi le poate asuma o persoană în momentul în care îşi alege meseria. Atunci când te decizi să faci o carieră din a lupta pentru viaţa unui om, trebuie să fii pregătit pentru orice” – Claudiu Bârsilă.

ClaudiuBarsila LauraSpanu

Claudiu şi Laura sunt speranţă. Şi pentru Copiii speciali dintr-o Românie autistă.

Romanian students receive Award for Discovery on Autism

After one year of research in the laboratories on brain-sciences of the Pharmacy and Medical Sciences University “Carol Davila” in Bucharest. The results showing modifications of the hypothalamus in the case of autism victims  is a premiere in the field for which the Romanian students  received an award last month, at an international Autism Conference in Holland. The Conference in which representatives of 55 states took part including Japan, China, Taiwan, Canada and the US  SUA, the Romanian students stood  next to representatives of  Oxford and  Cambridge. The paper  drafted by Claudiu Barsila and  Laura Spanu centers on the role of the thalamus in autism cases. The senses, all except smell, go through the thalamus towards the brain cortex, where most brain input is processed. „The way through which the thalamus influences the brain cortex information flow can lead to symptoms  related to autism”, Claudiu explains their discovery. „Our discovery is only a small piece of the puzzle  but we will not stop here. Once the causes are known we can start thinking about  a treatment”, the student said.

2007, aprilie. Mediafax

Doi studenti din Romania au castigat marele premiu la o conferinta internationala din Olanda. Claudiu Barsila si Laura Spanu au descoperit noi date privind autismul, dupa un an de cercetare in laboratorul de neurostiinte al Universitatii de Medicina si Farmacia „Carol Davila” din Bucuresti. Descoperirea lor se refera la modificarile de la nivelul talamusului in cazul autistilor si le-a adus marele premiu la conferinta internationala din Olanda, la care au participat studenti la medicina si tineri medici din 55 de state, printre care Japonia, SUA, China, Canada, Marea Britanie.

2008, decembrie. România din suflete, TVR

Show cu prezentatori în care sunt preţuiţi public români care prin cariera şi faptele lor aduc în lume, un plus de imagine României. Personalităţi publice înmâneaza invitaţilor Diploma şi Trofeul „România din suflete”. Sunt prezentaţi 12 români ale căror carieră şi reusită internaţionale, merită să fie cunoscute şi preţuite de telespectatori. Premiaţi: Eugen Sandica – medic, Germania; Marius Daniel Popescu – scriitor, Elveţia; Cătălin Dragomir – arhitect, Marea Britanie; Gheorghe Iancu – coregraf, Italia; Silviu Hotaran – Microsoft Romania; Alina Dumitru – campioana olimpică judo-2008; Claudiu Barsila & Laura Spinu – studenţi medicină; Cristian Florea – fizician, Paris; Diana Elena Antonescu – fotograf, Marea Britanie; Dragoş Bucurenci – campania MaiMultVerde Romania; Johnny Răducanu – muzician, Romania.

2009, martie. TVR

Garantat 100%, sezon nou, într-un format nou din 15 martie. În cea de-a doua parte a emisiei: Claudiu Bârsilă şi Laura Spânu, doi medicinişti de anul V, care au făcut descoperiri importante în domeniul autismului.

Doi studenti romani au “suflat” Premiul cel Mare unor studenti eminenti de la universitati celebre precum Oxford, Cambrige, UCLA.

Claudiu Barsila si Laura Spinu, de la Universitatea de Medicina “Carol Davila” din Bucuresti, au demonstrat ca prin munca asidua pot aduce „Semnul Exclamarii” in Romania.

Ei au participat in 2007 la Conferinta Internationala pentru Studenti si Tineri Medici, sustinuta la Leiden in Olanda si au luat Premiul cel Mare (un trofeu sub forma unui Semn al Exclamarii si 1.000 de euro, suma care nu acopera investitiile facute in proiect de cei doi tineri) pentru cercetarea facuta privind rolul structurilor subcorticale in schizofrenie si autism. Din cele 200 de lucrari acceptate, cea a romanilor, care a presupus munca neintrerupta a cel putin un an atat in Laboratorul de Neurostiinte al Universitatii de Medicina, cat si acasa, le-a luat ochii evaluatorilor conferintei. Cei doi tineri au obtinut rezultatele cercetarii ,,in silico”, simuland retelele neuronale talamo-corticale pe calculator, asta dupa ce, in prealabil, studiasera comportamentele a 16 sobolani autisti. Plecand de la ideea ca talamusul are procesari proprii ale informatiei primite de la receptori, tinerii cercetatori au vrut sa demonstreze ca, atunci cand echilibrul dintre diferitele structuri e schimbat, procesarile se fac eronat. Cu ajutorul unui soft medical, ei au reusit sa dovedeasca pe calculator, pe retele simulate, ca procesarile respective capata o alta natura.

Claudiu Barsila este student la Medicina in anul IV, dar pasiunea pentru biologie, anatomie, stiinta viului o are inca din scoala generala.

Cum ai ajuns sa cercetezi autismul?

Ce m-a interesat pe mine dintotdeauna a fost talamusul. De aici am plecat si in cercetarea noastra am ajuns la implicarea talamusului in autism. In prezent, lucram si incercam sa vedem daca reusim in paralel continuarea cercetarilor despre autism si despre schizofrenie. Ele au niste structuri nervoase care merg impreuna. S-ar putea ca pana la un moment dat sa aiba o patologie comuna autismul cu schizofrenia. Actualmente, sunt foarte putine date si cercetari facute pe talamus in relatie cu autismul. Am zis ca cel mai bine ar fi sa cercetez acolo unde este un teren gol. Si ce sa mai… Eu si cu prietena mea, Laura, ne-am apucat de treaba.

Cu ce finantare?

Proiectul a fost finantat din banii nostri, ai parintilor. Ne-am cumparat doua calculatoare performante, soft performant si ne-am apucat de lucru. Nu-i normal ca intr-o societate dezvoltata un student sa fie nevoit sa-si plateasca din banii lui munca de cercetare. E total aiurea…

Dar celor din facultate le-ati spus ce vreti sa faceti?

Of, bineinteles ca da. O buna perioada de timp am colaborat cu Laboratorul de Neurostiinte, dupa care probabil aveau alte proiecte in desfasurare, deci colaborarea noastra s-a rezumat mai mult la nivelul unor discutii de principiu. Noi ne-am dat seama ca treaba cu adevarat se face atunci cand iei taurul de coarne. Iar acolo se mergea foarte mult pe cercetare fundamentala, iar ceea ce faceam noi era cercetare clinica.

Cum ar trebui sa-i priveasca medicii de familie, pacientii cu autism si pe cei cu schizofrenie?

Aceste doua afectiuni, deocamdata, sunt privite ca fiind de competenta medicului psihiatru si, pe masura ce cercetarile avanseaza, pot deveni si de competenta medicului neurolog. Mai nou, si de competenta neurochirurgului, tot mai multe studii vizand, in prezent, o noua perspectiva asupra psihochirurgiei. Totusi, medicul de familie este primul care intra in contact cu un pacient cu autism, schizofrenie. El poate informa corect familia si pacientul in legatura cu boala sa, influentand complianta pacientului si chiar insuflandu-i acestuia o anumita conduita legata de aceste afectiuni. In conditiile in care fie familia, fie pacientul considera autismul nu ca pe o afectiune, ci ca pe un „alt fel de a fi”, medicul de familie poate limpezi aceasta opinie. El usureaza astfel munca specialistului si poate supraveghea evolutia afectiunii pe termen lung. Poate ca o interactiune stransa cu organizatiile care se ocupa de cazurile acestor bolnavi si cu organizatiile ce ofera terapii comportamentale autistilor ar spori eficienta si beneficiile (in ceea ce priveste starea de sanatate) pe care acesti oameni, bolnavii, le-ar putea obtine. Ar putea deveni, pe langa specialistii care se ocupa de patologia in cauza, un al doilea „factor coagulant”.

Laura Spinu este colega de facultate a lui Claudiu, fiind studenta tot in anul IV, dar si prietena sa. Dintotdeauna si-a dorit sa fie medic, dar nu chirurg. Acum stie clar ce vrea: neurologia e directia spre care a ales sa mearga.

Cum au primit profesorii vostri vestea premierii?

Cativa profesori si asistenti au reactionat exceptional. Cativa, nu toti… Cam 30-40% dintre ei. Li se citea pe chip bucuria pentru rezultatul nostru. Si asta e incurajator. In schimb, din partea unora a fost un soi de indiferenta, ceea ce ma mahnit un pic, pentru ca sunt putini studenti medicinisti romani care se implica sa faca ceva din timpul lor, din banii lor, fara sa fie impinsi de la spate de nimeni.

Care este povestea proiectului web pe care l-ati inceput amandoi?

Acest proiect s-a nascut din dorinta de a face publica pasiunea noastra pentru cercetarea talamusului. Mai vazusem vreo doua site-uri pe acest domeniu, unul al Societatii Nationale de Neurostiinte, iar celalalt al Laboratorului de Neurostiinte, dar acestea mizeaza pe transferul de informatii. Noi am vrut sa aducem si un design deosebit, poate chiar neasteptat pentru un site stiintific. E animat, e cu staif si, speram, de folos si altora. Daca cineva vrea sa gaseasca un review pe o tema fie legata de cercetarea fundamentala, fie de patologia talamusului o poate gasi pe http://www.thalamus.ro. Vrem sa folosim acest site si pentru a selecta si coagula o echipa, un grup cu aceleasi idei si pasiuni in cercetare. Macar virtual, pentru inceput….

Povestea cobailor. Laura si Claudiu locuiesc impreuna, lucru ce i-a ajutat teribil in munca de cercetare. Printre alte indeletniciri casnice, cei doi tineri s-au ocupat si de cresterea in locuinta lor a unor cobai, pe care i-au folosit in slujba stiintei.

Perspective. Cercetarea celor doi tineri romani ar putea aduce noi sperante in tratarea copiilor care se nasc cu autism. Daca este vorba de acel dezechilibru dintre diferitele structuri neuronale, transplantul de celule stem ar putea fi o solutie. Noi orizonturi s-ar putea deschide si in cercetarea si crearea unor molecule care sa imbunatateasca functionalitatea celulelor ramase la pacientii care deja au acest dezechilibru in asa fel incat sa se poata compensa lipsa morfologica a celorlalte. O viitoare colaborare cu doi medici rezidenti din Olanda si cu laboratorul la care sunt acestia afiliati ar putea duce la continuarea cercetarii si aprofundarea ei. Articol integral în PulsMedia, aprilie 2007, semnat Alexandra Mănăilă.

„A fi medic reprezintă una dintre cele mai mari responsabilităţi pe care şi le poate asuma o persoană în momentul în care îşi alege meseria. Atunci când te decizi să faci o carieră din a lupta pentru viaţa unui om, trebuie să fii pregătit pentru orice” – Claudiu Bârsilă. Interviu integral în Argeş Expres.

http://www.thalamus.ro

thalamus

Anunțuri

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Laura Spânu şi Claudiu Bârsilă, studenţi. […]

 2. Felicitari celor doi studenti si sunt sigura ca vor ajunge medici si savanti cunoscuti in intrega lume!
  P.S.Nu am citit decat cateva randuri,dar sper sa retin numele lor.

  g1b2i3

  31 Mai 2009 at 18:05

 3. […] Award for Discovery on Autism After one year of research in the laboratories on brain-science click for more var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : […]

 4. I-am vazut pe cei doi tineri studenti la emisiunea lui Catalin Stefanescu, Garantat100%, si mi s-au parut extraordinari prin inteligenta, talent, implicare.Sper sa reuseasca in ceea ce fac, Dumnezeu sa le lumineze calea si sa poata fi de folos celor care au nevoie de ei.Inca mai cred ca va veni vremea cand astfel de oameni valorosi vor fi pretuiti si sprijiniti!

  Ana

  1 Iunie 2009 at 23:39

  • Sunt sclipitori. Să sperăm că vor găsi aici un sprijin. Dacă nu… America îi aşteaptă cu braţele deschise…

   isabellelorelai

   2 Iunie 2009 at 11:58

 5. […] si tineri medici din 55 de state, printre care Japonia, SUA, China, Canada, Marea Britanie” (mai multe aici). Apoi m-am întrebat: oare au plecat deja în străinătate? Oare se mai întorc? Apoi m-am […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: