Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Rapid. Cătălin Grădinaru

with 22 comments

raphaele-goisque-hugo-lescargot

Dacă sunteţi grav bolnav şi vă depuneţi dosarul la Ministerul Sănătăţii, să nu folosiţi cumva cuvântul „rapid”. Chiar dacă sunteţi profesor universitar. Contravine ordinului. Folosiţi cuvântul „lent”. Ăsta nu contravine. Ăsta convine.

Se întâmpla pe 3 martie 2009: “Întrucât din procesul verbal pentru trimiterea la tratament în străinătate, punctul 6, rezultă «necesitatea efectuării rapide a unui transplant hepatic», în conformitate cu articolul 22, paragraful 1, litera C din Regulamentul numărul 1408/71 care reglementează necesitatea deplasării într-un alt stat pentru a beneficia de un tratament adecvat, considerăm că în situaţia dată nu putem da curs solicitării dumneavoastră, întrucât situaţia medicală a pacientului nu se încadrează în prevederile ordinului 50/2004”. Aberaţia am găsit-o la Anca. Ea a găsit-o în Monitorul de Botoşani.

Omul care suferă din cauza aberaţiei se numeşte Cătălin Grădinaru şi este bolnav de 7 ani. De un an aşteaptă un transplant.

3 martie 2009. Condamnat la suferinţă pentru un cuvânt greşit

Se întâmplă doar la noi. Dosarul unui botoşănean care are nevoie de transplant de ficat în străinătate a fost respins pentru un singur cuvânt. După ce în vara anului trecut cererea lui Cătălin Grădinaru a fost respinsă de Casa de Asigurări de Sănătate, recent familia acestuia a primit răspuns negativ şi de la Bucureşti, pentru că în solicitare era scris cuvântul “rapid”, ceea ce contravine ordinului care reglementează trimiterile la operaţii în străinătate.

Deşi soţia bărbatului de 39 de ani şi fiica acestuia îşi puneau mari speranţe în răspunsul Ministerului Sănătăţii, mai ales că dosarul trimis în Capitală era bine fundamentat, conţinând recomandări ale medicilor specialişti de la Fundeni şi din clinicile din străinătate, răspunsul sec venit de la Bucureşti i-a aruncat într-o disperare şi mai mare. “Întrucât din procesul verbal pentru trimiterea la tratament în străinătate, punctul 6, rezultă «necesitatea efectuării rapide a unui transplant hepatic», în conformitate cu articolul 22, paragraful 1, litera C din Regulamentul numărul 1408/71 care reglementează necesitatea deplasării într-un alt stat pentru a beneficia de un tratament adecvat, considerăm că în situaţia dată nu putem da curs solicitării dumneavoastră, întrucât situaţia medicală a pacientului nu se încadrează în prevederile ordinului 50/2004”, se arată în adresa emisă de la Bucureşti, prin care speranţele familiei Grădinaru la un nou început au fost năruite.

Chinul lui Cătălin Grădinaru a început în urmă cu şapte ani, înainte de Crăciun. Atunci botoşăneanul a aflat că suferă de ciroză şi că, având în vedere problemele grave cu vasele de sânge, singura sa şansă este un transplant de ficat. Imediat familia Grădinaru a început demersurile pentru completarea formularului E 112, care permite tratamentul în străinătate, însă cererea a fost respinsă de Casa de Asigurări de Sănătate pe motiv că transplantul nu face parte din pachetul de servicii medicale de bază.

„Nu înţeleg cum acest transplant nu se regăseşte în pachetul de bază. Legile ar trebui să fie făcute pentru omeni, nu împotriva lor. Am ajuns să cred că ne luptăm cu morile de vânt. Gândiţi-vă că este un singur medic în ţară care face aceste transplanturi şi sunt sute de oameni care au nevoie de operaţie la fel de mult”, a spus atunci Mihaela Grădinaru, soţia bărbatului.

Costul operaţiei se ridică la 80.000 de euro. Dacă dosarul botoşăneanului a fost respins de Ministerul Sănătăţii, un alt caz aproape identic, cel al solistului Cristi Minculescu, a primit tot sprijinul Guvernului în vederea asigurării fondurilor necesare efectuării unei operaţii în Germania. Cum în aceste zile Ion Bazac a anunţat că bugetul pentru transplant va fi triplat faţă de 2008, familia şi apropiaţii botoşăneanului încep să spere din nou. “Vom începe demersurile pentru un nou dosar. Vom fi mai atenţi la formularea cererilor, deşi nu noi am scris că are nevoie rapid de transplant, ci profesorii universitari. Sperăm ca de această dată să ne aprobe”, a precizat ieri Cătălina Horodinschi, cumnata bărbatului.

Fără sprijinul autorităţilor, familia Grădinaru ar trebui să suporte costul intervenţiei, evaluate la 80.000 de euro. Din păcate în casă intră lunar doar 1.000 de lei, bani din care trebuie să trăiască şi fetiţa de 12 ani. Botoşănenii au deschis şi două conturi la BRD Botoşani, Agenţia George Enescu, pe numele Mihaela Cătălina Grădinaru, RO69BRDE070SV20432750700 pentru lei, respectiv RO61BRDE070SV20432910700 pentru euro.

CatalinGradinaru

Dăm timpul înapoi:

3 septembrie 2008. Tratament salvator refuzat unui bolnav

„Mi-e şi frică să pun capul pe pernă noaptea de teamă să nu facă iar o criză”, îşi începe povestirea o botoşăneancă, îngrozită că soţul ei, Cătălin Grădinaru, ar putea muri oricând. Bărbatul are doar 39 de ani şi în urmă cu şapte ani, înainte de un Crăciun, despre care spune că ar fi preferat să nu vină niciodată, a primit o veste ce avea să-i schimbe viaţa. „Era decembrie 2002. Soţul s-a dus la şeful lui pentru a-l ajuta cu luminile la pomul de iarnă şi soţia acestuia, care este medic, i-a spus că nu-i place cum arată. Practic l-au obligat să meargă la analize”, a povestit Mihaela Grădinaru.

De atunci a început chinul. Infirmarea diagnosticului iniţial, de cancer hepatic, nu a însemnat o bucurie pentru botoşăneni, întrucât bărbatul a primit vestea că suferă de ciroză. Medicii i-au explicat că problemele pe care le are cu vasele de sânge şi faptul că a avut o hepatită în copilărie au făcut ca viaţa lui să fie pusă în pericol, singura şansă fiind un transplant de ficat. Disperaţi, soţii Grădinaru au apelat la fratele bărbatului, care lucrează în Italia. „Cumnatul meu a cheltuit o mulţime de bani. Bani pe care ar fi trebuit să-i suporte statul, doar este asigurat, nu?”, a mai spus Mihaela Grădinaru. Femeia îi ştie tratamentul pe de rost. E o poezie pe care ar vrea să o dea uitării. Bărbatul ia peste 30 de pastile zilnic, însă starea i se înrăutăţeşte continuu. Acum este diagnosticat cu ciroză hepatică activă decompensată vascular şi parenchimatos, ascită refractară, scleromegalie gigantică, insuficienţă renală cronică şi encefalopatie.

Ultima speranţă se leagă de celebrul formular E112, care permite tratamentul în străinătate, însă răspunsul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) a venit ca un trăsnet. „Din păcate acest transplant nu intră sub incidenţa formularului E112, pentru că nu face parte din pachetul de servicii medicale de bază. Tot ce putem face este să îi promitem că vom analiza dosarul şi poate găsim o portiţă pentru a face posibilă finanţarea operaţiei. Dar trebuie respectată şi legea”, a precizat Rodica Cociorvă, juristul CAS.

Răspuns salvator aşteptat de la Ministerul Sănătăţii. Familia Grădinaru a scris aproape peste tot, sperând într-o minune. Care întârzie să apară. Fără sprijinul autorităţilor ar trebui să suporte costul intervenţiei, evaluate la 80.000 de euro. Din păcate în casă intră lunar doar 1.000 de lei, bani din care trebuie să trăiască şi o fetiţă de 12 ani. „De unde să scoatem aceşti bani? Am scris peste tot, la Mihaela Rădulescu, la Fundaţia George Becali, la Parlament, ministere. De la majoritatea nici nu am primit răspuns. Eu ce vină am că nu suntem persoane publice? Când a fost cazul acelui sportiv, Marian Drăgulescu, imediat s-au găsit persoane să-l ajute, pe noi nu ne ajută nimeni”, a mărturisit înecată în lacrimi Mihaela Grădinaru.

Bărbatul spune şi el că începe să-şi piardă speranţa. „Dacă eram italian eram operat demult. La noi nu se uită nimeni”, spune Cătălin Grădinaru.

În prezent soţii aşteaptă răspunsul Ministerului Sănătăţii, unde reprezentanţii instituţiilor din Botoşani au trimis o adresă pentru a fundamenta o trimitere la operaţie în străinătate. „Nu înţeleg cum acest transplant nu se regăseşte în pachetul de bază. Legile ar trebui să fie făcute pentru oameni, nu împotriva lor. Gândiţi-vă că este un singur medic în ţară care face aceste transplanturi şi sunt sute de bolnavi”, a încheiat femeia. Monitorul de Botoşani.

Au primit răspunsul. Ala de mai sus. Nu e voie Rapid.

UPDATE 22 septembrie 2009: Domnul Cătălin Grădinaru a primit finanţarea pentru a pleca la tratament în străinătate.

Oana, felicitări!

http://salveazavieti.ro

UPDATE 13 octombrie 2009. Ca să poată pleca la transplant, în Italia, Cătălin are mare nevoie de ajutor. A primit 80.000 de euro de la stat, dar îi mai lipsesc 2.000 de euro pentru transport şi cazare.

Vă rog mult, dacă îl puteţi ajuta, cât de puţin, chiar şi cu 5 lei:

BRD – Agenţia George Enescu, Botoşani

Titular: Mihaela Cătălina Grădinaru

RON: RO 69 BRDE 070 SV 2043 2750 700

EURO: RO 61 BRDE 070 SV 2043 2910 700

Cod SWIFT: BRDEROBU

Telefon: 0740 166 109

Toate documentele lui Cătălin sunt aici. Mai multe aici.

UPDATE 31 octombrie 2009: S-au strâns toţi banii pentru plecarea lui Cătălin în Italia. Pe 10 noiembrie 2009 va fi la clinică. Familia Grădinaru mulţumeşte tuturor pentru ajutor!

Anunțuri

22 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ministerul Sănătăţii ar mai putea fi numit Ministerul Bolilor Netratate Corespunzător şi al Pacienţilor Trataţi cu Fundul – Pardon de expresie…

  Lisandru Cristian

  9 Mai 2009 at 01:26

 2. Oamenii acestia traiesc de 7 ani o drama cumplita! … spaima ca in orice moment se poate intampla nenorocirea.

  Iar cu doar 1000 ron pe luna trebuie sa traiasca… Trebuie sa achite toate datoriile casei (o garsoniera), ratele la banca (facute tot pentru sanatate), sa cumpere medicamente si din ce mai ramine sa asigure un regim alimentar corespunzator bolii. Plus ca au o fetita la scoala. Si sufera cumplit nu numai din cauza bolii, ci si din cauza functionarilor din institutiile unde cauta ajutor, functionari care ii sfideaza de pe posturile de „simpli angajati” si care, daca ar invata cum sa vorbeasca si sa aiba o atitudine decenta, poate ar fi ceva mai mult decat atat …

  Anca

  9 Mai 2009 at 10:20

 3. Cristian, şi mai şi plătim pentru asta, culmea. Nu-i aşa cu suntem dobitoci?

  isabellelorelai

  9 Mai 2009 at 10:23

 4. Anca, să înţeleg că nu s-a rezolvat nici acum, pe 9 mai (nb Ziua Europei – ooooo… UE, ce tari suntem…)
  Ştii că am citit într-un ziar declaraţia unui medic, care spunea că medicii au primit „indicaţii” să „greşească” câte un cuvânt în aceste cereri, ca să nu se aprobe???
  Anca,
  Te rog,
  Dacă vorbeşti cu familia Grădinaru, să îi rogi să nu mai pomenească de Marian Drăgulescu.
  Uite a păţit exact ca şi ei
  https://isabellelorelai.wordpress.com/2008/08/27/lupta-conteaza-marian-dragulescu/

  isabellelorelai

  9 Mai 2009 at 10:25

 5. Nu, din pacate, nu s-a rezolvat nimic! Si imi vine sa spun: Inca!

  Mi se face rau … cum e posibil sa se dea asemenea indicatii?! … constiinta, juramantul depus, frica de Dumnezeu, oare nimic nu i-ar urmari pe cei care ar putea sa „greseasca”?! Poate ca intr-adevar nu sunt fonduri pt toti, dar, totusi, cum e posibil ca atatia oamenii bolnavi sa reuseasca sa stranga bani cu ajutorul oamenilor simpli, care parca ajung sa faca mai mult decat un intreg minister ?! Si de ce nu sunt fonduri in conditiile in care contributiile la sanatate sunt uriase ?! offf

  Anca

  9 Mai 2009 at 10:46

 6. Isabela,
  am niste vesti … wow!!!

  Tocmai ce ma pregateam sa trimit un mail plin cu documente, cand am primit un telefon de la doamna Gradinaru … Imi spunea de raspunsul primit (pe mail) in urma petitiei adresate Biroului din Suceava al instituţiei Avocatului Poporului. Uite un extras: „Prin adresa nr. 18213 din 08.05.2009 a Ministerului Sănătăţii Publice – Direcţia de Sănătate Publică, Asistenţă Medicală, şi Programe înregistrată la Biroul Teritorial Suceava al instituţiei Avocatul Poporului sub nr.103 din 11 mai 2009, ne informează că dosarul dvs. a fost reanalizat în cadrul unei comisii şi aţi fost inclus pe lista de aşteptare spre a fi finanţat pentru efectuarea transplantului hepatic în străinătate, în limita fondurilor disponibile.”

  Extraordinar! Nu contenesc sa ma minunez! Imediat ce aflu amanunte, dau de veste!

  Anca

  16 Mai 2009 at 12:11

 7. Da. Of, Doamne! Sigur ca trimit documentele!

  Anca

  16 Mai 2009 at 12:26

  • Anca,
   7 ani? Pentru numele lui Dumnezeu! 7 ani!!!
   Cum poţi lăsa un om să se chinuiască în halul ăsta 7 ani? Fir-ar ai naibii de bani cu mama lor şi cu cine i-a inventat.

   isabellelorelai

   16 Mai 2009 at 12:29

 8. Isabela,
  pentru soţii Gradinaru, rapunsul asta e singura veste buna in ultimii 7 ani. E cumplit!!!

  Anca

  16 Mai 2009 at 12:46

 9. […] Cătălin Grădinaru, 39 de ani, diagnosticat cu ciroză. Este bolnav de 7 ani. Are nevoie de transplant de ficat. Are dosarul cu nr. 9163/24.06.08. Primul dosar i-a fost respins pentru „un cuvânt în plus”. […]

  • Va multumim din suflet pentru tot ceea ce incercati sa faceti pentru noi!!! Va multumim atit dumneavoastra cit si d-nei Oana, la fel ii multumim si d-rei Anca care a fost tot timpul alaturi de noi si a reusit sa ne incurajeze de cite ori am am disperat. Am vrut sa vin si eu la miting, dar sotul nu s-a simtit prea bine si mi-a fost frica sa-l las cu fetita atita timp. Poate intr-un final va fi aprobat si dosarul nostru, daca nu la sfirsitul lui octombrie inceputul lui noiembrie v-om merge la Fundeni la controlul periodic de 6 luni si voi face impreuna cu sotul greva foamei pe scarile ministerului sanatatii. Inca o data va multumim d-na Isabella pentru ca incercati sa mediatizati si cazul nostru. Cu respect fam. Gradinaru

   mihaela gradinaru

   20 August 2009 at 12:17

   • Doamna Mihaela,
    Până la urmă tot reuşim ceva. Cred că ar fi cazul să ne pregătim de luptă mai temeinic. Doamne ajută să fie bine!

    isabellelorelai

    20 August 2009 at 15:03

 10. D/na Isabella am o veste FOARTE MARE sotul meu a primit finantarea de a pleca la tratament in strainatate. Ieri 21.09.2009 am primit aceasta mare veste nici acum nu ne-am revenit, vestea a cazut ca o bomba. Vrem sa va multumim din suflet ca ati publicat povestea noastra pe blogul dumneavoastra. Vrem sa multumim in acelasi timp d-rei Anca Gradinaru care a avut rabdare sa ma asculte dar cea mai mare contributie a avut-o d-na Oana Gheorghiu si ii multumim din suflet ca ne-a sprijinit in demersurile facute la minister. Suntem o familie necajita asa cum va spunea si d-ra Anca.Deci intr-un cuvint va multumim din suflet.

  gradinaru mihaela

  22 Septembrie 2009 at 18:16

  • Doamna Grădinaru, minunat!!!
   Mi-a spus Oana azi-noapte, m-am bucurat la nebunie 😀
   Doamne ajuta!

   isabellelorelai

   22 Septembrie 2009 at 23:19

 11. […] V-am povestit despre „slalomul” dosarului său medical prin „meandrele” sistemului nostru iubit aici – „Rapid”. […]

 12. Isabella, familia Gradinaru multumeste si prin intermediul presei http://www.stiri.botosani.ro/stire/9747/Un+Om+va+multumeste+din+suflet%21.html.

  Doamne, ce ma bucur pentru ei! Sa dea Dumnezeu sa fie bine pe mai departe!

  Anca

  4 Noiembrie 2009 at 19:10

 13. […] Cătălin Grădinaru. De la rapid la urgent… […]

 14. […] Despre Alexandra v-am povestit aici. Fetiţa care are acum 13 ani şi care de la 6 ani a renunţat la orice bucurie materială a copilăriei pentru a-şi ajuta tatăl grav bolnav: Cătălin Grădinaru. […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: