Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Sceptic

with 6 comments

bigdogsmalldog

Despre prietenie. Mircea Eliade

Se spune ca a fi sincer inseamna a nu ascunde nimic celuilalt, a te deschide tot. Este exact, dar criteriul acestei sinceritati il are intotdeauna celalalt, nu tu. Esti considerat sincer nu „cand nu ascunzi nimic” celuilalt, ci cand nu ascunzi ceea ce asteapta de la tine sa ascunzi. Este poate paradoxal, dar asa e; sinceritatea ta nu se verifica prin tine, ci prin celalalt. Esti considerat sincer numai atunci cand spui ceea ce vrea si ceea ce asteapta altul de la tine sa spui.

Daca ii marturisesti unei prietene ca e frumoasa si inteligenta, in timp ce ea nu e nici una nici alta, nu esti sincer. Daca ii spui ca e urata si foarte putin desteapta, esti sincer. Dar marturiseste-i ca toate acestea n-au absolut nici o importanta, ca altele sunt lucrurile pe care ai dori sa i le spui, ca isi macina timpul intr-un mod stupid, ca traieste o himera, ca viseaza la lucruri ce o indeparteaza de adevar si de fericire atunci sigur nu esti nici sincer, esti nebun.

Este poate ciudat, dar ne temem de o lume „defavorabila”, de un mediu strain, cu care nu putem comunica, fata de care nu putem fi „sinceri”. Pentru a nu fi singuri vrem ca lumea sa fie sincera cu noi. Doar sinceritatea ne da aceasta certitudine ca suntem inconjurati de prieteni, de oameni care ne iubesc, ca nu suntem singuri. De aceea in ceasurile de mare singuratate se fac cele mai multe confesiuni, se deschid sufletele, oamenii se cauta unul pe altul: tocmai pentru a anula acel sentiment al izolarii definitive. Sinceritatea este si ea, ca atatea altele, un aspect al instinctului de conservare. De fapt, sinceritatea participa la acea complicata clasa de sentimente si orgoliu ce se numeste prietenie si care, trebuie sa recunoastem, constituie unul dintre cele mai serioase motive de a iubi viata.

In prietenie se intampla acelasi lucru: esti iubit nu pentru ceea ce esti tu, ci pentru ceea ce vede si crede prietenul tau in tine. Tu, omul, esti sacrificat intotdeauna. Esti iubit nu pentru tine, ci pentru ceea ce poti da, ceea ce poti justifica, verifica, contrazice sau afirma in sentimentele prietenului. Si nu te poti plange, pentru ca si tu faci la fel; toata lumea face la fel.

Ceea ce intristeaza oarecum intr-o prietenie este faptul ca fiecare dintre prieteni sacrifica libertatea celuilalt. Prin „libertate” inteleg suma posibilitatilor lui, vointa lui de a se schimba, de a se modifica, de a se compromite. Esti iubit pentru ca prietenii s-au obisnuit cu tine sa te vada pe strada, sa te intalneasca la un anumit local sau pe terenul de sport, s-au obisnuit sa mergi cu ei la cinematograf, in vizita la cunostinte, sa-ti placa, in general, ceea ce la place si lor, sa gandesti, in general, ceea ce gandesc si ei. Unde esti tu in toate aceste sentimente ale lor? Esti descompus, distribuit si asimilat dupa vointa sau capriciul lor; iar tu faci la fel. Daca intr-o zi vrei sa faci altceva decat ceea ce se asteapta de la tine sa faci, atunci nu mai esti un bun prieten, atunci incomodezi, obosesti, stanjenesti. Cateodata esti tolerat; aceasta e tot ce poate oferi dragostea prietenilor tai libertatii tale: toleranta.

Zilele trecute incercam sa vorbesc cu cativa prieteni despre moarte, iar ei parca mi-ar fi spus: „Draga, fii serios si lasa prostiile la o parte!”. Ei nu intelegeau ca ceea ce le apare lor drept prostii poate insemna pentru mine o problema esentiala. Si atunci m-am intrebat ce ar spune prietenii mei daca as savarsi un act compromitator, dar cerut urgent de libertatea mea? Si mi-am dat seama ca n-ar judeca schimbarea din punctul meu de vedere. Ei n-ar incerca sa treaca o clipa in mine, ca sa imi inteleaga nebunia. M-ar decreta nebun, m-ar tolera s-au m-ar lasa singur. In nici un caz n-ar trece in mine. Or, dragostea adevarata nu insemna decat aceasta completa renuntare la individualitatea ta pentru a trece in celalalt.

O prietenie nu se verifica numai prin libertatea pe care i-o acorzi celuilalt. A ajuta pe un prieten la nevoie, a-l incalzi cu mangaierile tale, a-l inconjura cu „sinceritatile” tale nu inseamna nimic. Altele sunt adevaratele probe ale prieteniei: a nu-i incalca libertatea, a nu-l judeca din punctul tau de vedere (care poate fi real si justificabil, dar poate nu corespunde experientei destinului celuilalt), a nu-l pretui prin ceea ce iti convine sau te amuza pe tine, ci pentru ceea ce este, pentru el insusi, prin ceea ce trebuie el sa realizeze ca sa ajunga un om. Iar nu un simplu manechin.

Toate acestea insa nu ti le cere nimeni, dupa cum nimeni nu-ti cere adevarata sinceritate, ci numai acea sinceritate pe care o doreste el. Nu uitati ca intr-o prietenie nu conteaza numai ceea ce ia celalalt. Fiecare luam mai putin decat ar trebui. Acesta este marele nostru pacat: ca nu ne e sete de mai mult, ca ne multumim cu sferturi; de aceea avem fiecare dintre noi atata spaima de ridicol. Nu numai ca nu dam cat ar trebui, dar luam cu mult mai putin decat ni se ofera.

Anunțuri

Written by IsabelleLorelai

1 Aprilie 2009 la 09:54

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Superbă postare… E greu să descoperi un prieten adevărat şi ar trebui să ne întrebăm mereu dacă reuşim să fim şi noi prieteni adevăraţi pentru cei din jurul nostru…

  Lisandru Cristian

  1 Aprilie 2009 at 14:49

 2. de 3 ore ma tot invirt pe aici si nu ma hotarisem sa zic ceva
  pina cind mi-am dat seama ca sunt… sceptica
  si Eliade a fost, si eu sunt si tu esti
  cred ca toti suntem dar putini recunoastem
  chestie de sinceritate cu siguranta
  si daca tot m-am prins, cu greu dar m-am prins, nici mie nu imi place sa fiu privita de la inaltimea… dulaului
  si nici eu nu privesc pe altcineva astfel, chit ca e dusman sau prieten…
  despre prieteni si prietenii… mi-am luat-o la greu
  de la niste dulai din aia…

  valentina

  1 Aprilie 2009 at 15:08

 3. dastept Eliade asta…

  Manole

  1 Aprilie 2009 at 21:15

 4. Cristian, din punctul meu de vedere, prietenia a căpătat înţelesuri noi în ziua de azi.
  .
  Valentina, de parcă eu nu mi-am luat-o… Toţi am fost înşelaţi, pe ici pe colo.
  .
  Meştere, dăştept rău…

  isabellelorelai

  1 Aprilie 2009 at 21:58

 5. Isabela, postarea aceasta este, intr-adevar, superba. Nu stiu daca se mai poate aplica in ziua de azi.. Important este sa ne putem pastra prieteniile adevarate – care sunt atat de rare, incat nici nu mai sunt sigura ca exista. Ne grabim, uitam de cei dragi, ne reintoarcem tot la ei, alergam, avem mii de cunostinte – dar cati prieteni adevarati? Tot cei vechi.. Asta e viata. Imi cer scuze, in acest context, ca nu scriu mai des, ca nu iti sunt mai aproape in toata aceasta incercare a ta de a salva vietile copiilor bolnavi.. Ma simt vinovata ca nu reusesc sa fac mai mult. Sper insa sa ne mai linistim si cu alegerile astea si sa ne organizam mai bine.
  N-am reusit nici pe Andreea Sminchise sa o ajut prea mult si iar ma simt vinovata. Imi pare rau..
  O seara frumoasa.

  corinacretu

  1 Aprilie 2009 at 22:03

 6. Corina, tu ştii bine că dacă am ceva de spus spun: este o stare generală de isterie. Toată lumea este revoltată, toată lumea strigă, cine strigă mai tare câştigă, prieteniile sunt multe din interes. Asta este ziua de azi, o aiureală.
  Stai liniştită, nu-ţi face griji, că înainte de Paşti dau eu buzna peste tine să mai luăm una alta la ăia micii de la oncologie.
  Nu te simţi vinovată, că nu ai de ce. Mai ne uităm şi noi pe la tv, prin ziare, pe bloguri. Ştim care e situaţia.
  O seară bună şi liniştită, Corina.

  isabellelorelai

  1 Aprilie 2009 at 22:24


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: