Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Locuinţa din container. Şi din cabina telefonică. Coşmar

with 10 comments

homelessÎn copilărie visam, din când în când, că merg desculţă pe stradă. Era un coşmar, mă trezeam speriată şi mă gândeam cu groază cum ar fi să ajung în situaţia asta. Când am crescut coşmarul s-a schimbat. Din când în când visam că îmi căutam casa şi nu o găseam. În vis îmi era foame, somn, frig. Vroiam să ajung acasă şi nu o mai găseam. Coşmar.

În iarnă au fost nişte containere în Bucureşti. Alea numite „conservele lui Oprescu”, în care şi-au găsit adăpost câţiva oameni nefericiţi. Cei care trăiesc coşmarul real, nu din vis. Oameni fără noroc. Oameni care nu îşi caută casa. Nu au de ce. Nu au.

Din noiembrie 2008 până în ianuarie 2009, în containere au „locuit” 299 de persoane. Oameni fără serviciu, fără rude, fără bani.

Gabriel şi Ionuţ. Doi dintre ei.

Sunt tineri, vorbesc şi se comportă civilizat. Nu au casă, nu au rude, nu au serviciu. Îşi doresc un loc de muncă şi un acoperiş deasupra capului. Cei doi se gândesc la un şantier, acolo există barăci. Sunt dispuşi să muncească oriunde este nevoie doar ca să aibă un ban al lor, să „fie şi ei oameni”.

Vă rog mult, dacă aveţi o idee pentru un loc de muncă – un şantier care are şi barăci – unde Marius şi Ionuţ ar putea fi angajaţi, lăsaţi-mi un mesaj.

Gabriel

gabriel1

Gabriel Marius Zaharia are 29 de ani şi a terminat 10 clase.

A plecat din Bucureşti în judeţul Neamţ, în comuna Poiana Teiului, unde a muncit doi ani şi jumătate.

S-a întors în Bucureşti, în locul în care se născuse. Tatăl lui avea o tarabă în Piaţa Rahova. Gabriel spune: „Tata acolo dormea. Acolo l-au găsit mort într-o dimineaţă. Îngheţase”.

În timpul zilei, Gabriel mai dă o mână de ajutor prin Piaţa Rahovei şi primeşte în schimb ceva de mâncare: o murătură, o ceapă, o pâine.

Noaptea doarme într-o cabină telefonică din apropierea pieţei.

Spre deosebire de Ionuţ, Gabriel are „ceva avere”: două bluze, o cămaşă şi un radio micuţ.

gabriel2

Ionuţ.

ionut1

Ionuţ Mareş are 25 de ani. Este orfan de la 12 ani.

A terminat 8 clase, a intrat la Liceul Octav Onicescu dar a renunţat. Nu s-a putut întreţine în liceu, a trebuit să muncească. Foamea…

A lucrat la o firmă de pază, a vândut ziare prin intersecţii.

Ionuţ spune „Nu am unde să fac un duş, unde să-mi spăl hainele. Nimeni nu angajează oameni care miros urât”. Ionuţ a încercat să se angajeze. Nu a reuşit.

Ionuţ nu cerşeşte.

Ionuţ se oferă să ajute la descărcat mobilă şi la cărat bagaje, pentru ceva de mâncare. Nici aşa nu are succes. Oamenii nu vor. Oamenii i-au spus: „Du-te şi munceşte. Sau: Du-te şi fură”.

Acum Ionuţ „locuieşte” într-o scară de bloc.

Ionuţ ştie să lucreze în Word, are cunoştinţe de limba engleză şi îi place să citească.

Ionuţ îşi doreşte mult un sac de dormit şi o pereche de ochelari, pentru că are o problemă cu vederea.

ionut2

Mesajul de ajutor pentru Gabriel şi Ionuţ l-am primit de la Serviciul anchete sociale, ajutor social, persoane adulte fără adăpost din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti.

Poate că vi se pare curios, dar cei care lucrează la DGASMB încearcă, prin toate metodele posibile, să găsească o soluţie pentru aceşti oameni nefericiţi.

Pentru că da, oamenii ajung uneori în stradă. Şi mor acolo. Poveşti cu oamenii din stradă. Noi îi vedem, îi judecăm în gând şi trecem mai departe. Deşi puteam fi noi în locul lor. Coşmar.

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Draga Isabelleorelai,am citit zilele trecute despre oamenii fara adapost.Era povestea unui tanar din Timisoara care isi duce zilele prin complexul studentesc si nu doreste decat sa munceasca si sa aiba un acoperis deasupra capului.
  Sper ca acesti tineri sa fie ajutati pana nu e prea tarziu.
  Preiau si eu cazul lor.
  Multa sanatate,Isabellelorelai.

  g1b2i3

  26 Martie 2009 at 12:45

 2. […] un acoperiş deasupra capului. Publicat în umanitare by supravietuitor pe martie 26th, 2009 Isabellelorelai scrie despre oamenii fara adapost din Bucuresti.Oameni tineri care nu doresc decat sa aiba un loc de […]

 3. Desi, cunosc situatia mai bine decat iti poti inchipui, desi cunosc indiferenta, sau chiar rautatea oamenilor, nu am sa le plang de mila. Baietii sunt tineri, au dreptul sa isi doreasca mai mult, problema e sa isi doreasca. Nu am o reteta de succes pentru ei, le spun doar ca situatia mea a fost cu mult mai grea decat a lor..ani de zile am dormit pe casa scarii. Nu doar ca miroseam, nu aveam scoala, nu aveam acte… odata obtinute acele acte, am inceput sa-mi doresc mai mult, pentru ca stiam ca pot mai mult. Ma indoiesc ca tipul viseaza doar la o baraca, pe un santier. Eu le-as sugera sa isi doreasca muuult mai mult, sa nu astepte de la nimeni. Nimic. Au acte, au scoala, si, sper, dorinta de a porni de la zero, folosindu-se de propriile forte. Crede-ma, Isa, au tot ce le trebuie. Totul depinde de dorinta lor de a face ceva cu propria lor viata. Faptul ca familiile lor nu le-au asigurat un viitor mai bun ar trebui sa-i stimuleze mai degraba, decat sa-i demoralizeze. Nimeni nu le va oferi ajutor, fara a-i trata ca pe niste slugi, lasandu-i fara un dram de personalitate.
  Vorba unora…daca viata-i cruda, pune-o pe gratar!
  Recunoscand incoerenta cu care am redactat acest comentariu, inchei, indemnandu-i pe baieti sa scoata capul din acea cabina telefonica, respectiv scara de bloc, sa se intrebe ce vor sa faca cu viata lor.
  Pe tine te rog sa ma ierti, daca, obosit fiind, nu am inteles din acest material decat faptul ca doi tineri isi cauta cu disperare un loc de munca, unde sa poata locui. Nu am citit si nu vreau sa citesc despre baraci/santiere. Sper sa nu ma fi inteles gresit. Ma deprima gandul ca, la 30 de ani, plin de viata, cu forta de munca, cu scoala, cu acte, nu-ti doresti decat sa stai intr-o baraca.

  Am spus toate astea, pe un ton ceva mai”ridicat” intrucat am un frate intr-o situatie de n ori mai grava ca a lor! (nu are acte nu are scoala, nu are unde sta) ii cer sa renunte dracului la viata asta de azi pe maine, la bautura si la „pacanele”(jocuri de noroc electronice) sa iasa din mizeria in care traieste. El o ia ca pe o ofensa. Prefera sa traiasca in libertatea mizerabila, decat sa suporte cheltuielile si sa se bucure de beneficiile integrarii in societate.

  Marius Paraschiv

  26 Martie 2009 at 23:28

 4. Mulţumesc, Gabi.

  isabellelorelai

  27 Martie 2009 at 10:05

 5. Marius, ai uitat un lucru: oamenii sunt înzestraţi cu mai multă sau mai puţină materie cenuşie. Înţelegi ce vreau să spun, sper. Tu ai avut parte de mai multă minte, cum spunea bunică-mea. Şi ţi-ai folosit-o.

  isabellelorelai

  27 Martie 2009 at 10:07

 6. […] se descurcă, sau poate şi mai rău. Şi-au supravieţuit. Ei, au reuşit cu adevărat. Pentru ei , întreaga lor viaţa, a fost o perpetuu […]

 7. Daca ai fost ironica, te iert. Te iert si daca nu ai inteles ca le doresc binele. Te inteleg daca nu m-ai inteles, pentru ca nu m-am facut inteles. Promit ca ma revansez diseara:)
  Toate cele bune

  Marius Paraschiv

  27 Martie 2009 at 13:07

  • Marius, jur că nu am fost ironică. Am o vârstă şi am văzut multe, am întâlnit mulţi oameni, de la şefi de stat la gunoieri.
   Te-am înţeles. Nu vroiam ajutor de la tine. Vroiam o idee.
   Am să îţi spun ceva: mama mea este paralizată de 11 ani. Am îngrijire la domiciliu pentru ea, femei care în timp au avut mari necazuri. Nu le-a dus mintea să scape de necazuri. Mie mi-a mers şi le-am ajutat. Înţelegi ce vreau să spun?

   isabellelorelai

   27 Martie 2009 at 13:11

 8. […] &#183 Tagged ajutor umanitar, Dinamo, oameni fara adapost, omenie, solidaritate, Stefanut Isabellelorelai scrie despre oamenii fara adapost din Bucuresti.Oameni tineri care nu doresc decat sa aiba un loc de […]

 9. DGAS-MB ESTE CU INTERESE SI SE KLAUDA CA FAC CEVA PENTRU OAMENII DIN CAPITALA MINCIUNI DE LAUDA

  gheorghe valeriu

  5 Septembrie 2010 at 23:58


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: