Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Acoperiş pentru Dorin Alexandru Nicolae. Poveste frumoasă despre cum poate un om, citind pe un blog, să salveze trei vieţi: Tincuţa Baltag şi Fundaţia „Dinu Patriciu”

with 16 comments

dorinzambeste1

Acum vreo patru zile (mai precis nopţi) mă pregăteam să fac o pagină pe blog, special pentru Dorin: „Acoperiş pentru Dorin”. Aşa, ca o ultimă încercare, înainte de a-l închide. Am fost atât de dezamăgită de faptul că brusc devenisem invizibilă, cu Dorin cu tot, încât am vrut să închid blogul. Nu că ar fi însemnat mare lucru, dar aici am mulţi copii care cer ajutor. Aşa că m-am răzgândit, mi-am zis să îl las deschis totuşi, că nu se ştie niciodată (m-a „răzgândit” şi Elena un pic).

Şi aşa a fost. Am continuat să caut posibilităţi de a-l ajuta pe Dorin şi familia lui. Am trecut în revistă adăposturile pentru oamenii străzii. Atunci mi-am dat seama că ar putea exista fundaţii sau asociaţii care ajută adolescenţi aflaţi în dificultate.

Pe cine să întreb?

Pe Tincuţa Baltag. Primul nume care mi-a venit în minte al ei a fost. Nu o cunosc, nu mă cunoaşte. Anul trecut am trimis un mail la Fundaţia Dinu Patriciu, la programul „Sponsorizează un copil”, pentru Iarina Dumitraş.

Puteam să jur că nu îmi va răspunde. Bine că nu am făcut-o. Nu doar că a răspuns imediat, dar doamna Tincuţa Baltag şi-a oferit întreaga disponibilitate pentru a o ajuta pe Iarina.

Şi acum mi-a răspuns imediat. Nu putea să îl ajute pe Dorin cu o locuinţă, dar l-a invitat la sediul Fundaţiei, să înveţe acolo. Apoi s-a uitat pe blog. Totul a durat 5 minute, la o oră târzie din noapte.

Pentru că învaţă bine şi are medii peste 8, Dorin Alexandru Nicolae a primit o sponsorizare de 3.000 de euro de la Fundaţia Dinu Patriciu.

dorinfericit2

Dorin a primit banii ieri, 30 ianuarie 2009. Tot ieri Dorin a semnat contractul de închiriere a unei locuinţe pe timp de un an. Şi tot ieri l-am cunoscut pe Dorin. Are mult bun simţ şi a strâns în suflet suferinţe inimaginabile. Inima lui Dorin nu a rămas „indiferentă”. S-a îmbolnăvit. Nu vreau să intru în amănunte, dar următoarea perioadă de timp va fi dedicată însănătoşirii inimii lui. Cu medic, EKG, medicamente şi tot ce trebuie.

Dorin, la 18 ani, a devenit cap de familie. Pentru că a trecut peste toate: peste două evacuări din casă, peste o boală de inimă, divorţul părinţilor, foame, sete, lipsuri. A continuat să înveţe, şi-a văzut de şcoală, are grijă de mama lui.

Dorin a fost sprijinit de Fundaţia Dinu Patriciu pentru că este un elev bun, învaţă bine.

dorininbucatarie3 dorinincasa4 dorinpepat5 dorinsemneaza6

Fundaţia Dinu Patriciu îi sprijină pe toţi tinerii cu rezultate bune la învăţătură dar care au dificultăţi materiale.

Oameni buni: sănătatea şi educaţia înainte de toate. Dacă cunoaşteţi copii care învaţă bine şi au o situaţie materială precară, nu rămâneţi nepăsători. Faceţi ceva pentru ei, cereţi ajutor pentru ei. Gândiţi-vă că aceşti copii vor scoate ţara din necaz. Gândiţi-vă o secundă… O ţară are nevoie de oameni sănătoşi şi educaţi. Şi există un om care s-a gândit să investească în viitorul ţării, prin educaţie. Le dă burse. Poate că 2 sau 3 sute de lei noi pe lună nu înseamnă nimic pentru dumneavoastră. Dar pentru un copil care nu are ce mânca înseamnă enorm.

Mulţumesc doamnă Tincuţa Baltag. Mulţumesc domnule Dinu Patriciu.

Mulţumesc Alex, Cati, Mihai, Teodora, Carmen, doamnă dirigintă şi colegii lui Dorin.

Cam atât…

Dacă nu cunoaşteţi povestea lui Dorin o puteţi citi aici şi aici.

Sau o puteţi vedea la tv:Despre bursele Fundaţiei Dinu Patriciu „INVENTEAZĂ-ŢI VIITORUL”:

Fundaţia Dinu Patriciu

http://www.fundatiadinupatriciu.ro/ro/home

30 ianuarie 2009 – Anunţ:

Fundaţia Dinu Patriciu oferă elevilor de liceu şi studenţilor din ciclul de licenţă posibilitatea de a primi una dintre cele 5.500 de burse disponibile pentru anul şcolar 2009 – 2010.

Înscrierea se face online şi este urmată de trimiterea dosarului de candidatură.

Data limită este 15 martie 2009.

Pentru mai multe informaţii citiţi Regulamentul programului de bursă „Inventează-ţi Viitorul!

Succes!

I. Bursele. Programul „Inventează-ţi viitorul” şi „Orizonturi deschise” – 5 milioane dolari.

Sunt acordate liceenilor şi studenţilor merituoşi dar cu o situaţie financiară precară. Aceste burse sunt acordate dintr-un fond al Fundatiei de 100 de milioane de dolari, restul banilor fiind pusi sa lucreze in continuare, fiind investiti in plasamente financiare pe termen lung”. Prin programul „Inventeaza-ti viitorul”, Fundatia acorda simultan si pe durata intregului an scolar, incepand cu anul de studiu 2008-2009, 5000 de burse in valoare de 200 lei pe luna pentru elevii de liceu si 500 de burse in valoare de 300 lei pe luna pentru studenti. Prin programul de burse „Orizonturi Deschise” acorda anual 100 de burse in valoare de 15.000 USD fiecare, pentru masteranzi si/sau doctoranzi care vor fi sprijiniti in finantarea studiilor post-universitare (master sau doctorat) in universitati occidentale de prestigiu.

II. Programul „Sponsorizeaza un copil” are scopul de a oferi copiilor si tinerilor proveniti din familii defavorizate, resursele materiale necesare continuarii studiilor, prin cooptarea de sponsori individuali pentru acesti beneficiari. Pentru atragerea acestor sponsori, Fundatia Dinu Patriciu realizeaza o ancheta sociala pentru fiecare beneficiar, ancheta ale carei rezultate sunt prezentate publicului. Orice persoana poate apoi sa aleaga un copil pe care sa il sponsorizeze cu cate 200 de lei pe luna pe o perioada de minim un an.

http://www.fundatiadinupatriciu.ro/ro/sponsorizeaza-un-copil

Aici puteţi vedea copiii:

http://www.fundatiadinupatriciu.ro/ro/participanti-in-program

III. Universitatea. Dinu Patriciu, fondatorul Fundatiei, a declarat ca are in intentie sa infiinteze in cel mult patru ani si o universitate privata de elita: Pentru infiintarea institutiei de invatamant, fundatia cauta parteneri straini preferabil o universitate americana; din profiturile institutiei scolare vor fi finantate bursele studentilor care nu-si vor putea permite sa-si plateasca taxele la acea universitate.

Bursierii programului Inventeaza-ti Viitorul pentru anul scolar/universitar 2008-2009

http://www.fundatiadinupatriciu.ro/ro/bursieri-2008-2009

2. Bursierii programului Orizonturi Deschise pentru anul universitar 2008-2009

http://www.fundatiadinupatriciu.ro/ro/lista-bursieri-2008


Acoperiş pentru mulţi

In luna octombrie 2008, Fundatia Dinu Patriciu a organizat un concert caritabil Jose Carreras. Incasarile obtinute in urma vanzarii de bilete – peste 81.000 euro – vor fi folosite pentru sustinerea a 62 de elevi buni la invatatura, ale caror familii au fost afectate de inundatii in acest an. Timp de doi ani, copiii vor primi, prin programul „Sponsorizeaza un copil” derulat de Fundatia Dinu Patriciu, produse in valoare de 200 RON pe luna.

Astfel, in urma concertului, tenorul Jose Carreras si alti 50 de sponsori au decis sa se implice in programul „Sponsorizeaza un copil”, sprijinand 51 de copii sa-si continue studiile. In total, in urma concertului, 113 copii vor primi ajutor material.

Despre implicarea lui Jose Carreras in programul Fundatiei Dinu Patriciu, Tincuta Baltag, Directorul General al Fundatiei, a declarat: „Domnul Carreras ne-a comunicat decizia domniei sale de a se implica personal, prin sponsorizarea unui copil din programul nostru, pentru doi ani. Este un gest extraordinar. Suntem cu atat mai fericiti cu cat, pana acum, alti 50 de sponsori au decis sa ii urmeze exemplul. De altfel, in fiecare saptamana primim mesaje de la familii din Romania care aleg sa sustina un copil nevoias aflat in baza noastra de date.”

Despre programul „Sponsorizeaza un copil”. Programul a fost lansat in anul 2007. Obiectivul lui este sa ajute copiii buni la invatatura, dar care provin din familii cu resurse financiare precare. Prin intermediul lui, Fundatia doreste sa reduca numarul abandonurilor scolare provocate de lipsurile materiale.

Copiii inscrisi in program sunt alesi pe baza unei anchete sociale efectuata de Fundatie. Aceasta are in vedere potentialul copilului la invatatura si situatia materiala a familiei lui.

„Sponsorizeaza un copil” isi propune sa adune cat mai multi sponsori, dispusi sa finanteze pentru minimum un an cate un copil. Contributia lunara a sponsorului este de 200 de RON, bani din care responsabilii fundatiei cumpara alimente, imbracaminte, rechizite scolare si le expediaza lunar intr-un colet, fiecarui copil in parte.

De asemenea, Fundatia incurajeaza construirea unei relatii intre „sponsor” si copii. Lunar, copiii inscrisi in program trimit o scrisoare sponsorului, in care il anunta pe acesta care sunt notele pe care le-a obtinut, despre activitatile din timpul liber sau despre cum utilizeaza bunurile donate.

Responsabilitatea Socială.


Fundaţia „Dinu Patriciu” a donat 300 de mii de euro pentru reabilitarea şi dotarea unor unităţi de învăţământ din judeţ, afectate de inundaţiile din luna iulie.

Potrivit coordonatorului proiectului de reabilitare a şcolilor, Sanda Bordei, „până acum s-au cheltuit 200 de mii de euro, 180 de mii de euro pentru reabilitarea şi extinderea Şcolii cu clasele I-IV din Nisipitu, iar restul de bani s-a utilizat pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice şi aparatură a unor unităţi de învăţământ din Straja şi Brodina”. Totodată, 44 de elevi din Sadău au primit din partea Fundaţiei „Dinu Patriciu” ghiozdane complet echipate.

„Dorinţa noastră este să ajutăm cât mai mulţi copii să îşi realizeze educaţia în cele mai bune condiţii. Există o realitate tristă în România, aceea că şcolile de la sate sunt de multe ori dezavantajate din punct de vedere material şi financiar. Dorim să încercăm să remediem acest lucru” a declarat Tincuţa Baltag, Director General al Fundaţiei Dinu Patriciu.

Restul de 100.000 de euro vor fi investiţi în realizarea unui centru multimedia de documentare pentru cadrele didactice din zonă. Fundaţia va dota acest centru cu echipamentele electronice (computere, copiatoare, proiector) dar şi cu materiale didactice.

Monitorul de Suceava.


Fundatia Dinu Patriciu a finalizat lucrarile de renovare si dotare a scolii din Nisipitu, comuna Ulma, judetul Suceava, festivitatea de deschidere fiind programata pentru marti.

Potrivit directorului general al fundatiei, Tincuta Baltag, reabilitarea acestei scoli a implicat fonduri in valoare de 220.000 euro si reprezinta doar unul dintre proiectele Fundatiei Dinu Patriciu in zona de nord a Moldovei, unde inundatiile au afectat nu doar infrastructura rutiera si feroviara, ci si scoli si gradinite, impiedicand copiii sa mearga la cursuri.

Suma totala a fondurilor alocate zonei de fundatie, prin proiectele derulate, depaseste un milion de euro. Tincuta Baltag a anuntat ca miercuri, 10 decembrie 2008, reprezentanti ai Fundatiei Dinu Patriciu vor prezenta la Suceava proiectele proprii privind sprijinirea tinerilor in continuare si facilitarea accesului acestora la o educatie solida.

Ştiri locale.


Anunțuri

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] UPDATE 31 ianuarie 2009: Dacă vreţi să ştiţi ce mai face Dorin – citiţi aici. […]

 2. Ma bucur mult pentru Dorin, imi place cum „leviteaza” in poza de mai sus 😀 Dar ma supar rau pe tine. Nu te poti da batuta ori de cate ori nu poti ajuta pe cineva. Ajuti multa lumea, Isabelle, dar nu ai cum sa ajutiti pe toata lumea, important e ca faci tot ce iti sta in putere. Doamne iarta-ma, dar daca te mai aud ca inchizi blogul vin dupa tine si te bat asa de rau, de nici nu vreau sa-mi inchipui – pana nici eu. Important e sa spui, sa strigi, pana la urma tot aude cineva.
  Ne-am inteles?

  Oana

  31 Ianuarie 2009 at 23:15

  • Merline, te bat cu un singur deget 😀
   P.S. Ascult Sarah Brightman aşa că sunt paşnică, pe moment 😀

   isabellelorelai

   31 Ianuarie 2009 at 23:26

 3. Draga Isabellelorelai,a fost de-ajuns sa aud o veste bune,vestea ca Dorin are casa si mi-a trecut din suparare si tristete.
  Sanatate,Isabellelorelai si nu te mai gandi sa inhizi blogul tau.Gandeste-te ca atatia stiu ca aici pot primi un sfat,un ajutor.
  O duminica placuta!

  g1b2i3

  1 Februarie 2009 at 11:25


 4. e formidabil …
  si iar tu esti vinovata ca CINEVA e fericit !!

  uneori cand citesc cazurile de pe blogul tau … nepotul meu e langa mine (are 5 ani) …
  copii pun o multime de intrebari … intre altele si cazul lui Dorin a ramas in mintea lui.
  ieri dimineata la ora 7,00 si-a luat creioanele colorate, blocul de desen si a venit la mine in dormitor … desena micutul … dupa un timp mi-a arata lucrarea 🙂 erau cateva case … desenate …

  fara sa vreau sa-l duc cu gandul intr-o oarecare directie … l-am intrebat !
  – cine locuieste in casa asta ? …
  raspuns ….
  – in asta ?
  raspuns …
  – dar in asta ??
  in asta o sa locuiasca baiatul acela din Bucuresti … care nu mai are casa ….

  Isabelle … in capsorul lui exista baiatul fara casa si nefericit pe acest motiv …
  atat de dulce a fost si avea o privire asa de sincera …

  Doamne Ajuta ! tuturor celor care au fost / si vor fi langa Dorin.

  elena.n

  1 Februarie 2009 at 13:21

  • Elena…
   Ce frumos… Am citit undeva despre o doamnă terapeut care a fost în Franţa, a lucrat acolo, apoi s-a întors în ţară şi face terapie ABA cu copiii autisti. Şi cu oameni mari. Dar a declarat că preferă să lucreze cu copiii pentru că ei spun întotdeauna adevărul.
   Aşa că…
   😀

   isabellelorelai

   1 Februarie 2009 at 13:27

 5. Isa, ma bucur mult pentru Dorin.Si felicitari domnului Dinu Patriciu
  Iar tu, draga mea, n-ai voie sa inchizi blogul.Oamenii in suferinta s-ar simti parasiti pentru a doua oara.Tu reprezinti pentru ei speranta, chiar daca ei nici nu stiu asta. Esti o SPERANTA DISCRETA, dar si aerul pe care-l respiram e discret, nu-i asa?

  zinca beiu

  1 Februarie 2009 at 19:31

  • Zinca, cu aerul e cam nasol, că e poluat 😀
   Aşa, în altă ordine de idei, o vorbă bună nu strică nimănui.

   isabellelorelai

   1 Februarie 2009 at 21:07

 6. […] Povestea completa o puteti citi pe isabellelorelai.wordpress.com. […]

 7. […] pe forum. Cum am găsit-o? Prin Tea şi Dorin. Pentru că Tea m-a anunţat că a pus cazul lui Dorin pe forumul Charity Gift. De curiozitate m-am uitat şi la celelate mesaje. Timid şi stingher era […]

 8. […] Dorin a fost ajutat şi încearcă să ajute la rândul său, cât de puţin. Pentru că vieţile oamenilor se împletesc într-un mod ciudat, de neînţeles de multe […]

 9. […] evacuat dintr-o casă retrocedată, acest gest nu are nicio semnificaţie. Dorin a fost ajutat şi încearcă să ajute la rândul său, cât de puţin. Pentru că vieţile oamenilor se împletesc într-un mod ciudat, de neînţeles de multe […]

 10. […] UPDATE 31 ianuarie 2009: Dacă vreţi să ştiţi ce mai face Dorin – citiţi aici. […]

 11. […] Fundaţia Dinu Patriciu îi sprijină pe toţi tinerii cu rezultate bune la învăţătură dar care au dificultăţi materiale. 2009 octombrie 16 by xxx citeste prima data asta: https://isabellelorelai.wordpress.com/2009/01/31/acoperis-pentru-dorin-alexandru-nicolae-poveste-frum… […]

 12. Buna seara,
  Ma gandesc sa intreb aici (ca la autoritatile ce ar trebui sa se ocupe de asta, degeaba incerc) cum as putea sau cine ar putea ajuta un om sarman? Toata iarna am vazut un biet om petrecand noptile la etajul 7 al unui bloc friguros. A fost acolo in noptile cu temperaturi de -15 grade, este acolo si acum.

  Isabelle, poate ai tu ceva sfaturi sa-mi dai?

  Multumesc anticipat

  Catalin

  28 Februarie 2010 at 03:11


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: