Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Oamenii ajung uneori în stradă. Şi mor acolo

with 14 comments

adapost

Sunt câteva motive. Cert. Nu are rost să le înşir, toată lumea a văzut – pe stradă, în tramvaie şi autobuze, la ghenele de gunoi ale blocurilor, în parcuri, în gări – cel puţin un om al străzii. Nu este vorba despre cerşetorii „de meserie”. Este vorba despre oamenii care au strada drept casă pe bune. Copii, femei, bărbaţi. Orfani. Bolnavi. Flămânzi. Însetaţi. Copii, abandonaţi de părinţi. Tineri, debusolaţi după plecarea din orfelinate. Bătrâni, părăsiţi de copii. Timizi. Paşnici. Cu priviri goale, fără expresie. Trişti. Plângând. Tăcuţi. Resemnaţi. Cu privirile plecate, aşteptând o bucată de pâine. Fără să ceară. Scormonind în pubele. Mâncând resturi. Fumând chiştoace. Adunând cutii de carton. Uneori mirosind groaznic. Au fost nevoiţi să ajungă pe stradă. Există oameni, în special femei şi copii care au fost obligaţi să ajungă pe stradă, snopiţi în bătaie – şi care nu au nicio legătură cu alcoolul, prostituţia sau alte nenorociri. Sau bătrâni, alungaţi de copii după ce au primit casele părinteşti, sau păcăliţi de vânătorii de case. Copii – orfani sau copii bătuţi sistematic de părinţi. Maturi care şi-au pierdut locul de muncă – apoi şi „dreptul” de soţ. Evacuaţii din casele naţionalizate. Despre ei este vorba, despre cei cărora viaţa le-a jucat o festă. Şi care mor pe stradă pentru că… nu e treaba noastră că li s-a întâmplat o nenorocire. Oamenii ăştia sunt răni sângerânde ale oraşelor, ale ţării întregi. Pe care noi nu vrem să le pansăm. Aşteptăm să le „cureţe” statul, asociaţiile, fundaţiile. Iar statul încă aşteaptă… Sincer, nu ştiu ce aşteaptă. Probabil să vină UE să „dezinfecteze”. Şi da, un lucru este sigur: nu ne naştem egali. Şi, dacă stau să mă gândesc bine, nici nu murim egal… Una e să mori în patul tău, alta e să mori îngheţat, pe stradă.

Acum câţiva ani mi-a fost trimisă, de la agenţia care îmi asigură asistenţă pentru maică-mea, o femeie care, la prima vedere, părea să nu aibă niciun fel de problemă. După trei zile a venit cu faţa tumefiată. A cerut voie să se spele. Îşi petrecuse noaptea sub cerul liber, împreună cu cei trei copii, „bătuţi bine” cu toţii. Pe scurt: viaţa ei fusese bună până când soţul a început să bea, împreună cu nişte şmecheri din cartier. Beat fiind, a semnat câteva hârtii după două luni de „prietenie de pahar” cu nenorociţii. Au rămas fără casă şi fără mica afacere, fără maşină. Scandaluri, bătăi. Fără familie, fără viaţă. Cinci persoane. Am găzduit-o câteva zile, copiii au stat la o fundaţie. Am făcut rost de bani şi i-am închiriat o locuinţă modestă, pentru ea şi pentru copii. Mi-am adus aminte de ea când am găsit un anunţ, pe un forum: „Vreau sa semnalez cazul unei doamne varstnice (peste 60 de ani) care de luni de zile se afla intr-un culcus improvizat la marginea trotuarului strazii Resita, dupa statia Straja si vis-a- vis de biserica de pe strada Resita. Batrana se numeste Elena Nedelcu si am aflat de la ea ca a muncit peste 24 de ani la Adesgo, are un barbat care a dat-o afara din casa dupa amenintari si batai crunte si doua surori care traiesc cu familiile lor in cartierul Berceni. A avut si doi baieti are au murit pe rand, in conditii tragice, in ultimii trei ani. In timpul noptilor foarte reci, batrana se refugiaza in ghena de gunoi a unuia din blocurile aflate in vecinatatea locului in care isi petrece toate zilele, sub ochii oricarui trecator si, in particular, al preotilor si credinciosilor bisericii de pe partea cealalta a strazii. Sper din tot sufletul ca aceasta semnalare a mea sa va convinga ca biata femeie, care e, de altfel, lucida si foarte cooperanta, dar fireste, extrem de deprimata, merita macar acel ajutor minim pe care o inima miloasa se indura sa-l dea pana si un caine, pentru a nu muri in strada, din cauza frigului iernii”. 12 decembrie 2008. Mi-am adus aminte de ele – cele peste 30 de femei pe care le-am cunoscut în ultimii 11 ani de boală ai mamei mele – şi pe care le-am ajutat cum am putut. Femei aflate în situaţii îngrozitoare. Pe o alta, Didina, nu am să o uit toată viaţa. Pe un ger îngrozitor şi zăpadă viscolită a ajuns la mine într-un pulovăr şi o pereche de pantofi rupţi, fără ciorapi. O pereche de bocanci, un cojoc vechi… Au însemnat atunci pentru ea mai mult decât orice.

Aceşti oameni simpli, ajunşi în situaţii disperate, nu au acces la internet sau la un televizor, nu au niciun fel de sursă de informaţie pentru a-şi rezolva situaţia. Au nevoie de noi. Până când reprezentanţii statului îşi vor face treaba pentru care sunt plătiţi cu bani grei din buzunarele noastre – obligaţi fiind de normele europene, putem să încercăm să îi ajutăm pe amărâţii ajunşi pe stradă fără voia sau din vina lor. Nu este mare lucru de făcut. Ne putem da seama care este alcoolic sau drogat şi care nu. Un simplu telefon de dat. La Samusocial de exemplu, pentru Bucureşti. Apoi să le spunem că mai au o şansă. Să îi îndrumăm spre un acoperiş deasupra capului. Dacă vor, bine. Dacă nu… Măcar să încercăm.

Samusocial – Oamenii strazii pot beneficia de adapost prin cele 2 centre infiintate de Samusocial: Centrul de Adapostire de Urgenta de Noapte si Centrul de Primire de Zi. Are şi Echipă Mobilă. Biroul administrativ: str. Cluceru Udricani nr.1-3, bl.106A, tronson 1, parter, cod poştal 030781, sector 3, Bucureşti, România, Tel/Fax: +40 21 327 22 30 Email: contact@samusocial.ro

Cabinetul medico-psiho-social: Bd. Iuliu Maniu nr. 2 (acces din Şos. Grozăveşti), sector 6, Tel. 021 410 50 67.

Bucureştenii care descoperă în dulapuri haine groase de care nu mai au nevoie le pot dona la Samusocial, la sediul din Bd. Iuliu Maniu, nr. 2, sector 6.

Primăria Capitalei/Consiliul General al Municipiului Bucureşti – Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti

Din lumea celor fara casa” – proiectul pilot de urgenta destinat protectiei persoanelor adulte fara adapost: Adapostul pentru oamenii strazii din strada Dr. Leonte Anastasievici, nr.2-4, sector 5, langa Spitalul Municipal.

Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti

Sediul DGASMB: strada Academiei, nr.3-5, etj. 1, cam.12.

Director general Cosmina Simiean

– sunt 14 containere de tip organizare de santier in care sunt cazate in fiecare seara 80 de persoane care altfel ar muri de frig pe strada, in parcuri sau in gari.

– in adapost sunt dusuri, toalete si oamenilor strazii li se ofera doua mese, dimineata si seara.

– admiterea beneficiarilor se face intre 19 si 22.

– locatia containerelor este la 600 de metri de camera de garda a Spitalului; drumul ambulantelor nu trece pe langa ele.

http://www.dgas.ro

http://asistentasocialabucuresti.wordpress.com

Guvernul României – Linia verde. Centrul de Urgenta pentru Persoanele fara Adapost – 0 800 800 111.

Bucureşti – Sectorul 1. Primăria sectorului 1 a deschis, în septembrie 2003, Centrul de urgenţă pentru persoanele fără adăpost, amenajat în Şos. Odăi nr. 3-5 (sediul unei fost unităţi militare). Capacitatea centrului este de 50 de locuri. În Centru se asigură servicii de asistenţă socială, consiliere psihologică, asistenţă medicală şi alte activităţi de gospodărire. În centru sunt amenajate dormitoare, săli de baie, bucătărie şi alte dependinţe necesare traiului în condiţii decente. Beneficiarii Centrului de urgenţă pentru persoane fără adăpost vor fi cei care au domiciliul în Bucureşti, aceia care nu sunt în această situaţie urmând să fie preluaţi de zona administrativă din care provin.

Bucureşti – Sectorul 2. Adapostul de noapte pentru oamenii strazi a fost inaugurat în februarie 2006 de primarul sectorului 2, Neculai Ontanu. Asezamantul are o capacitate de 30 de locuri, 6 pentru femei si 24 pentru barbati, si este situat in Pantelimon, langa Piata Dobroiesti. Beneficiarii proiectului pot intra in adapost incepand cu ora 20 si pot ramane cel tarziu pana la ora 8. Desteptarea se face la ora 6 si, inainte de a parasi adapostul, oamenii strazii primesc ceai si un sendvis. Cazarea pe timpul noptii se face in urma unui consult medical. In adapost nu sunt  gazduite persoane purtatoare de boli infecto-contagioase sau dermato-venerice (TBC, hepatita, sifilis etc). Dupa efectuarea evaluarii socio-medicale, persoanele declarate eligibile vor fi trecute prin grupul sanitar pentru spalare si deparazitare. La sfarsit, acestea vor primi un rand de haine de sezon. La primirea setului de imbracaminte, oamenii strazii vor semna un angajament prin care se vor obliga sa nu le comercializeze, in caz contrar nemaifiind primiti in adapost. Dupa igiena personala, persoanele fara adapost sunt cazate in module dotate cu paturi de campanie  cu structura metalica. Pe toata durata noptii, chiriasii adapostului beneficiaza gratuit de supraveghere, medicamente si produse igienico-sanitare. O parte sunt veniti cu ambulanta sociala, altii sunt culesi de sub poduri si din parcuri de Politia Comunitara, iar altii vin in urma sesizarilor primite de la populaţie. Proiectul se desfasoara in parteneriat cu organizatia suedeza „Samusocial”. Numarul persoanelor fara adapost a ajuns in Bucuresti la 5.000. Pe timpul iernii, aproximativ 200 dintre ele mor din cauza frigului. – 1 martie 2006, articol din Gândul.

Bucureşti – Sectorul 3. În 29.03.2007 a fost inaugurat Centrul de urgenţă pentru persoanele fără adăpost din sectorul 3. Este situat în bd. 1 Decembrie 1918 nr. 9J. Proiectul îşi propune diminuarea cerşetoriei, combaterea excluziunii sociale, exploatării persoanelor adulte fără adăpost din sectorul 3, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi susţinerea incluziunii sociale a acestei categorii de beneficiari. Primăria Sectorului 3 – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a câştigat un proiect din cadrul Programului de Interes Naţional 7 „Combaterea excluziunii sociale a persoanelor fără adăpost prin crearea de centre sociale de urgenţă” denumit „Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost care se deschide în bd. 1 Decembrie 1918, nr. 9J şi are o capacitate de 80 locuri. Beneficiarii proiectului sunt persoane adulte şi familii cu sau fără copii cu domiciliul pe raza sectorului 3, care au pierdut locuinţa din diverse motive, persoane aflate în stradă de o perioadă lungă de timp, persoane care se adresează direct centrului în vederea solicitării admisiei în cadrul acestuia. Serviciile sociale care se vor acorda în cadrul „Centrului de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost” sunt: găzduire, îngrijire, hrană, asistenţă medicală, consiliere, suport în vederea integrării sociale şi profesionale, petrecerea timpului liber, acompanierea în vederea obţinerii unor documente şi acte de identitate sau stare civilă etc. Relaţii suplimentare pot fi obţinute la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3 din bd. 1 Decembrie 1918 nr. 12-14, tel. 0725.126.100. Până în 14.01.2008 au fost ajutate 304 persoane fără adăpost. Servicile de asistenţă socială oferite în cadrul centrului: – Însoţeşte, asigură sprijin pentru transportul persoanelor fără adăpost cu probleme grave de sănătate la spitalele de urgenţă pentru rezolvarea nevoilor lor medicale prioritare; – Asigură o masă caldă / zi, în funcţie de posibilităţi; – Stabileşte identitatea persoanei amnezice sau cu probleme de sănătate mentală (fără a avea tulburări mentale grave), adresându-se în acest sens Direcţiei Informatizate de Evidenţă a Populaţiei; – Sprijină asistatul în procurarea documentelor de identitate pierdute sau furate, prin intervenţie la Direcţia Informatizată de Evidenţă a Populaţiei; – Reprezintă sau însoţeşte persoana asistată la instituţiile sau organele competente pentru a-şi rezolva problema socială generatoare a situaţiei de sărăcie extremă; – Sprijină asistatul în întocmirea dosarului său de internare într-o instituţie de asistenţă socială sau instituţie de protecţie specială, în funcţie de vârstă şi gradul de dependenţă al acestuia; – Sprijină asistaţii cu domiciliul în sectorul 3 să-şi întocmească dosare de ajutor social sub forma venitului minim garantat; face propuneri pentru acordarea unor ajutoare de urgenţă; – Sprijină asistaţii să se intoarcă în localităţile lor de domiciliu, în colaborare cu primăriile şi secţiile/posturile de poliţie din localităţile de domiciliu. Criteriile de selecţie sunt: – persoanele adulte fără adăpost au avut ultimul domiciliul pe raza sectorului 3, dependente cronic de stradă, deprofesionalizate, fără şanse reale pentru o reinserţie soci-profesională. Pentru aceste persoane se pot oferi pachete de servicii minimale (adăpost de urgenţă, hrană, îmbrăcăminte, asistenţă medicală, consiliere); – persoane evacuate în urma acumulăriri restanţelor la plata întreţinerii sau din casele naţionalizate. Relaţii suplimentare pot fi obţinute la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3 din bd. 1 Decembrie 1918 nr. 12-14 , tel. 0372.126.100.

Bucureşti – Primăria Sector 6. Serviciul Asistenta Persoane Adulte. Şef serviciu – Mircea Babuci. Adresa: Str. Drumul Sării nr. 2. Telefon: 021 410 30 20, interior 315. Fax: 021 410 30 20. e-mail: dgas6_sriis@yahoo.com

Bucureşti: (29.11.2008): Zece containere au fost instalate langa Spitalul Universitar din Bucuresti, unde oamenii strazii se pot refugia. Adaposturile vor gazdui persoanele fara adapost chiar de saptamana viitoare. Edilii au apelat la aceasta solutie pentru a preveni repetarea tragediei de anul trecut, cand peste 90 de oameni ai strazii au murit de hipotermie. Le ofera acum un adapost pentru iarna. Autoritatile spun ca aceasta este solutia cea mai rapida pentru a ajuta oamenii strazii si ca ideea a fost pusa in practica in toate marile capitale europene. Proiectul a fost finalizat in doar trei saptamani, iar costurile au fost estimate la aproximativ o suta de mii de lei. Constructiile metalice au fost botezate cu nume precum Margareta, Crizantema, Fagul sau Stejarul pentru a fi cat mai primitoare pentru viitorii locatari. Zona a devenit un adevarat campus, unde au fost amplasate grupuri sanitare si dusuri. Oamenii strazii care vor beneficia de aceste adaposturi temporare vor primi, zilnic, pe timpul iernii si mese calde. (Dec. 2008): Primăria Capitalei a amenajat 13 adăposturi pentru oamenii străzii care au fost amplasate pe Strada Dr. Leonte Anastasievici. Acestea  vor oferi condiţii de locuit pe timpul nopţii şi condiţii de igienă persoanelor care trăiesc pe stradă, în parcuri, pieţe, scări de bloc, canalizări sau locuinţe improvizate din carton, clădiri dezafectate, copii şi adulţi aflaţi în unităţi sanitare şi care se află în situaţie de nevoie socială. În cadrul acestei categorii sunt incluse persoanele adulte fără adăpost, dependente de stradă, deprofesionalizate, fără şanse de reintegrare socio-profesională, persoanele care nu au adăpost de un timp relativ îndelungat. Accesul în adăpost se face seara la ora 19:00. Se fac formalităţi pentru admitere, au program de igienă corporală, de somn, servesc masa de seară şi micul dejun. În adăpost sunt amenajate camere separate, pentru bărbaţi şi femei. (24.12.2008): Un centru temporar de urgente pentru persoanele fara adapost s-a deschis recent pe strada Dr. Leonte din Bucuresti, fiind dotat cu 13 containere a cate sase paturi, cu utilitati, respectiv cabine de dus si toalete. Adapostul ofera conditii de locuit pe timpul noptii si conditii de igiena persoanelor care traiesc pe strada, în canalizari sau locuinte improvizate din carton si care se afla în situatie de nevoie sociala. Fiecare persoana este supusa unui proces de triere strict. Paznicul de la intrare verifica daca cei care asteapta sunt sub influenta alcoolului. Betivii si drogatii nu sunt primiti inauntru, iar acest lucru provoaca scandaluri in fiecare noapte. Acestia incep sa injure si uneori sunt si agresivi. Dupa ce se termina primul control, in grupuri de cate zece, ei se indreapta spre al doilea punct de triere. Acolo le sunt preluate datele de pe buletin si apoi sunt cazati in unul dintre cele 13 containere, in adapost fiind amenajate camere separate, pentru barbati si femei. Dupa ce se termina aceste formalitati de cazare, celor adapostiti temporar li se dau sapun, sampon, prosoape si chiar lame de barbierit. Intra la dusuri in grupuri de cate sase persoane si se pregatesc de cina. Ştirile PRO TV, Ziarul Ring.

Bucureşti:

ADĂPOSTURI DE NOAPTE pentru adulti (barbati/femei): Primaria sectorului 1 – prin Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sector 1 (DGASPC sector 1) – Bd. Maresal Averescu nr. 17, sector 1, Telefon / Fax – 222 42 73; Primaria sectorului 2 – prin DGASPC Bucuresti Sector 2 – Str. Olari, Nr. 11-13, Telefon 021.252.22.02, 021.252.22.10, Fax 021.252.22.17, 021.252.22; Primaria sectorului 3 prin DGASPC Bucuresti Sector 3 – B-dul 1 Decembrie 1918, Nr. 12-14, Telefon 021.340.15.95, 021.340.15.15, 021.340.98.63, Fax 021.341.07.12, 0725.126.101; Asociatia Casa Ioana – Soseaua Oltenitei 39-41, Sector 4, Bucuresti, 041294, Telefon +40 21 332 63 90, Telefon/Fax +40 21 332 13 94. CANTINE SOCIALE: Cantinele Sociale ale Primariei – Sediul Central – Cantina de Ajutor Social Sector 6 (Str. Sf. Constantin nr. 9). ECHIPE MOBILE: Ambulanta Sociala sector 2 – Primaria sectorului 2 prin DGASPC Bucuresti Sector 2 – Str. Olari, Nr. 11-13, Telefon 021.252.22.02, 021.252.22.10, Fax 021.252.22.17, 021.252.22. CENTRE MATERNALE pentru femei cu copii: Primaria sectorului 1 – prin Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sector 1 (DGASPC sector 1) – Bd. Maresal Averescu nr. 17, sector 1, Telefon / Fax 021 222 42 73; Primaria sectorului 2 – prin DGASPC Bucuresti Sector 2 – Str. Olari, Nr. 11-13, Telefon 021.252.22.02, 021.252.22.10, Fax 021.252.22.17, 021.252.22; Primaria sectorului 3 – prin DGASPC Bucuresti Sector 3 – B-dul 1 Decembrie 1918, Nr. 12-14, Telefon 021.340.15.95, 021.340.15.15, 021.340.98.63, Fax 021.341.07.12, 0725.126.101; Primaria sectorului 4 – prin DGASPC Bucuresti Sector 4 – Str. Enache Ion, Nr. 1A, Bucuresti, Telefon 021.334.47.70, 021.334.86.18, Fax 021.334.41.18; Primaria sectorului 5 – prin DGASPC Bucuresti Sector 5 – B-dul Regina Elisabeta, Nr. 29-31, Bucuresti, Telefon 021.310.17.30 Fax 021.310.17.31; Primaria sectorului 6 – prin DGASPC Bucuresti Sector 6 – Drumul Taberei, Nr. 18 Sos. Orhideelor, Nr. 2D – copii, Bucuresti, Telefon 021.317.63.11, 021.317.63.12, Fax 745.62.29, 021.317.63.14.

Casa Ioana” este deschisă de Fundaţia „Medici Fără Frontiere” şi funcţionează în 2 centre: unul destinat femeilor, pe şos. Olteniţei 39-40 şi altul pentru bărbaţi, în str. Bucureştii Noi 67. Se oferă adăpost pentru maximum 3 luni.


În Alba Iulia, din 2008:

Centrul Social de Urgenta Alba situat pe strada Iasilor nr. 1A (langa Gara CFR) reprezinta singurul adapost la ora actuala pentru aproximativ 30 de persoane defavorizate. Centrul a fost inaugurat in primavara acestui an si este un parteneriat intre Serviciul Public de Asistenta Sociala din subordinea Consiliul Local Alba Iulia in parteneriat cu Asociatia Filantropia Ortodoxa Alba Iulia si Consiliul Judetean Alba prin Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba si are in dotare 50 de locuri de cazare care se constituie in trei dormitoare (unul pentru barbati, unul pentru femei si altul pentru mame cu copii peste 7 ani). Persoanele defavorizate care beneficiaza de serviciile acestui serviciu au 3 mese pe zi in valoare de 12 lei fiecare. Centrul este un proiect finantat de guvern 688.727 lei, Consiliul Local 170.000 lei, 80.000 lei reprezentand hrana in natura –  Asociatia Filantropia Ortodoxa Alba Iulia si 70.000 lei DGASPC Alba care se va finaliza la 31 decembrie a.c. cand serviciile vor fi descentralizate. In cadrul centrului lucreaza 18 persoane, respectiv consilieri, pshihologi, asistenti sociali, bucatari, magazineri etc. Centrul Social de Urgenta Alba urmareste prevenirea excluderii sociale si combaterea oricaror de devianta sociala, emotionala, medicala, alcoolism, abuzuri fizice, consum de droguri pe teritoriul municipiului Alba Iulia: – asigurarea conditiilor minime de viata: hrana, adapost, utilitati, servicii medicale si sociale, asistenta consiliativa; – reducerea numarului de persoane fara adapost care prin parcuri, sub poduri, gari etc. – intarirea si dezvoltarea sistemului local de asistenta sociala prin implicarea unor actori institutionali publici si privati, acreditati in furnizarea de servicii sociale pentru categoriile vulnerabile; – prevenirea actelor de delicventa in randul persoanelor fara adapost; – reducerea agresiunii fizice si verbale la care sunt supuse femeile si copii;
reducerea discriminarilor pe piata muncii si cresterea sanselor unui loc de munca. Persoanele incluse in acest program vor beneficia de aceste servicii timp de 90 de zile cu posibilitate de prelungire, in urma unor anchete. City News, 27.11.2008.

În Arad:

Centrul Social de Urgenţă pentru Adulţi, str. Dr. Ioan Georgescu, nr. 8, Arad. Capacitatea Centrului Social de Urgenta este de 50 de locuri , în camere cu 4, 5, 6, 9 paturi. Telefon: 0257-285.015. Orar: Luni – Duminică: 19.00-8.00. Primirea beneficiarilor: 19-22. Servicii oferite de Centrul Social de Urgenţă: găzduire pe timp de noapte; igienizare corporală şi a îmbrăcămintei, deparazitare când este cazul; asistenţă medicală primară; consiliere psihologică; servicii de asistenţă socială în vederea reintegrării sociale. Beneficiari: persoane adulte aflate în imposibilitatea asigurării unei locuinţe temporare sau definitive (persoane fără adăpost) cu ultimul domiciliu în afara municipiului Arad (din judeţ sau din alte judeţe). Resursele umane ale centrului: psihopedagog; asistenţi sociali; psihologi; medic; asistente medicale; îngrijitori curăţenie.

Echipa Mobilă. Servicii oferite de Echipa Mobilă: consiliere cu scopul reinserţiei sociale a persoanelor care trăiesc în mediul stradal; asistenţă medicală primară, informare cu privire la drepturile sociale şi serviciile sociale disponibile în judeţul Arad; servicii de asistenţă socială. Beneficiari: persoanele adulte care trăiesc în mediul stradal în municipiul Arad. Specialiştii care alcătuiesc echipa mobilă: psihopedagog; psiholog; asistent social; asistent medical.

Telefonul Adultului: 0801.000.020 (apel cu tarif normal), 0257-285.015.

În Botoşani, din 2008:

Centrul social de urgenţă pentru persoanele fără adăpost. Primaria municipiului Botosani a finalizat investitia privind reabilitarea adapostului de noapte devenit Centrul Social de Urgenta. Incepand din luna noiembrie 2008, persoanele care nu au adapost au fost cazate la noul centru de noapte care are o capacitate de 40 de locuri. Odata cu finalizarea lucrarilor la bucataria adapostului pentru nevoiasi, persoanele care iau zilnic masa la cantina de ajutor social vor primi si cate o portie de mancare calda. Adapostul destinat persoanelor care nu au locuinta va fi folosit atat ca azil de noapte cat si pentru cei rezidenti. Centrul are in prezent 16 locuri pentru azil si 24 pentru cei rezidenti pe o perioada scurta. „In sfarsit, Centrul Social de Urgenta, fostul adapost de noapte, functioneaza la parametri optimi, datorita unui proiect pe care l-am avut in derulare. Am reusit sa modernizam tot ce aveam acolo, atat cantina cat si centrul de noapte care acum se numeste Centru Social de Urgenta. Am marit disponibilitatea de cazare a centrului. Cei care locuiesc acolo primesc o masa calda de la municipalitate. A fost o lucrare de peste 770.000 de lei, Primaria avand o contributie de 100.000 de lei. in momentul de fata nu avem ocupate toate locurile acolo si mai exista posibilitatea sa cazam”, a spus primarul Catalin Flutur. Investitia a fost realizata prin Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, iar valoarea totala a lucrarilor a fost de 770.000 lei, din care contributia proprie este de 100.000 de lei. Lucrarile finantate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale prin Programul de Interes National au constat in reabilitarea integrala a adapostului, in realizarea dotarilor necesare acestuia, fiind asigurate si cheltuielile salariale pentru echipa de la centru, pe perioada efectuarii lucrarilor. Evenimentul de Botoşani, decembrie 2008.

În Braşov

Centrul persoanelor fără adăpost. Str Zizinului nr. 126 C, Braşov (după Podul de la Gemeni, în dreapta Cantinei Carfil). Tel: 0268/324018. Beneficiarii acestui Centru pentru persoane fără adăpost sunt, de regulă, persoane adulte care nu au unde locui. In general, aceste persoane dorm seara pe stradă, in parc, unii mai norocoşi, locuiesc la prieteni sau rude, alţii se adăpostesc in gări, scări de bloc, maşini abandonate, canale, etc. Acest program Phare este un mijloc de ajutor in beneficiul persoanelor fără adăpost. Fondurile necesare infiinţării şi funcţionării Centrului pentru persoane fără adăpost au provenit prin intermediul programului Phare al Uniunii Europene. Serviciile oferite de centru sunt: Centrul de zi oferă asistenţă socială, asistenţă medicală, asistenţă psihologică, o masă pe zi. Centrul de noapte oferă cazare pe o perioadă de 7 (şapte) nopţi in cazuri de urgenţă, iar după această perioadă se plăteşte o taxă de 1,5 lei/noapte. Adăpostul de noapte oferă cazare, igienă corporală, asistenţă socială, asistenţă medicală, cantină. Braşovean.ro.

La Constanţa:

Adăpostul de zi şi de noapte pentru copiii străzii de pe strada Decebal.

La Cluj:

Oamenii străzii din Cluj-Napoca beneficiează de azilul de noapte, “Ruchama”. Beneficiarii acestui centru sunt 92 de persoane fără adăpost care sunt găzduite în centru în fiecare seară de la ora 18.30 până dimineaţa. De asemena, Azilul de Noapte “Ruchama” găzduieşte pentru o perioadă de 3 – 10 zile şi infractori minori până la finalizarea anchetei Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca. Persoanele fără adăpost sunt splălate, dezinfectate, culcate, iar a doua zi, în oraş sau la…muncă. Însă de locuri de muncă greu poate fi vorba, pentru că nimeni nu îi angajează nici măcar ca zilieri. Şi Primăria Cluj-Napoca se mai ocupă de oamenii străzii. O masă caldă la Cantina Primăriei, un acoperiş deasupra capului pentru 2-3 zile în subsolurile blocurilor amenajate în acest sens. Cetăţeanul Clujean, 2007.

In baza colaborarii Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca cu Organizatia Prison Fellowship Romania – Misiunea crestina pentru inchisori, persoanele adulte fara adapost, cersetorii, copiii strazii sunt preluati, identificati si gazduiti in:

1. Centrul Crestin pentru Copiii Strazii; din strada Sobarilor, nr. 29;

2. Centrul Crestin pentru Persoanele fara Adapost, din strada Sobarilor, nr. 29;

3. Azilul de Noapte “Ruhama”, din strada Oasului, nr. 298 (In baza HCL nr. 346/2003 s-a atribuit Organizatiei Prison Fellowship Romania – Misiunea crestina pentru inchisori cu titlu gratuit pentru o perioada de 20 ani, spatiul situat in municipiul Cluj-Napoca, strada Oasului, nr. 298 (fosta Scoala nr. 25).

Prison Fellowship Romania

ClujAdăpostul Artemis. Adapostul Artemis pentru femei si copiii lor, cu experienta de violenta domestica, a fost deschis in martie 2002, cu ajutorul financiar al Uniunii Europene prin programul Access. Este primul si singurul adapost de acest gen din judetul Cluj si regiune. Adapostul Artemis ofera siguranta si suport femeilor si copiilor lor, care au fost victimizati prin violenta fizica, psihologica, emotionala, sexuala sau economica de catre partener, fost partener sau alt membru al familiei. Este deschis tuturor femeilor, indiferent de varsta, religie, nationalitate, orientare sexuala, disabilitati, statut legal, social sau marital, credinte politice sau situatie economica. La baza serviciilor oferite sta angajamentul puternic de a promova drepturile umane ale femeilor si copiilor si cel de a capacita femeile, astfel incat ele sa poata trai o viata plina de demnitate. Adresa adapostului este mentinuta secreta in scopul asigurarii securitatii si confidentialitatii clientelor noastre. Primul contact pentru femeile care doresc sa beneficieze de serviciile noastre se realizeaza la Centrul de Consiliere Artemis. Adapostul ofera gazduire pentru 5 familii (femei si copiii lor), fiecare clienta avand un spatiu separat pentru ea si copiii ei, unde pot sa-si traiasca viata de zi cu zi. Durata de sedere in adapost este temporara, pe o perioada cuprinsa intre 3-6 luni. Aceasta se stabileste in functie de nevoile clientelor, luand in considerare situatia lor. Se tine cont de starea psihica, de periculozitatea agresorului, de situatia materiala, de oportunitatea de a gasi un spatiu de locuit. Pana in prezent un numar de 35 femei si 39 copii au beneficiat de asistenta specializata in cadrul adapostului.

Centrul ARTEMIS, Cluj Napoca, str. Rene Descartes nr.6

Tel/fax: 0040 264 598155, E-mail: afiv-artemis@cluj.astral.ro

secretar_afiv_titkar@yahoo.com

Altele:

Centrul de Asistenta Umanitara si Protectie Sociala

Fundatia de Caritate Herald

Fundatia Crestina Diakonia

În Focşani, din 2008:

Adapostul de noapte pentru oamenii strazii „Sfintul Nicolae cel Nou”, de pe strada Albinei, inaugurat în 13.06.2008 de Filiala de Cruce Rosie Vrancea. Adapostul cuprinde 5 dormitoare, a cite 4 locuri, mobilate complet si este dotat cu 2 grupuri sanitare. Oamenii strazii au gasit in camere atit obiecte de igiena personala cit si papucii de casa care-i asteptau linga paturile proaspat infatate. Beneficiarii, care au domiciliul in Focsani, vor fi gazduiti aici doar pe timpul noptii pentru a nu mai dormi pe bancile din parc sau in scarile blocurilor. Acestia vor beneficia si de o masa calda la cantina de ajutor social, o data pe zi, la prinz. Acesti beneficiari vor ramine permanent. Organizatia umanitara va asigura, prin personal propriu, serviciile de curatenie, iar adapostul va avea permanent personal de paza, un psiholog si un asistent social care vor incerca sa-i integreze in societate pe cei fara casa. Valoarea investitiei se ridica la peste 600.000 lei (6 miliarde lei vechi), finantare venita de la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si de la Consiliul Local Focsani. Cei 20 de beneficiari, care provin din modulele amenajate de CR pe strada Fraternitatii, sint incintati de noul adapost. „Ne bucuram, parca am fi nou-nascuti”, a spus Marin Staicu, de 58 ani, unul dintre beneficiari. „Parca a coborit Dumnezeu din cer. E extraordinar aici, fata de locurile pe unde am stat pe strada, intre cartoane, apoi in corturi pe stadion si apoi in module”, ne-a marturisit si Paul Ploiesteanu, in virsta de 65 de ani. In aceeasi cladire, la parter, este amenajat, printr-un alt proiect, centrul de criza „Sfintul Nicolae” pentru oamenii strazii cu handicap. Acesta poate gazdui in doua dormitoare opt beneficiari, atit barbati, cit si femei. Spre deosebire de adapostul de noapte, persoanele aflate in nevoie pot fi adapostite aici maxim 36 de zile, urmind sa fie transferate ulterior in alte adaposturi temporare. Centrul de criza este un proiect finantat de Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap (ANPH), de Consiliul Local Focsani si de Crucea Rosie, valoarea investitiei ridicindu-se la peste 300.000 lei (3 miliarde lei vechi). Ziarul de Vrancea, 14.06.2008.

Decembrie 2008: Adăpostul „Sfântul Nicolae” din str. Albinei, patronat de Crucea Roşie. Sunt deja 28 de oameni ai străzii. Ziarul de Vrancea scria pe 13 decembrie 2008 – aici – că la adăpost este bine. Gardianul scrie însă că este groaznic. În articolul din 24 decembrie 2008 – aici. „Cine doreşte să cunoască mizeria şi nesimţirea omenească nu trebuie decât să locuiască măcar câteva ore în adăpostul de noapte pentru oamenii străzii din Focşani”. Din păcate aici suferă angajaţii adăpostului şi reprezentanţii Crucii Roşii. Oamenii care, pentru lefuri de 250 de lei lunar, spală mizeria oamenilor străzii (unii se îmbată şi fac pe ei, în paturi). Angajaţii adăpostului sunt jigniţi şi ameninţaţi, trăiesc cu frica în sân. Însă Primarul Decebal Bacinschi este convins ca in municipiul Focsani traiesc cei mai ingrijiti si curati oameni fara adapost. Oamenii strazii dorm in fiecare seara in Adapostul de noapte pentru oamenii strazii „Sfintul Nicolae cel Nou“, situat in strada Albinei. Înainte de a ajunge in dormitoare, acestia sint trimisi la baie pentru a se spala. „Sint sigur ca Focsaniul este orasul cu cei mai curati oameni ai strazii. Toti sint spalati si cu haine curate. Nu sint lasati in dormitoare pina nu li se face igiena“, a spus edilul. Adapostul de noapte pentru oamenii strazii „Sfintul Nicolae cel Nou“ a fost inaugurat vara trecuta, fiind construit de Crucea Rosie Vrancea in parteneriat cu Primaria Focsani si Ministerul Muncii. Adapostul este deschis numai pe timp de noapte, de la ora 19.00. – Monitorul de Vrancea. (asta după ce în 2005 şi 2006 oamenii au murit pe capete – mai jos este un reportaj cuteremurător din Ziarul de Vrancea, din 2006).

La Galaţi, din 2004

Centrul de urgenţă pentru persoane fără adăpost, aflat în subordinea Căminului pentru Persoane Vârstnice „Sfântul Spiridon” din Galaţi, situat în fosta secţie „Medicală” a Spitalului „Elisabeta Doamna” (Str. Traian nr. 290). Principiile după care funcţionează acest serviciu comunitar au în vedere „solidaritatea socială cu cei marginalizaţi şi egalitatea de şanse”, principii înscrise între drepturile fundamentale ale cetăţenilor de pretutindeni. Capacitatea aşezământului este de 54 de locuri. Au loc activităţi de depistare a celor fără adăpost de două ori pe lună, împreună cu Poliţia Comunitară. Sunt asigurate masa, casa, alte servicii de consiliere socio-profesională. Se lucrează inclusiv cu AJOFM-ul. Există un club unde pot sta la televizor, beneficiază şi de consiliere duhovnicească, dar e loc de mai bine. Se va mări capacitatea la 80 de locuri, printr-un parteneriat realizat între Primăria Galaţi şi Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse. Asistenţii sociali îi recuperează pe cei fără adăpost de prin canalizări, boscheţi sau alte adăposturi provizorii. De multe ori cei care ajung aici nu au niciun act de identitate. Aşa că, după ce musafirul trece prin toate formalităţile de primire – spălat, dezinfectat, primenit, uneori tratat din punct de vedere medical, abia apoi începe adevărata muncă de asistenţă socială. Angajaţii centrului preiau o parte dintre problemele asistaţilor, pentru a le da încredere şi pentru a-i determina să înceapă un nou drum, o viaţă mai bună. Viaţa liberă, 2007.

Persoanele care doresc să sesizeze astfel de cazuri sociale o pot face direct la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost (str. Traian nr. 290, tel. 490960) sau la Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Galaţi. Viaţa liberă.

În Hunedoara, din 2005, 2009:

Adăpostul de noapte pentru persoane fără locuinţă se afla din vara anului 2009 in locaţia vechii unităţi militare de la intrarea in Hăşdat. Nr. de telefon 0254 718 931.

La Iaşi, din 2004:

Adăpostul de noapte pentru oamenii străzii. Oamenii străzii au la dispoziţie un adăpost în care să stea noaptea. Aşezămîntul, din Bdul „C.A.Rosetti”, oferă 40 de locuri (7 camere), apă, lumină şi căldură, dar cere un comportament civilizat şi seriozitate. Articole din Evenimentul.


În Mediaş, din 2005:

Adăpostul de Noapte (Str. Luncii, Bloc 3, parter) pentru persoanele fără adăpost, fără sprijin familial, în general fără surse de venituri sau cu venituri foarte mici şi aflate în stare precară de sănătate fizică sau psihică. Persoanele fără adăpost pot beneficia de serviciile adăpostului gratuit pe timp de noapte 60 de zile/an, cu posibilitate de prelungire în urma evaluării cazului şi în funcţie de locurile disponibile. Beneficiarii sunt primiţi în adăpost între orele 19-23 şi sunt găzduiţi până la ora 7 a.m. La intrarea în adăpost le este prezentat regulamentul şi obligativitatea respectării acestuia, sunt luaţi în evidenţă în registrul special, parcurg procedura de deparazitare obligatoriu, beneficiază de asistenţă medicală de urgenţă (în cazul în care este nevoie), după care pot viziona programe TV, etc. Asistenţii sociali întocmesc anchetele sociale, planul de intervenţie pentru fiecare caz în parte şi asigură reinserţia beneficiarilor. Primăria Municipiului Mediaş.

În Oradeea

Azilul de Noapte din Oradea (Centrul de Cazare Temporara) şi 4 containere folosite doar în timpul nopţii, doar iarna, amplasate în curtea azilului. Vor fi stabilite ore fixe la care boschetarii sa poata avea acces in curte. Femeile si barbatii vor fi cazati separat. Doua containere sunt destinate pentru cazare (geamuri si usi termopan, banci si scaune, radiatoare pentru incalzire racordate la curent electric), iar doua pentru igienizare (dusuri, toalete, chiuvete, boiler). Pentru ca in containere vor fi cazati boschetari, zilnic, ele vor fi dezinfectate. In primele doua – trei zile, ei vor intra neconditionat, vor primi haine, medicul va face deparazitarea obligatorie. Dupa aceea sunt depistaţi purtatorii de boli infectioase si transmisibile, cum este TBC-ul. Conform unei hotarari de consiliu din 2005, analizele medicale vor fi suportate din fondurile ASCO. Medicii si asistentele vor avea la dispozitie tensiometre, sulutii si unguente, sapunuri dermatologice, teste pentru diabet si alte materiale pentru igienizare. Pentru ca nu se poate construi inca un corp de cladire care sa apartina de azil, containerele sunt cea mai buna solutie. Azilul de noapte din Oradea functioneaza conform regulamentului aprobat de Consiliul Local Oradea, obligatoriu atat pentru asistati cat si pentru personal. Este un asezamant social de tip comunitar care raspunde solicitarilor oamenilor fara adapost, dar in unele cazuri se confrunta cu situatii de criza. De cele mai multe ori, situatiile de criza sunt provocate de faptul ca regulamentul impune ca, in asezamant, sa nu se poata caza oameni sub influenta bauturilor alcoolice sau altor substante halucinogene, care nu au efectuat consultatiile medicale impuse, bolnavii psihic si cei cu comportament violent. In general, acesti oameni ajung la Azil prin intermediul Politiei, Serviciului de Salvare si al Jandarmeriei. In lipsa spatiilor pentru cazare la Azilul de Noapte din Oradea, in iarna 2005-2006, au fost refuzati 55-60 de boschetari, iar numarul total al celor care nu indeplinesc conditiile de cazare, pe perioada unui an calendaristic, este de 70-80 de oameni. Hot News, 20.11.2006.

Piatra Neamţ, Roznov, Tîrgu Neamţ şi Roman – Fundaţia Umanitară Columna. La Piatra Neamţ, prin Fundaţia Umanitară „Columna” a fost înfiinţat primul centru de urgenţă, care să vină în sprijinul şi să asigurare protecţia victimelor agresiunilor intrafamiliale. În ianuarie 2003, cu finanţare asigurată printr-un proiect PHARE, a fost demarat proiectul „Centrul Social de Urgenţă Columna”, iar în 2004, cu ajutorul Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, proiectul s-a axat pe serviciile sociale. Centrul de urgenţă oferă adăpost femeilor şi copiilor, victime ale violenţei în familie timp de 30 de zile, iar în situaţii deosebite, această perioadă se poate prelungi. Selecţia victimelor este realizată de personalul specializat, în colaborare cu Primăria prin Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean. Cazurile în care persoana care solicită ajutor nu deţine acte de identitate sau pur şi simplu nu ştie ce drepturi are din punct de vedere legal sînt destul de multe. Fundaţia răspunde solicitărilor venite şi din partea Primăriei prin Direcţia de Asistenţă Socială, Consiliului Judeţean Neamţ, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, Spitalului de Urgenţă şi Poliţiei. Iniţial, s-a dorit ca fundaţia să deservească zona municipiului de reşedinţă, dar au fost înregistrate solicitări şi din zonele limitrofe. Astfel, aria de activitate a fost lărgită colaborîndu-se cu primăriile din Roznov, Tîrgu Neamţ şi Roman. Evenimentul, 2006.

În Piteşti. Asociaţia „Sprijin pentru viaţă”

Programe de distribuire de hrană caldă şi ceai pentru oamenii străzii. Aceste programe au fost desfasurate in lunile ianuarie si februarie, in anii 2006, 2007 si 2008 in orasul Pitesti, unde in zilele geroase (sub 0 grade C.) au fost distribuite sandwich cald si ceai pentru oamenii strazii si fara adapost din Pitesti. Parteneri: Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arges. ASPV.

Piteşti – Centrul Social Speranţa

Proiectul primăriei a fost aprobat în decembrie 2002 pentru finanţare nerambursabilă din partea C.E. Includea un Centru social de zi pentru persoane vârstnice şi un Centru de urgenţă pentru persoane fără adăpost sau victime ale violenţei în familie. „Centrul de zi va preveni instituţionalizarea persoanelor vârstnice prin sporirea încrederii lor în forţele proprii şi va conduce la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru cei aflaţi în stare de risc social. De serviciul acestui centru vor beneficia zilnic 50-60 de persoane. Centrul de urgenţă va asigura adăpost pe timp de noapte persoanelor fără locuinţă sau victme ale violenţei în familie prin crearea a 15 locuri de cazare temporară”.

La Ploieşti, din 2008:

Centrul Social de Urgenta pentru Persoanele fara Adapost, situat pe strada Petrolului, nr. 8 A, in fosta incinta a Spitalului Astra, s-a deschis în 25.09.2008. Are o capacitate de 44 de paturi. In incinta asezamantului totul este nou: paturile suprapuse, păturile, lenjeriile, dusurile, instalatiile sanitare etc. Sunt si camere mai mici, amenajate special pentru mame cu copii. Totodata, prin amenajarea si dotarea acestui centru, s-a dorit atat acordarea de servicii de gazduire temporara si de asigurare a hranei, cat si de consiliere. Concret, persoanele fara adapost din Ploiesti vor beneficia de cazare si asistenta sociala, timp de 60 de zile, iar cele din alte localitati – de 7 zile, in tot acest timp, asistentii personali urmand sa identifice solutii alternative pentru integrarea sociala a celor care trec pragul acestui adapost. In acest centru, cazarea se va face doar pe timp de noapte, respectiv de la ora 19,00 la 9,00 – a doua zi, de dimineata. Nu vor fi acceptati cei care sunt sub influenta alcoolului. S-a precizat faptul ca, imediat ce vor intra pe usa acestui asezamant, asistatii sociali vor fi identificati si vor semna inclusiv un angajament pe perioada cat vor fi cazati. In incinta centrului, pe langa un pat unde sa doarma, acestia vor beneficia de consiliere, asistenta medicala primara, dus, pijamale, mic dejun, haine curate – prin spalarea acelora cu care au venit imbracati, sau altele – primite de centru, prin sponsorizari. Inainte de culcare, in sala de mese, vor putea sa se uite la televizor. Investitia a fost realizata ca urmare a faptului ca, acum un an, proiectul privind realizarea acestui centru, intocmit de Administratia Serviciilor Sociale Comunitare Ploiesti, a fost selectat in cadrul programului de interes national “Combaterea excluziunii sociale a persoanelor fara adapost prin crearea de centre sociale de urgenta”. Proiectul a fost finantat de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, in colaborare cu administratia ploiesteana. Ziarul de Prahova, 27.09.2008.

În Rădăuţi

Adăpostul de noapte de la Rădăuţi, str. Ştefan cel Mare nr. 38, care are 3 camere şi o baie, va fi extins cu încă 2 camere, o baie şi un pavilion pentru paznic. Din mai 2008 au început lucrările de extindere la adăpostul de noapte. Astfel, numărul persoanelor fără adăpost care vor putea fi cazate aici va creşte de la 11, la 26, iar condiţiile oferite vor fi mult mai bune. Se face termoizolarea clădirii existente, instalaţia termică şi racordul la gaze. Bugetul prevede şi achiziţionarea de mobilier (paturi, noptiere, dulapuri, scaune), saltele, lenjerie, prosoape, mochete, perdele. Deoarece în proiect se prevede ca persoanele asistate să beneficieze şi de un prânz gratuit, Cantina Socială, situată la aceeaşi adresă cu adăpostul, va fi dotată cu 2 maşini de gătit, maşină de spălat, aparatură electrocasnică, ustensile de bucătărie, veselă şi tacâmuri, trusă medicală de prim ajutor şi echipament PSI. Construcţiile vor fi finalizate în două luni, conform contractului încheiat. Se va suplimenta personalul angajat cu psiholog şi asistent social (cu jumătate de normă), care să ofere consiliere şi terapie persoanelor în nevoie, în vederea reintegrării acestora în familie şi societate. Vor mai fi angajaţi 5 paznici şi un îngrijitor. Cantina socială a fost reabilitată în 2007, printr-o finanţare în valoare de 311 mii lei, care au fost alocaţi municipiului Rădăuţi prin hotărâre de Guvern. S-a schimbat stoleria, s-a reparat faţada, s-a schimbat acoperişul, s-au executat lucrări de amenajări interioare – montarea de gresie şi faianţă în sala de mese şi bucătărie, reabilitarea instalaţiei sanitară, s-a introdus instalaţia de termoficare pe gaz. În 2007, condiţiile de trai de la adăpostul de noapte care funcţionează la aceeaşi adresă cu cantina, pe str. Ştefan cel Mare nr. 38, au fost îmbunătăţite prin munca şi sprijinul financiar al voluntarilor de la Association de Woerth din Franţa. Ei au schimbat acoperişul, stoleria, au igienizat încăperile. Monitorul de Suceava, 14.05.2008.

În Râmnicu Vâlcea, din 2008:

Pentru oamenii aflaţi în dificultate, s-a înfiinţat Centrul Social de Urgenţă „Ioana”. Vineri, 31 octombrie 2008, a avut loc deschiderea oficială a Centrului Social de Urgenţă „Ioana”, care funcţioanează în incinta Cantinei de Ajutor Social Rm. Vâlcea, Calea lui Traian nr. 90, într-un corp de clădire cu acces separat. Centru Social de Urgenţă „Ioana” s-a înfiinţat pentru a combate excluziunea socială a persoanelor fără adăpost, prin asigurarea de găzduire şi îngrijire pe o perioadă determinată şi de a sprijini integrarea sau reintegrarea în comunitate a persoanelor fără adăpost. În acest centru vor fi primite persoanele fără adăpost, fără sprijin familial, în general fără surse de venituri sau cu venituri foarte mici şi aflate în stare precară de sănătate fizică sau psihică. Se vor oferi: găzduire temporară; servicii de igienă individuală; hrană; asistenţă medicală primară; consiliere juridică, psihologică, de orientare profesională, socială, şi medicală; suport în asimilarea cunoştinţelor şi deprinderilor necesare integrării sociale; socializarea şi dezvoltarea relaţiilor cu familia şi comunitatea; sprijinirea mamei, în mod individualizat şi personalizat, în demersul de asumare a rolului matern, astfel încât aceasta să poată asigura copilului o dezvoltare corespunzătoare a nevoilor afective, sociale, educaţionale şi medicale ale acestuia şi vor asigura copiilor rezidenţi asistenţă medicală profilactică în vederea unei bune dezvoltări fizice şi psihologice. Prioritatea în ceea ce priveşte accesul în acest centru, o vor avea persoanele care au rezidenţa în municipiul nostru, iar perioada de asistare va fi de 6 luni, cu posibilitatea de prelungire, dar, doar în situaţii deosebite. Capacitatea de cazare a acestui centru este de 21 de locuri, având astfel şapte camere a câte trei paturi fiecare, două grupuri sanitare şi două cabine de duş. Personalul care va deservi acest centru este format din psiholog, asistent social, asistent medical, consilier de orientare profesională şi din personal auxiliar. Centrul Social de Urgenţă „Ioana” se află în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară, cu Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă şi colaborează cu Poliţia Municipiului Rm. Vâlcea, Poliţia Comunitară, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vâlcea, Episcopia Râmnicului, Autoritatea de Sănătate Publică Vâlcea, CAR Pensionari, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, Fundaţia Soul to Soul, Serviciul de Probaţiune şi Liga Femeilor Creştine Ortodoxe. Monitorizarea activităţii acestui centru se va realiza de Direcţia de Protecţie Socială din cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea. Curierul de Râmnic, 4.11.2008.

În Satu Mare, din 5 decembrie 2008:

Centrul Social de Urgenţă pentru oamenii fără adăpost – str. Gladiolei, cartierul 14 Mai (fostul Azil de Noapte al Fundaţiei „Hans Lindner”). În centru se poate asigura adăpost pentru 36 bărbaţi şi 24 femei şi există un spaţiu special amenajat pentru mamele şi copiii victime ale violenţei familiale. În timpul zilei, asistenţii sociali, psihologii şi asistenţii medicali asigură beneficiarilor consiliere socială şi psihologică, servicii medicale şi de îngrijire, îi ajută să-şi găsească un loc de muncă, iar seara le oferă o cină şi adăpost pentru noapte. De asemenea, o echipă de intervenţie mobilă caută prin oraş oamenii fără adăpost, cărora le oferă ajutor de urgenţă şi îi îndrumă spre centru. Serviciile se acordă pentru o perioadă de tranzit de maxim 6 luni, în scopul prevenirii dependenţei de sistemul social. Satu Mare Online, 5.12.2008.

La Sibiu:

Adăpostul de noapte din Turnişor. Are 40 de locuri. Nu sunt acceptaţi cei care au băut. Accesul se face începând cu ora 19.00. Se oferă şi o masă caldă. „Ziua stau pe strazi si cersesc sau muncesc pe unde apuca. Abia asteapta sa se faca ora 19.00, ca sa vina „acasa”. Pentru 40 de sibieni, „acasa” inseamna adapostul de noapte din Turnisor. Cei care vor sa primeasca o masa calda si asternuturi curate au invatat deja regulile casei. In primul rind, nu pot veni bauti. Apoi, trebuie sa mearga sa se spele si sa isi puna hainele murdare intr-un sac. (…) Dimineata, oamenii strazii pleaca, dar seara se intorc negresit. Nu au unde altundeva unde sa mearga. Sint oameni care si-au pierdut familiile, locuintele, au pierdut tot ce aveau. „In primul rind trebuie sa aiba asupra lor acte de identitate care se opresc la intrare cind vin seara. Si le recupereaza dimineata. In afara de acest criteriu, avem conditia sa nu fie bauti. Aceasta cerinta triaza mult, de aceea, cele 40 de locuri pe care le avem sint suficiente. N-am putea primi oameni beti, va dati seama ce s-ar putea intimpla”, explica Florin Antone, asistent social. Si beneficiarii sint de acord cu acest lucru. „Daca barbatii ar veni beti, n-ar fi bine. Noi, femeile, dormim separat, dar cine stie ce s-ar putea intimpla. Este bine ca aici sint reguli. Ne spalam, lenjeria e curata. E foarte bine aici”, a marturisit Maria. Potrivit conducerii adapostului, in mod normal, o persoana fara locuinta poate beneficia de 45 de zile calendaristice pe an la adapost. Insa cei care au avut un comportament corespunzator mai au o sansa. Pot veni si dupa ce expira cele 45 de zile, dar trebuie sa plateasca 2 lei pe noapte. „Este o suma modica. Ne-am gindit sa le mai acordam o sansa. Noi le taiem chitanta pentru acesti bani. Nu facem ancheta sociala, ci ii punem sa dea declaratie pe proprie raspundere ca nu sint bolnavi si altele. Daca ii observam cu anumite semne ale bolii, ii trimitem la medic si nu-i primim inapoi decit atunci cind prezinta de la medic adeverinta ca sint bine”, mai spune asistentul social”. Monitorul de Sibiu, 2007.

În Siret, din 2008

Centrul de ingrijire social-medicala de urgenta pentru persoanele defavorizate din orasul Siret care beneficiaza de servicii sociale si medicale. Centrul acorda servicii de asistenta sociala si medicala de urgenta celor saraci si asigura cazare temporara si ingrijire persoanelor fara adapost, faciliteaza accesul la serviciile de asistenta medical si sociala. Beneficiari: 450 persoane care trăiesc din ajutor social, 20 de persoane fără adăpost şi bolnavii internaţi la Spitalul de Neuropsihiatrie Siret. Proiectul S.O.C.I.A.L (Solidaritate, Ocrotire, Comunitate, Implicare, Autoritate locala, Locuri de munca) s-a derulat in parteneriat Primărie + Fundatia Umanitara „O Noua Viata” Siret. Au fost realizate lucrari de reabilitare si extindere la vechiul Centru de Asistenta „Ingvar Kamprad”, numarul persoanelor varstnice asistate majorandu-se cu 12. Activitatea centrului s-a diversificat prin aparitia urmatoarelor categorii de servicii: 1. servicii de ingrijire de baza (cazare, igiena corporala, alimentatie, mobilizare, deplasare, comunicare), 2.servicii de asistenta sociala (informare, consiliere), 3. servicii medicale, 4.servicii de recuperare si reabilitare fizica si psihica (kinetoterapie, logopedie, consiliere psihologica si psihoterapie, masaj). Fonduri Phare, 2008.

În Slobozia, din 2008

Centrul social de urgenţă pentru persoanele fără adăpost are o capacitate de 24 de paturi. Beneficiarii vor putea dormi şi mânca în acest centru timp de 2 luni, perioadă în care consilierii vor căuta soluţii pentru rezolvarea problemelor celor fără adăpost. Centrul funcţionează în clădirea fostului leagăn de copii şi face parte din programul de interes naţional „Combaterea excluziunii sociale a persoanelor fără adăpost prin crearea de centre sociale de urgenţă“. Radio Campus.

În Târgovişte, din 2004:

Centrul Social Integrat “Sfanta Maria” situat in Microraionul XI, reprezinta un centru de primire persoane cu probleme sociale, cu venituri foarte mici sau care nu beneficiaza de locuinta, in varsta de peste 18 ani, inclusiv pentru pensionari. In iunie 2003 s-a inceput constructia centrului cu sprijin din partea Consiliului Local de 30% si diferenta acoperita din fonduri Phare, iar in 2004, februarie, s-a inceput desfasurarea activitatilor la nivelul centrului. Centrul social integrat “Sf. Maria” vine in sprijinul persoanelor neajutorate social. Trebuie sa se cunoasca importanta acestei institutii la nivelul comunitatii. Foarte important este ca aici exista patru locuri de cazare de urgenta pentru violenta domestica. Persoanele se pot adresa la nivelul centrului imediat ce se intampla orice violenta sau problema deosebita. Centrul “Sf. Maria” este cunoscut si apreciat si pentru ajutorul acordat persoanelor varstnice la domiciliu. Acestia se stie ca pot apela aici in cazul in care sunt lipsiti de orice sprijin sau sunt foarte bolnavi, eventual imobilizati. Orice apel pentru rezolvarea problemelor sociale sau violenta in familie se poate primi in cadrul centrului social. Oamenii in cauza pot apela un numar de telefon gratuit pentru a incerca sa-si rezolve problemele: 0800 800 361. Ziarul de Dâmboviţa, 14.08.2007.

În Târgu Jiu, din 2008:

Centrul social de urgenţă pentru persoanele fără adăpost „Casa IRIS” din Târgu-Jiu. Situat în zona Abator, în locul unei foste centrale termice de cartier (Cartierul 23 August), Centrul este pregătit să adăpostească 32 de persoane fără locuinţă, aflate în dificultate, timp de 30 de zile sau mai mult, în funcţie de fiecare caz în parte. Beneficiarii vor fi persoane adulte sau familii cu sau fără copii, aflate în imposibilitatea  de a deţine un adăpost, cei care dorm prin parcuri şi pe străzi sau locuiesc în spaţii improvizate, precum barăcile. În cazuri excepţionale, se va acorda ajutor de urgenţă si persoanelor fără adăpost din alte judeţe. Deşi are 32 de locuri, Centrul Social de Urgenţă va putea oferi servicii lunare pentru un număr de aproximativ 70 de persoane. Acesta dispune de două dormitoare, unul pentru femei, altul pentru bărbaţi, fiecare având o capacitate de 16 locuri, 2 băi complet utilate, o bucătărie şi o sală de mese. De asemenea, în clădire mai funcţionează un birou administrativ şi unul medical. Nevoiaşii care vor fi cazaţi la Casa IRIS vor avea parte de servicii de găzduire, îşi vor putea asigura igiena corporală şi vor primi mâncare caldă. De asemenea, vor fi consiliaţi atât pe plan psihologic, cât şi profesional, centrul beneficiind de personal calificat în domeniul serviciilor sociale şi încadrarea acestora. Gorjeanul, 17.11.2008.

Un adăpost pentru persoanele care nu au un acoperiş deasupra capului a fost construit în Târgu Jiu. Oamenii străzii vor fi aduşi în centrul nou înfiinţat, unde vor fi cazaţi până la 90 de zile. În acest timp, reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială, în cadrul căreia funcţionează adăpostul, vor încerca să reintegreze social persoanele cazate aici, pentru ca acestea să se întoarcă în familie şi să aibă un loc de muncă. Clădirea în care funcţionează adăpostul are 32 de paturi, sală de mese şi grupuri sociale moderne. Ediţie.ro, 16.11.2008, ştire + video.

Târgu Secuiesc

Serviciul de urgenta pentru persoanele fara adapost – centrul in care persoanele fara adapost vor putea gasi gazduirea, amplasat in aceeasi cladire in care este cantina sociala. Centrul poate adaposti un numar de 20-25 de persoane care pe langa cazare vor beneficia si de asistenta sociala gratuita, consiliere medicala si juridica, precum si de sedinte de terapie individuala sau de grup, la cerere. Lucrarile de realizare a centrului au fost finantate de Uniunea Europeana prin intermediul programului RICOP.- 2003.

La Timişoara, din 2000:

Singurul adăpost specializat este Azilul de Noapte, de pe strada C. Brâncoveanu, al Fundaţiei Caritas. Oamenii străzii se mai adăpostesc iarna în spitalele timişorene. „In prezent sunt 80 de persoane care dorm aici. In afara de adapost noi le oferim si micul dejun, si cina. Capacitatea maxima e de 90 de locuri. Pe timp de iarna, insa, cand au fost cereri suplimentare de gazduire, aici au dormit peste 100 de oameni„, spune Petru Barza, asistent social la Azilul de Noapte Timisoara. Cei care se adapostesc aici mai beneficiaza de o iginienizare corporala obligatorie o data pe saptamana si schimbarea hainelor, cu ocazia igienizarii corporale saptamanale. Din 2004, in incinta azilului functioneaza si un cabinet medical care ofera consultatii medicale primare ocupantilor azilului, in urma carora se pot face trimiteri la medicii specialisti. In incinta azilului nu sunt admise persoane sub influenta drogurilor sau a bauturilor alcoolice. In afara de azilul de noapte, boschetarii mai iau cu asalt, pe timp de iarna, si sectiile de Urgenta ale spitalelor timisorene. Pe timp de iarna vin la Urgente cam o persoana, doua, pe noapte. Sunt deparazitate, li se ofera cazare si o masa calda.

„Cand se lasa intunericul, oamenii strazii au un adapost unde ii asteapta un pat si o masa calda, dar si asistenti sociali care sa-i ajute. In fiecare seara, deschid poarta pentru aproape o suta de oameni ai strazii, au grija ca ei sa aiba un acoperis deasupra capului, o farfurie calda cu mancare si un pat curat unde sa se odihneasca. Asistentii sociali de la azilul de noapte isi fac meseria in primul rand din pasiune. Lucreaza de ani de zile cu oameni ai strazii, adulti cu problemele grele, batrani, copii sau chiar cu familii intregi. Majoritatea au inceput ca voluntari. In fiecare seara se lupta cu soarta unor oameni pe care incearca sa-i ajute sa treaca peste greutati. Pe strada Brancoveanu functioneaza, de aproape sapte ani, un azil de noapte. Este mai mult ca sigur cel mai ieftin hotel din oras, pentru ca in fiecare seara, pentru un pat si o masa se plateste doar 50 de bani. Cand se lasa noaptea, aici se aduna zeci de persoane care stau la coada sa intre. Regulile sunt insa stricte. Nimeni nu are voie sa intre baut sau drogat, nici cu bautura la el. La intrare, ii asteapta Marius si Petre, care incaseaza taxa simbolica de 50 de bani. Marius Burtea lucreaza aici de cand s-a infiintat centrul, el a fost mai intai voluntar la o cantina sociala a Bisericii Catolice din Piata Balcescu, unde a prins drag de oamenii cu care a lucrat. Cand s-a deschis azilul de noapte, a fost pus in fata unei noi provocari, i s-a oferit posibilitatea sa-l coordoneze. Trebuie sa simti ca ti se potriveste, trebuie sa lucrezi si cu sufletul, explica Marius. Ani de zile, el a lucrat sute de persoane, multi au reusit in viata, dar foarte multi sunt acum tot acolo de unde au plecat. S-a bucurat cand a auzit ca un fost beneficiar al azilului a ajuns asociat intr-o firma, apoi si-a deschis afacerea lui. E un succes si simt cum creste sufletul in tine. M-am intalnit cu el si mi-a multumit, zice ca fara mine nu ar fi ajuns. Asa, iti mai incarci bateriile, ne povesteste Marius, zambind. De multe ori ii inveti lucruri foarte simple, apoi cand ajung sa isi negocieze salariul cu angajatul, te simti tu mandru, spune Marius. Totusi, exista si momente in care tanarul simte ca nu mai stie ce sa faca, se loveste de usi inchise. Avem o fata de pe strada, adusa aici de cateva luni, e cu un blocaj psihic. Nu mananca, nu vorbeste, nu se deplaseaza, sta doar in pat. Nu am stiut cum o cheama, i-am gasit cu greu familia, dar nu s-a mai interesat de ea. Acum ne-am chinuit sa ii facem acte si sa o internam undeva sa poata avea ingrijire specializata, povesteste Marius. El se lupta cu birocratia de mai bine de jumatate de an, ca tanara sa poata fi internata intr-un spital. E greu si pentru oamenii din casa, dar cei de pe strada se ajuta mult intre ei, ea e la pat de cateva luni bune, si o spala, explica el. Stie insa ca toata munca lui si a celorlalti poate fi in van. Lupti, te chinui, dar maine poate sa se ridice si sa dispara, spune Marius cu putin regret, pentru ca stie despre ce vorbeste. Trebuie sa te detasezi dar nu merge tot timpul, dar cum lucrez de mult, am mai invatat, ne spune el reteta supravietuirii pe care o aplica in fiecare seara petrecuta la adapostul de noapte. Petre lucreaza si el la azilul de noapte. Acum este student la Psihologie dar doarme in fiecare noapte intr-o camera separata din azil, pe o canapea. Si el a lucrat ca voluntar, inainte, la cantina sociala, apoi, a aflat ca e un post liber, pe timp de noapte si nu a stat pe ganduri. Desi are doar 24 de ani, cei mai in varsta ii spun domnul Petrica, pentru ca il considera cel mai responsabil, cel care se ocupa ca lor sa le fie bine. A prins tare drag de copii si asta l-a uimit si pe tatal lui, care a venit o singura data sa vada unde lucreaza. A vazut cum cei mici ii sar in brate ca sa se joace cu ei, si atunci s-a mai linistit. Azilul de noapte al Fundatiei Caritas functioneaza din 2000 si acum are o capacitate de aproximativ o suta de persoane. Regulile adapostului sunt foarte stricte, sunt dormitoare separate pentru femei si barbati, programari la dus, la curatenie si la ajutat la bucatarie”. Articole din aprilie 2008 şi din februarie 2007.


Timişoara: FERMA BACOVA–CENTRUL DE REINSERŢIE SOCIALĂ

Un proiect, care în ultima vreme se aflăîn atentia deosebita a Federatiei Caritas a Diecezei de Timisoara, se deruleaza pe un teren de 5 ha si teren agricol de 95 ha. Acest proiect are în vedere resocializarea copiilor strazii dar si a oameni fară adapost proveniti din cadrul Azilului de Noapte -Timisoara. Intentia noastră este de a crea unitati de locuit tip familial în care sa traiasca si sa munceasca împreuna persoanele ce solicita serviciile Azilului de Noapte. Suplimentar, li se deschide astfel perspectiva de a învata o meserie, pe lânga un maistru, în domeniul îngrasarii animalelor, tâmplariei, moraritului sau altele,   având posibilitatea unei integrarii mai usoare în societate. Dupa asimilarea lor în societate, la Ferma vor fi primiti alti “locuitori temporari” ai Azilului de Noapte, carora le va fi oferita aceeasi sansa de reintegrare. Produsele obtinute din cadrul fermei si a terenului agricol sunt valorificate în zootehnie, moara de cereale, o mica brutarie si un atelier de produse paste fainoase având ca scop autogospodarirea tuturor unitatilor Federatiei, furnizând produse de baza necesare prepararii hranei. Din excedentul de produse se doneaza la alte institutii cu profil socio-medical. Pentru detalii:tel: 0256-323541. Federaţia Caritas.

http://www.federatia-caritas.ro

În Zalău, din 2008:

Centrul Social de Urgenta Zalau, ce are in componenta un adapost de noapte, spatii de gazduire temporara pentru victimele violentelor in familie si pentru tinerii dezinstitutionalizati, a fost inaugurat în noiembrie 2008, la Zalau, in prezenta oficialitatilor si a reprezentantilor Asociatiei ROAD, din Marea Britanie, Asociatiei Prader Willy si Rotary Cluj, care au ajutat la concretizarea acestui proiect. Centrul Social de Urgenta Zalau are o capacitate de 60 locuri de cazare, distribuite pe patru nivele, astfel: parter – Serviciul de Gazduire Temporara oferit prin Adapostul de Noapte – 25 locuri; etajul I – gazduire temporara pentru persoane/ familii aflate, la un moment dat, intr-o situatie de risc social – 16 locuri; etajul II – Centrul de consiliere si indrumare – servicii socio-medicale si camere de socializare; etajul III – servicii de gazduire temporara pentru tinerii dezinstitutionalizati – 20 locuri. Beneficiarii serviciilor oferite de centru sunt persoane fara adapost (persoane adulte sau familii cu / fara copii), tineri proveniti din institutii de ocrotire, persoane care si-au pierdut locuinta din diverse motive, nu au resursele materiale necesare asigurarii alteia si nici nu beneficiaza de alte servicii sociale care acorda gazduire, victime ale violentei domestice, familii monoparentale lipsite de suport material si/sau afectiv, care necesita adapost de urgenta pana la solutionarea situatiei sociale. In centru vor lucra: doi asistenti sociali, un psiholog, un psihopedagog si trei asistenti medicali. Supravegherea beneficiarilor pe timp de zi si de noapte va fi asigurata de cinci supraveghetori/paznici. Ştiri locale, 26.11.2008. (N.B. Fostul Azil de Noapte din cartierul Simion Barnutiu, care avea o capacitate de 25 de paturi şi funcţiona din 2005.)

Biserica Ortodoxă Română

Patriarhia Română – Opera social-filantropică – aici.


În ianuarie 2006, Biserica Ortodoxă Română i-a primit pe oamenii străzii în patru dintre adăposturile sociale din Bucureşti. Langa Biserica Matasari se afla un adapost unde sunt primiti in special copiii strazii. Locurile au fost suplimentate pentru 200 de persoane, au primit şi o masa calda pe zi. La Manastirea Christiana, din Pipera, au fost primiţi cei care care au vrut sa se adaposteasca de ger in timpul noptii. La fel si la asezamantul din Pajura destinat violentei in familie, cat si la centrul „Precupetii Vechi” din Piata Romana. Toate cele patru adaposturi au destinatii specifice – pentru copii, batrani etc – dar in acele zile si-au deschis portile pentru toate persoanele aflate in dificultate din cauza frigului. Un mare numar de parohii i-au lasat pe oameni sa se adaposteasca in biserici, iar enoriasii le-au dat mancare calda si haine. În 2005, Arhiepiscopia Bucurestilor avea 29 de asezaminte de protectie sociala, 11 dintre ele destinate copiilor, 10 fiind cantine sociale, iar restul cabinete medicale, camine de batrani si centre de consiliere. România Liberă, 27.01.2006.

Organizaţia „Salvaţi Copiii” – Lista Adăposturilor pentru victimele violenţei în familie

1. Alba – Asociatia AS 2001, tel. 0800.800.135, in parteneriat cu Primaria Alba Iulia

2. Arad – Directia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara Arad – Centrul de zi si adapost de noapte pentru persoane fara adapost, bd. Decebal nr. 38, Arad

3. Brasov – Consiliul Local Brasov – Centrul pentru persoane fara adapost/0268.324.018; Primaria comunei Halchiu si Asociatia R.A.M.H.A.-Centrul maternal Casa Zorilor, tel. 0268.326.816

4. Botosani – Consiliul Local Tudora – Centrul de consiliere pentru femei si copii victime ale violentei la domiciliu/0231.589.120

5. Braila – Fundatia Lumina, tel. 0239/613.927

6. Cluj – Asociatia Femeilor impotriva Violentei, tel. 0264/192.689 Centrul ARTEMIS de consiliere impotriva abuzului sexual si violentei, Strada Baba Novac nr. 23/1, ap.3, tel/fax 0264-592.689.

7. Giurgiu – Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului – Centrul pentru mame si copii victime ale violentei domestice, Giurgiu, tel. 0246.983; 0246.212.478

8. Iasi – Primaria Pascani si Asociatia Ajutati copiii – Centrul de urgenta pentru copii si femei victime ale violentei domestice, tel. 0232/760.000

9. Ilfov – Centrul de prevenire a violentei in familie Buftea, telefon 021/225.45.66

10. Mures – Fundatia Veritas, Sighisoara, telefon 0265/779.999

11. Neamt – Fundatia Umanitara Columna Piatra-Neamt, 0233/225.225.

12. Maramures – Directia de Sanatate Publica, Consiliul Judetean, Asociatia Artemis si UNFPA – Centrul de prevenire, monitorizare si combatere a violentei domestice, Maramures, tel. 0262/250.770

13. Bucuresti – Polimed – Apaca, tel. 021/410.00.92;

14. Bucuresti – Fundatia Sensiblu, 021/301.74.74;

15. Bucuresti – Asociatia Diaconia, 031/337.49.80, adapost finantat de Patriarhia Romaniei;

16. Bucuresti – Centrul Pilot de Asistenta si Protectie a Victimelor Violentei in Familie – tel. 021/983;

17. Bucuresti – Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sector 2 – Centrul de protectie pentru copilul victima a violentei, tel. 021/9852;

18. Bucuresti – Centrul de Informare si Consultanta pentru Familie, 021/313.25.05;

19. Bucuresti – DGASPC sector 3 – Centrul maternal, telefon 021/346.69.49

Pentru mai multe informatii, accesati pagina www.anpf.ro (Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei), la „Harta serviciilor”.

Educaţie fără violenţă.

BacăuAsociaţia Betania.

1. Centrul „Lalelelor” pentru copilul abuzat, neglijat şi exploatat.

2. Centrul de Integrare a Tinerilor.

3. Centrul de Zi „Betania” pentru copii cu dizabilităţi.

4. Centrul de Zi „Delfinul” pentru copii cu autism.

5. Biroul de Consiliere şi Asistenţă Socială.

BraşovFundaţia Agapedia.

CraiovaAsociaţia Vasiliada.

Centrul pentru Copii “Aripi de Lumina” – Craiova

Sef Centru: As. soc. Sorin Boboc

Adresa: Craiova, Str. General Dragalina, Nr.29, Jud. Dolj

Telefon: +40.251.523.553

E- mail: aripi@AsociatiaVasiliada.ro

Cabinetul Medico-Social “Vasiliada” – Targu Jiu

Responsabil: Dr. Mihaela Răgusitu

Adresa: Targu Jiu, Str. Unirii, Nr. 1, Jud. Gorj

Telefon: +40.728.286.875

E- mail: cabinet.vasiliada@AsociatiaVasiliada.ro

Centrul Social “Romano Kher – Casa Romilor” – Lipovu

Sef Centru: Educator Mirela Chiot

Adresa: Comuna Lipovu, Nr. 209, Jud. Dolj

Telefon: + 40.251.359.176

E- mail: lipovu@AsociatiaVasiliada.ro

Centrul Rezidential pentru Tineri Postinstitutionalizati “Casa Samuel”- Dranic

Sef Centru: Prof. Ecaterina Zamfir

Adresa: Comuna Dranic, Nr. 433, Jud. Dolj

Telefon: +40.251.351.175

E- mail:dranic@AsociatiaVasiliada.ro

Asezamantul Rezidential de Reabilitare si Recuperare Socio-Medicala “Sfantul Dimitrie cel Nou” – Filiasi

Coordonator Centru: Dr. Cristiana Baluta

Adresa: Filiasi , Bvd. Racoteanu, Nr. 192, Jud. Dolj

Telefon: +40.251.441.010

E- mail: asezamant.filiasi@AsociatiaVasiliada.ro

Ce urmează:

Baia Mare

Centru de primire în regim de urgenţă pentru copiii străzii. In prezent, in evidenta Politiei Municipiului Baia Mare exista 52 de copii ai strazii, dintre care 28 se regasesc si in evidenta Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures. Pentru a veni in sprijinul acestora, DGASPC Maramures va derula demersurile pentru a construi un Centru de primire in regim de urgenta in Baia Mare. Stelian Moldovean, sef Serviciu Asistenta Sociala din cadrul DGASPC Maramures, a aratat ca sediul centrului va fi pe strada Progresului nr. 19. Centrul va functiona non-stop si va cuprinde 2 dormitoare pentru fete si altele 2 pentru baieti, fiecare avand o capacitate de câte 3 locuri. eMaramureş, 11.08.2008.

Bacău

11 noiembrie 2008: Consilierii locali bacauani au aprobat alocarea unei suprafete de 652, 15 metri patrati pentru Serviciul Public de Asistenta Sociala Bacau. Pe acest se teren se intentioneaza sa se construiasca un adapost pentru boschetari. Proiectul se numeste “Centru de cazare temporara a persoanelor fara adapost din municipiul Bacau”. In acest spatiu cei fara casa vor putea inopta, li se va asigura asistenta premedicala sau servicii de resocializare. Spatiul alocat este cel in care a functionat fostul punct termic 154 din zona Milcov. Ziarul de Bacău.

Caransebeş

7 noiembrie 2007: Consiliul Judeţean Caraş-Severin prin Direcţia Monitorizare şi Protecţie Socială a obţinut de la Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse finanţarea pentru proiectul „Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost“ Caransebeş. Noul centru va funcţiona la Caransebeş (str. Spitalului nr. 10) şi va răspunde nevoilor persoanelor adulte fără adăpost. Aceştia vor găsi un adăpost temporar, vor primi hrană şi le va fi oferită asistenţă medicală şi de resocializare. Scopul proiectului este acela de a contribui la diminuarea cerşetoriei, combaterea excluziunii sociale, exploatării persoanelor adulte fără adăpost din judeţul Caraş-Severin. Caon, 2007.


Constanţa

6 septembrie 2008. Conform conducerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa, se va deschide un adăpost de noapte pentru oamenii străzii. „În prezent sîntem în faza de elaborare a documentaţiei tehnice a proiectului. Adăpostul va fi amplasat în cartierul Faleză Nord, la intersecţia străzilor Unirii şi Dorobanţi”, a declarat directorul general al DGASPC, Petre Dinică. Clădirea care va găzdui pe timpul nopţii adulţii care îşi duc traiul pe stradă a fost, în urmă cu mai mulţi ani, adăpost de noapte pentru copiii străzii. Pentru că între timp a fost înfiinţat Adăpostul de zi şi de noapte pentru copiii străzii de pe strada Decebal, fostul centru a fost închis, nemaifiind util. Noul adăpost va fi deschis, cel mai probabil, în perioada mai-iunie 2009 şi va avea aproximativ 15 locuri. „Numărul oamenilor străzii din municipiul Constanţa nu este foarte mare. Aceştia sînt pînă în 20 de inşi. Vorbim însă doar de persoanele singure care locuiesc pe stradă, nu de familii care şi-au pierdut locuinţa, acestea intrînd în categoria cazurilor sociale care pot fi rezolvate. Înainte ca adăpostul să fie deschis, vom întocmi şi un regulament de funcţionare, pe baza căruia se va decide în ce condiţii vor fi primiţi oamenii străzii în centru”, a afirmat Petre Dinică. Costurile pentru amenajarea adăpostului se ridică la aproximativ 500.000 de lei, bani care provin din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa. Telegraf. (Un cititor scrie, tot pe 6 septembrie 2008: „Minte de rupe. Adapostul de noapte a fost preluat de la ARAS si l-a inchis el imediat ce a fost numit in anul 2004. Adapostul de noapte a existat in organigrama DGASPC si chiar a avut personal platit toata aceasta perioada (sef de centru). Intre timp cladirea s-a degradat si trebuie renovata. In ceea ce priveste numarul oamenilor strazii, habar nu are citi sunt. Sa vada numai copiii strazii care nu au reusit sa-i integreze si care intre timp au implinit 18 ani. Ii va gasi la Ciresica, Tomis III, gara, Km 5, etc. Vad ca-l deschid la primavara sperind ca peste iarna se vor mai inputina datorita gerului). Cititorul are dreptate. Astăzi este 29 decembrie 2008 şi… au murit câţiva.

Craiova. Centrul social de urgenţă „Sfântul Vasile”

Incepand cu octombrie 2006, Asociatia Vasiliada, in parteneriat cu Arhiepiscopia Craiovei si Consiliul Local Craiova, implementeaza proiectul „Centrul Social de Urgenta „Sf. Vasile” pentru persoane fara adapost din Craiova”, cu finantare de la Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, in cadrul Programului de Interes National „Combaterea excluziunii sociale a persoanelor fara adapost prin crearea de centre sociale de urgenta”. In cadrul acestui proiect, o etapa importanta o constituie proiectarea lucrarilor de constructii. O alta etapa importanta a proiectului o reprezinta reabilitarea, amenajarea, modernizarea si reparatia cladirii in care va functiona centrul, respectiv imobilul din str. Riului, nr. 42, imobil pus la dispozitia proiectului de catre Consiliul Local Craiova. Persoana de contact: Pr. Gabriel Deaconu – coordonator proiect. Tel. 0744.544.545. Asociaţia Vasiliada – 2007.

Oradea

Reprezentanţii primăriei Municipiului Oradea au propus spre dezbatere înfiinţarea unui Centru Social de Urgenţă pentru Persoanele fără Adăpost. Pentru acest proiect, municipalitatea a pus la dispoziţie o clădire pe Strada Digului, nr. 6, spaţiu care va găzdui aproximativ 32 de persoane fără adăpost. La realizarea acestui Centru îşi va aduce contribuţia financiară, pe lângă municipalitate, şi Ministerul Muncii şi Egalităţii de Şanse. Scopul amenajării centrului social de urgenţă, aflat în subordinea Administraţiei Sociale Comunitare Oradea, este dezvoltarea capacităţii şi responsabilităţii administraţiei publice locale din Oradea în domeniul serviciilor sociale destinate persoanelor fără adăpost, prin crearea unui centru de urgenţă care să faciliteze accesul la servicii de calitate în vederea integrării sociale şi prevenirii riscului de marginalizare şi excluziune socială a acestei categorii de populaţie. „Aproximativ 1,7 miliarde de lei vechi vor fi investiţi pentru un centru destinat persoanelor fără adăpost. Pentru acest centru, pe lângă banii de la bugetul local, vom primi bani şi de la Ministerul Muncii. Locul de înfiinţare a centrului este deja ales, pe Strada Digului, unde municipalitatea deţine o clădire. În momentul de faţă, pe Strada Digului se desfăşoară activităţile proiectului «Ajută-mă să fiu eu», care prevede îmbunătăţirea situaţiei cetăţenilor de etnie romă în vederea promovării incluziunii sociale a romilor care nu au acces la serviciile publice sau pe piaţa muncii. Totodată, etnicii romi sunt sprijiniţi în vederea obţinerii actelor de identitate şi a certificatelor de stare civilă. Acum se fac deja demersuri pentru extinderea Centrului pentru a putea găzdui aproximativ 32 de persoane fără locuinţă”, a declarat Bíró Rozália, viceprimarul municipiului Oradea. Obiectivul principal al acestui centru este crearea unei reţele locale de combatere a excluziunii sociale a persoanelor fără adăpost, prin abordarea unui parteneriat între actorii sociali locali, organizaţii cu atribuţii pe problematica persoanelor fără adăpost. Beneficiarii acestui centru vor fi persoanele care nu au locuinţă şi se adăpostesc în locuri nerecunoscute ca spaţii de locuit sau persoanele aflate în iminenţa pierderii locuinţei şi de a deveni persoane fără adăpost. 18.08.2008.

Centrul social de urgenţă pentru persoanele fără adăpost. Proiectul oferă servicii directe de informare şi consiliere individuală şi de grup, consiliere psihopedagogică, activităţi educaţionale şi supraveghere, îngrijire pe timpul zilei, consiliere juridică, ocupaţională şi mediere a muncii, cazere şi masă pe timpul zilei pentru persoanele fără adăpost. Potrivit reprezentanţilor ASCO, acest proiect a fost necesar datorită numărului mare de persoane înregistrate în baza de date, a celor fără adăpost, a tinerilor care părăsesc instituţiile de ocrotire socială, dar şi din cauza lipsei locuinţelor sociale din Oradea şi a serviciilor sociale. Prin crearea acestui centru se urmăreşte combaterea excluziunii sociale a persoanelor fără adăpost, prin renovarea unui imobil, amenajarea a cinci camere, acordarea de servicii gratuite ce includ cazare şi îngrijire pentru 32 de persoane fără adăpost pe durata a trei ani. Acest centru va funcţiona pe strada Digului. Oradea Online, 29.08.2008.

Piatra Neamţ

Primaria municipiului si Fundatia „Petrodava” au luat in administrare un bloc de locuinte, cu intentia de a-l transforma in adapost permanent pentru persoanele fara adapost. Cladirea, aflata in ruina si din care fostii chiriasi s-au mutat demult, va fi reamenajata si dotata cu instalatii sanitare, sali de mese si mobilier. Investitia totala se va ridica, conform proiectului intocmit, la 526.750 lei. Din acesti bani, se vor aloca 386.733 lei pentru lucrari de constructii, zugraveli si instalatii, 18.000 lei pentru cazarmament, 47.020 lei pentru mobilier si 84.997 lei pentru celelalte dotari. „Dorim sa rezolvam astfel problema celor fara adapost, care, an de an, mor pe strazi de foame sau de frig”, a spus Gheorghe Stefan, primarul din Piatra Neamt. Iarna trecuta, noua boschetari au fost gasiti morti de frig, prin diverse locuri ale orasului. Gardianul, 18.08.2008.

Tulcea

Centrul social de urgenţă se va deschide la Tulcea cel mai probabil în luna ianuarie a anului 2009. Pe fostul amplasament al A.C.H., Primăria a început amenajarea unui centru social pentru defavorizaţii tulceni. Centrul trebuia finalizat până în luna noiembrie, dar problemele apărute pe parcurs au dus la amânarea termenului. Fără excepţie, toţi oamenii străzii vor primi o mână de ajutor, dacă iarna va fi blândă cu ei… Capacitatea de primire a centrului este deja suprasolicitată, cele 50 de locuri fiind deja ocupate. Perioada de asistenţă socială pentru fiecare om aflat în dificultate va fi de trei luni de zile, timp în care va fi întocmit un plan de serviciu, respectiv un contract semnat între asistenţa socială şi asistat pentru reintegrarea acestuia în societate. Există deja o listă de la Poliţie, de 38 de persoane fără adăpost din Tulcea şi alte 30 din alte judeţe. Frigul de afară i-a alungat pe cei fără adăpost de pe băncile din parcuri prin locuri mai ferite. Şi pentru că în Tulcea nu există la această oră un adăpost pentru oamenii străzii, aceştia găsesc tot felul de soluţii pentru a se adăposti într-un loc cald. Până nu demult, Spitalul tulcean era unul dintre locurile în care se adunau „boschetarii” pentru a dormi măcar o noapte într-unul din paturile de la Urgenţe. Aveau şi un tertip… pentru că ştiau că nu sunt primiţi în spital decât dacă se plâng că îi doare ceva, solicitau îngrijiri medicale invocând în mod special dureri abdominale. În aceste condiţii, personalul medical era obligat să le asigure un set de analize medicale, aceştia fiind spitalizaţi pe timp de noapte. Dar pentru că situaţia actuală din S.J.U.T. nu le mai permite, aceştia îngroaşă rândurile – şi aşa extrem de groase – ale bătrânilor din centrele de îngrijire. Obiectiv de Tulcea, 4.12.2008.

Turda (se caută personal) – 15 decembrie 2008

Centrul de Urgenţă pentru persoanele fără adăpost este localizat pe strada Avram Iancu la nr. 12, fiind înfiinţat printr-un program de interes naţional în domeniul asistenţei sociale a persoanlor vârstnice şi acelor fără adăpost. Valoarea totală a proiectului este de cca 1.000.000 RON (285.000 Euro) din care: circa 730.000 RON (208.000 Euro) finanţare primită, iar 38% contribuţia de la bugetul local. Centrul de Urgenţă pentru persoanele fără adăpost va oferi următoarele tipuri de servicii sociale: găzduire pe o perioadă de maxim 6 luni în spaţiile de cazare ale centrului; consiliere în vederea reintegrării sociale; suport pentru găsirea unui loc de muncă şi/sau accesarea unor cursuri de calificare şi recalificare; suport pentru găsirea unei locuinţe; acompaniere în vederea obţinerii unor documente şi acte de identitate sau stare civilă; servicii de îngrijire şi educaţie pentru sănătate; servicii de informare cu privire la drepturile sociale şi serviciile disponibile pe raza municipiului Turda, iar, după caz, facilitarea accesului la servicii sociale specializate în cadrul instituţiilor judeţene. Numărul estimat de persoane beneficiare va fi de minim 100 persoane/an, iar capacitatea centrului social de urgenţă va fi de 50 de locuri. Proiectul “Centrul Social de urgenţă pentru Persoanele Fără Adăpost” relizat în cadrul programului “Combaterea excluziunii sociale a persoanelor fără adăpost prin crearea de centre sociale de urgenţă” de către Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse. Serviciul SPAS Turda are ne voie de un personal mai numeros. Cofinaţarea proiectului a fost semnată în luna noiembrie a acestui an, atunci solicitându-se şi suplimentarea personalului cu 6 oameni, cheltuielile aferente urmând să fie suportate în parte din bugetul local dar şi din costurile proiectului. Cele 6 persoane vor ocupa funcţia de şef centru pentru persoanele fără adăpost, psiholog, asistent medical, asistent social, îngrijitor, agent de curăţenie. Turda News, 15.12.2008.

Proiecte pentru înfiinţarea de noi adăposturi pentru copiii străzii 20 de centre, adăposturi de zi şi de noapte şi centre de primire în regim de urgenţă cu o capacitate totală de 300 locuri. Proiectul a demarat în septembrie 2007 şi va fi finalizat în septembrie 2010. Aproximativ 3.000 de copii ai străzii ar putea beneficia de adăpost şi consiliere specializată în 20 de adăposturi de zi şi de noapte şi centre de primire în regim de urgenţă, în următorii trei ani. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) invită toate direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului să solicite finanţare în cadrul proiectului „Iniţiativa Copiii Străzii”. Vor beneficia de acest proiect categoria de copii numiţi „copiii străzii“, aflaţi în una din următoarele situaţii: copii care locuiesc în stradă, separaţi de familiile lor, pentru perioade lungi, copii care locuiesc cu familiile lor, dar care sunt duşi zilnic pe stradă pentru a cerşi, spăla parbrize şi alte activităţi similare, copii care locuiesc pe stradă împreună cu familiile. Proiectul vizează prevenirea şi reducerea cauzelor care generează apariţia fenomenului copiii străzii din România şi a efectelor acestuia. Concret, se doreşte crearea a 20 de centre, adăposturi de zi şi de noapte şi centre de primire în regim de urgenţă cu o capacitate totală de 300 locuri. Cu banii primiţi se vor forma 150 de profesionişti din serviciile sociale nou create. Judeţul Constanţa a fost printre primele care au înfiinţat astfel de centre. Proiectul, implementat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, a demarat în septembrie 2007 şi va fi finalizat în septembrie 2010. Finanţarea vine de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, şi de la Guvernul României. Bugetul total estimat al proiectului este de 4.782 milioane euro, fără taxe, din care 3.300 finanţare BDCE, şi restul contribuţia Guvernului. Cuget liber, Roxana Marina Glăvan.

Dacă doriţi să ajutaţi:

Crucea Roşie Română

Filiala de Cruce Roşie Sector 5 Bucureşti recrutează voluntari pentru Serviciul Social AMBU-CR.

10 decembrie 2008

Serviciul Social AMBU – CR este un serviciu de asistenta umanitara socio-medicala destinat celor mai vulnerabile persoane, aflate in risc social care va functiona de luni pina vineri, intre orele 21.00 – 5.00 asigurind asistenta socio – medicala si umanitara de urgenta pentru persoanele fara adapost.

Se cauta voluntari (obligatoriu cu varsta de peste 18 ani) care vor insoti echipa mobila in activitatile de consiliere, asistenta medicala si sociala, a persoanelor fara  adapost, o data pe saptamana/luna, in functie de disponibilitatea de timp asumata. Va adresam rugamintea de a aplica pentru inscriere la adresa de email: crucearosie.sector.5@gmail.com sau numarul  de telefon 021-337 06 95.

Extra info: Serviciul social  Ambulanta Crucii Rosii  „AMBU – CR”

Este un serviciu de  asistenta umanitara socio-medicala destinat celor mai vulnerabile persoane, aflate in risc social. Pentru anul 2008 Serviciul va functiona de luni pina vineri, intre orele 21,00 – 5,00  asigurind asistenta socio –medicala si umanitara de urgenta pentru persoanele fara adapost. In paralel, va functiona un schimb de zi pentru persoanele virstnice vulnerabile nedeplasabile sau greu deplasabile aflate in risc social – de pe raza administrativ-teritoriala a  sectorului 5 Bucuresti, corespunzator parteneriatelor agreate cu Partenerii Programului. Activitatea de zi este deservita de catre sofer – specializat in acordarea primului ajutor premedical, asistent medical si unul sau doi voluntari de cruce rosie, certificati sa acorde primul ajutor. Functie de cazurile semnalate echipajul va fi insotit de catre un medic. Echipajul de noapte este alcatuit din sofer, asistent medical si doi voluntari pregatiti sa lucreze in activitati social – umanitare.

Parteneri in Proiect:

1.Crucea Rosie Norvegiana – orasul Stavanger donator  al primei ambulante din cadrul serviciului AMBU – CR, materiale pentru oamenii fara adapost, contributie financiara – 6.000 Euro,

2.Federatia C.A.R.P. OMENIA – donator al sediului de lansare al Serviciului Social, preluare permanenta a apelurilor telefonice la numarul: 0762.866.341,

3.Primaria Municipiului Bucuresti – Partener de dezvoltare al Serviciului: dotarea serviciului cu un numar de trei ambulante – pentru a se asigura functionarea in regim de permanenta si infiintarea in cadrul acestui serviciu a unui Centru de stationare pentru persoanele fara adapost,

4.Primaria Sector 5 Bucuresti – Partener de dezvoltare al Serviciului – asigurarea de cofinantare reprezentind asistenta sociala pentru persoanele in risc social, infiintarea unui Centru social umanitar:”Banca de produse”,

5. Sindicatul ELECTROMAGNETICA SA – Partener de sustinere al Proiectului,

6. Compania ELECTROMAGNETICA SA – Sponsorul Evenimentelor de lansare, promovare si mediatizare al Serviciului Social AMBU – CR.

Sprijinul Donatorilor si Sponsorilor individuali poate fi facut in contul cu nr.:
RO44 RNCB 0076 0294 2097 0001, deshis la BCR Filiala sector 5 de catre Filiala de Cruce Rosie Sector 5 Bucuresti cu mentiunea Contributie Serviciul Social AMBU – CR.

Persoana de contact Ana UNGUREANU

Director, Filiala de Cruce Rosie sector 5 Bucuresti

Gala Societăţii Civile.

Samusocial:

N.B.: Bucureştenii care descoperă în dulapuri haine groase de care nu mai au nevoie le pot dona la Samusocial, la sediul din Bd. Iuliu Maniu, nr. 2, sector 6.

Cum vă puteţi implica alături de Samusocial. Ajutaţi-i să aducă un ajutor medico-social pentru cele mai defavorizate persoane din Bucureşti. Deveniţi voluntar al Samusocial. Voluntarii sunt foarte importanţi pentru Samusocial. Datorită lor, putem face cunoscute acţiunile şi campaniile unui public mai larg. Şi, cu cât publicul este mai larg, cu atât influenţa acţiunilor de sensibilizare la nivelul autorităţilor creşte. De asemenea, Samusocial caută pentru acţiunile sale persoane care se pot implica pe termen lung în activităţi, ca de exemplu pregătirea şi servirea unei mese calde persoanelor adăpostite în centrul de adăpostire de urgenţă. Trimiteţi CV-ul dvs. la Samusocial din România.

Deveniţi membru donator: 15 EUR : ne permit să distribuim un sac de dormit unei persoane aflate în stradă, în situaţie de mare vulnerabilitate; 30 EUR: ne permit să cumpărăm necesarul pentru o lună de băuturi calde şi supe distribuite de echipele mobile pentru persoanele adulte fără adăpost; 50 EUR: ne permit să facem fotografiile de identitate pentru 50 beneficiari ai serviciilor noastre cu scopul de a le pune în ordine documentele de identitate şi a îi face să aibă acces la drepturile lor sociale.

Coordonatele noastre bancare de la agenţia BRD-GSG/Carol Bucureşti:

ROL: IBAN RO90BRDE441SV27029804410

EUR: IBAN RO71BRDE441SV27030184410

USD: IBAN RO62BRDE441SV32749484410

Pentru a face o donaţie – formular: Pentru a face o donatie

Redirecţionaţi 2% din impozitul pe venitul global. Informatiile de identificare ale Samusocial din România ce trebuie completate pe declaratia de venit sau pe formularul 230 sunt:

Nume : Asociatia Samusocial din România

Cod fiscal : 16050641

Adresa : Bd. Iuliu Maniu nr.2, sector 6, Bucuresti

IBAN : RO90BRDE441SV27029804410

Banca : BRD – GSG, Agentia Carol, Bucuresti

Samusocial: http://www.samusocial.ro

Biroul administrativ: str. Cluceru Udricani nr.1-3, bl.106A, tronson 1, parter, cod poştal 030781, sector 3, Bucureşti, România, Tel/Fax: +40 21 327 22 30 Email: contact@samusocial.ro

Samusocial. Cauza sociala. Ca urmare a tranzitiei socio-economice din ultimii ani, multi oameni au devenit vulnerabili, ajungand in situatia de a-si pierde domiciliul si de a trai in strada. La nivel national sunt aproximativ 15.000 de persoane fara adapost, dintre care aproximativ 5.000 in capitala. In fiecare an, aproape 300 de persoane mor in strada din cauza conditiilor de viata in care traiesc. Sprijinul pe care statul roman il ofera persoanelor fara adapost este relativ redus si nu poate acoperi in totalitate necesitatile acestor oameni. In 2003 s-a infiintat Samusocial Romania, filiala a Samusocial International. Organizatia functioneaza ca un dispozitiv de interventie de urgenta pentru ajutorarea persoanelor fara adapost. Desfasurarea proiectului. Inca din anul 2004, BRD-Groupe Société Générale sustine, in calitate de Partener Principal, derularea programelor umanitare ale Asociatiei Samusocial din Romania, destinate persoanelor adulte fara adapost. Samusocial din Romania a creat un dispensar mobil care sa acorde ingrijiri primare. Aceste echipe sunt compuse din trei profesionisti: un asistent medical, un asistent social si un sofer. Ele intervin in Capitala.  Obiectivele echipelor mobile Samusocial sunt: sa ofere asistenta, ingrijire si adapost oamenilor strazii; sa sensibilizeze comunitatea cu privire la nevoile pe care le au oamenii fara adapost. Echipele Samusocial desfasoara urmatoarele activitati: intra in contact si stabilesc o legatura de incredere cu persoanele fara adapost; intocmesc un prim bilant medico-psiho-social; ii orienteaza pe cei fara adapost catre alte institutii, in functii de nevoi. Oamenii strazii pot beneficia de adapost prin cele 2 centre infiintate de Samusocial: Centrul de Adapostire de Urgenta de Noapte si Centrul de Primire de Zi. Incepand cu ianuarie 2006, Samusocial a initiat o campanie de sensibilizare a opiniei publice cu privire la situatia oamenilor fara adapost. Astfel, organizatia a expus afise in 170 de locatii din Bucuresti. In plus, Samusocial desfasoara activitati de analiza, lobby si formare. Actiunile echipelor Samusocial ofera posibilitatea strangerii unor date despre numarul de persoane intalnite sau primite, caracteristicile sau orientarea lor catre alte institutii. Cu scopul de a participa la profesionalizarea celor care lucreaza in beneficiul populatiei fara adapost, Samusocial din Romania organizeaza sedinte de pregatire in domeniu. Rezultate. In fiecare an, in medie, rezultatele programului derulat de BRD-Groupe Société Générale si Samusocial sunt: 8.000 de consultatii medicale; 1.900 de consultatii si interventii sociale; 450 de evaluari si consilieri psihologice; 109 zile si 126 de nopti de lucru in strada; 30 de persoane adulte fara adapost nou intalnite in fiecare luna; 150 de persoane adapostite in diversele centre specializate din oras; 16 organizatii si institutii publice incluse intr-o retea de lobby, servicii si dezvoltare profesionala.

Care este treaba? Ce avem şi ce nu:

– Legislaţia europeană prevede măsuri de protecţie pentru homeless. România a fost somată să rezolve problema oamenilor străzii. 17 aprilie 2008: Lipsa de adapost a oamenilor care traiesc pe strada a facut obiectul unei declaratii semnate în aprilie 2008 de 405 deputati ai Parlamentului European, declaratie care someaza tarile membre sa amenajeze urgent mai multe adaposturi de urgenta pentru „oamenii strazii”. Toate tarile membre ale Uniunii Europene au anul 2015 drept termen-limita pentru rezolvarea problemei lipsei de adapost pentru persoanele care traiesc pe strada. Asa prevede declaratia aprobata de Parlamentul European, act prin care rezolvarea acestei probleme a fost identificata drept stringenta, alocandu-se in acest sens fonduri comunitare, in cadrul strategiei Uniunii Europene privind protectia si integrarea sociala. Astfel, autoritatile din statele membre vor trebui sa faca proiecte prin care sa acceseze fondurile necesare construirii si amenajarii unor adaposturi de urgenta pentru persoanele care traiesc in strada, si pentru infiintarea unor servicii de asistenta sociala menite sa ajute aceasta categorie defavorizata. „Accesul la o locuinta reprezinta un drept fundamental, iar accesul la un adapost este adesea primul pas pentru gasirea unor solutii adecvate si durabile la problema locuintelor pentru persoanele care se confrunta cu saracie extrema si cu excluderea sociala”, se arata in declaratia aprobata de Parlamentul European.

– În Declaraţia Universală a Drepturilor Omului adoptată de ONU se arată că nevoile umane de bază trebuiesc recunoscute ca drepturi, promovând conceptul de demnitate umană ca un principiu legal: “Orice persoană are dreptul la un standard de viaţă adecvat pentru sănătatea şi bunăstarea lui însuşi şi a familiei lui, incluzând asigurarea hranei, a hainelor, a locuinţei, îngrijire medicală şi serviciile sociale necesare, precum şi dreptul de securizare în cazul şomajului, al îmbolnăvirii, incapacităţii fizice de muncă, vârstă înaintată sau alte deficite relative la subzistenţă în circumstanţe care depăşesc propriul control personal” (Art. 21.1).

Dreptul la locuinţă este prevăzut în legislaţia românească în Legea locuinţei şi în Legea pentru prevenirea şi combaterea marginalizării sociale.

Organizatia Natiunilor Unite a declarat ziua de 17 octombrie „Ziua internationala pentru eradicarea saraciei”, iar noaptea de 17-18 octombrie, „Noaptea persoanelor fara adapost”.

– În august 2007 a apărut o ştire: „Ministerul Muncii a decis să finanţeze un program social privind crearea de adăposturi pentru oamenii străzii. Pentru înfiinţarea unui adăpost temporar cu 50 de paturi, se vor acorda maximum 730.000 de lei. Un adăpost presupune pat, duş, precum şi o masă caldă”.

Hotararea de Guvern nr. 1293 din 20 septembrie.2006 pentru modificarea anexelor nr. 6 si 7 la Hotararea Guvernului nr. 197/2006 privind aprobarea programelor de interes national in domeniul protectiei drepturilor persoanelor cu handicap, precum si in domeniul asistentei sociale a persoanelor varstnice, persoanelor fara adapost si persoanelor victime ale violentei in familie si a finantarii acestor programe.

Şedinţa Senatului din 21 noiembrie 2005, ministrul Muncii, Gheorghe Barbu: Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei derulează o serie de politici, programe şi măsuri, în vederea prevenirii limitării sau înlăturării efectelor temporare sau permanente ale unor situaţii care pot genera marginalizarea sau excluziunea socială a persoanei, grupurilor sau comunităţilor. În vederea protecţiei persoanelor fără adăpost, Guvernul României, prin Programul de guvernare pe perioada 2005-2008, prevede o serie de măsuri în sensul atragerii resurselor locale pentru sporirea construirii locuinţelor sociale pentru persoanele defavorizate şi revizuirea capacităţilor existente. De asemenea, în luna iunie 2005, a fost semnat Memorandumul comun în domeniul incluziunii sociale, acesta având rolul de a identifica principalele surse ale excluziunii sociale şi sărăciei în România, precum şi acele segmente de populaţie care sunt cele mai afectate de acest fenomen. Memorandumul amintit prevede acoperirea nevoii de locuinţe sociale şi de urgenţă şi ameliorarea condiţiilor improprii de locuire în anumite zone sau pentru anumite segmente sociale, în următoarele măsuri: reducerea drastică a fenomenului persoanelor fără adăpost, în primul rând, prin construirea unei reţele de locuinţe de urgenţă; prevenirea evacuărilor ca urmare a incapacităţii de plată a utilităţilor şi atunci când acestea nu pot fi stopate, acordarea de locuinţe sociale persoanelor evacuate; dezvoltarea infrastructurii utilitare în mediul rural; dezvoltarea unui program viabil de construcţii a locuinţelor sociale pentru categoriile defavorizate; implementarea unor programe de reabilitare a locuinţelor prin asigurarea energiei electrice, apei potabile, a canalizării, a gazului metan, a salubrităţii etc. Programele de interes naţional în domeniul persoanelor fără adăpost, vor permite finanţarea furnizării serviciilor sociale de la bugetul de stat, completând resursele financiare alocate de autorităţile publice locale cu această destinaţie. Ar fi programul „Combaterea excluziunii sociale a persoanelor fără adăpost” prin crearea de centre sociale de urgenţă. Va funcţiona în municipiile – reşedinţă de judeţ, având la bază principiul solidarităţii sociale, asigurând fiecărei persoane protecţie medicală şi socială adecvate nevoilor sale. Se vor căuta soluţii de găzduire pe termen mediu şi lung, şi de a intra într-o reţea de solidaritate şi de acces la îngrijirile necesare preventive, curative, paleative, în funcţie de starea persoanelor şi de gradul de urgenţă pe care starea lor o necesită. Programul prevede înfiinţarea în sectoarele municipiului Bucureşti şi în oraşele-reşedinţă de judeţ şi reabilitarea unor spaţii corespunzătoare şi dotarea cu mobilier şi echipament prim necesar a unui număr de 50 de centre sociale de urgenţă şi acordarea de servicii sociale în cadrul centrelor de urgenţă pentru un număr de aproximativ 10.000 de persoane fără adăpost. De asemenea, sunt în curs de derulare o serie de programe pentru protecţia familiilor şi persoanelor fără adăpost, astfel: construcţia de locuinţe sociale, sprijinite prin transferuri de la bugetul de stat, stabilite anual cu această destinaţie în bugetul Ministerul Transportului, Construcţiilor şi Turismului, în conformitate cu prevederile Programului de guvernare pentru perioada 2005-2008; acordarea de servicii sociale în cadrul adăposturilor de noapte şi centre de găzduire temporară, conform Hotărârii Guvernului nr. 1007/2005 privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 539/2005 pentru a aproba în Nomenclator instituţiile de asistenţă socială şi a structurilor orientative de personal. În momentul de faţă, există aproximativ 60 de adăposturi de zi sau de noapte pentru persoane fără adăpost în întreaga ţară, localizate în 24 de judeţe: acordarea subvenţiilor asociaţiilor şi fundaţiilor, program derulat de Ministerul Muncii în baza Legii nr.34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică care înfiinţează unităţi de asistenţă socială, un exemplu în acest sens este Fundaţia „Casa Ioana” din Bucureşti, care a primit subvenţii pentru două unităţi de asistenţă socială pentru persoanele fără adăpost, acestea funcţionând în sedii puse la dispoziţie de Primăria Municipiului Bucureşti; acordarea ajutorului social pentru persoanele fără domiciliu, aflate în situaţie de nevoie, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, care nu au solicitat drepturile de la alte primării; acordarea venitului minim garantat este condiţionată de prestarea unei activităţi în folosul comunităţii şi reprezintă, totodată, un paşaport pentru accesul la alte beneficii, cum ar fi: asigurarea medicală, ajutorul de urgenţă şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei.

Doar 19 proiecte au fost aprobate din 50. Au fost terminate 9 în 2007 şi 2008.

– Model de urmat –

Protectia socială, punct si de la capăt. Primăria Piatra Neamţ si FIL Petrodava filiala Dărmănesti au încheiat proiectul prin care au oferit adăpost si sprijin tinerilor din centrele de plasament. Continuă proiectul prin care rromii se scolesc într-ale muncii. 42 de tineri asistati s-au mutat în locuinte ANL, 5 au primit locuinte sociale, alti 5 lucrează în străinătate si multi altii au avut parte de un acoperis deasupra capului, de o masă caldă si de cursuri care să-i ajute în viată. Primăria pietreană si Fundatia de Initiativă Locală Petrodava filiala Dărmănesti încheie în aceste zile proiectul început acum doi ani, privind insertia persoanelor defavorizate, proiect care a beneficiat de finantare Phare. Cu ajutorul a 135.000 de euro, FIL Petrodava si primăria au reusit să ofere adăpost pentru 104 tineri plecati din centrele de plasament si din scolile speciale imediat după ce au atins vîrsta majoratului. În blocul I2 de pe strada Gavril Gălinescu, acestia au avut la dispozitie camere civilizate în care să locuiască, au avut d-ale gurii si au avut parte de servicii complete de consiliere si instruire astfel încît să nu ajungă în stradă sau mai rău, ci să se integreze în societate. Au fost învătati să-si cîstige existenta, să se înscrie la un medic de familie, să îsi facă un dosar de angajare, să evite scandalurile, să se orienteze spre scoală si spre locuri de muncă. Unii din ei au făcut scoala de soferi si si-au luat permis pentru categoria B. Altii s-au deprins cu calculatorul. Altii au urmat cursuri de grădinărit si si-au găsit de muncă la societatea Urban. Unul a ajuns chiar inginer acolo, pentru că s-a tinut de scoală. Sînt însă si cazuri cînd unii s-au lăsat păgubasi pentru că li s-a părut prea greu să fie în rînd cu lumea. „Nu toti au înteles că pînă să te ajute cineva trebuie să te ajuti singur. Mai ales cînd ai 18 ani si ti se oferă această sansă. Am încercat să îi determinăm să se implice, nu să asiste pasiv la tot ce se face pentru ei. Iar cînd ai 40 de tineri la casa lor, integrati în societate, care se înteleg bine cu vecinii si rezistă singuri în societate, atunci considerăm că am reusit. Acum trei ani erau în stradă, acum sînt la casele lor“, a spus Crenguta Mihăilă, managerul de proiect din partea FIL Petrodava. Odată încheiat acest proiect, primăria pietreană se dedică altuia. Si acesta e deja început, din luna mai. Derulat cu precădere în cartierul Speranta, proiectul îsi propune să îi orienteze si să-i angajeze pe 100 de rromi de aici în două sectoare de activitate: croitorie si îngrijire bătrîni la domiciliu. De fapt, 40 de rromi vor fi scoliti întru angajare, iar ceilalti 60 vor fi doar îmbiati cu ideea de cursuri si o slujbă, urmînd ca apoi ei să fie cei care îsi dau silinta să se angajeze. Proiectul e finantat prin Phare si se ridică la peste 80.000 de euro. Urmează să fie încheiat în primăvara viitoare. Ieri, la întrunirea cu reprezentantii ONG-urilor implicate în asistentă socială si cu autoritătile din domeniul protectiei sociale, viceprimarul Ana Monda si-a exprimat convingerea că astfel de proiecte vor mai urma: „Este un semnal foarte bun pentru noi că sînteti atît de multi cei implicati în acordarea de servicii sociale. Este, cred, pentru prima dată cînd are loc o întîlnire care aduce la masa dezbaterilor reprezentanti ai ONG-urilor, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, ai Bisericii Penticostale, dar si autorităti. Împreună vom găsi noi modalităti de colaborare în folosul celor care au nevoie de noi“. Monitorul de Neamţ, Dana Ostahie, 19 iulie 2008.

Anunțuri

14 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Felicitari pentru documentarea ampla pe subiectul oamenilor strazii!
  Va invitam sa vizitati si blogul nostru la adresa http://www.asistentasocialabucuresti.wordpress.com

  Cu stima,
  Cosmina SIMIEAN
  Director general
  Directia Generala de Asistenta SOciala A Municipiului Bucuresti

  cosmina simiean

  7 Ianuarie 2009 at 15:14

  • Mulţumesc doamnă Simiean,
   Felicitări pentru activitatea dumneavoastră. Cred că nu aveţi o muncă prea uşoară…

   isabellelorelai

   7 Ianuarie 2009 at 15:19

 2. […] Poveşti cu oamenii din stradă. Centre sociale şi adăposturi pentru oamenii străzii. […]

 3. […] leave a comment » Nesimţirea omoară în spitale. Ştim deja. Nesimţirea omoară pe stradă, pe trotuar… Şi asta ştim. Nesimţirea omoară şi în retrocedări. A arunca oameni în stradă, în plină iarnă, asta înseamnă. Să îi omori. Da, oamenii ajung uneori în stradă şi mor acolo. […]

 4. […] că da, oamenii ajung uneori în stradă. Şi mor acolo. Poveşti cu oamenii din stradă. Noi îi vedem, judecăm în gând şi trecem mai departe. Deşi […]

 5. Eu de martea trecuta l-am pierdut pe bunicul meu in bucuresti pe undeva prin zona Drumul Taberei, piata Moghioros. Are inceput de Alzheimer si e foarte tacut in urma unor experiente din tinerete. L-am cautat prin toata zona ajungand pana la piata Operei, si parcurile din zona aceea. Politia nu face nimic ca de obicei desi l-am dat disparut. Am pus afise cu poza lui si cu numerele de contact dar nu am primit nici un telefon si am observat ca dupa o zi dupa ce le-am lipit prin statii de autobuz si alte locuri frecventate de multa lume au fost dezlipite de cei ce fac curat noaptea. Daca exista vrun mod in care ma puteti ajuta va rog trimiteti-mi un mail cu un nr. de tel. si va voi contacta eu. Nu stiu ce sa mai incerc. Va multumesc.

  Adrian Niga

  22 Iunie 2009 at 02:29

  • Cred că ar trebui să mergi şi la Primăria de sector, acolo cred că mai sunt gardienii publici. Acolo este şi departamentul de protecţie socială.
   Poti să te duci şi la ADP (la cei responsabili cu curăţenia) să le arăţi afişul şi să îi rogi să te contacteze dacă îl văd pe undeva.
   La spitale ai căutat?
   Pune nişte anunţuri şi în staţiile de metrou, dar nu lipite, ci în cutiile în care se pun ziarele Ring. Roagă şi Poliţia de la Metrou să îţi permită să pui un anunţ.
   Dacă ai un prieten cu un site roagă-l să pună anunţul.

   isabellelorelai

   22 Iunie 2009 at 10:07

 6. sunt o mama cu o fetita de 6 anisori de 2 ani suntem agresate de tatal vitreg al fetitei dormim catodata afara pe strada mi-a ars buletinul si certificatul tot ce mai am este certificatul fetei mele dar cel mai grav este ca intr-o noapte a venit si ma violat in fata fetitei aproape nu am unde sa ma duc nu o mai am pe mama mea si nici o ruda acesta este un strigat de disperare oameni cu suflet buna sa va dea dumnezeu sanatate va rog ajutati-ma nu mai stiu ce sa fac nu ma ajutati pentru mine macar pentru fetita mea va rog din suflet vreau sa aiba alta viata cineva cu suflet mare care ar putea sa ma ajute mi-ar fi de folos nu mai stiu ce sa fac….. ne-am dori o camaruta si un buletin sa-mi pot creste fetita sa ma angajez … cer mult de la viata dar poate cineva cu suflet mare ma va ajuta

  alina

  28 Iunie 2009 at 12:00

  • Doamnă Alina, aţi uitat să spuneţi ce era mai important: din ce localitate sunteţi?
   (corect spus este: sunteţi agresate de soţul dvs, nu de tatăl vitreg al copilului…)
   Până una alta sunaţi la telefonul gratuit 116 – 111
   Linia telefonică este disponibilă în fiecare zi, între orele 08.00 şi 20.00.
   Este un telefon valabil pentru toate ţările din UE. Reclamaţi relele tratamente împotriva minorului.

   isabellelorelai

   28 Iunie 2009 at 14:17

 7. […] Oamenii ajung uneori în stradă. Şi mor acolo. 2009 octombrie 16 by xxx https://isabellelorelai.wordpress.com/2009/01/02/oamenii-ajung-uneori-in-strada-si-mor-acolo/ […]

 8. Buna ziua

  Ma numesc Radu si locuiesc in Bucuresti, B-dul Tineretului 5 (zona MEGA IMAGE Sincai) . Incercand sa ajut un om fara adapost din zona mea am vazut ajuns la blogul tau. Foarte buna initiativa ta. Si foarte completa documentarea. Dar sa iti spun si cazul meu. De cca. o luna de zile (sau cel putin de atunci am vazut eu) in zona blocului meu si sa celor din vecinatate , mai exact in gradinile blocurilor sta un om fara adapost in varsta de aproximativ 60 de ani. Problema este ca de multe ori l-am vazut stand si noaptea in aer liber si in conditiile in care temperaturile scad sub 5 – 10 grd C, exista riscul sa fie descoperit decedat dimineata. As vrea sa stiu cum poate fi ajutat acest om (in afara de manacare , ceai cald si eventual bani , lucruri care nu il pot ajuta decat pentru cateva ore) . Poate fi transportat la un adapost cu o ambulanta mobila (sociala) ? Eu nu am masins dar as fi dispus sa platesc drumul pana la un adapost (cu un taxi) dar nu cred ca il va lua cineva pe acest om al strazii.

  Iti multumesc

  Radu
  0744.33.00.82

  PS Am trimis e-mailul si la SAMUSOCIAL, CASA IOANA si DGAS.

  RADU

  15 Noiembrie 2009 at 20:37

  • Radu, eu imi fac cumparaturile in zona, am vazut multi care stau pe bancile din fata blocurilor. Dar stii ce am mai vazut? Pe primarul Piedone, aproape seara de seara. Cred ca ar fi bine sa incerci sa vorbesti si cu dansul, parerea mea

   isabellelorelai

   18 Noiembrie 2009 at 11:51

 9. imi poate spune si mie cineva…unde este mai exact Casa Iris in tg jiu…..am citit detalii diferite..cum ar fi zona 23 aUgust sau Abator….si vreau sa ajut o persoana draga mie ……si nu stiu cum sa fac….multumesc

  barsan_alina2006@yahoo.com

  2 Septembrie 2011 at 15:53

 10. Sunt din Brasov si de 2-3 saptamani am vazut un barbat si o femeie, de aproximativ 40 de ani, care locuiesc sub balconul unui bloc. Au zis ca au fost evacuati, la adapost nu-i mai primesc, pentru ca e deja cald afara. Din putinul pe care il aveau, probabil ce le ramasese dupa evacuare, le-au mai si furat de sub balcon alti oameni (ai strazii probabil).
  Cum i-as putea ajuta ? Exista programe pentru reintegrarea unor astfel de persoane ?
  Ii poate ajuta primaria intr-un fel ?
  Eu nu stiu ce anume s-ar putea face pentru ei, iar ei, probabil in starea de deprimare/depresie in care sunt, cu atat mai putin nu stiu incotro sa o apuce.

  Ghiutzu

  19 Februarie 2014 at 19:24


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: