Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Frumuseţea se ascunde în detalii. Adevărul tot acolo îl găsiţi

with 9 comments

Când eram copil şi spuneam că cineva este frumos, bunica mă corecta: este frumos pentru că îţi place ţie, poate că mie nu-mi place – asta înseamnă că pentru mine nu este frumos. De atunci (şi au trecut mulţi ani) am avut grijă ca aprecierea mea despre cine credeam eu că este frumos să fie doar a mea, fără să impun cuiva părerea. Adică: din punctul meu de vedere este frumos – mie îmi place. Şi atât. Pentru mine oamenii frumoşi nu sunt cei care doar arată bine. Pentru mine oamenii frumoşi sunt cei care au caracter, demnitate şi suflet. Prefer oamenii cu suflete frumoase în trupuri schilodite, în locul celor frumoşi (perfecţi) care nu au altă treabă decât să se pupe singuri cât este ziua de lungă, ignorându-i pe cei din jurul lor, cerşind „adulări” şi având senzaţia că ceilalţi le sunt inferiori – un fel de servitori care trebuie să lase totul baltă doar ca să-i „servească” pe ei. Narcisismul, bată-l vina – o boală pentru care nu există medicaţie.

De când am văzut videoclipul cu Mihaela am vrut să transmit un mesaj celor care mă mai citesc din când în când: o secundă – o singură secundă – este de ajuns ca trupul oricărui om, oricine ar fi el, să devină schilod. Nu este obligatoriu să te naşti cu handicap. Oricare din noi poate face un nenorocit de accident vascular cerebral şi, din ceea ce eram, ajungem „scafandrul şi fluturele”. Şi dacă cineva crede că trebuie să fii bătrân şi bolnav ca să ţi se întâmple aşa ceva, se înşeală amarnic. Am văzut în spital copii de 12 ani, adolescenţi de 16 ani, tineri de 20, maturi de 30, 40 de ani… Şi să nu uităm ce „ravagii” fac accidentele de circulaţie de pe şoselele patriei. Aşa că, oameni buni, când vedeţi pe cineva în căruciorul cu rotile (fotoliu rulant) aveţi grijă ce gândiţi sau ce spuneţi. Pentru că oricând puteţi să ajungeţi ca el. Faceţi bine şi trataţi-l ca pe egalul vostru. Deşi, în multe cazuri, aceşti oameni ne sunt net superiori.

Aşa cum este Mihaela Mihăescu. Am aflat dintr-un articol despre Michi, pe care eu îl consider FRUMOS, în „Ştiri Botoşani”:

Mihaela Mihăescu: Sunt un om fericit!

Mihaela Mihaescu este un om atipic zilelor nostre si poate ca cel mai evoluat dintre noi toti! Nu numai pentru ca are o miraculoasa capacitate de a ne ghici spaimele, cat pentru fantastica ei adaptabilitate intr-o societate doar teoretic functionala.

Dotata cu o inteligenta sclipitoare, inzestrata cu o intuitie aparte, Mihaela, Michi, cum o stim toti, care de ani buni locuieste in Bucuresti, si-a construit singura un destin, destin care acum tinde sa devina si al celorlalti asemeni ei: vrea sa infiinteze la Dumeni, comuna George Enescu, judetul Botosani, primul Centru de Viata Independenta din Romania.

Un loc unde ei, cei dependenti de fotoliul rulant, sa se bucure de viata, de liniste si, mai ales, sa dea un rost fiecarei zile.

Eu sunt un om fericit pentru ca, intr-o societate ce nu a fost si nu este inca pregatita sa ma accepte ca om, din pricina fotoliului rulant cu care ma deplasez, mi-am implinit visele, mi-am pastrat demnitatea, imi ajut semenii, spune Michi.

Atunci cand fotoliul rulant este considerat a fi un mijloc ce inlesneste posibilitatea de deplasare a utilizatorului, viata decurge normal, firesc.

Pentru aceste persoane, povesteste Mihaela Mihaescu, scaunul rulant are aceeasi importanta si semnificatie precum incaltamintea comoda pe care o folosesc cei care se deplaseaza pe propriile picioare. Nimic mai mult. Nimic ciudat. Nimic exagerat. Acest mod de gandire le da libertatea de a face mereu ceva, devenind treptat persoane indemanatice, abile, iscusite, intuitive si inovatoare, cu un mod de a judeca si a reflecta autonom.

Mihaela Mihaescu a devenit, asemeni prietenilor ei, extrem de priceputa in tehnica de calcul. Asta si pentru ca, pentru ei, dependenta de calculator poate avea si alte intelesuri: comunicare, socializare.

In spatele calculatorului, Mihaela si prietenii ei devin egalii tuturor, pentru ca, in fapt, ei SUNT egalii tuturor. Insa prejudecatile, mentalitatile sau pur si simplu complicatiile de ordin fizic se interpun, deseori, in calea unor firesti relatii. Relatie din care, evident, pierdem noi. Acum, Michi si-a pus in gand sa reuseasca.

Suntem mici inca, dar vom creste!, mi-a marturisit in urma cu cateva ore. Au simtit sprijinul semenilor, si asta este cel mai important. Oameni din toata tara, din mass-media in special, se implica in campania lor de strangere de fonduri. Pentru ca, undeva pe langa Dorohoi, Michi vrea sa creeze o lume. Lumea lor! La care, cu siguranta, vom tanji!

Parintii m-au considerat mereu un om normal si mi-au cerut de fiecare data sa depasesc limita impusa de dizabilitatea fizica, generata, la nastere, de o eroare medicala. Am fost invatata sa cred ca, daca imi fac datoria, pot obtine tot ceea ce vreau, indiferent de parerile celor din jur.

O lectie de viata cutremuratoare, care ne face sa ne simtim mandri ca Michi, care putea sa apartina oricarui loc din lumea asta, s-a nascut aici, in Botosani.

Si, ce este mai important, vrea sa se intoarca acasa. Insa nu vine singura. Ca personajul din poveste, se intoarce cu oamenii acestia frumosi si curati, oameni care, in mod sigur, ne vor spala si noua sufletele de negura in care ne zbatem.

FRUMUSETEA SE ASCUNDE IN DETALII! – CREZUL TULBURATOR AL MIHAELEI MIHAESCU!

E-mail –  michi_mihaescu@yahoo.com

Specializare in Tehnoredactare computerizata – 1998. Curs lb. engleza – EUROCOR 2001. Curs privind strategia de elaborare a unui proiectect/propuneri de finantare – Iasi – 2003.

EXPERIENTA: Septembrie 1986 – iunie 1991 – Cooperativa “Munca si Arta, Iulie 1991 – august 1992- Asociatie familiala, profil confectii copii, Voluntariat – din 1997 – Grupul de Studiu al Problematicii handicapului: Gaudeamus – program de advocacy pentru includerea unui numar cat mai mare de tineri cu handicap fizic in scoala de masa. Din 2004, in cadrul Asociatiei IHTS – Membru fondator, Presedinte. Proiecte realizate: Campania de strangere de fonduri Impreuna pentru IHTIS, Campania de advocacy, Eu invat sa imi depasesc conditia, tu invata sa ma accepti, curs de NEW Media, Blogul ca mijloc de advocacy.

TITLURI : Standardul demnitatii – 1999, Oameni asemenea – 2001, Ajuta-te singur – 2004, “Viata in fotoliul rulant – 2008, “Eu & lumea in care traiesc – 2008

ALTELE : Redactare proiecte finantare castigate (fundatia SOROS si Centrul pentru Jurnalism Independent)

Mai multe pe site-ul Asociaţiei IHTIS

http://asociatia-ihtis.ro

Mesajul tulburător al Mihaelei

Anunțuri

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. La noi mai dureaza pana cand ii vom trata pe oamenii care sunt…altfel la fel ca pe orice om normal.
  O felicit pe Mihaela pentru optimismul ei si sper sa fie cat mai multi asemeni ei.
  Mi-am amintit de cineva din perioada cand eram la cursurile alea despre un om viu care fusese odata o femeie puternica. 😦
  Multa sanatate,Isabellelorelai.

  g1b2i3

  15 Decembrie 2008 at 00:33

  • Gabi, la noi sunt mulţi înapoiaţi. Şi mulţi nesimţiţi. Nu este normal ca societatea să se comporte ca în epoca de piatră.

   isabellelorelai

   15 Decembrie 2008 at 01:08

 2. de ce nu merge pe sms!?

  mancea

  15 Ianuarie 2009 at 19:30

 3. CAMPANIA IHTIS CONTINUA…
  Membrii Asociatiei IHTIS va invita vineri 27 februarie, orele 18, Palatul Copiilor / sala mica – la spectacolul folcloric caritabil „Suflet langa suflet prin cantec” – parte a Campaniei „350.000 euro = solidaritatea a 350.000 de oameni”. Organizator: Asociatia IHTIS. Producator: Florin Racoci. Intrarea libera. Detalii pe: http://asociatia-ihtis.ro. VA ASTEPTAM !

  MIHAELA MIHAESCU

  23 Februarie 2009 at 10:42

 4. […] Mihaela – Michi – este un OM cu o putere mult mai mare de înţelegere a oamenilor. Da, nu se poate deplasa pe picioarele ei. Ei şi? Are în plus multă minte. Şi un suflet cât roata carului. Şi credinţă în Dumnezeu. […]

 5. […] pot câştiga premiul cel mare. Ar fi încă un pas pentru proiectul curajos pe care l-a demarat Mihaela. 1000 de euro, 1000 de paşi (vorba vine, paşi). Mihaela şi membrii IHTIS sunt oameni cu […]

 6. […] e film, nu e carte. Este despre ce gandeste si ce simte un om aflat intr-o astfel de situatie. „Frumusetea se ascunde in detalii. Adevarul se ascunde in detalii. Se spune ca…” – Mihaela Mihaescu. Despre fericirea […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: