Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Chirurgia morală

with 13 comments

Doctorul Anosh-Uthra a venit la Claridge să-mi propună tratamentul său, care, spunea el, începe să fie bine primit în Anglia. Un subsecretar de la Colonial Office, care l-a experimentat, mi-a vorbit cu entuziasm de acest lucru şi l-a trimis pe doctor, mai bine zis pe chirurg, să mă caute la hotel.

Anosh-Uthra, care se lăuda că e de origine persană şi aproape regală, e încă un om tânăr, dar de o seriozitate concentrată, pe care n-am întâlnit-o niciodată până acum. Faţa, de culoarea plumbului, cu reflexe vagi de aur, e dominată de o barbă mare, bogată şi întunecată, care-i ajunge până la stomac şi-l face să semene cu regii asirieni, care se văd la British Museum. Ochii nu se zăresc, ascunşi sub ochelari rotunzi şi fumurii. Vorbind cu el, ai impresia că vorbeşti la telefon, cu un absent mascat.

— Nu ştiu, mi-a spus el, dacă prietenul nostru comun v-a dat vreo idee despre noua mea terapeutică. Originea ei este foarte simplă. În timpul studiilor mele am fost izbit de două fapte: că nimeni nu e în stare, nici chiar prea lăudatul Freud, să vindece tulburările mentale şi că, pe de altă parte, medicina generală e mult mai puţin eficace, ca tratament absolut, decât chirurgia. Descoperirea mea constă în faptul că am introdus chirurgia în tratamentul maladiilor spiritului. Eu sunt, dacă vreţi o definiţie, cel dintâi chirurg al sufletului.

Ştiu că unii chirurgi au încercat să intervină în tratamentul maladiilor nervoase şi că s-a încercat să se vindece epilepsia prin extirparea rinichiului şi demenţa precoce prin vaccinuri endocrine; dar suntem în prezenţa unor operaţiuni pur fizice, împotriva unor tulburări psihice. Eu, dimpotrivă, operez direct asupra spiritului, cu ajutorul unor operaţiuni spirituale. Sunt părţi din sufletul nostru care putrezesc, care se cangrenează, care se măresc prea mult, în dauna altora, Sunt cancere morale, tumori intelectuale, apendicitele viciului şi ale păcatului. Eu pot, după voinţă, să obţin amputarea radicală a organului sau a regiunii din suflet care vă supără. Am şi operat printre diferiţii mei clienţi, pe unii de lene, pe unii de senzualitate, pe alţii de spirit matematic, pe alţii de zgârcenie sau neîncredere. Dacă teama de moarte vă tulbură, dacă vă supără indigestia unui exces de cultură, dacă ambiţia politică sau sportivă nu vă dă pace, adresaţi-vă mie. Nu vă silesc să faceţi mărturisiri, cum face vrăjitorul din Viena, nu recurg la hipnotism, ca la Nancy, nu vă pun să povestiţi ce aţi visat, ca la Zurich. Cu atât mai puţin nu voi tăia şi nu voi deschide carnea dumneavoastră.

— Nu puteţi să-mi daţi câteva detalii despre felul domniei voastre de a proceda?

— Dacă v-aş spune, n-aţi ajunge să înţelegeţi. Trebuie să ştiţi că Anosh-Uthra nu e numele meu adevărat. Aceste cuvinte iraniene înseamnă Omul-înger şi formează numele lui Mesia în religia mandeană. Secretul meu vine din Asia, ca toate secretele şi nu se poate formula în termenii occidentali. Dar experienţele care mi-au reuşit presupun că sunt mai elocvente decât teoriile. Supuneţi-vă tratamentului meu şi vă voi scăpa de ceea ce vă supără.

Băgaţi bine de seamă că eu nu operez numai calităţile rele, acelea pe care moraliştii le numesc „vicii” şi alieniştii „nebunie”. Dacă vă întristează, de exemplu, o dragoste nemărginită de aproapele sau o manie filozofică şi religioasă, eu sunt gata să intervin, în aceleaşi condiţii. Sunt adeseori virtuţi mai dureroase decât păcatele.

Gândiţi-vă la transformările pe care le va suferi neamul nostru, când chirurgia mea morală va fi răspândită pretutindeni. Fiecare va putea să aibă, în sfârşit, sufletul care-i place mai mult. Amputarea metodică a remuşcărilor şi a fricii va da omului acea pace pe care până acum a căutat-o zadarnic în stoicism sau în credinţă. Adăugaţi la aceasta că maladiile trupului derivă din cele ale spiritului, aşa încât atunci când „veţi fi vindecat de acestea, veţi bucura de o sănătate fizică perfectă. Încercaţi. Vă supără lăcomia de bani, superstiţia, invidia, gelozia? Extirparea lor este foarte simplă. Vă înştiinţez totuşi că nu reuşesc dintr-o dată. Pentru fiecare din neajunsurile pe care le-am citat trebuiesc cel puţin trei luni, durată minimă, dacă vă gândiţi la tratamentul nesfârşit ai psihiatrilor. Trebuie să vă înştiinţez în mod cinstit, că dacă pot suprima ceva din sufletul domniei-voastre, în schimb nu pot să adaug nimic. Sunt un taumaturg, nu un zeu.

Preţul fiecărei operaţii variază, după greutăţi. Onorariul meu merge de la cinci sute la trei mii de lire sterline — jumătate fiind plătit la începutul tratamentului.

— Şi ai putea, întrebai eu, să amputezi întreg sufletul, dacă tot sufletul e infectat?

— E o operaţie pe care n-am făcut-o niciodată până acum, răspunse Anosh-Uthra, mângâindu-şi barba, dar s-ar putea încerca…

Londra, 18 iunie

Giovanni Papini – Gog.

.

Anunțuri

Written by IsabelleLorelai

27 Octombrie 2008 la 15:22

Publicat în literatura

Tagged with ,

13 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Isa,
  Sarut mana!Am constatat ca mai recent apari si pe la prietenii nostri mai vechi si cum ,cam de o saptamana am revenit pe bloage m-am gandit sa-ti fac o vizita.( nu trebuie sa ma gandesc prea mult,dar uneori in fata durerii ma blochez).Am trecut oarecum de partea mai putin placuta a problemelor de sanatate(stiu ca ma intelegi) si acum m-am hotarat sa „iau taurul de coarne” si sa ma arunc in valtoarea blogarelii (cu limite)daca se poate,in fiecare zi.Nutresc speranta ca tu esti bine,acel bine relativ,care iti da putere sa lupti mai ales pentru altii.In rest toate bune.Iti doresc mula sanatate si o seara frumoasa,cu drag tata Borgo.

  ionborgo

  27 Octombrie 2008 at 20:38

 2. Draga Isabellelorelai,ce bine ar fi sa existe un astfel de medic,un taumaturg care sa opereze sufletele „bolnave”.
  Mi-e teama ca nu se vor duce prea multi sa se „opereze” pentru ca se simt prea bine cu ‘bolile” lor.
  Nu prea am chef de bloggereala,weblog nu prea functioneaza…poate frigul e vinovat.
  O saptamana mai buna si multa sanatate!
  Gabi.

  g1b2i3

  28 Octombrie 2008 at 00:25

 3. Draga Isabela, azi m-am vazut cu Parintele Patriciu din Bruxelles si am vorbit si de tine, cat de generoasa esti. I-am povestit cum te implici tu in toate cazurile. Imi povestea de atatia oameni care vin la tratamente, care au atatea probleme..
  Am vizitat de fapt pentru prima data Biserica Sfantul Nicolae din Bruxelles si m-am bucurat pentru tot ce a facut Parintele Patriciu pentru romanii care locuiesc aici. De fapt, in Bruxelles mai e o alta biserica romaneasca, Bunavestire, unde mie imi era mai usor de ajuns pana acum. Dar azi chiar mi-a parut rau ca nu am avut un aparat foto la mine.
  In fine, vreau doar sa te salut, sper ca esti bine si sper sa ne revedem cat mai curand. Cu mare drag, Corina

  corinacretu

  28 Octombrie 2008 at 23:39

 4. Ce mai faci,Isabelle?
  Sper din suflet ca esti bine.
  Te imbratisez cu drag.

  Maria

  30 Octombrie 2008 at 02:55

 5. mamicule, sa ti verifici mailutul ;-))) stau ca pe ghimpi 😉

  Jamilla

  31 Octombrie 2008 at 10:27

 6. Draga Isabella, iti doresc multa sanatate,sa ai grija de tine.
  Esti din nou „acolo” unde n-ai internet?

  g1b2i3

  1 Noiembrie 2008 at 05:38

 7. Tati, în ultimul timp „am trecut” doar pe la Oana. În rest, am fost în imposibilitate…
  .
  Gabi, cu siguranţă…
  .
  Corina, mă bucur că ai făcut asta. Adică întâlnirea cu Părintele Patriciu. Mă gândeam că poate ajungem şi noi să îl vedem. Poate…
  .
  Copilaş, mulţumesc. Amestecat…
  .
  Jam, mă duc să verific mail-ul.
  .
  Gabi, da, am fost. Mulţumesc frumos, şi ţie multă sănătate.

  isabellelorelai

  1 Noiembrie 2008 at 15:42

 8. Isabellelorelai,ma bucur ca ai revenit.Multa sanatate,o duminica minunata!

  g1b2i3

  1 Noiembrie 2008 at 23:57

 9. Gabi, eu am revenit, net-ul nu prea…

  isabellelorelai

  4 Noiembrie 2008 at 22:32

 10. Important e ca ti-ai revenit.Sanatate maxima! 🙂
  Probleme cu netul avem si noi,dar foarte rar.

  g1b2i3

  5 Noiembrie 2008 at 00:19

 11. Gabi, mulţumesc mult, şi ţie îţi doresc multă sănătate.
  În ceea ce priveşte net-ul, se pare că cineva „a împrumutat” puţin net de la mine. Adică furt, mai pe româneşte.

  isabellelorelai

  5 Noiembrie 2008 at 14:05

 12. La noi nu cred ca „se imprumuta” net.Nu am auzit despre asemenea „imprumuturi” decat pe vremuri.Dar atunci mai erau si intelegeri intre vecini:plateau amandoi un abonament si mai adaugau un cablu.

  g1b2i3

  5 Noiembrie 2008 at 18:43

 13. Gabi, asa am zis si eu, dar proprietarul asa sustine. Mi-a si aratat ce anume a „imprumutat”.

  isabellelorelai

  5 Noiembrie 2008 at 21:25


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: