Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Apel pentru Părintele Mina Dobzeu, veteran de război al Armatei Române

with 9 comments

Facem APEL către toţi oamenii cu inimă bună, care pot să facă ceva pentru ameliorarea durerilor groaznice prin care trece Părintele arhimandrit Mina Dobzeu. Momentan ne confruntăm cu problema găsirii unui unguent, foarte necesar pentru vindecarea rănilor deschise şi oprirea infecţiilor, întrucât depozitele farmaceutice se află în grevă. Se numeşte ACTOVEGIN 20% gel hemoderivat deproteinizat din sânge de viţel, 0,8%. Într-o zi sunt necesare 3 tuburi pentru a acoperi toate rănile. Vă rugăm să căutaţi aceste unguent prin farmaciile din oraşul dvs. şi să le trimiteţi la adresa Spitalul Sf. Spiridon, Bd. Independentei nr. 1, cod 700111, IASI Tel/fax:0232-217781, cu menţiunea PENTRU PĂRINTELE MINA DOBZEU, internat la secţia infecţioase, pavilion 4, salon 5.

Părintele arhimandrit Mina Dobzeu (binecunoscut ca fiind cel care l-a botezat în închisoare pe monahul Nicolae Steinhardt), se află în stare foarte gravă la spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi. În urma administrării medicamentului biseptol, a făcut un fel de alergie, ce s-a transformat într-o infecţie ce cuprinde tot corpul. A fost ţinut la început la spitalul din Huşi, până a ajuns într-o stare critică, neacordându-i-se prea multă îngrijire. La Iaşi se pare că i se acordă mai multă îngrijire, asta mai mult datorită binecredincioşilor care îl vizitează şi rămân pe timpul nopţii cu sfinţia sa.

Apel preluat de aici şi aici. Noutăţi despre boala Părintelui: aici.

UPDATE. 19.10.2008. Noutati despre starea parintelui. Asta noapte a reusit sa doarma aproape in continuu. E semn bun pentru ca asa mai recupereaza din energia pierduta pe parcursul noptilor in care, din cauza durerilor nu prea a dormit. Pentru moment problema unguentului pare a fi rezolvata, datorita dumneavoastra, a celor care ati depus eforturi de a gasi unguentul foarte de folos parintelui. Toti se bucura ca ati fost uniti. Au sosit de la Bucuresti 18 flacoane cu acest gel-unguent. Plus ce-am mai gasit prin Iasi, vreo 4. Iar pe miercuri, una din farmacii va primi altele din depozit. Multumim pe aceasta cale tuturor. Parintele este foarte optimist”.

UPDATE. 22.10.2008: O veste buna – „Ranile parintelui Mina se vindeca de la o zi la alta. Are acum probleme cu dureri de oase si cu frigurile. Este slabit dupa o asa suferinta. Acel unguent a fost foarte folositor. Multumim tuturor celor care ne-au ajutat pentru procurarea lui. Dumnezeu sa ne ierte si sa va rasplateasca”.


Părintele Mina Dobzeu

Ieromonahul român basarabean s-a născut pe 5 noiembrie 1921, în Grozeşti, judeţul Lăpuşna, Basarabia. Numele său de mirean a fost Mihail. El a fost cel care l-a botezat pe Nicolae Steinhardt în timpul deţentiei acestora din perioada comunistă. A fost unul din cei 7 copii ai părinţilor săi: 3 băieţi şi 4 fete. La vârsta de 13 ani intră ca frate de mănăstire la Mănăstirea Hâncu, unde rămâne până în 1938. Este trimis apoi la Mănăstirea Căldăruşanu vreme de 2 ani pentru a face ucenicia în sculptură bisericească. Se întoarce în 1940 acasă şi găseşte locul pustiit de ocupaţia sovietică. A luptat pe front la Timişoara şi apoi în Ungaria. Este veteran de război al Armatei Române. După război urmează cursurile Şcolii de Cântăreţi (4 ani) la Constanţa, apoi Seminarul Teologic (5 ani) la Mănăstirea Neamţ şi facultatea de Teologie de 4 ani la Bucureşti. În anul 1946 este tuns în monahism la Schitul Brădiceşti, în Episcopia Huşilor, fiind hirotonisit ierodiacon în 1948. În perioada 1948-1949 este arestat timp de 11 luni pentru proteste împotriva scoaterii învăţământului religios din şcoală. În anul 1955 a primit Sfânta Taină a preoţiei. A slujit 5 ani la Mănăstirea Nicula şi în Parohia Jimbor – Cluj, cel mai mult activând ca preot la Schitul Brădiceşti. În 1957 a început să studieze la Facultatea de teologie Ortodoxă din Bucureşti, dar în 1959 a fost exmatriculat din anul II de strudii, scos din monahism şi condamnat la închisoare pentru atitudinea sa contra Decretului 410/1959, privind desfiinţarea mănăstirilor şi reducerea personalului monahal. A fost închis la Galaţi, Jilava, Gherla şi în colonia de muncă din Delta Dunarii. Aflat la închisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a convertit la credinţa ortodoxă pe marele cărturar Nicolae Steinhardt. A ieşit din închisoare în 1964. Din anul 1969 a fost chemat să slujească Biserica la Mânăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Huşi – Catedrala episcopală. Studiile le începuse în anii 1957-1959, au fost continuate ulterior, Părintele obţinând titlul de licenţiat al Facultăţii de Teologie în 1971. Între anii 1978-1988 fost stareţ al Mânăstirii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Huşi. În anul 1988 este din nou arestat, timp de 8 luni, pentru „răzvrătire” şi „uneltire împotriva siguranţei statului”, în fapt pentru protestele sale materializate în 7 scrisori adresate direct lui N. Ceauşescu, cu privire la morala poporului român şi la ateismul în comunism. Între anii 1996-2002 a îndeplinit funcţia de consilier cultural-misionar al Episcopiei Huşilor.

“Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate…”

Apel de susţinere de la Apologeticum – aici:

Fraţi creştini ortodocşi, vă rugăm să sprijiniţi Campania Din temniţe spre Sinaxare, care are ca obiectiv cunoaşterea vieţilor sfinţilor din închisori şi demersurile pentru canonizarea lui Valeriu Gafencu, a Ieroschimonahului Daniil de la Rarău, întemeietorul grupului Rugul Aprins şi a părintelui Ilarion Felea, mare teolog, mort muceniceşte în închisoarea de la Aiud. Pentru orice sugestii legate de campanie vă rog scrieţi la danionvasile@yahoo.com

Materiale pentru site-ul oficial al campaniei ( http://www.sfintii-inchisorilor.ro ), care va fi deschis în câteva zile, puteţi trimite pe gigelchiazna@yahoo.com

Vă rugăm trimiteţi mesajul celor interesaţi. Mai multe detalii pe blogul lui Danion Vasile – aici.

.

Anunțuri

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. http://www.mediafax.ro/social/parintele-mina-preotul-care-l-a-botezat-in-inchisoare-pe-nicolae-steinhardt-in-stare-grava.html?1688;3336147

  dupa cum se poate citi mai sus, medicii spitalului sustin ca parintele este tratat bine, si ca nu are nevoie de nici un medicament. Totusi, medicamentul cerut in apelul de mai sus este unul pentru tratarea ranilor si ulceratiilor pielii, in ciuda argumentelor medicului intervievat de Mediafax.

  Ce sa mai crezi? fie ca mass-media e neprofesionista (si aduce stirea cu doua zile intarziere) fie medicul spitalului a ales un argument cat se poate de nepotrivit.

  horia

  20 Octombrie 2008 at 01:06

 2. Nu a spus nimeni că la Iaşi nu este tratat bine. S-a spus că la Huşi nu a fost tratat bine.
  FOTOGRAFIILE ERAU ÎNFIORĂTOARE. Rănile erau oribile. Le-am văzut. Fiind vorba despre un preot, sincer, nu mi-am permis să le pun pe blog. Nici măcar cu picioare preotului, sau mâna, plină de plăgi, cu pielea jupuită. Tot ce pot să fac este să ajut.
  PS: Şi mie mi-au spus medicii acum 11 ani să mă pregătesc de înmormântare, că maică-mea moare…
  Iar rănile căpătate în spital de mama mea, din cauza nesimţirii asistentelor care îi smulgeau pampersul cu tot cu piele, le-am vindecat cu o alifie făcută în casă, băbească cum se spune. Niciun medicament nu a ajutat la refacerea pielii. Acea alifie făcută în casă a ajutat.
  Am uitat ce era mai important: mama trăieşte…

  isabellelorelai

  20 Octombrie 2008 at 10:23

 3. O veste buna : Ranile parintelui Mina se vindeca de la o zi la alta. Are acum probleme cu dureri de oase si cu frigurile. Este slabit dupa o asa suferinta. Acel unguent a fost foarte folositor. Multumim tuturor celor care ne-au ajutat pentru procurarea lui. Dumnezeu sa ne ierte si sa va rasplateasca.

  admin

  22 Octombrie 2008 at 03:29

 4. Doamne ajută!
  .
  PS: Să încercăm şi cu Qlarivia?
  Qlarivia este apă răcăcită în deuteriu şi este recomandată de cel mai bun medic dermatolog:
  Cercetarile efectuate de institute specializate din tara si strainatate au evidentiat efecte bioactive de necontestat ale ASD (apa sărăcită în deuteriu) asupra viului: cresterea reactivitatii vasculare, stimularea imunitatii, cresterea rezistentei animalelor la doze de radiatii subletale si letale, remisia liniilor celulare tumorale si a afectiunilor dermatologice.
  Amănunte aici:
  https://isabellelorelai.wordpress.com/2008/10/15/apa-vie-versus-cancer-apa-saracita-in-deuteriu-qlarivia

  isabellelorelai

  22 Octombrie 2008 at 10:33

 5. Doamne ajuta!

  Ne bucuram din toata inima ca parintele Mina a trecut de acea suferinta produsa de rani si nadajduim ca starea sanatatii sa se imbunatateasca in continuare.
  Transmiteti-i toata dragostea si recunostinta noastra parintelui, ne bucuram ca mai avem in tara un parinte care a cunoscut inchisorile fostului regim.
  Sa dea Domnul sa invatam si noi ceva din jertfa sa ,sa invatam ca ortodoxia inseamna atat dragoste,cat si responsabilitate si daruire.

  Silvia

  22 Octombrie 2008 at 11:37

 6. Va multumim pentru gandurile bune.
  In ceea ce priveste tratamentul cu ASD, asta vor decide medicii.
  Avem destui parinti care sunt martori, martiri ai temnitelor comuniste. Dar se pare ca se vor dati uitarii.
  Va rugam sprijiniti Campania „Din temnite spre Sinaxare”
  http://apologeticum.wordpress.com/2008/10/21/campania-din-temnite-spre-sinaxare/

  admin

  22 Octombrie 2008 at 14:18

 7. Nu este un tratament ad literam. Este o apă pură, care se bea normal, în loc de apa de la robinet.

  isabellelorelai

  22 Octombrie 2008 at 20:33

 8. SA FIM UNITI SI VOM INVINGE!
  Intrebat de o persoana care l-a vizitat in inchisoare, Pr Daniel Corogeanu a spus : „CINE VREA SA VADA CUM ESTE IADUL, SA STEA DOAR O ORA AICI”.
  Sa nu-i uitam…..
  In aceste clipe grele , cand ei au fost abandonati si uitati de mai marii lor, parintele Corogeanu si maicutele de la Tanacu, inchisi pe nedrept , indura zilnic nenumarate umilinte!
  Frati crestini!! Sa nu-i uitam ! Semnati petitia on line la adresa:
  http://www.petitieonline.ro/petitie-p56172047.html
  si prin semnatura dvs ei se vor afla mai aproape de eliberarea lor!
  Consideram ca si-au facut doar datoria in numele lui Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Asa cum in toate lucrarile sfinte cel viclean se amesteca, asa s-a intamplat si acolo.
  Sa fim mai buni!

  Faceti, va rog, cunoscuta aceasta petitie!
  Dumnezeu sa va binecuvanteze!

  Mihaela

  7 Februarie 2009 at 01:01

 9. […] Parintele Mina Dobzeu are trupul acoperit de rani. […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: