Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Steluţele de mare. Robert Stancu

with 5 comments

Pe 29 iulie 2008 scriam despre Robert Stancu – Tetralogy of Fallot, din 7 în 7 ani. Robert are 5 anişori şi una dintre cele mai grave şi rare boli de inimă: Tetralogia Fallot. După naştere, părinţii au aflat că Robert suferă de malformaţii ale inimii. Prima operaţie a făcut-o când avea un an. I s-a făcut un branding pulmonar pentru a-i ajuta inimioara să funcţioneze. A făcut un stop respirator, dar a luptat şi a trăit. La ultima operaţie, din păcate, medicii au uitat o „sârmuliţă” în toracele copilului. Care îi apasă pe organe. Ar trebui o nouă operaţie pentru a fi scoasă. Robert îşi petrece viaţa pe drumuri, între casă, la Bacău, şi Spitalul din Târgu Mureş. Soluţia găsită de medicii din Târgu Mureş: câte o operaţie la fiecare 7 ani. Nu i-au garantantat însă… supravieţuirea. Soluţia găsită de directorul medical al Clinicii de copii de la Universitatea Clinică din Heidelberg, Germania: corecţie totală de cord. Şi supravieţuire certă: implant de valvă pulmonară umană. Costul operaţiei: 52.330 de euro. Ocazie cu care să i se scoată şi sârma… În luna iulie, părinţii economisiseră 4.000 de euro. Între timp, părinţii au continuat să lupte pentru salvarea lui Robert. În septembrie reuşiseră să strângă 12.000 de euro.

Pe 5 octombrie 2008, cu ajutorul doamnei Mihaela Grun, o româncă stabilită în Germania, Robert a ajuns la clinica din Heidelberg, la o consultaţie gratuită. Robert se simţea rău. Verdictul medicului german: dacă nu este operat urgent, Robert nu îl va mai întâlni pe Moş Crăciun…

Suma de 53.000 de euro se dovedeşte a fi greu de strâns. De formularul E 112 nici nu poate fi vorba, considerându-se că Robert poate fi operat în ţară, din 7 în 7 ani, chiar dacă nu i se garantează supravieţuirea… încă de la prima operaţie. Fără a i se face corecţia totală de cord, evident. Implanturile care se efectuează în spitalele din România presupun valve artificiale sau mecanice.

Robert a fost programat la operaţie pe 28 noiembrie 2008. Va fi internat pe 25, iar pe 26 vor începe pregătirile pentru intervenţia chirurgicală. Până la această dată, părinţii au reuşit să strângă 17.000 de euro.

Dacă puteţi şi vreţi să ajutaţi:

Raiffeisen Bank – Bacău

RON: RO 46 RZBR 0000 0600 0960 0043

EURO: RO 64 RZBR 0000 0600 1060 2893

Titular Stancu Ana Maria

Telefon: 0728 970.914.

Robert la Poveştiri adevărate Acasă TV, 22.07.2008 – aici.

UPDATE decembrie 2008: Robert a fost operat şi se simte bine. Vestea aici.

.

Steluţele de mare

.

Tetralogia Fallot este o combinatie de patru defecte ale inimii. Ea include stenoza pulmonara, ingrosarea ventriculului drept (cunoscut ca hipertorfiere a ventriculului), un orificiu intre camerele inferioare (cunoscut ca defect septal ventricular) si o aorta care, in loc sa primeasca sange doar de al ventriculul stang poate primi sange atat de la ventriculul drept cat si de la cel stang. Pentru ca sangele dezoxigenat (albastru) poate curge spre corp, copiii cu acest defect pot avea o nuanta albastruie. Tetralogia Fallot, boală foarte rară: practic, sângele neoxigenat din organism se amestecă cu cel oxigenat. Drept urmare, în organism circulă sânge mai putin oxigenat, ceea ce duce si la o dezvoltare intelectuală mai redusă. Copiii diagnosticati cu o asemenea maladie necrutătoare au sanse minime de supravietuire dacă nu sunt operati până la vârsta de sase ani. Una dintre caracteristicile acestei boli o reprezintă forma si coloratia vinetie a unghiilor. Din cauza oxigenării insuficiente a creierului, copiii care au o asemenea suferintă dezvoltă si alte malformatii. Toate acestea trebuie depistate la timp. Pacientii diagnosticati cu această boală nu prea ajung la vîrsta de 30 de ani, dacă nu sunt operati, însă chiar si asa riscurile mortii subite nu sunt excluse.

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Cand citesc despre acesti copii si tineri bolnavi a caror viata depinde de o operatie,o operatie care costa asa de mult,ma intristez si ma intreb de ce trebuie sa platesti ca sa traiesti?
  de ce nu se fac aceste operatii la timp ca sansele de vindecare sa fie mai mari,iar plata sa se faca de casele de asigurari sau minister fara atata birocratie.
  Sunt unele operatii care e si normal ca trebuie platite(operatiile estetice de infrumusetare,de exemplu),dar cele de care depinde viata unui om de ce costa?

  g1b2i3

  18 Octombrie 2008 at 00:34

 2. Gabi, dacă citeşti mai sus puţin, la articolul cu Dr. Săndică, scrie în articolul din Evenimentul de Moldova: NU AVEM CLINICĂ DE CHIRURGIE CARDIOVASCULARĂ PENTRU NOU NĂSCUŢI! Asta-i nasoleala. Copii sunt operaţi în spitale pentru maturi! De multe ori prea târziu.

  isabellelorelai

  18 Octombrie 2008 at 00:38

 3. […] tetralogia Fallot, malformaţia (congenitală cianogenă) cardiacă groaznică pe care o are şi Robert. Simona Laura este din Craiova. Aşa s-a născut Simona, cu inimioara bolnavă. Strangularea […]

 4. […] timpul să ne ajutăm copiii acasă, să nu mai dăm căruţe de bani în Spania, Italia, Germania sau […]

 5. […] Cătălin Ştefan Micu Robert […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: